2024-41/ 7518 KRİPTO VARLIK KANUNU
Kripto Varlık Kanunu çıktı. Türkiye’nin FATF gri listeden çıktığı haberini geçen hafta paylaşmıştık. Ülkemiz 1991’den beri üyesi olduğu FATF tarafından izlenen 40 başlığın tamamında uyumlu not almış oldu. Kanun 7518 sayılı Kanun olarak TBMM Genel Kurul’da bir gün içinde kabul edilmiş oldu. Sizler için Kanun’un teklif, komisyon ve redaksiyon aşamalarını takip edip paylaşmıştık. Detaylarını blog yazımızdan takip edebilirsiniz.
Genel Kurul’da Yapılan Düzenlemeler
Kanun Teklifi TBMM’de Genel Kurul’da tek oturumda kabul edildi. İki yerde önemli değişiklik yapıldı. Birincisi bankalarda tutulması durumunda bu varlıkların fon uygulamasına dahil olmadığı hususu vurgulandı. Yasa’nın 35/C maddesine eklenen cümleye göre bu varlıklar sigorta fonu uygulamasına tabi değildir;
(6) Platformların müşterilerine ait kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulması esastır. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmetinin, Kurul tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından uygun görülen bankalarca veya Kurulca kripto varlık saklama hizmeti sunma konusunda yetkilendirilmiş diğer kuruluşlarca sunulması ve müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulması zorunludur. Bankalar nezdinde saklanan kripto varlıklar ile müşterilere ait bu kapsamdaki nakitler 5411 sayılı Kanunun 63’üncü maddesinde düzenlenen mevduat ve katılım fonunun sigortalanması hükümlerine tabi değildir. Kurul, her bir kripto varlık için veya bunların dayandığı teknolojik özellikler ya da kripto varlıkların nitelik ve nicelikleri kapsamında saklama konusunda ayrı esaslar belirlemeye yetkilidir.
Genel Kurulda yapılan ikinci değişiklik ise her yıl tüm gelirler üzerinden ödenecek %1 + %1 ciro payıyla ilgili. Maddeye eklenen ifadeyle TÜBİTAK’a ödenecek %1’lik kısım bu alanda geliştirilecek teknolojiler için kullanılmak zorunda. Aynı açıklama SPK’ya aktarılacak %1 pay için öngörülmüş değil.
“(5) Her yıl platformların bir önceki yıl faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri Kurul, yüzde biri de blokzincir ve ilgili bilişim teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılmak üzere TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar ödenerek gelir olarak kaydedilir. Bu fıkraya göre yapılacak tahakkuk ve ödemelerle ilgili diğer esaslar Kurulca belirlenir.”
Her yıl ödenecek bu tutarın hesabında gelirin tanımı, gelir tahakkukları, kur farkları, faiz gelirlerinin ayrıştırılması, varsa faiz giderlerinin durumu gibi konular önemli olacak. Kurul bu konuda bir düzenleme çıkaracak. Ödenecek bu tutarlarla ilgili olarak Kanun’da özel bir kısıtlama öngörülmediği için kurumlar vergisinde gider yazılabilmesini bekliyoruz.
Bu alanda konuyla ilgili ikincil düzenlemeleri de sizlere özet olarak sunuyor olacağız.
Sevgi & Saygılarımızla,
Taxia | Blog
PDF İndir