Hoş geldin Eylül, ne güzelsin biraz erken biraz da hüzünlü, ne de olsa şairlerin ayı.
Aylık beyannameler, enflasyon düzeltmesine ilişkin hesap ve kayıtlar, geçici vergi beyannamelerinin hazırlanması, sonra beyanname süresinin iki defa uzatılması ve diğer mevzuat yoğunlukları ile bu ayı da geride bıraktık. Bu yılın en sıcak gündemi olan enflasyon düzeltmesi yapma yükümlülüğü ile ilgili düzenlemeyi içeren Genel Tebliğ yayımlanarak kapsam geçici vergi dönemleri için bir hayli daraltıldı. 1,5 milyona yakın mükellefin geçici vergi dönemlerinde düzeltme yapmamasına karar verildi.
Gördüğümüz kadarıyla TÜRMOB Tebliğe karşı Danıştay’da bir dava açtı.
Bu dönemde yapılan düzenlemeler hem işletmeler hem de bireyler için çeşitli yenilikler ve uyum süreçleri getiriyor. Mali düzenlemelerdeki bu güncellemeler, vergi uygulamalarından muhasebe standartlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Herkesi ilgilendiren ve mutlaka etkileyen konu tabii ki vergi. Bültene vergi ile başlayalım.
VERGİ
Maliye Bakanlığı yeni taşra teşkilat yapısına geçmiştir.
- Defterdar Gelir İdaresi’nin taşra teşkilatı amiri olup, Gelir İdaresine bağlanmıştır.
- 1 Eylül 2024’ten başlamak üzere Bakanlığın taşra teşkilatı, muhasebat ve muhakemat birimlerinden oluşur. Bu birimler görevlerini, Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı amiri olan defterdara bağlı çalışarak yürütür. Defterdar, bulunduğu ilde Bakanlığın en büyük memuru ve il ve bağlı ilçeler teşkilatının amiri sıfatını haizdir.
- 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları, bulundukları ilin adı ile Başkanlığa bağlı defterdarlık olarak görevlerine devam edeceklerdir.
- Personel müdürlükleri de kaldırılmıştır. Bu müdürlüğün görevleri GİB taşra teşkilatının ilgili müdürlüğünce yerine getirilecektir.
- İstanbul İlinde kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatılmış ve onun yerine Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğü kurulmuştur.
- Böylece ülkemiz kamu yönetiminde şeffaf bir yönetim anlayışı ile hangi kararı neden aldığını ve daha önce reform adı verilerek yapılan uygulamaların tekrar yeni bir reformmuş gibi neden değiştirildiğini açıklayamadığı bir değişikliği bir anda uygulamaya almıştır.
Enflasyon muhasebesi uygulamasında kapsam daraltıldı.
- Son günlerde yoğun baskı yapılan bu alanda Maliye Bakanlığı satış kriteri getirdi. Buna göre 2023 yıl sonu brüt satış hasılatı 50 milyon TL altında olan mükellefler 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergilendirme dönemlerinde düzeltme yapmayacaklar. Daha önce de tüm mükellefler için ilk geçici vergi dönemine ilişkin bir muafiyet sağlanmıştı.
- Ülke olarak enflasyon muhasebesinde başarılı ve kazan-kazan bir yönetişim süreci gerçekleştirdiğimizi iddia edemeyiz. Konuyla ilgili ortağımız Şaban Küçük tarafından kaleme alınan öz eleştiri yazısını Ekonomim Gazetesinde okuyabilirsiniz.
- Konuyla ilgili 563 numaralı Tebliğ yayımlanmıştır. Akla gelen sorular ve tereddüt edilen konularla ilgili blog yazımıza başvurabilirsiniz.
- Son olarak TÜRMOB bu konuda Danıştay nezdinde bir dava açmış olup, sonuçları ilgiyle takip edilecektir.
Vergiyle ilgili önemli tebliğ taslakları duyuruldu.
- Çok sayıda VUK tebliği aynı gün itibariyle duyurulmuştur. Önemli düzenlemeleri ve taslakları da yakından takip ediyoruz. Kısa özet olarak, firmaları en çok etkileyebilecek olanları başlıklar halinde özetlemek gerekirse;
- BA/BS uygulaması Eylül’de kalkıyor, ayrıca e-arşiv fatura ve yeni nesil ÖKC için bazı düzenlemeler bekleniyor. Defter berat sürelerinde yeni tarihler ve bilanço usulünün de bu kapsama alınması gündemde.
- Medyada en çok katılma payı konusu yer aldı. Şu anda İçişleri Bakanlığı kimlik paylaşım sistemi (KPS) üzerinden sorgu başına 16 kuruş alıyor, şimdi Maliye de sistem sorgusu üzerinden bir tahsilat yapacak. Konuya ilişkin detaylara duyurudan ulaşabilirsiniz. GİB tarafından yapılan açıklamaya göre uygulama, banka ve finans kuruluşlarının entegre talep edecekleri sorgu/bilgiler için geçerli olacak. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın benzer bir sistemi de olduğu için, o uygulamaya paralel olabilir.
- 2025’te tüm bilanço usulü defter tutanlar zorunlu e-deftere geçecek ve defter berat süreleri de buna göre farklılaştırılacak.
- e-arşiv faturada 5bin TL limit kaldırılıp, tutara bakmaksızın e-arşiv faturaya geçecek. (2025 başında)
- e-dekont, irsaliye ve müstahsil makbuzu konusunda da düzenlemeler yapılıyor.
2023 vergilendirme dönemine ilişkin en fazla vergi beyan eden mükellefler açıklandı.
- 2023 yılı vergilendirme dönemi gelir vergisi beyanlarında bir önceki yıla (2022) göre, beyan edilen matrah toplamında %98,54; tahakkuk eden vergi toplamında %92,44 oranında artış gerçekleşmiştir.
- 2023 yılı vergilendirme dönemi kurumlar vergisi beyanlarında bir önceki yıla (2022) göre, beyan edilen matrah toplamında %31,91; tahakkuk eden vergi toplamında % 41,15 oranında artış gerçekleşmiştir.
- Kurumlar Vergisi Beyanları kapsamındaki mükellef sıralamasında Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş. ilk sırada yer almaktadır.
- Gelir Vergisi Beyanları kapsamındaki mükellef sıralamasında Selçuk Bayraktar ilk sırada yer almaktadır.
- En fazla gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesi ile basın açıklaması (Gelir Vergisi) (Kurumlar Vergisi) için tıklayınız.
- Söz konusu uygulama 561 numaralı VUK Genel Tebliğine göre yapılmaktadır.
- 100 mükellefe kadar olanların yer aldığı listeler bilgilerinin açıklanmasını istemeyenler hariç olmak üzere mükelleflerin bağlı oldukları Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar tarafından her yıl Eylül ayı sonuna kadar açıklanacaktır.
Bakan Şimşek açıkladı; vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimleri kamuoyu ile paylaşılacak!
- Maliye Bakanlığı’nın, vergi tarhiyatlarına ve ödenmemiş vergi ve cezalara ilişkin bilgileri açıklama yetkisine sahip olduğu bilinmektedir. Bu konuda Bakanlık yetkisini kullanarak 03/09/2024 tarihli 32651 sayılı Resmî Gazete ’de 564 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini yayımladı.
- Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 5.000.000 TL ve üzeri borcu olan veya bu tutar ve üzeri kesinleşmiş vergi ve cezası bulunan mükellefler alınacaktır.
- 2024 yılı için açıklamalar, vergi dairelerinde 15/10/2024 ile 31/10/2024 tarihleri arasında, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde ise 1/11/2024 ile 15/11/2024 tarihleri arasında yapılacaktır.
- Açıklamalar, 31/12/2023 tarihi itibarıyla vadesi geçmiş ve 30/9/2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi ve cezalar ile 1/6/2023-31/5/2024 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatları kapsayacaktır.
- Açıklama kapsamına alınmayacaklar ise; daha önce yapılandırılmış veya yapılandırılma sürecinde olan alacaklar, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar gibi belirli alacaklar, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen illerdeki mükelleflerin borçları olarak yer almaktadır.
- Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
SGK & İŞKUR
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmıştır.
- İlave Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (İSPİH) teşvik programına eklendi.
- İSPİH desteği, yalnızca 29 Haziran 2021 ve sonrasında yapılan başvurulara istinaden verilen teşvik belgeleri için geçerli olacak ve kadın ve genç istihdamını destekleyecek.
- Uygulama detayları için SGK tarafından genelge yayımlanması bekleniyor.
- Değişiklikler, ilgili maddelere göre farklı tarihlerde yürürlüğe girecek.
- Konuyla ilgili detaylara ulaşabileceğiniz tebliği görüntülemek için tıklayınız.
“6183 Sayılı Kanun Kapsamında Kurum Alacaklarının Takip İşlemleri” hakkında SGK Genelgesi yayımlanmıştır.
- SGK alacakları ile diğer kanunlarla takip ve tahsil yetkisi Kuruma verilen alacakların 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsiline ilişkin iş ve işlemler, 2024/12 sayılı SGK Genelgesi’nde açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.
- 137 sayfalık Genelge’de kurum tarafından kanun kapsamında yapılacak tüm işlemler açıklanmış ve eski Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.
TEŞVİK & AR-GE
TÜBİTAK, Bilim ve Toplum Başkanlığı programlarına ilişkin Yönetmeliğini güncellemiştir.
Proje bazlı Devlet Teşviklerinden bazıları iptal edilmiştir.
- Türkiye’de verilen en büyük teşvik belgeleri olan ve Cumhurbaşkanı Kararı olarak yayımlanan 11 tane Proje Bazlı Süper Teşvik Belgesi iptal edilmiştir.
Yatırım Teşvik Kararnamesinde güncelleme yapılmıştır.
- Resmî Gazete’de yayımlanan Kararnameye göre desteklerin geri alınmasında uygulanacak faiz oranı gecikme zammı oranı olarak belirlenmiş ve gümrük vergisi muafiyet desteğinden yararlanamayacak olan ürünler listesi güncellenmiştir.
- Ayrıca, güneş enerjisi desteğiyle ilgili olarak Ek-4 listeye şu ifade eklenmiştir. “3-Fotovoltaik güneş paneli üretimi yatırımları, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak üretilen güneş hücresi ile entegre olması halinde ve hücre üretim kapasitesini aşmamak kaydıyla desteklenebilir.”
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de kapsam dışı yatırımlarla ilgili değişiklik yapılmış ve YMM rapor formatı güncellenmiştir.
- Konuyla ilgili detaylara ulaşabileceğiniz tebliği görüntülemek için tıklayınız.
- Ayrıca Tebliğe “teşvik belgesi kapsamında desteklenmeyecekler” arasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “e) Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri”
- “g) Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller.”
- Ayrıca Tebliğ ile Ek-11 Elektrik Enerjisi Üretimi Yatırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Harcamaların Tespitine İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu formatı güncellenmiştir.
- YMM, raporunda yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan harcamaların Tebliğin yukarıda değiştirilen 8’inci maddesinin ikinci fıkrasının (e)/(f)/(g) bendine uygun olarak gerçekleştirildiğini teyit etmelidir.
Çiftçiye mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı!
- 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin düzenleme 29.08.2024 tarihli 32647 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete ’de yayımlandı. Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
FİNANS& PARA
Para politikasına ilişkin TCMB öngörüleri yayımlandı.
- TCMB faiz oranını %50’de sabit tutmuş, zorunlu karşılıklara dair makro ihtiyati tedbirleri duyurmuş ve son Kurul toplantısı özetlerini yayımlamıştır.
BDDK, enflasyon muhasebesi kaynaklı kalemlerin gösterimine ilişkin Tebliğ Taslakları hazırladı.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 11/1/2024 tarihli ve 10825 sayılı Kararı uyarınca bankalar ile finansal kiralama, faktöring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 1/1/2025 tarihinden itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçmesine karar verilmişti.
- Bu kapsamda, ödenmiş sermayenin enflasyona göre düzeltilmesinden kaynaklanan farkların bankalarda ana sermayenin bir unsuru olan çekirdek sermaye içerisinde yer almasını ve söz konusu farkların bankalar ile finansal kiralama, faktöring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketlerinin finansal durum tablosunda (bilançoda) ayrı bir satırda gösterilmesini teminen “Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı”, “Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı” ve “Finansal Kiralama, Faktöring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” hazırlanmıştır.
Türk Bankacılık Sektörü Sürdürülebilir Bankacılık Soru Seti Bulguları yayımlanmıştır.
- Türk bankacılık sektörünün çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik alanındaki kurumsal kapasitesine ve uygulamalarına yönelik genel görünümünü ortaya koymayı amaçlayan “Sürdürülebilir Bankacılık Soru Seti Bulguları” Kurum internet sayfasına eklenmiştir.
- BDDK, bir süredir yoğun bir şekilde bu alanda çalışmalar yapmaktadır. Sürdürülebilir Bankacılık alanında yapılan bu çalışmalara linkten ulaşabilirsiniz.
SPK, ihraççılar tarafından düzenlenecek izahnamelerde yer alan finansal tabloların paranın hangi dönemdeki satın alma gücüyle sunulacağına ilişkin duyurusunu yayımlamıştır.
SPK, Kripto Varlık hizmet sağlayıcılarla ilgili listesini güncellemiştir.
- SPK bülteniyle yayımlanan Kurul Kararına göre SPK başvurusu eksik olan ve tamamlayan kuruluşları listesinde yayımlamaktadır.
- Talep edilen açıklama ve belgeleri eksik veya yetersiz iletmeleri sebebiyle listede yer alan platformların başvuruları işlemden kaldırılmıştır. Ayrıca, faaliyetine devam edeceğini beyan etmekle birlikte, başvuru tarihi itibarıyla herhangi bir müşterisi ve/veya müşterilere ait saklama bakiyesi bulunmayan listedeki platformların başvuruları da işleme alınmamıştır.
TİCARİ DÜZENLEMELER
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe piyasa düzenini sağlamak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla önemli bir düzenleme gerçekleştirdi.
- Bu konuda yeni bir Yönetmelik yayımlandı. Güvenli Ödeme Sistemi ile ikinci el taşıt satışlarında dolandırıcılığın önlenmesi için güvenli ödeme sistemi zorunlu hale getirildi.
- Kaporalı Siparişler ile kısmi ödeme alınan siparişlerde mağduriyetleri önlemek için sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi ve kapora alma sınırları belirlendi. 45 gün içinde araç teslim edilecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının %10’undan fazla kapora alamayacak.
- Sıfır taşıt ticareti de kapsama alındı. Daha önceki yönetmelik sadece ikinci el ticareti düzenliyordu. Bu düzenlemeyle distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yeni yükümlülükler getirildi ve taşıt fiyatları fatura tarihinden sonra artırılamayacak olması bununla birlikte teslim süreleri belirlendi. Fatura tarihinden sonra distribütör taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek.
- İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile ikinci el taşıt ticareti için iş yeri açma ruhsatı şartı yetki belgesinden çıkarıldı. Böylece diğer tüm şartları taşıyan ama ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin mağduriyeti ortadan kalktı.
- Taşıt satış ihaleleriyle elektronik ortamda yapılan ihalelerde şeffaflık ve güvenlik kuralları getirildi. İhale platformu işleticisinin ve satıcının doğrudan ya da dolaylı olarak ihaleye katılamaması gibi kurallar belirlendi.
- Ön Değerleme Kuralları ile internet üzerinden yapılan taşıt ön değerlemelerinde fiyat teklifleri ve sürelerle ilgili düzenlemeler yapıldı. Taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın %5’ten fazla olmaması, verilen teklif asgari 24 saat geçerli olması ve fiziki incelemesi yapılmış taşıta aynı gün nihai teklif verilmesine yönelik değişiklikler yer almaktadır.
Ticaret Bakanlığı 2024 yılının ilk 8 ayında fiyat etiketi denetimleri kapsamında idari para cezaları uyguladı.
- Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu değişiklik kapsamında yapılan kontroller sonucunda 70.814 İşletmeye 73,6 Milyon TL İdari Para Cezası kesildi. Detaylar için tıklayınız.
Ticaret Bakanlığı ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasında iş birliği protokolü imzalandı.
- Kişisel verilerin kullanımına ilişkin ortak alanlarda uluslararası düzenlemelerin ve uygulamaların takip edilmesi ve mevcut ya da olası ihlallere karşı ortak politika üretilmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasında iş birliği protokolü imzalanmıştır. Protokol ile, dijital reklam ve uygulamalar konusunda tüketici farkındalığının artırılması ve tüketicilerin kişisel verileri üzerindeki kontrolünün güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
Elektronik ilan doğrulama sistemi 15 Eylül’de hayata geçiyor!
- Bu yeni sistemde e-devlet üzerinden ilan veren kişinin kimlik bilgilerini doğrulama, ilana konu taşınmazın ilan veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüğü getirildi. Detaylar için tıklayınız.
UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) Teknik Kılavuzları” Yayımlanmıştır.
- 1 Sıra No.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında hazırlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kapsamında YN Pompa ÖKC ile Tabanca İletişim Modülü Entegrasyon Kılavuzu Sürüm 1.0” ve “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kapsamında YN Pompa ÖKC ile Tabanca İletişim Modülü Arasında Güvenli İletişim Protokolü Sürüm 1.0” yayımlanmıştır.
- Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kapsamında YN Pompa ÖKC ile Tabanca İletişim Modülü Entegrasyon Kılavuzu için tıklayınız.
- Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kapsamında YN Pompa ÖKC ile Tabanca İletişim Modülü Arasında Güvenli İletişim Protokolü için tıklayınız.
DIŞ TİCARET
TÜİK dış ticaret istatistiklerini açıkladı.
- İhracat 2024 yılı temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 artarak 22 milyar 510 milyon dolar, ithalat %7,8 azalarak 29 milyar 805 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış ticaret verilerini Bakan Bolat açıkladı!
- "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ağustos ayı ihracatını bu ağustosta elde ettik. İhracatımız, yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılki rakamın 500 milyon dolar üzerindedir. Ağustos ayındaki rekorla beraber bakın son 13 ayın dokuz ayında ihracatımız aylık rekorlar kırdı. 2023 ağustos ayından başlayarak ekim, kasım, aralık ayları ve 2024'te ocak, şubat, mayıs, temmuz ve ağustos ayları olmak üzere dokuz ay rekorlar elde ettik." ifadesini kullandı.
- Bununla birlikte ithalatın ihracatı karşılama oranı da olumlu bir seyir izlenmektedir. Cumhuriyet tarihinin en yüksek yıllık mal ihracatı da ağustos ayında gerçekleşti. İhracat, ağustos sonu itibarıyla 262 milyar dolara yükseldi.
- İthalat cephesinde ise azalma trendinin devam ettiğini vurgulayan Bakan Bolat, ithalatın ağustos ayında yüzde 10,8 gerileyerek 27 milyar dolara gerilediğini bildirdi. İthalattaki azalışın sonucu olarak dış ticaretteki azalma da devam etmektedir.
- Dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 43,4 düşüşle son 34 ayın en düşük seviyesi olan 4,9 milyar dolara geriledi. Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
DİĞER MEVZUAT
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2023 yılında 3 milyon 450 bin 953 kişi iller arasında göç etti.
- Ülkemizde 2007-2008 döneminde %3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, yıllar içinde inişli ve çıkışlı bir seyir izleyerek 2023 yılında %4,04 oldu. Diğer bir ifadeyle Türkiye'de 2023 yılında 3 milyon 450 bin 953 kişi iller arasında göç etti. Bu nüfusun %47,9'unu erkekler, %52,1'ini ise kadınlar oluşturdu. Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
Ücretli çalışan sayısı yıllık %3,4 arttı.
- Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 arttı. Detaylar için tıklayınız.
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,8 seviyesinde gerçekleşti.
- İşsizlik oranı erkeklerde %7,3, kadınlarda %11,7 olarak tahmin edildi. Detaylar için tıklayınız.
Tüketici güven endeksi 76,4 oldu.
- Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, temmuz ayında 75,9 iken ağustos ayında %0,6 oranında artarak 76,4 oldu. Açıklamalar ve tüm detaylar için tıklayınız.
Kamu ihale mevzuatında değişiklik yapan tebliğler Resmî Gazete yayımlandı. Yapılan düzenlemeler uyarınca;
- İhale dokümanlarında ihale konusu işin yürütülmesi sırasında sözleşme konusu işlerin kontrolü, takibi gibi gerekçelerle idarece kullanılmak üzere araç, gereç, makine ve ekipmanın yüklenici tarafından temin edileceğine ilişkin düzenleme yapılamayacaktır.
- 1 Eylül 2024 ve sonrasında Kamu İhale Bülteninde yayımlanacak olan 4734 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamındaki ihalelerin ilanları Kurumun ön kontrolüne tabi olacak ve bu ilanlardan 01.09.2024-31.01.2025 dönemi için 4.500TL + KDV ücret alınacaktır.
- Düzenlemede yer alan diğer değişiklikler ve detaylar için tıklayınız.
ÖNEMLİ YARGI KARARLARI
TÜRMOB tarafından enflasyon muhasebesi hakkında çıkarılan 563 Sıra Nolu Tebliğ'in 4’üncü maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay 3. Dairesi'nin 2024/4720 esasına kayıtlı dava açılmıştır.
- Davaya ilişkin gerekçe ve detaylar linkte yer almakta olup yakından takip edilecektir.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademyv