2025/25 %3 Döviz Dönüşüm Desteğinde Son Durum!
Uzunca bir süredir, ihracatçı dövizlerini TCMB’ye satmak zorunda. Bu oran temmuz sonuna kadar %35 olarak uygulanacak. Merkez Bankası tarafından Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesini yavaşlatmak adına 20.01.2023 tarihinde Resmi Gazete’de bir Tebliğ yayımlanmış, bu Tebliğ’de firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini “Merkez Bankası’na satmaları” ya da “yurt dışında bulunan dövizlerini Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürmeleri” durumlarında %2 oranında “döviz dönüşüm desteği” alacağı ifade edilmişti.
- Konuya ilişkin tüm detaylar ve uygulamaya ilişkin ayrıntıları daha önce sizler kaleme almıştık. Bunun için hazırlamış olduğumuz Blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.
- TCMB’nin konuya ilişkin en son hazırlayarak 05.05.2025 tarihinde yayımladığı uygulama talimatına ulaşmak için linke tıklayınız.
- Bunun dışında bankaların başka taahhütnameler de aldığı görülmektedir. Bu desteğin alınması için süreçlerin iyi tasarlanması ve ileriye bırakılmaması önem arz etmektedir.
Bu konuda 08.06.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile, destekten yararlanmayla ilgili olarak vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm şartı kaldırılmış olup, 03.05.2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile de destek oranı %2’den %3’e çıkarılmıştır.
Yakın zamanda ilgili desteğin Kurumlar vergisi boyutuna ilişkin olarak iki önemli özelge yayınlamıştır. Bunlar; söz konusu %3 dönüşüm desteğinin kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin 5 puan ihracat kazancına ilişkin indirimli oran ile Kanun’un geçici 14’üncü maddesi öngörülen istisna karşısındaki durumuna ilişkindir.
İlk olarak; 29.07.2024 tarih 62030549-125-1009784 sayılı özelgede, ihracattan elde edilen döviz gelirlerinin Türk lirasına dönüştürülmesi sonucu elde edilen döviz dönüşüm desteğine, kurumlar vergisi oranında 5 puan indirim uygulanıp uygulanamayacağı hususu değerlendirilmiştir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca, söz konusu vergi indiriminin yalnızca kurumların münhasıran ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara uygulanabileceği belirtilmiş; bu doğrultuda, döviz dönüşüm desteğinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranında 5 puanlık indirimin uygulanmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir.
İkinci olarak; 06.08.2024 tarih 62030549-120-1053589 sayılı özelgede ise, döviz dönüşüm desteğinin kurumlar vergisinden istisna edilip edilemeyeceği hususu değerlendirilmiştir. Söz konusu özelgede, döviz dönüşüm desteğinin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun geçici 14’üncü maddesi kapsamında elde edilen kazanç olarak değerlendirilemeyeceği; bu nedenle, anılan desteğin kurumlar vergisinden istisna edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilmiştir.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir