2024-22 / Anayasa Mahkemesi Ek Vergiyi Anayasa’ya Aykırı Bulmamıştır
AYM’nin Ek Vergi Talebine ilişkin Kararı
AYM 19.4.2024 tarihli RG’de yayımlanan 2024/82 Karar ile 14 Mart 2024 tarihli kararını duyurmuş oldu. Karar Oybirliği ile alınmıştır.
Konunun Geçmişi
Deprem sonrasında gelen ek vergiyle ilgili ayrıntıları Taxia olarak duyurmuştuk.
Ayrıca yaklaşık 22 bin civarında mükellefi ilgilendiren bu vergi düzenlemesi için ihtirazi kayıtla beyan ve dava sürecini de açıklamış ve Taxia olarak özellikle emisyon primi tutarlarından da bu verginin alınmasının dezavantajlarından bahsetmiştik.
Kararın Detayları
İstanbul 1. Vergi Mahkemesi 7440 sayılı Kanun’un 10. Maddesinin 27. Fıkrasının (Ek Vergi hükmü) mali güce göre alınmadığı, eşitlik ilkesine aykırı ve kuralın vergiyi doğuran olaydan sonraki tarihte yürürlüğe girmesi nedeniyle yasanın geriye yürütüldüğü gerekçeleriyle Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptaline karar verilmesini talep etmişti.
Mahkeme aşağıdaki özet gerekçelerle mahkeme talebinin “Reddine” karar vermiştir.
AYM öncelikle Yüksek Mahkemenin talebe uygulanacak kural ve sınırlama sorunu değerlendirmesini yapmış ve başvuruyu sadece %10 ek vergi açısından ele almış, %5 ek vergi uygulanacak hükmü Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddederek baştan karar dışında bırakmış ve özetle ek vergiyi Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimleri” düzenleyen 10. Maddesinin ilgili hükümleri açısından değerlendirmiştir.
Farklı bir ifadeyle, başvuruyu Ar-Ge indirimi, yurtdışı hizmetlerden elde edilen gelirlere uygulanan %80’lik istisna, nakdi sermaye artışlarına uygulanan 50’lik istisna, İstanbul Finans Merkezinde (İFM) faaliyette bulunan kurumların yurtdışından satın alınıp yurtdışına satılan mallardan elde edilen kazanca uygulanan %50’lik istisnaya uygulanan ek vergi açısından değerlendirmiştir.
Kararın Gerekçesi
AYM kararında; 1999 yılı ek vergileri ve 2023 ek motorlu taşıtlar vergileri ve 4837 sayılı ek vergi kanunları emsal gösterilerek, İstanbul Vergi Mahkemesinin iptal talebinin;
- Anayasa’nın 2. Maddesi hükmü çerçevesinde; doğal afetler, savaş ve seferberlik, ekonomik ve sosyal krizler gibi nedenlerle kanunların geriye yürütülebileceğine yönelik emsal kararlarını belirterek, ek vergi hükmünün geriye yürütülebileceği,
- Anayasa’nın 35. Maddesinde yer alan mülkiyet hakkının kullanımı ek vergi ile ihlal edilip edilmediğine yönelik incelemesinde hükmün Anayasanın 13. ve 73. Maddelerine de aykırılık teşkil etmediği ve
- Anayasa’nın 73. Maddesinde yer alan mali güce aykırılık teşkil etmediği gerekçeleriyle
Oybirliği ile Anayasa’ya aykırı olmadığına ve mahkemenin talebinin “reddine” karar vermiştir.
Konuyla ilgili olarak ayrıca şu içerikleri inceleyebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Taxia
PDF İndir