Abone Ol EN

2024-54 / Kurumlar Vergisinde İndirimli Oran Uygulamaları

 
“Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde (Seri No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı” 03.09.2024 tarihinde GİB tarafından yayımlanmıştır.

  • Son 4 yılda çıkan önemli vergisel düzenlemelere ilişkin ayrıntılı açıklamaların yer aldığı bu Tebliğe ilişkin olarak hazırladığımız blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Kurumlar vergisinde farklı oranlar, indirimli oran uygulamaları, serbest bölge kazançları, yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesi, asgari kurumlar vergisi, kısmi bölünme ve taşınmaz satış kazanç istisnası, Türkiye’den yurt dışına verilen bazı hizmetlerde indirim uygulaması, yurt dışı iştiraklerden elde edilen ve şartları sağlayan %50 istisnalı kâr payı gelirleri gibi temel düzenlemelere ilişkin açıklamalar anılan Taslak Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
 
Bu yazımızda ise kısaca, Tebliğin düzenlemiş olduğu “İndirimli Oran Uygulamalarında (KVK Mad. 32 - 32/A)” yapılan değişiklik ve güncellemeleri ve önerilerimizi ele alacağız.
 
Ne Değişti?
 
Özetle bu Tebliğ Taslağında indirimli oran konusunda yapılan değişiklikler;
 
  • Tebliğde kurumlar vergisi oranları güncellenmiş ve örneklerde yer alan bazı rakam ve tarihler değiştirilmiş veya güncellenmiştir.
  • Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak faaliyet gösteren imalatçı ve tedarikçi kurumların dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar indirim kapsamına dahil edilmişti. İlk başta ihracat ve imalat faaliyeti için 1 puan olarak öngörülen indirim geçen sene yapılan değişiklikle ihracatçılara yönelik olarak 5 puana çıkarılmıştı. Sektörden gelen talepler doğrultusunda iş modeli farklı olan ihracatlarda adaleti sağlamak için aracılı ihracat da kapsama alınmış oldu.
  • Kanun bu haliyle dış ticaret sermaye şirketleriyle sektörel dış ticaret şirketlerini kapsama almakta, bu statüye haiz olmayan grup şirketlerini kapsama almıyor görünmektedir. Tebliğ taslağında bu konuya ilişkin bir açıklama yer almamaktadır.
  • Ayrıca özel hesap dönemine tabi olan kurumlarla ilgili örnek sayısı çoğaltılmıştır.

Tebliğden Beklentiler Neler?
 
Tebliğin ülkemizde sayısı 100’bine yakın ihracatçı firmayla sanayi sicil belgesi olan 150’bine yakın firmayı çok yakından ilgilendirdiği göz önünde bulundurularak beklentilerimiz özetle;

  • Genel giderlerin dağılımına ilişkin ayrıntılı bir anahtar tarifi yapılması (KVK Mad. 32/7-8)
  • 3 farklı indirimli oran uygulamasının da bir arada olduğu bir Örnek eklenmesi.
  • Aracılı ihracatta dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketleri dışındaki iş modellerinin de kapsama alınması ve Örnek 6’nın revize edilmesi.

Konuyu yakından takip edip öğrenmeye ve katkı sunmaya devam edeceğiz.
 

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
 



PDF İndir