Abone Ol EN

Makaleler

Bültenimize Abone Olun

+
  • Adınız ve Soyadınız

KONUYA GÖRE ARA
Inflation Accounting
06/03/2024
You can review our summary study we prepared for Inflation Adjustment.
Collective investment funds in Türkiye
21/02/2024
You can access the article written by Certified Public Accountant Şaban Küçük about Collective Investment Funds in Turkey from the attached link.
2023-107 Airbnb Law in Türkiye Enacted
24/11/2023
The surge in popularity of short-term housing rental services, encompassing daily and weekly rentals, has been a notable trend in recent years. Comparable to conventional hotel accommodations, these services are esteemed for their practicality and cost-effectiveness.
Makale | Maliye’den Aldım 12; Enflasyon Düzeltmesine Gittim 9. Bilin Bakalım Bu Ne?
05/10/2023
Meraklandırmadan cevabı vereyim: 2023 yılında yeniden değerleme yapmayı düşündüğünüz ve gerçekte yapabileceğiniz ay sayıları. Yıl sonu yaklaştıkça enflasyon düzeltmesi hazırlıkları hız kazanıyor. Süreç ilerledikçe de uygulamada tereddüt yaratan noktalarla karşılaşılıyor. İşte böyle bir tereddüt de bu yıl sonunda yapılması beklenen enflasyon düzeltmesi ile yeniden değerleme uygulamaları arasında ortaya çıkıyor. Baştaki bilmeceyi de bu geçiş dönemindeki sıkıntılı duruma dikkat çekmek için sordum.
Makale | Vergi Borçlarında Esas Alınan Gecikme Zam ve Faiz Oranları Nadiren Güncelleniyor
22/07/2022
21 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile vergi borçlarında gecikilmesi halinde uygulanan oran aylık %2,5 olarak yeniden belirlendi.
Gecikme Faizinin Bazı Hallerde Uygulanmamasına İlişkin Önerimiz
26/08/2021
Gecikme Faizinin Bazı Hallerde Uygulanmamasına İlişkin Önerimiz
Makale | Vergi Ahlakı Üzerine
27/05/2021
Yabancıların “tax ethics” veya “tax morale” olarak adlandırdıkları vergi ahlakı ülkemizde çokça konuşulan ve yazılan kayıt dışı ekonomi açısından az kullanılan ve fakat çok önemli bir kavramdır.[1]
Makale | Faturaya İtiraz Süresi
11/05/2021
Fatura, Vergi Usul Kanunu 229.maddede “’Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. “ şeklinde tanımlanmıştır.
Makale | Makine ve Teçhizat Kredilerinde Doğuran Olay
10/05/2021
2016 yılında Imalat Sanayi sektörü için getirilen çok sayıda vergisel kolaylık ve teşvik bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerine tanınan BSMV istisnasıdır.
Makale | Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Vergisel Kolaylıklar
05/05/2021
İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Vergisel Kolaylıklar ve Esnaf Muaflığı
Makale | Türkiye’de Vergilendirme İlkeleri
03/05/2021
Vergi hukukunda genellik ve eşitlik, yasallık, hukuki güvenlik (vergilendirmede belirlilik, vergi yasalarının geriye yürümezliği), mali güce göre vergilendirme, yasal idare, başvurma hakkı ve yargısal denetim ilkeleri mükellef hukuku açısından çok önemli temel ilkelerdir.[1]
Makale | Serbet Meslek Faaliyetinde Kullanılan Taşıtların Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi
21/04/2021
Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan 7 kazanç ve irat türünden bir tanesi de serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek kazançları mahiyeti itibariyle ticari kazanç ile ücret arasında bir yerde kendine özgü bir kazanç türüdür
Makale | Derneklerin Tutması Gereken Defterler
19/04/2021
Dernek; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını ifade etmektedir.
Makale | Vergide Uzlaşma Kaldırılmalı Mı?
19/04/2021
Dünya’da pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de İdare ile mükellef arasındaki vergisel uyuşmazlıkların yargıya intikal etmeden çözülmesi ve vergi alacağının bir an evvel Hazineye intikal etmesi için “uzlaşma” müessesesi bulunmaktadır.
Makale | OECD’nin Dijital Ekonominin Vergilendirilmesine Yönelik Raporlarının Değerlendirilmesi
19/04/2021
OECD’nin Dijital Ekonominin Vergilendirilmesine Yönelik Birinci ve İkinci Sütun Raporlarının Değerlendirilmesi
Makale | “İzahsız” İzaha Davette Ne Yapmak Gerek?
19/04/2021
İzahsız İzaha Davet de nedir diyecek olursanız sizi 30.07.2020 tarihli, 31201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 519 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine bir göz atmaya davet ederiz. Ya da daha iyisi sizi yormadan konuyu biz açıklayalım.
Makale | Ar-Ge Harcamalarının Giderleştirilmesi veya Amortisman Yoluyla İtfa Edilmesi
14/04/2021
Konu: Ar-Ge Harcamalarının Giderleştirilmesi veya Amortisman Yoluyla İtfa Edilmesi[1]
Makale | Faturaya Eklenen “Alacağın Belli Bir Zamanda Ödenmemesi Halinde Belirli Bir Oranda Vade Farkı Alınacağı” İfadesi Vade Farkının Doğmasına Yetmiyor!
13/04/2021
Faturaya Eklenen “Alacağın Belli Bir Zamanda Ödenmemesi Halinde Belirli Bir Oranda Vade Farkı Alınacağı” İfadesi Vade Farkının Doğmasına Yetmiyor!
İcat Çıkarmak İçin Geç Değil, Şimdi De Buluşları İçin Çalışanları Ödüllendirme Zamanı
17/11/2020
Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu geçen yıl yürürlüğe girdi. Artık “icat yapmanın tam zamanı” demek için bir nedenimiz daha var. 1995’te çıkarılan Patent Yasası ile sistemimize giren, ilgili Yönetmelik yayımlanmadığı için gündeme çok gelmeyen bu konuda yakınlarda yeni bir Yönetmelik (Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik) yayımlandı.
Makale: Çok Taraflı Vergi Anlaşmasının Türk Şirketlerine ve Yatırımcılarına Etkileri
17/11/2020
BEPS Yaratan Durumları Engellemek İçin Vergi Anlaşması Temelli Önlemleri Uygulamaya Yönelik Çok Taraflı Anlaşma (“Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent BEPS”, Bundan böyle “MLI veya Anlaşma” olarak anılacaktır), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 68 ülke tarafından 7 Haziran 2017 tarihinde Paris’te imzalanmıştır. Bugün itibariyle anlaşmayı imzalayan ülke sayısı 94’tür ve yakın zamanda sayının 100’ün üzerine çıkacağı öngörülmektedir.
İcat Çıkarmanın Tam Zamanı: Üstelik %50 Vergi İstisnası Da Var
17/11/2020
Ülkemizde ar-ge ve teknoloji konusunda sürekli yeni düzenlemeler yapılıyor. Amaç, katma değerli üretimi artırmak, sanayileşmeyi teşvik etmek, teknolojik bilgiyi üretmek
2023 Ar-Ge Hedefleri Yolunda Yeni Ar-Ge Kanunu
17/11/2020
Ülkemizde Ar-Ge ve inovasyona verilen önem son yıllarda çok ciddi şekilde artmıştır. Rekabetçilik, markalaşma, sanayi 4.0 gibi alanlar Türkiye için kalkınmanın vazgeçilmez yapıtaşları olmaktadır.
Ar-Ge ve İnovasyon “Memleketin Meselesi” Haline Geliyor!!!
17/11/2020
Dünya her gün bambaşka bir güne uyanıyor ve teknolojik gelişmenin hızına sade vatandaş değil sektörün için de olanlar bile yetişemez duruma geldi artık.
Ülkeler Arası Vergi Rekabeti ve BEPS (Base Erosion and Profit Shifting )
12/10/2020
Ülkeler Arası Vergi Rekabeti ve BEPS (Base Erosion and Profit Shifting )