2024-48/ Ağustos Aylık Mali / Vergisel Gelişmeler
Önemli vergi düzenlemeleri Meclis’ten geçti. 7524 sayılı Kanun olarak kabul edilen değişiklikler Cumhurbaşkanı onayı sonrasında yayımlandı. Kur korumalı mevduata stopaj getirildi. Bağımsız denetime ilişkin kriterlerin yıllar itibariyle uygulama şekli açıklandı.
Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve öncelikli ürün desteklerinde değişiklikler yapıldı. HIT 30 programıyla bazı alanlarda büyük tutarlı çağrılar açıldı.
Muhasebe defterleri dışındaki ticari defterler de elektronik ortamda tutulabilecek, Tebliğ Taslağı çıktı. Pay defteri, karar ve toplantı defterleri de artık e-defter formatında olacak.
VERGİ
7524 sayılı Vergi Torba Kanun yürürlüğe girdi.
- Basına yansıyan 104 sayfalık sunuş sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı’nın önde gelen STK’larla bir araya geldiği ve çalışmalar sonrasında Yasa Teklifinin iç süreçlerden geçerek ve önemli ölçüde törpülenerek TBMM’ye geldiğini duyurmuştuk.
- Kanun 2 Ağustos’ta Resmî Gazete’de yayımlandı.
- 7524 sayılı Kanunla vergi uygulamalarına yönelik 8 ayrı Kanunda düzenleme yapılmıştır.
- Söz konusu Kanuna ana başlıklar olarak bakarsak;
- Çok uluslu şirketlere küresel asgari kurumlar vergisi getirilmiştir.
- Yurt içi asgari kurumlar vergisi düzenlemesi yapılarak, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden %10 oranında asgari bir vergi alınması sağlanmıştır.
- Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İş birliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlara kurumlar vergisinin %30 olarak uygulanması öngörülmüştür.
- Yatırım fon ve ortaklıklarının halihazırda var olan kazanç istisnası, gayrimenkul kazançlarının %50’sinin kar olarak dağıtılması şartına bağlanmıştır.
- Serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere sağlanan kazanç istisnası ihracat gelirleri ile sınırlandırılarak, yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlara uygulanan istisna kaldırılmıştır.
- Ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelerden gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılması yönünde yetki düzenlemesi yapılmıştır.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tekno girişim şirketi olarak belirlenen şirketlerdeki hisse senedi opsiyonlarında vergisel kolaylık sağlanmıştır.
- Serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilerek, beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında uyumsuzluk olanların izaha davet edilmesi ve izahı yeterli olmayanlar hakkında vergi tarh edilebilmesine imkân sağlanmıştır.
- Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkân sağlanmıştır.
- Ayrıca, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV tutarının beş takvim yılı kriterine veya zamanaşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecek şekilde düzenleme yapılmıştır.
- Gümrük Kanunundaki muafiyetlere ilişkin uygulanan bazı KDV ve ÖTV istisnalarına yönelik düzenleme yapılmıştır.
- KDV istisna uygulamasında deniz taşıma araçlarının netleştirilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
- Yabancı devletler tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara ilişkin KDV istisnası sağlanmıştır.
- Kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarları artırılmıştır.
- Kayıt dışı faaliyette bulunan mükelleflere artırımlı ceza uygulaması getirilmiştir.
- Vergi aslı uzlaşma kapsamı dışına çıkarılmıştır.
- Borcu yoktur uygulamasına “mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemeler” de dâhil edilmiştir.
- Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarı artırılmış ve harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması sağlanmıştır.
- 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna ulaşmak için tıklayınız.
Kur korumalı mevduata vadesine göre azalan oranlı stopaj gelmiştir.
- Kur korumalı mevduatta 6 aya kadar vadelilerde %7,5; 1 yıla kadar vadeli olanlarda ise %5 stopaj getirildi. Stopaj eski ve yeni açılacak hesaplara 1 Ağustos sonrasında uygulanacaktır.
- Aynı Kararla mevduat ve katılma hesapları ile bazı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlere uygulanan indirimli tevkifat uygulaması 31 Ekim 2024 tarihine kadar uzatıldı.
7521 sayılı Kanun yürürlüğe girdi.
- Resmî Gazete’de yayımlanan Kanun’a dair ayrıntılara blog yazımızdan ulaşabilirsiniz
- Kanunda hibrit araçlara ilişkin ÖTV, yatırımcılar için öngörülen damga vergisi istisnası ve akaryakıt satışlarına ilişkin bazı düzenlemeler yer almaktadır.
2024 yılı ikinci Geçici Vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı % 22,20 olarak tespit edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Zambiya Cumhuriyeti Hükümeti arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması akdedilmesine ilişkin ikinci tur müzakereler Ankara’da gerçekleştirildi.
- Anlaşmanın imzalanarak yürürlüğe girmesi halinde her iki ülkenin girişimcileri bakımından vergisel yönden istikrarlı bir yatırım ortamı sağlanmış olacak. Detaylar için tıklayınız.
Enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak 2024/Ocak-Haziran aylarına ait ortalama ticari kredi faiz oranları GİB sirküleri ile belirlendi.
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 165 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (12.3.) bölümünde ortalama ticari kredi faiz oranlarının belirlenerek ilgili dönemlerde Başkanlıkça ayrıca açıklanacağı belirtilmişti.
- Bu Sirkülerle enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak 2024/Ocak-Haziran aylarına ait ortalama ticari kredi faiz oranları açıklanmaktadır.
Dönem |
Ortalama Ticari Kredi Faiz Oranı (%) |
2024 / Ocak |
54,82 |
2024 / Şubat |
55,24 |
2024 / Mart |
60,97 |
2024 / Nisan |
68,46 |
2024 / Mayıs |
66,68 |
2024 / Haziran |
64,27 |
SGK & İSTİHDAM
En düşük emekli maaşı olan 10.000 TL, 12.500 TL olarak güncellenmiştir.
- Temmuz ayında aylıklarını alan emeklilere 2 bin 500 liralık fark yatırılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, fark ödemelerinin 7 Ağustos tarihinde hesaplara yatırılacağını açıkladı.
TEŞVİK & AR-GE
Hamle Programında değişiklikler yapılmıştır.
Hamle Programı kapsamında Yükselen Yenilikçi Ürünler Çağrı Programı açılmıştır.
HIT-30 çağrısı 6 alanda 30 milyar USD destek veriyor!
- 6 alanda 30 milyar USD tutarında bir program olarak tasarlanmıştır. Çağrıya ilişkin detaylar ve öngörüler özet olarak aşağıda yer almaktadır.
Elektrikli Araç: Çağrı kapsamında, yıllık asgari 150 bin adetlik elektrikli araç üretimi kapasitesi sağlayacak yüksek yerli katkı oranına sahip, Ar-Ge merkezi kurulumunu da içeren yeni yatırımlar desteklenecektir.
Batarya: Toplam 4,5 milyar dolar destek bütçesiyle, yerli katkıyı odağa alan ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren toplam 80GWh’lık üretim kapasitesi oluşturulması hedeflenmektedir.
Çip: Toplam 5 milyar dolarlık destek bütçesiyle, 65nm veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretimi kapasitesinin oluşturulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında çip değer zincirinin ingot, wafer, test ve paketleme gibi unsurlarını kapsayan yatırımlar da desteklenecektir.
Güneş: Toplam 2,5 milyar dolar destek bütçesiyle, yüksek yerli katkı ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren yıllık toplam 15GW’lık hücre üretim kapasitesi oluşturulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, hücre üretimine ingot aşamasından başlayarak odaklanan yıllık asgari 5GWh üretim kapasiteli yatırımlar desteklenecektir.
Rüzgar: Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5. Rüzgar enerjisi üretim ekipmanı tedarikçisidir. HIT-Rüzgar çağrısı ile mevcut üretim kapasitesinin entegre OEM yatırımları odağıyla artırılması amaçlanmaktadır. Küresel arenada rekabetçi konuma ulaşabilecek yerli bir OEM’in büyümesi stratejik bir hedef olarak benimsenmektedir. Çağrı kapsamında, toplam 1,7 milyar dolar destek bütçesi ile yeni teknolojiler, offshore türbinler gibi büyüyen alanlar ile türbinin kritik bileşenlerinin üretimine yönelik projeler desteklenecektir.
Ar-Ge: Türkiye, yaklaşık 12 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması ve 273 bin kişiye ulaşan Ar-Ge personeli ile hızla gelişen bir ekosisteme sahiptir. HIT-Ar-Ge çağrısı ile Ar-Ge ekosistemindeki kapasitenin küresel ölçekte ve yetkinlikteki firmaların ülkemizdeki kuracakları Ar-Ge merkezleri ve yürütecekleri öncül Ar-Ge faaliyetleri ile geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Toplam 1 milyar dolarlık hibe destek bütçesiyle, öncelikli teknoloji alanlarına odaklanan 10 küresel ölçekli Ar-Ge merkezinin ülkemizde kurulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, EU Industrial R&D Investment Scoreboard’da yer alan ilk 1.000 firmanın en az 250 Ar-Ge personeline istihdam sağlayacak Ar-Ge Merkezi yatırımları desteklenecektir.
Bu listede 2023 verilerine göre ilk 2500 arasında 5 Türk firma bulunmaktadır.
Dijital Dönüşüm Destek Programının ayrıntıları netleşmiştir.
- Teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek destek programını ifade eder.
- Program kapsamında dijital dönüşüm harcaması olarak kabul edilecek harcama kalemlerini ve bunlarda aranacak nitelikleri içeren Ürün Listesi, kamu politika ve strateji belgelerinde belirlenen öncelikler, desteklerden yararlanabilecek sektörlerin dijital dönüşüm ihtiyaçları, dijital dönüşüm ürün ve hizmetlerinin katma değer üretme potansiyeli; bunların uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği için teknoloji tedarikçilerinin yeterliliği gibi hususlar dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenir. Ürün Listesi ekonomik ve teknolojik gelişmelere göre gerekli görüldüğünde Bakanlık tarafından revize edilebilir. Geçerli Ürün Listesi ve ürünlere dair şartlar, Portalda ve/veya Bakanlık resmî internet sitesinde yayımlanır.
Öncelikli Ürün Listesi Tebliği güncellenmiştir.
- Tebliğ eklerinde değişiklikler yapılırken, tebliğe “kritik hammaddelere ilişkin öncelikli ürünler” ve “yenilikçi teknoloji alanlarına ilişkin öncelikli ürünler” Ek-9 ve Ek-10 olarak eklenmiştir.
- Tebliğ ve değişen ekleri için tıklayınız.
Türkiye’nin Doğrudan Yatırım Stratejisi Güncellenmiştir
- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi web sayfasında yer alan Strateji ve Eylemlere ilişkin dokümanda küresel yatırım eğilimleri ve Türkiye’nin yapabilecekleri yer almaktadır.
- İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanan içerikler firmaların sektörel trendleri görmesi ve olası iş birliği kanalları için önemli ipuçları içermektedir. Ayrıca konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlanmıştır.
İKLİM & ÇEVRE
Yeşil Dönüşüm Destekleri Uygulama Tebliği yayımlandı.
- Yatırımcı yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporunu hazırlar. Yol haritası raporu şablonu, Bakanlık tarafından çağrıda ilan edilir. Yol haritası raporunun Bakanlığın ilan ettiği şablon kullanılarak hazırlanması zorunludur. Yol haritası raporu, yatırımcının kendi belirleyeceği kişi veya kurumlar tarafından hazırlanabilir.
- Programa sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir. Bakanlık, Program kapsamında genel veya sektörel başvuruya yönelik çağrılar açarak çağrılar bazında koşullar ve süreler belirleyebilir.
FİNANS & PARA
TCMB, Sermaye Hareketleri Genelgesinde yurt dışından “paya dönüştürülebilir borç” kapsamında gelen sermaye konusunda kapsam genişletildi.
- TCMB’nin Genelgesine göre, yurt dışından şirket kuruluşu ve sermaye artırımı sırasında gelen tutarlar sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Esas olarak gelen sermaye tutarlarının 3 ay içinde sermayeye eklenmesi gerekirken, bu süre karşı tarafına girişim sermayesi fonu olduğu hallerde 12 aya kadar çıkabilmektedir.
- Genelgede yapılan güncellemeyle “convertible debt” olarak bilinen döviz cinsinden akdedilen “paya dönüştürülebilir borç” kapsamında gelen sermayeye ilişkin kolaylık kapsamına yurt dışında kurulu kollektif yatırım kuruluşları (menkul kıymet yatırım fonları hariç) veya yurt dışında yerleşik melek yatırımcı lisansına sahip olan kişiler de eklenmiştir.
- Söz konusu Genelge, TCMB sayfasında yer almakta olup, değişiklikler dipnotlardan takip edilebildiği ve ayrıca duyurulmadığı için önemli konular gözden kaçabilmektedir.
- Genelgede en son yapılan değişiklikleri sizin için özetlemiştik. Özellikle yurt dışı firmaların bu Genelge’yi yakından takip etmelerinde büyük fayda bulunmaktadır.
Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
- Buna göre, gayrimenkul yatırım fonlarının, konut üretimine katkı sağlayabilmeleri amacıyla bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarına imkân tanınması ve gayrimenkul yatırım fonu başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi ve daha etkin şekilde yürütülebilmesi amaçlarıyla III-52.3 sayılı Tebliğ’in muhtelif maddelerinde değişiklik yapılmıştır.
- Tüm detaylar için SPK’nın web sayfasına ulaşabilirsiniz.
Türkiye genelinde haziran ayında 79 bin 313 konut satıldı.
- Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu il 13 bin 25 ile İstanbul oldu. Detaylar için tıklayınız.
TÜİK işsizlik oranlarını açıkladı.
- Türkiye genelinde, 2023 yılı için işsizlik oranı %9,4 olarak tahmin edildi. İşsizlik oranı en yüksek il %23,3 ile Hakkâri iken, işsizlik oranı en düşük il %4,8 ile Sinop oldu. Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
TİCARİ DÜZENLEMELER
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Teklifi TBMM’de yer almaktadır.
- Kanun Teklifi Komisyon’da kabul edilmiş olup, Komisyon Raporu için tıklayınız.
Finansal raporlama standartlarına uygun bir hesap planı yayımlanmıştır.
- KGK tarafından duyurulan Hesap Planı’nın uygulanması zorunlu olmayıp, finansal tablolarını TFRS veya BOBİ FRS’ye göre hazırlayan işletmeler tarafından ihtiyari olarak kullanılabilir.
- Detaylı açıklama ve plan için tıklayınız.
KGK, bağımsız denetim kriterlerinin uygulanma esaslarını düzenlemiştir.
- Geçen yıl Nisan ayında enflasyon karşısında eriyen ciro ve aktif büyüklüğü kriterleri güncellenmişti. Son 2 yıl içinde bu kriterlerden en az iki tanesini sağlayan firmaların bağımsız denetçilerini seçmeleri gerekmektedir.
- KGK tarafından yayımlanan karar ile güncellenen limitler ve enflasyon muhasebesi sonrasında 2022, 2023, 2024 ve takip eden yıllarda hangi yıllara ilişkin limitlerin dikkate alınacağı hususu belirlenmiş oldu.
- Karara eklenen geçici maddeye göre 2024 yılında denetim kapsamında olunup olunmadığının belirlenmesinde, 2022 yılı için enflasyon etkisine göre düzeltilmemiş finansal tablolar esas alınacaktır.
DIŞ TİCARET
Türkiye ile Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması yayımlandı.
- Anlaşmanın hazır olduğunu ve detaylarını Taxia Blogda duyurmuştuk.
2024 yılı temmuz ayı geçici dış ticaret verileri açıklandı.
- 2024 yılının temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 oranında artarak 22,5 milyar dolar, ithalat ise yüzde 7,9 oranında azalarak 29,7 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir.
- 2024 yılının temmuz ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 oranında azalarak 7,2 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. Detaylar için tıklayınız.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Temmuz 2024 Dış Ticaret Rakamları toplantısında açıklamalarda bulundu.
- Bakan dış ticaret verilerini açıklamasının ardından, 2024 yılında ekonominin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda olumlu sonuçlar kaydetmeye devam ettiğini, bu yıl ilk çeyrekteki yüzde 5,7'lik ekonomik büyüme oranının 1,6 puanlık bölümünün dış ticaretin, ihracatın katkısından geldiğini de belirtti. Detaylar için tıklayınız.
Türk Eximbank İspanya’nın resmi ihracat destek kuruluşu CESCE ile genel iş birliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı.
- Anlaşma ile iki kuruluş arasında ihracat destek enstrümanları olmak üzere çeşitli konularda bilgi alışverişi ile iki ülke firmalarının üçüncü ülkelerde ortak üstleneceği projeler kapsamında sigorta, koasürans, reasürans ve garanti mekanizmaları aracılığıyla iş birliği hedeflenmektedir. Detaylar için tıklayınız.
Gerçek kişilerin yurt dışından getireceği kişisel eşyada limit 30 Euro’ya indirildi.
- Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro'yu (30 Avro) geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden geldiği ülkeye ve ÖTV listesine olmasına göre ilave tek ve maktu vergi tahsil edilmektedir.
- Bu kapsamda getirilen eşyanın brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekir.
Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması birinci tur müzakereleri gerçekleştirildi.
- Anlaşma, ticari ilişkilerin geliştirilmesi dışında karşılıklı yatırımların artırılması için de bir zemin tesis edecektir. Ayrıca ülkemiz ve KİK üye ülkeleri arasında turizmden sağlığa, eğitimden lojistik ve bilişime kadar karşılıklı hizmet yatırımlarının ve müteahhitlik alanında iş birliğinin çok daha ileriye götürülmesine imkân sağlayacağı yönündedir. Müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Açıklamalar için tıklayınız.
E-UYGULAMALAR
Hizmet Vergisi Beyannamesi (Sigorta Muameleleri Vergisi) Veren Mükelleflere Önemli Duyuru
- Hizmet Vergisi Beyannameleri (Sigorta Muameleleri Vergisi) yeni e-Beyan sisteminde uygulamaya açılmıştır. Temmuz/2024 vergilendirme döneminden itibaren yeni e-Beyan sisteminden alınacaktır. Temmuz/2024 öncesine ait beyannameler eski sistemden (BDP üzerinden) alınmaya devam edilecektir.
2024/2. Dönem Kurum Geçici Vergi ve Gelir Geçici Vergi Beyannamelerinde Değişiklik
- Bilanço usulünde defter tutan ve Tek Düzen Hesap Planı kullanan mükelleflerin 2024/2. dönem kurum geçici vergi ve gelir geçici vergi beyannamelerinde cari döneme ilişkin bilanço bilgilerini beyan etmeleri zorunlu hale gelmiştir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Asgari Ücret İstisna Gelir Vergisi Tutarının Güncellenmesine İlişkin Duyuru
- 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren "Asgari Ücret İstisna Gelir Vergisi" tutarı 3.001,06 TL olarak belirlenmiştir. Beyannamelerini e-Beyanname sisteminden verecek olan mükelleflerin Beyanname Düzenleme Programını güncellemeleri gerekmektedir.
DİĞER MEVZUAT
Spor Federasyonları Yönetmeliği yayımlanmıştır.
- Yeni Spor Kanunu’na ilişkin detayları blog yazımızda sizler için özetlemiştik. Yeni Kanun sonrasında çok faza alanda Yönetmelik ile ikincil düzenlemeler yapılmaktadır.
- Yönetmelikte, kurullar, uyulacak kurallar ve çalışma esasları yer almaktadır. Spor federasyonları, muhasebe servisi kurmak, bu serviste çalışan personeli konusunda eğitmek ve muhasebe kayıtlarını güncel olarak tutmakla yükümlüdür.
- Buna göre spor federasyonları tek düzen hesap planına ve bilanço esasına göre kayıtlarını tutar. Hesap dönemi takvim yılıdır. Raporlarını aynı usulde alır ve muhafaza eder; yasal defterlerini, Vergi Usul Kanunu uyarınca tutulması gereken defterlere ilişkin yükümlülükler saklı kalmak üzere, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasdik ettirir ve saklar. Muhasebe kayıtları Vergi Usul Kanunu ile belirlenen sürelerde saklanır.
- Denetim, spor federasyonlarının mali işlemlerinin mevzuata uygunluğunun incelenmesi, gelir, gider, varlık ve yükümlülüklere ilişkin hesap ve işlemlerin doğruluğunun, mali sistem ve tabloların güvenilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilir.
- Her mali yılda üçer aylık dönemleri incelemek üzere en az dört denetim yapılır ve her bir denetim için denetim kurulu en az bir kez toplanır. Toplantı sonunda düzenlenen ve tespit edilen hususları içeren tutanağın bir örneği yönetim kuruluna sunulur. Yönetim kurulu tespit edilen hususların gereğini yerine getirmekle yükümlüdür. Tespit edilen hususların yerine getirilmemesi halinde durum, genel kurula sunulacak denetim kurulu raporunda belirtilmek zorundadır.
- Denetim kurulları tamamlanmış her mali yıl için ayrı bir denetim raporu hazırlar. Denetim sonuçları, Ek-1’de yer alan Denetim Kurulu Raporu örneğine uygun bir biçimde raporlanır. Denetim kurulu raporlarında, münferit konular yanında esaslı ve genel mahiyetteki hususlara ve Kanunun 43’üncü maddesinde belirtilen kurallara uyulup uyulmadığı açıkça belirtilir.
- Denetim, spor federasyonunun iktisadi işletmelerini de kapsar. Düzenlenen raporda iktisadi işletmelerin faaliyetleri ayrı başlık altında değerlendirilir.
- Rapor örneği Yönetmelik ekinde yer almaktadır.
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi %20 oranında artırılmıştır.
- TÜRMOB tarafından YMM ve SMMM Odalarına gönderilen yazı ile Ocak ayında tavsiye edilen ücretlerin, 01/07/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %20 artırılarak uygulanmasının uygun olacağı bildirilmiştir.
Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bültende yer verilen konularda bize ulaşabilirsiniz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir