2024-34/ Kripto Varlık Kanunu TBMM Gündeminde
Sayı : 2024- 34
Konu : Kripto Varlık Kanunu TBMM Gündeminde
Kripto varlıklar uzunca bir süredir dünyanın gündeminde. Devlet de bunlara nasıl bakacağını yıllardır araştırdı, her kurum kendi açısından ele aldı ve sonunda bir Kanun çerçevesinde ele alınmasına karar verildi. Bunda Türkiye’nin “gri listeden” çıkma isteğinin olduğunu da biliyoruz.
Kasım 2023 ve
Ocak 2024 ayı bültenlerinde Kanun Teklifi’nin hazır olduğunu aşağıdaki şekilde sizlere duyurmuştuk.
“Kripto Varlık Yasası Meclis’e geldi.
- Kanun teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 30 Mayıs tarihinde geniş olarak görüşülerek kabul edilmiştir. Komisyon’un raporunu hazırlaması ve genel kurula gelmesi beklenmektedir. ‘’Haziran Ayı Mali Vergisel Gelişmeler’’ Bültenimizden detaylara ulaşabilirsiniz.
Kanun Ne Diyor?
Kanun Teklifi ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar (“KVHS”), kripto varlık platformlarının faaliyetleri, kripto varlıkların saklanması, Türkiye’de yerleşik kişilerin kripto varlık platformları nezdinde yapabileceği kripto varlık alım satım ve transfer işlemlerinin düzenlenmesi, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulmaları ve faaliyet göstermeleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (“SPK”) izin almalarına ilişkin düzenleme yapılması, bunların faaliyetleri sırasında uymaları gereken ilke ve esasların Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenecek maddelere dayanılarak çıkarılacak ikincil düzenlemeler ile SPK tarafından çıkarılmasının sağlanması amaçlanmıştır.
Konuya ilişkin ayrıntılı bir yazıya SRP-Legal kurucu ortağı Avukat Çiğdem Dr. Çiğdem Ayözger Öngün’ün aşağıdaki başlıklarıyla göz atmak için linke
tıklayınız.
- Kanun Teklifi ile Kripto Varlıklar’a ilişkin Tanımlar ve Temel Kavramlar
- SPK’nın Yetkisi ve Lisans Gereklilikleri
- KVHS’lerin Faaliyetlerine Yönelik Tedbirler ve Yaptırımlar
- Mevcut KVHS’ler İçin Geçiş Hükümleri
- Yabancı Merkezli KVHS’lere Özgü Düzenlemeler
Söz konusu Teklif ile, kripto varlıkların tanımı netleştirilerek, hizmet sağlayıcıların faaliyetlerini belirli kurallara bağlayarak ve yatırımcıların korunmasını sağlayacak tedbirler getirilerek piyasadaki belirsizlikler giderilmeye çalışılmış, özellikle, KVHS’lerin SPK denetimine alınması, lisans zorunluluğu getirilmesi ve uygulanacak yaptırımların belirlenmesi hususlarının piyasada daha güvenli ve şeffaf bir ortamın oluşturulması amaçlanmıştır.
Konunun Vergi Boyutu
Kanun Teklifinde henüz vergi tarafı için bir şey söylenmemiş. Bu konuya ilişkin olarak şirket ortağımız Şaban Küçük tarafından kaleme alınan makaleyi
linkte bulabilirsiniz.
İlave Okuma Önerileri
Bu konuda şu içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz.
Üyesi olduğumuz Ceo Platformu liderliğinde 2021’de yapılan
webinarda bu konunun birçok boyutunu uzmanlarıyla birlikte tartışmıştık. Webinarda sektörün uzmanları kendi alanlarında sunum yapmıştır.
Webinarda sunulan içeriklere göz atmak isterseniz;
- Akıllı sözleşmelerin iş dünyasına etkileri sunumu için lütfen tıklayınız.
- Geleceğin işleri – Yapay zekalı muhasebeci sunumu için lütfentıklayınız.
- Webinar video kaydına ulaşmak için lütfentıklayınız.
Ayrıca Kripto Varlıklar Hakkında KGK tarafından yayımlanan düzenleme taslağına da
linkten ulaşabilirsiniz.
KGK tarafından da söz konusu gelişmeler takip edilmiş ve kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi ve raporlanması hususunda hükümlerin oluşturularak BOBİ FRS’ye eklenmesine yönelik projede Amerika Birleşik Devletleri Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) tarafından yayımlanan düzenlemenin de referans alınmasına karar verilmiştir.
Kanun Teklifini TBMM’de takip edip daha sonra çıkması beklenen ikincil düzenlemelerle diğer kurumların konuyla ilgili gündemini sizlere özet olarak sunuyor olacağız.
Sevgi & Saygılarımızla,
Taxia | Blog
PDF İndir