Abone Ol EN

2024-25 / Dernek Beyannameleri İçin Son Tarih 30 Nisan!

Nisan ayı sadece kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi beyannameleri için değil sayıları 100 bini aşmış olan tüm Dernekler için de önem arz ediyor.

Dernekler Kanunu’nun 19’uncu maddesi gereğince; Dernekler, yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve giderleriyle işlemlerinin sonuçlarını, düzenleyecekleri bir beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna bildirmekle yükümlü.

Dernek beyannamesinin düzenlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir. Dernekler Yönetmeliği’nin 83. maddesi gereğince “Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini, (EK-21) mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. Bildirimler, DERBİS üzerinden yapılmaktadır.

Dernek Denetimleri ve Sonuçları

Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticilerine ve temsilcilerine idarî para cezası verilmektedir. İçişleri Bakanlığının (Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü) 01.01.2022-31.12.2022 tarihli istatistiklerine göre; derneklerin denetimlerde en çok ceza aldığı konulara linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Denetimler sonucunda idari para cezası verilmesi istenilen dernek sayısı ve ceza miktarlarının dağılımı tablosunda en çok, defter ve kayıtların usulüne uygun tutulmaması; yetki belgesiz gelir toplanmasından kaynaklı idari para cezası verilen dernekler yer almaktadır.
  • İkinci sırada, genel kurul sonuç bildirimi, dernek organları ile adres değişikliğinin bildirilmemesinden kaynaklı para cezası verildiği görülüyor.
  • Bazı derneklere, beyannamelerini vermemeleri nedeniyle ayrıca idari para cezası verilmiştir. Beyannamelerini vermeyen derneklere uygulanan toplam idari para cezasının, denetim sonucunda verilen toplam idari para cezasına oranı % 31,07. Bu Nokta Çok Önemli!


Bu sebeple, herhangi bir cezai işleme maruz kalmamak için, 2023 yılına ilişkin olarak düzenleyeceğiniz dernek beyannamelerinizi 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar bildirmeniz gerekmektedir. Bu çerçevede dernekler ve varsa iktisadi işletmeleri tarafından yürütülmesi gereken mali ve vergisel işlemler ile Dernek Beyannameleri konusunda danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.
 

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü web sayfasında dernek işlemlerini, istatistikleri ve denetim sonuçlarını duyurmaktadır. Denetim sonuçları ve bulguların duyurulmasını “sivil toplum ilişkileri” iç denetim ve fayda temelli yönlendirme açısından değerli buluyoruz.

Anılan web sayfasına göre söz konusu denetimler büyük oranda rehberlik ve ziyaret kapsamında yapılmış, yapılan denetimlerin %88,85'inde dernek ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapılması istenmemiştir. Bu orana göre denetimler sonucunda %11 oranında adli veya idari işlem yapılmıştır.

İdari işlemler, genel olarak Dernekler Kanunu’nda yer alan ve belirli bir süre içinde mülki idare amirliklerine DERBİS üzerinden bildirimlerin yapılmaması, Kanunda öngörülen usul ve esaslara uyulmaması nedeniyle, ilgili dernek yöneticisi veya kişiler hakkında uygulanan idari para cezalarıdır.

 
Vergiciler İçin Önemli Nokta!   

Vergi açısından önemli bir nokta; dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefi olarak sayılmışken, herhangi bir ticari ve ekonomik faaliyeti olmayan derneklerin kurumlar vergisine tabi bir işlemi olmadığını söyleyelim. Yani derneklerin bir iktisadi işletmesi oluşmadığı sürece kurumlar vergisi beyannamesi vermesi gerekmiyor.  


Ayrıca, dernek ve derneğe bağlı iktisadi işletmelerde, kurumlar vergisi, belge düzeni ve katma değer vergisi açısından dikkat edilmesi gereken konular var.  

Özellikle göz önünde olan, kamuya yararlı dernek statüsüne sahip olan veya yoğun para trafiği içinde olan derneklerin daha özenli olması gerekiyor. Ayrıca yaptığı aktivitelerden dolayı iktisadi işletmesi oluşup oluşmadığı da önemli. Bunun yanında varsa iktisadi işletmesiyle ilişkilerini transfer fiyatlandırması ilkeleri ve vergisel avantajların kullanımı ve olası bir muvazaa iddiası penceresinden analiz etmelerini öneriyoruz.  

Sayıları ve sivil toplum içinde artan önemine binaen derneklerin mali iş ve işlemlerinin önemini biliyoruz. Bu çerçevede tutulması gereken defterler, derneklerin vergilendirilmesi, iç denetimleri ve cezai işlemlere maruz kalmamak için yapılması gerekenleri sizin için takip ediyoruz.

Konuyla ilgili diğer içeriklere de web sayfamızdan göz atabilirsiniz.  


Sevgi & Saygılarımızla,
Taxia | Blog




PDF İndir