Abone Ol EN

2026/24 E-Fatura Uygulamasında NACE Koduna Dayalı KDV Kontrolü Başlıyor!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 16 Mart 2026 tarihli e-Belge duyurusu ile; özel entegratörler üzerinden düzenlenen belgelerde, mükelleflerin sicil ve faaliyet (NACE) kodlarına dayalı kontrollerin 1 Nisan 2026 itibarıyla uygulanmaya başlanacağı açıklanmıştır.

 

  • NACE kodu, işletmenin yürüttüğü ekonomik faaliyeti tanımlayan ve vergi ile istatistik işlemlerinde kullanılan bir sınıflandırma kodudur. Bir işletmenin bir ana faaliyet kodu bulunur; buna ek olarak yaptığı diğer işler için birden fazla yan NACE kodu da olabilir.

 

Bu kapsamda, faaliyet kodu ile uyumlu KDV oranı uygulanamayan işlemler için kullanılmak üzere “555-KDV Oran Kontrolüne Tabi Olmayan Satışlar” kodu tanımlanmıştır.

 

Ayrıca e-Fatura paketi, UBL-TR kod listeleri ve UBL-TR 1.2.1 paketinde güncellemeler yapılmıştır.

 

 

Kapsam

 

Yayımlanan duyuru doğrultusunda e-Fatura uygulamasına ilişkin teknik altyapıda önemli güncellemeler yapılmıştır. Bu kapsamda;

 

  • UBL-TR kod listelerine “Diğer İşlem Türü Kodları” başlığı eklenmiş,
  • Bu listeye “555-KDV Oran Kontrolüne Tabi Olmayan Satışlar” kodu dahil edilmiştir.

 

İlgili kılavuzda da bu kodun, faaliyet koduna uygun KDV oranı bulunmayan işlemlerde (yansıtma, demirbaş, taşıt satışı vb.) kullanılacağı açıkça belirtilmiştir.

 

Teknik Düzenlemeler

 

  • 555 kodu, standart istisna kodlarından ayrıştırılarak özel değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
  • 555 kodu, genel istisna kurallarından çıkarılarak ayrı bir kontrol mekanizmasına bağlanmıştır.
  • 555 kodunun bazı senaryolarda kullanımı sınırlandırılmış, ayrıca bu kod kullanıldığında KDV oranının sıfır olamayacağı düzenlenmiştir.

 

Düzenlemeler Çerçevesinde;

 

  • Özel entegratörlerin, mükellef bilgilerini GİB sistemleri üzerinden doğrulaması beklenmektedir.
  • KDV oranları, mükellefin faaliyet (NACE) kodu ile uyumlu olacak şekilde sistem tarafından kontrol edilecektir.
  • İade faturaları ve tevkifat kapsamındaki işlemlerin mevcut durumda bu kontroller dışında kalacağı değerlendirilmektedir.
  • Faaliyet kodu ile uyumsuz KDV oranı uygulanması gereken işlemlerde, faturanın 555 kodu seçilerek düzenlenmesi mümkün olacaktır.
  • Tüm bu düzenlemeler 1 Nisan 2026 itibarıyla yürürlüğe girecektir.

 

Saygılarımızla,

Taxia | Tax & International Advisory




PDF İndir