Abone Ol EN

Blog | Dernek Beyannameleri İçin Son Tarih 30 Nisan!

Nisan ayı sadece kurumlar vergisi için değil sayıları 100 bini geçen tüm Dernekler için de önem arz ediyor.

 

Dernekler Kanunu’nun 19’uncu maddesi gereğince; Dernekler, yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını, düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna bildirmekle yükümlü.

 

Dernek beyannamesinin düzenlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir. Dernekler Yönetmeliği’nin 83. maddesi gereğince “Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini, (EK-21) mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler.

 

Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticilerine ve temsilcilerine idarî para cezası verilmektedir. İçişleri Bakanlığının (Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü) 01.01.2022-30.09.2022 tarihli istatistiklerine göre; derneklerin denetimlerde en çok ceza aldığı konulara linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

  • Denetimler sonucunda idari para cezası verilmesi istenilen dernek sayısı ve ceza miktarlarının dağılımı tablosunda en çok, defter ve kayıtların usulüne uygun tutulmaması; yetki belgesiz gelir toplanmasından kaynaklı idari para cezası verilen dernekler yer almaktadır.
  • İkinci sırada, genel kurul sonuç bildirimi, dernek organları ile adres değişikliğinin bildirilmemesinden kaynaklı para cezası verildiği görülüyor.
  • Bazı derneklere, beyannamelerini vermemeleri nedeniyle 2022 yılında ayrıca idari para cezası verilmiştir. Beyannamelerini vermeyen derneklere uygulanan toplam idari para cezasının, denetim sonucunda verilen toplam idari para cezasına oranı % 52,14'tür. Bu Nokta Çok Önemli!

Bu sebeple, herhangi bir cezai işleme maruz kalmamak için, 2022 yılına ilişkin olarak düzenleyeceğiniz dernek beyannamelerinizi 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar bildirmeniz gerekmektedir. Bu çerçevede Dernekler tarafından yürütülmesi gereken mali ve vergisel işlemler ile Dernek Beyannameleri konusunda danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

 

  • Deprem Bölgesine Özel Düzenleme: 128 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olağanüstü hâl kapsamında; merkezleri olağanüstü hâl ilan edilen illerde olan veya depremlerin meydana getirdiği hasarları ortadan kaldırmaya yönelik bu illerde faaliyette bulunan dernekler, Dernekler Kanunu’na göre bildirim ve beyannamelerin verilme süresi 6 Şubat 2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hâl süresince durur.
  • Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlamaktadır.
  • (Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 8 Şubat 2023 Çarşamba'dan itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hâl ilan edildi.)

 

Vergiciler İçin Önemli Nokta!

 

Vergi açısından önemli bir nokta; dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefi olarak sayılmışken, herhangi bir ticari ve ekonomik faaliyeti olmayan derneklerin kurumlar vergisine tabi bir işlemi olmadığını söyleyelim.

 

Ayrıca, dernek ve derneğe bağlı iktisadi işletmelerde, kurumlar vergisi, belge düzeni ve katma değer vergisi açısından dikkat edilmesi gereken konular var.

 

Özellikle göz önünde olan, kamuya yararlı dernek statüsüne sahip olan veya yoğun para trafiği içinde olan derneklerin, yaptığı aktivitelerden dolayı iktisadi işletmesi oluşup oluşmadığı ve varsa iktisadi işletmesiyle ilişkilerini transfer fiyatlandırması ilkeleri ve vergisel avantaj ve mutlaka muvazaa iddiası penceresinden analiz etmelerini öneririz.

 

Konuyla ilgili diğer içeriklere de web sayfamızdan göz atabilirsiniz.

 

 

 

Sevgi & Saygılarımızla,

Taxia | Blog




PDF İndir