Abone Ol EN

2024-35 / Haziran Ayı Mali / Vergisel Gelişmeler

Mayıs ayı yoğun bildirimler, uzatılan kurumlar vergisi beyannamesi sonrasında ilk geçici vergide ertelenen enflasyon düzeltmesinin rahatlığıyla geçti. Bakalım ikinci geçici vergide uygulayacak mıyız? Merakla bekliyoruz tüm ülke olarak.

 

Ay kapanışı ve erken raporlama yaptığı ve enflasyon muhasebesi kayıtlarını erken attığı için uluslararası firmalara ilave iş yükü çıkmış oldu. Yerli firmalarımız ise daha son güncü, bir erteleme ümidi hep var ülkede. Önemli olan sanırım bu kısır döngüyü kırmak.

 

Gecikme faizi, gecikme zammı ve tecil faizinin de artan faiz oranlarına paralel olarak artırıldığını görüyoruz. Devlet alacaklarına uyguladığı faizde biraz gecikmeli davranıyor.

 

Vergide çok önemli gündem başlıkları var. Asgari kurumlar vergisine ilişkin uluslararası bir konu Meclis’in gündemine gelecek. Dünyada uygulanan şekline paralel iki ayaklı bu vergide bir Türkiye rengi olarak tüm kurumları kapsayan ara bir model olabilir diye anlıyoruz.

 

Ayrıca sayın Hazine ve Maliye Bakanı’nın söylemlerinden değer artış kazancı, taşınmaz sahipliğine ilişkin vergileme ve bazı istisnaları daraltılması yönünde çalışmalar olduğunu anlıyoruz. Henüz TBMM gündemine gelmiş bir Kanun Teklifi olmadığını da ekleyelim.  

 

Türk Ticaret Kanunu’nda da önemli düzenlemeler yapıldı. Sermayelerin artırılması gerekiyor.

 

Ayrıca kripto varlıklara ilişkin Kanun Meclis’e geldi ve ilk aşama olarak Komisyon’dan geçti. Şimdilik vergi düzenlemesi eklenmediğini görüyoruz. Detayları sizin için yazdık. Önce vergi diyerek başlayalım.

 

VERGİ

 

Kripto Varlıklar Kanunu TBMM gündemine gelmiştir.

  • Kanun Teklifi ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar (“KVHS”), kripto varlık platformlarının faaliyetleri, kripto varlıkların saklanması, Türkiye’de yerleşik kişilerin kripto varlık platformları nezdinde yapabileceği kripto varlık alım satım ve transfer işlemlerinin düzenlenmesi, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulmaları ve faaliyet göstermeleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (“SPK”) izin almalarına ilişkin düzenleme yapılması, bunların faaliyetleri sırasında uymaları gereken ilke ve esasların Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenecek maddelere dayanılarak çıkarılacak ikincil düzenlemeler ile SPK tarafından çıkarılmasının sağlanması amaçlanmıştır.
  • Kanunla ilgili ayrıntılı blog yazımıza ve kripto varlıklarda vergilendirme konusuna ilişkin makalemize tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 30 Mayıs tarihinde geniş olarak görüşülmüş ve bazı redaksiyonlarla birlikte kabul edilmiştir. Komisyon’un raporunu 5 Haziran’a kadar hazırlaması ve Teklifin Genel Kurula gelmesi beklenmektedir.

 

Kamu gelirlerini artırma ve bazı istisnaları daraltmayı amaçlayan bir Kanun çalışması yapılmaktadır.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığının yoğun çalışma içinde olduğunu, gerçek kişiler için taşınmaz satışlarında değer artış kazancının daraltılabileceğini ve genel olarak vergisel istisna, muafiyet, indirim vb kalemlerin geniş bir şekilde tartışıldığını duyuyoruz.
  • Özellikle gayrimenkul sektörü açısından önemli olan bu konunun mevcutta devam eden GYO/GYF istisnalarını nasıl etkileyeceğini de merakla takip ediyoruz.

 

Türk Ticaret Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmıştır.

  • TBMM’de kabul edilen ve Resmî Gazete’de yayımlanan 7511 sayılı Kanun ile Ticaret Kanunu ve Rekabet Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Kanuna göre mevcut şirketlerin yükseltilen asgari sermaye tutarlarına uyumu için 2026 sonuna kadar bir takvim öngörülüyor. Geçen yıl sonunda yayımlanan karara göre 2024’ten itibaren anonim şirketlerde asgari sermaye 250.000 TL, limited şirketlerde 50.000TL olarak uygulanmaya başlanmıştı.
  • Yönetim kurulu başkanının her yıl seçilmesi zorunluluğu kaldırılıyor. 3 yıl için seçilen yönetim kurulunun başkanı da aynı süre için seçilebilecek.
  • Yönetim kurulunun başkan istemese de toplanmasına ilişkin bir mekanizma kuruluyor. Pratik hayatta pek karşılaşılmasa da çok ortaklı ve ihtilaflı şirketlerde kurulun çalıştırılması için önemli bir mekanizma olarak ortaya çıkabilir.
  • Şirketin şube müdürlerinin yönetim kurulu tarafından atama ve görevden alınmasına ilişkin devredilemez görev ve yetki daraltılıyor.
  • Kooperatiflere KOOP-BİS (Kooperatif Bilgi Sistemine) giriş yapmaları için ilave süre veriliyor.
  • Kanun Teklifine ilişkin tüm detaylar ve Komisyon Raporları ile genel kurul görüşmeleri TBMM web sayfasında yer almaktadır. Komisyonda Kanun Teklifine bir madde eklenmiştir. Genel Kurul görüşme tutanaklarını da linkten takip edebilirsiniz.
  • Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren okuyucularımız için, birçok önemli mali düzenlemeyi Meclis’e geldiği andan itibaren ciddi bir şekilde takip ediyoruz.

 

Gecikme zammı ve gecikme faizi oranları artırılmıştır.

  • 8484 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 14/11/2023 tarihinden itibaren aylık %3,5 olarak uygulanan gecikme zammı oranı 21/05/2024 tarihinden itibaren %4,5 olarak belirlenmiştir.
  • İlgili Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.
  • Gecikme zammı ve faizi oranları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmekte olup, konuyla ilgili analizimizi içeren makaleye linkten ulaşabilirsiniz.

 

Vatandaşların ihbar ve şikâyetlerini yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla GİB tarafından sunulan vergi ihbar hizmetlerine ilişkin olarak muhtelif düzenlemeler yapılmıştır. Bu bağlamda;

  • Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (189) hizmetleri güncellenmiş, BİP Vergi İhbarı Servisi hizmete açılmıştır.
  • İlgili duyuruya ulaşmak için tıklayınız.
  • Tecil faizi oranı da artırılmıştır.
  • 21/05/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Sıra No:8) ile tecil edilen amme alacaklarına uygulanan yıllık tecil faizi oranı %36’dan %48’e çıkarılmıştır.
  • İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Kanuni faiz oranı da artırılmıştır.

  • Çok uzun yıllardır %9 olarak uygulanan bu oran %24 olarak yeniden belirlenmiştir.
  • Yeni oran 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.
  • Oran değişikliği 21 Mayıs tarihli Resmî Gazete ile yayımlanmıştır.

 

Uzun zamandır taslak halde olan Elektronik Defter Tebliği yayımlanmıştır.

  • 21/05/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile, elektronik defter uygulamasına ilişkin önemli düzenlemeler yapılmıştır.
  • Bu düzenlemeler ile, özetle, e-Defter uygulamasına dâhil olmak zorunda olmasına rağmen uygulamaya dâhil olmayan mükelleflerin uygulamaya dâhil edilebilmesi amaçlanmıştır.
  • Diğer yandan defter ve berat dosyalarının oluşturulması, imzalanması/onaylanması ve GİB sistemlerine yüklenmesine ilişkin sürelerde değişiklik yapılarak, aylık yükleme tercihinde bulunanlar için ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10. günü sonuna kadar, geçici vergi dönemleri bazında yükleme tercihinde bulunanlar için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. günü sonuna kadar olacak şekilde yeni süre belirlenmiştir.
  • İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Mücbir sebep hali uygulanan Deprem Bölgeleri için süre uzatımları yapılmıştır.

  • 16/05/2024 tarihli Resmî Gazete’de deprem nedeniyle mücbir sebep hali devam eden il ve ilçelere ilişkin olarak önemli bir Tebliğ yayımlanmıştır. Tebliğ ile;
  • İlgili il ve ilçelerin mücbir sebep hali 31/08/2024 tarihine kadar uzatılmış, 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılacak başvuruların 30/11/2024 tarihine kadar yapılması ve ödenecek birinci taksitin (peşin ödeme dâhil) 31/12/2024 tarihine, ikinci taksitin 31/1/2025 tarihine kadar (bu tarihler dâhil), diğer taksitlerin ise takip eden aylarda ödenmesi sağlanmıştır.
  • İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

8515 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, deprem nedeniyle mücbir sebep hali devam eden il ve ilçelere ilişkin olarak, 7256 ve 7326 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılan borç taksitlerinin ödenme süreleri yeniden belirlenmiştir.

  • Söz konusu Karar gereğince, mücbir sebep halinin devam etmesine karar verilen yerlerdeki vergi dairelerine borçlu olanların mücbir sebep halinin başladığı 06/02/2023 tarihi ile sona erdiği 31/08/2024 tarihi arasına (bu tarihler dâhil) rastlayan 7256 ve/veya 7326 sayılı Kanunlar kapsamındaki taksitlerinden birincisinin ödeme süresi; mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitlerin ödeme süreleri de bu ayı takip eden aylık dönemler halinde ödenmek üzere uzatılmıştır.

 

Vergi rekortmenleri artık her yıl Ağustos ayında açıklanacak.

  • 25/05/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 561 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, beyan edilen matrah üzerinden adına en fazla vergi tahakkuk eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin açıklanmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
  • Ülkemizde sayın Mehmet Şimşek bakanlığa geldiğinde listeler tekrar ilan edilmeye başlanmıştır. Takip edebildiğimiz kadarıyla son 3 yıllık listeler bu yıl topluca yayımlanmıştır. Ülke açısından üzerinde durulması gereken bir olgu maalesef, “rekortmen olduğunun bilinmesini istemeyen” kişi ve kurumların sayısı hızla artmaktadır.
  • İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Nakden veya mahsuben tahsil edilen tutarlardan mevzuatı gereğince yapılan ret ve iade işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesini sağlamak amacıyla “89 Sıra No.lu Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği” yayımlanmıştır.

  • Bu Tebliğ hükümlerine, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile merkezi yönetim kapsamında olmamakla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığınca (Muhasebat Genel Müdürlüğü) geliştirilen bilişim uygulamaları üzerinden ret ve iade işlemlerini gerçekleştiren kamu idareleri
  • Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

SGK & İŞKUR

 

Arttırılan tecil faiz oranı ve gecikme zammı oranı SGK alacakları için de uygulanacaktır.

  • 21 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tecil faizi oranı yıllık %48 olarak uygulanacaktır. SGK tarafından yayımlanan Genel Yazıya göre 21.05.2024 tarihinden önce yapılan veya henüz sonuçlandırılmamış taleplere istinaden yapılacak tecillerde eski oran (%36) üzerinden tecil faizi alınacaktır.
  • Ayrıca damga vergisi, eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi alacakları ile ilgili gecikme zammı oranı 21.05.2024 tarihinden itibaren aylık %4,5 olarak uygulanacaktır.


Asgari İşçilikle ilgili 2024/7 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

  • 16 Mayıs 2024 tarih ve 2024/07 sayılı genelgede asgari işçiliğe konu işlerde ilişiksizlik belgesi verilmesi işlemlerini açıklayan asıl Genelge’den (04.02.2011 tarih ve 2011/13 sayılı) sonra yapılan düzenleme ve değişikliklere paralel olarak güncelleme yapılmıştır.
  • Asgari işçilik yapım işlerinde kayıt dışılığın önüne geçmek için vergi güvenlik önlemi benzeri bir uygulama olup uzun süredir uygulanan bir yöntemdir.


TEŞVİK & AR-GE

 

Menemen Serbest Bölgesi işleticisine 30 yıllık yetki verilmiştir.

  • En son Nisan ayında Batı Anadolu Serbest Bölge’nin kuruluş haberini vermiş ve buralarda sağlanan mali avantaj ve teşviklerle ilgili blog yazımızı sizinle paylaşmıştık.

 

Yerli Malı Tebliğinde güncelleme yapılması beklenmektedir.

  • Bakanlık tarafından yapılan çalışma sonucu oluşan Yerli Malı Tebliğ Taslağı ile tereddüt edilen alanlarda düzenlemeler yapılmakta ve basitleştirme sağlanması amaçlanmaktadır.
  • 2014 tarihli mevcut Tebliğ ile devam eden sistemde kamu alımları yoluyla yerli sanayiinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla yerli malı belgesi uygulamasının etkinleştirilmesi ihtiyacının hasıl olduğu anlaşılmaktadır.

 

FİNANS & PARA

 

24/05/2024 tarihli Resmî Gazete’de TCMB tarafından yayımlanan Tebliğ ile, zorunlu karşılık oranları değiştirilmiştir.

  • 10/05/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlanan Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

TİCARİ DÜZENLEMELER

 

e-belge uygulamalarında bazı güncellemeler yapılmıştır.

  • Karekod kılavuzuna ilişkin teknik açıklamalar yapılmıştır. Bilindiği üzere e-Belge uygulamaları kapsamında düzenlenen belgelerde karekod kullanım zorunluluğu getirilmişti.
  • Ayrıca yapılan düzenlemeye göre;
    • e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Adisyon uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.
    • Bunun yanında e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında “Vergi Oranı” alanı zorunlu hale getirilmiştir.
    • e-Arşiv Fatura uygulaması e-Arşiv Raporlarında “Gönderi Bilgileri” alanı zorunlu hale getirilmiştir. e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.
    • Bu güncellemeler 01.07.2024 tarihi itibari ile devreye alınacaktır.
  • Bu kapsamda teknik kılavuzlar güncellenmiştir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinde çok önemli değişiklikler yapılmıştır.

  • Konu fazlasıyla teknik düzenlemeler içermekte olup detayları için uzmanlarımıza başvurabilirsiniz.
  • 21 Mayıs’ta yayımlanan Yönetmeliğe Resmî Gazete üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kamu İhale Mevzuatında önemli güncelleme ve değişiklikler yapılmıştır.

  • Kamu ihale mevzuatında değişiklik yapan Yönetmelik ve Tebliğler 18/5/2024 tarihli ve 32550 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu mevzuatla özet olarak;
  • İlanı veya duyurusu 15/6/2024 tarihi ve sonrasında yapılacak ihaleler bakımından;
    • Yüklenicinin iş ortaklığı olduğu durumlarda, sözleşmenin yürütülmesi sırasında ortaklık oranlarının hangi durumlarda değiştirilebileceğine,
    • İş deneyim belgesinin, yüklenicinin unvan değiştirmesi, tür değiştirmesi veya devralma ya da yeni şirket kurma yoluyla birleşmesi durumlarında nasıl düzenleneceğine,
    • Fiyat dışı unsurların kullanımına işlerlik kazandırılmasına ve etkinliğinin artırılmasına,
    • Aşırı düşük teklif açıklama sürecinin iyileştirilmesine,
    • Yapım işleri ihalelerinde, sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin tekliflerinin açıklama istenmeksizin reddedilmesine ilişkin mevcut durumda uygulanan parasal tutarın (yaklaşık maliyeti eşik değerin üçte birinin altı olan ihaleler) eşik değerin yarısına yükseltilmesine,
    • Mal alımı ihalelerinde demonstrasyon ve numune değerlendirme usullerine,
    • Hizmet alımı sözleşmelerindeki aykırılık halleri ve cezalara,
    • Kısmi teklife açık ihale edilen hizmet alımı ihalelerinde her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanmasına,
    • Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında, birim fiyat teklif cetvelinde personel için ayrı satır açılması ve işçilik giderine yer verilmesi hususunda zorunluluk getirilmesine, personel için öngörülen maliyetin sözleşme gideri ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin altında olamayacağına,
    • Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sözleşme giderleri ve genel giderlerin (damga vergisi vs.) hesaplanmasına,
    • Hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesabında kullanılmak üzere ağırlık oranlarını gösterir sabit katsayıların belirlenmesinde dikkat edilecek hususlara,
    • Pazarlık usulü ile ihale edilen ve ilanı zorunlu olmayan ihalelerde, ihaleye teklif vermeye davet edilen isteklilerin, davet edilmeyen gerçek/tüzel kişiler ile iş ortaklığı/konsorsiyum oluşturabileceğine,
    • Anonim şirketlerde, ilgili mevzuatına göre yapılan işlemler sonucunda ortaklar ve ortaklık oranlarının değişmemesi şartıyla bu değişikliklere ilişkin belgelerin EKAP’a yüklenmemesi durumunda tekliflerin değerlendirme dışı bırakılmayacağına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
  • İlanı veya duyurusu 1/10/2024 tarihi ve sonrasında yapılacak ihaleler bakımından ise;
  • İhaleye katılım engeli olan kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun üst limitinin 5.000,00 TL (beşbinTürkLirası) olarak belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
  • Ayrıca, ihale, alım ve sözleşme süreçlerinde Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yürütülecek iş ve işlemleri düzenleyen “Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılması Yönetmeliği” ile eki “Elektronik Ortamda Yapılan İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve buna bağlı diğer düzenlemeler de 15/1/2025 tarihinde yürürlüğe girmek üzere aynı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
  • Söz konusu değişikliklere KİK web sayfasından erişebilirsiniz.


DIŞ TİCARET

 

Malezya ile Serbest Ticaret Anlaşması yayımlanmıştır.

  • Özellikle mesleki olarak yapılması sınırlanan meslekler ve iki ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi açısından alınan önlemler çok detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
  • Bu Anlaşma 2014’te imzalanan asıl Anlaşmaya ek olarak hizmet ticaretine ilişkin olarak düzenlenmiştir. Anlaşmada sektörler olarak pazara giriş kısıtlamaları, kurallar, milli muamele kısıtlamaları ve varsa ilave taahhütler yer almaktadır.

 

DİĞER MEVZUAT

 

KGK gözetim faaliyet sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımlamıştır.

  • Raporda “2023 Dönemi Gözetim Faaliyetleri” çerçevesinde tespit edilen bulgulara yönelik detay bilgiler verilmiş ve uzaktan gözetim faaliyetleri kapsamında yıllar itibariyle kontrol edilen bildirim ve tespit edilen bulgu sayılarına ilişkin toplu bir gösterim yapılmıştır.
  • Kurumca sorumlu denetçi olarak onaylanmamış denetçilerin sözleşmelerde bu unvanla görevlendirilmesi konusunda 25, denetim ekiplerinde görevlendirilen denetçilerin denetim yapmaya yetkili olduğu alanların denetimi yapılan şirketi kapsamaması alanında 4, Denetim Kuruluşunun denetim yapmaya yetkili olduğu alanların denetimi yapılan şirketi kapsamaması noktasında 5 ve rotasyon sürelerine aykırılıkta 10 tespit yapılmıştır.
  • Bağımsız denetçi ya da bağımsız denetim kuruluşundan alınan ücretlerin yıllık finansal tablolara ait dipnotlarda açıklanmaması konusunda ise 656 tespit yapılmıştır.
  • Kurum tarafından toplam 43bin bildirim incelenmiş olup 700 bulgu alanı tespit edilmiş ve geçen yıllarda bulgu tespit edilen, gelir bildirimleri, mesleki sorumluluk sigortaları ve şeffaflık raporları konusunda bu yıl bulgu raporlanmamıştır.

 

Konutların Kiralanması (Airbnb) Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

  • Geçen yıl önce kanun sonra da Yönetmelik düzenlemesi yapılan bu konuda detayları blog yazımızdan takip edebilirsiniz.
  • 30 Mayıs tarihli Yönetmelik değişikliği ile ise belli alanlarda ertelemeler ve süre değişiklikleri öngörülmüştür.

 

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelge olarak yayımlanmıştır.

  • 17 Mayıs tarihli Resmî Gazete’den ulaşılabilecek olan Genelge genel ilkeleri, taşınmaz edinimi, kiralanması ve kullanımı, resmi taşıt kullanımı, haberleşmeye ilişkin giderler, personelin görevlendirilmesi, basın ve yayın, kırtasiye ve demirbaş ile temsil, tören, ağırlama ve tanıtıma ilişkin giderler ile personel giderlerini, enerji ve su alımları ve personel servis hizmetlerine ilişkindir.
  • Tüm bu tedbirler Tasarruf Tedbirleri Bilgi Sistemi üzerinden takip edilecektir.

 

ÖNEMLİ YARGI KARARLARI

 

Anayasa Mahkemesi elektronik ticaretle ilgili Kanun’da yer alan yüksek oranlı vergi benzeri harç (elektronik lisans ücreti) alınmasını Anayasa’ya aykırı bulmamıştır.

  • Mahkemenin önüne gelen Kanun’a göre Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının bir takvim yılında gerçekleşen net işlem hacmine göre artan oranlı olarak binde 3 ila %25 arasında bir harç alınması öngörülmektedir.
  • Kararın (AYM, E.2023/177, K.2024/30, 01/02/2024, § …) tamamını okumak için tıklayınız.
  • Söz konusu Kanun’da yer alan bu düzenlemeleri 2022 senesinde sizler için özetlemiştik.


Elektronik Tebligatın geçerliliği ile ilgili önemli Bir Danıştay Kararı yayımlanmıştır.

  • Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun 2024/3 sayılı Kararına göre mükellefiyetin kendi iradesiyle sona erdirse de veya mükellefiyeti İdare tarafından resen kaldırılsa da gerçek kişilere Vergi Usul Kanunu’na göre elektronik tebligat yapılabilir.
  • Karar 17 Mayıs 2024 günü Resmî Gazete ile yayımlanmıştır.

 

Sevgi & Saygılarımızla,

 

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy

 




PDF İndir