2023-14 / Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi
Yakın zamanda Merkez Bankası tarafından Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesini yavaşlatmak adına alınan tedbirlere bir yenisi eklenmiştir. Bu konuya ilişkin geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğde, firmaların yurt dışında bulunan dövizlerini Merkez Bankası’na satmaları ya da yurt dışında bulunan dövizlerini Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürmeleri durumlarında %2 oranında “döviz dönüşüm desteği” alacağı ifade edilmiştir. Verilecek bu desteğin kurumlar vergisinden istisna olup olmadığı tebliğde belirtilmemiştir.
Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Merkez Bankasına satışının %2 desteğe tabi olabilme şartları aşağıda belirtilmiştir;
- Dövizlerin yurt dışı kaynaklı olması gerekmektedir. Bu tespit işlemi bankalarca yapılacaktır.
- Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapılmayacağı taahhüt edilmelidir.
Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinin %2 desteğe tabi olabilme şartları aşağıda belirtilmiştir;
- Yurda getirilen dövizin en az %40’ı Merkez Bankasına satıldıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmının dönüşüm kuru üzerinden Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi gerekmektedir.
- Dövizlerin yurt dışı kaynaklı olması gerekmektedir. Bu tespit işlemi bankalarca yapılacaktır.
- Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapılmayacağı taahhüt edilmelidir.
Diğer yandan bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar aşağıdaki gibidir:
- Dönüşüm kuru, işlem tarihindeki TCMB Alış Kuru olarak kabul edilecektir.
- Ödenecek destek tutarı, çevrilen tutar üzerinden hesaplanacaktır.
- Getirilen dövizin 40%’ından daha düşük bir oranın Merkez Bankası’na satılması durumunda sadece satılan miktar üzerinden hesaplanacaktır.
- İşlemlerden ötürü komisyon ve masraflar oluşabilecektir.
- Uygulamaya tabi döviz cinsleri Merkez Bankasınca belirlenecektir.
Firma tarafından verilecek döviz alımı yapmama taahhüdü yerine getirilmediği takdirde elde ettikleri destek miktarı, üzerine dönem boyunca oluşan pozitif kur farkı ve en yüksek TCMB gecelik faiz oranı eklenerek geri ödenecektir. Ayrıca, taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların TCMB kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl boyunca reddedilecektir. Verilecek taahhütler yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlar, grup firmalarının ana ortaklıklarını da bağlamaktadır.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir