Abone Ol EN

2024-39/ Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerle İlgili Düzenlemeler

Geçen sene Resmî Gazete’de TCMB tarafından yayımlanan bir Tebliğde, firmaların yurt dışında bulunan dövizlerini Merkez Bankası’na satmaları ya da yurt dışında bulunan dövizlerini Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürmeleri durumlarında %2 oranında “Döviz Dönüşüm Desteği” alacağı ifade edilmişti. Taxia olarak konuyu yazımızda ayrıntılarıyla size duyurmuş ve verilecek bu desteğin kurumlar vergisinden istisna olup olmadığına ilişkin bir belirlemenin tebliğde yer almadığını söylemiştik.

 

Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Merkez Bankasına satışının %2 desteğe tabi olabilmesi için;

  • Dövizlerin yurt dışı kaynaklı olması gerekmektedir. Bu tespit işlemi bankalarca yapılacaktır.
  • Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapılmayacağı taahhüt edilmelidir.

 

8 Haziran 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan TCMB’nin 2024/14 nolu Tebliği ile yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinin %2 desteğe tabi olması imkânı ise kaldırılmıştır.

 

Verilecek taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlar, grup firmalarının ana ortaklıklarını da bağlamaktadır. Tebliğde ayrıca “Yurt Dışı Kaynaklı Döviz” tanımı güncellenmiş olup uygulanacak yaptırımlar ağırlaştırılmış ve “Döviz Alımı Yapmama Taahhüdünün Yerine Getirilmemesi” başlıklı 6’ncı maddeye iki yeni fıkra eklenmiştir. 

 

  • “(5) Döviz alımı yapılmaması taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri ile bu Tebliğ kapsamındaki destek ödemesi talepleri bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen yaptırım tutarının ödendiği tarihe kadar kabul edilmez. Döviz dönüşüm desteğinden usulsüz olarak yararlanan veya Merkez Bankasına ya da bankalara gerçeğe aykırı beyanda bulunan firmalar döviz dönüşüm desteğinden yararlandırılmaz ve bu firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri 3 yıl süre ile kabul edilmez.
  • ‘’(6) Döviz dönüşüm desteği ödemesine aracılık eden ancak Merkez Bankasınca belirlenecek kontrol yükümlülüklerini yerine getirmeyen bankalar bu maddenin birinci fıkrasında düzenlenen yaptırım tutarının Merkez Bankasına ödenmesinden sorumludur.”

 

Ayrıca İhracat Genelgesinde yapılan bir değişiklikle 10 Haziran’dan itibaren ihracat bedellerinin bankaya satış zorunluluğu oranı %40'tan %30'a düşürülmüştür.


Konuyla ilgili detaylar için uzmanlarımıza danışabilirsiniz.

Sevgi & Saygılarımızla,

 

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy

 




PDF İndir