Abone Ol EN

2024-21 / Kurumlar Vergisinde Son Dönem Güncel Özelgeler

2023 yılı kurumlar vergisi beyanları için sona yaklaştığımız bu günlerde, faydalanabileceğinizi düşündüğümüz Kurumlar Vergisi Kanunu’na ilişkin güncel özelgeleri sizin için derledik.

 

En son gelir vergisi mükelleflerine yönelik olan özelgeleri sizlerle paylaşmıştık.

 

Bu özelgelerden bazılarında tereddüt edilen sorular şu şekilde;

 

  • Müşteriye fatura edilen yakıt ve otopark giderlerinin vergilendirilmesi nasıl olmalıdır?
  • Binek otomobillerin yeniden değerlemeye tabi tutulması halinde gider olarak dikkate alınılabilecek amortisman tutarı nasıl etkilenecektir?
  • Serbest bölgede faaliyet gösteren bir şirketin tam bölünmesi halinde istisna uygulamasının akıbeti ne olacaktır?
  • Sermaye piyasası kurumları için uygulanacak kurumlar vergisi oranı nedir?
  • Yurt dışından geçici görevle gelen memurların çocuklarına eğitim veren kurumlar, KVK 10/1-ğ maddesinden yararlanabilir mi?
  • Gümrüksüz satış mağazalarından elde edilen kazançlarda “indirimli kurumlar vergisi uygulaması” mümkün müdür?
  • Satış yolu ile devralınan Ar-Ge Merkezinin geçmişe dönük Ar-Ge indirimlerinden yararlanılıp yararlanılamayacağı hakkında.
  • Sigorta şirketinin finansman gider kısıtlaması karşısındaki durumu
  • Kiralanan binek otomobillerin yapılan sözleşmeye göre iş yapılan şirketin kullanımına bırakılması halinde giderlerinin indirimi mümkün mü?
  • İntifa senetleri için ödenecek bedellerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.
  • Birlik için ödenen aidat tutarının gider yazılıp yazılamayacağı.
  • Veri hırsızlığı (hacker) dolayısıyla yapılan ödemelerin gider olarak kabul edilmeyeceği.
  • İlave ar-ge ve tasarım indiriminin geçici vergi dönemlerinde uygulanmayacağı.

 

İyi okumalar dileriz.

 

Konu: Yatırım tamamlama vizesi gerçekleştikten sonra yatırımda kullanılan makinelerin satışında indirimli kurumlar vergisi uygulaması

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 01.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; yatırım tamamlama vizesi gerçekleştikten sonra yatırımda kullanılan makinelerin satışında indirimli kurumlar vergisi uygulaması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olmaları halinde serbesttir. Bu itibarla, yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamında temin edilen ve teminini müteakip beş yılı doldurmuş olan makinelerin, ekonomik ömürlerini tamamlaması nedeniyle hurda olarak satılması, şirketin yararlanacağı yatırıma katkı tutarını değiştirmeyecektir.


İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Konaklama Vergisinin Kurumlar Vergisi yönünden indirime konu edilip edilmeyeceği

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 01.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun yeniden düzenlenen 34 üncü maddesi uyarınca konaklama tesisleri tarafından Şirket adına konaklama faturalarında gösterilen ve KDV hariç matrah üzerinden hesaplanan % 2 oranındaki konaklama vergisinin, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, konaklama tesisleri tarafından şirket adına % 2 oranında (KDV hariç) hesaplanmak suretiyle fatura edilen konaklama vergisinin, mahiyeti itibarıyla bir gider vergisi olması hususu dikkate alındığında yapılan konaklama harcamasının şirketin işi ile ilgili olması ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip olması şartıyla safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: … Emniyetini Güçlendirme ve Destekleme Derneğine, İl Emniyet Müdürlüğüne taşıt alımı için bağışlanan tutarın KVK Madde 10/1-c ye göre indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

  • Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
  • 05.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; İl Emniyet Müdürlüğüne taşıt alımında kullanılmak üzere … Emniyetini Güçlendirme ve Destekleme Derneğine yapılan bağışın kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve indirimin mümkün olması halinde indirimin hangi oranda uygulanacağı hususlarında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, … Emniyetini Güçlendirme ve Destekleme Derneği ile … İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan protokol uyarınca adı geçen Derneğe yapılan şartlı bağışın; söz konusu Derneğin gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmemesi, banka kanalıyla yapılacak ödemenin açıklama kısmına "… İl Emniyet Müdürlüğüne yapılacak taşıt alımında kullanılmak üzere" açıklamasına yer verilmesi ve bu hususta Şirket ile anılan Dernek arasında protokol yapılması koşulu ile söz konusu bağışın Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-c maddesi kapsamında ilgili yıla ilişkin kurum kazancının %5'ini aşmamak şartıyla beyanname üzerinden indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Satış Yolu İle Devralınan Ar-Ge Merkezinin Geçmişe Dönük Ar-Ge İndirimlerinden Yararlanılıp Yararlanılamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 11.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; satış yolu ile devralınan Ar-Ge merkezinin geçmişe dönük Ar-Ge indirimlerinden yararlanılıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, ….'nin hak etmiş olduğu Ar-Ge indirimi tutarlarının, mükellefiyeti devam eden bu Şirket tarafından indirim konusu yapılması mümkün olup, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından Şirketin varlıklarının satılması, Ar-Ge indirim tutarının da devri sonucunu doğurmayacağından, söz konusu Ar-Ge indirimi tutarlarının; gerek anılan Şirketin varlıklarını satın alan ... tarafından gerekse bu şirketin bahse konu varlıklarının bir kısmını kısmi bölünme suretiyle devir alan Şirketçe indirim konusu yapılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İş ortaklığı mükellefiyetinin sona erdirilmesi

  • Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 11.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, iş ortaklığı mükellefiyetinin sona erdirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, iş ortaklığı tarafından yapılan işin sona ermesi ve vergisel ödevlerin tamamının yerine getirilmesi durumunda iş ortaklığı mükellefiyetinin sona erdirilmesi mümkün olup, mükellefiyet sona erdikten sonra dava sonucunda ortaklığa iade edilecek bir tutarın bulunması durumunda iade tutarının iş ortaklığını oluşturan ortakların hisseleri oranında hesaplarına aktarılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, mahkeme kararına göre vergisel bir sorumluluğun doğması veya iş ortaklığının biten faaliyeti nedeniyle bir vergi tarhiyatı yapılması gerektiği durumda ise iş ortaklığının ortaklarının müteselsil şekilde sorumlu olacakları tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: 31.12.2021 tarihli bilançoda yer almayan yabancı paranın KVK geçici 14. mad. kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 11.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 31.12.2021 tarihli bilançoda yer almayan yabancı paranın KVK geçici 14. mad. kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, yurt dışından Şirket hesabına ….. tarihinde aktarılan ve …. tarihinde Türk lirasına çevrilerek kur korumalı Türk lirası mevduat hesabına yatırılan … USD, Şirketin ….. tarihli bilançosunda yabancı para varlığı olarak yer almadığından, açılan kur korumalı Türk lirası mevduat hesabından elde edilen faiz ve diğer kazançlarla ilgili olarak Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesi kapsamında kurumlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Sanayi sicil belgesinde yer almayan üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda indirimli kurumlar vergisi uygulanması

  • Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 11.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Sanayi sicil belgesinde yer almayan üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda indirimli kurumlar vergisi uygulanması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, ancak sanayi sicil belgesine sahip olunması ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal edilmesi halinde münhasıran üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanacağından, bahsi geçen şirketin yumurta üretim faaliyetine ilişkin sahip olduğu "Kapasite Raporu" ve "İşletme Tescil Belgesi" ile yaptığı üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Toz Toplama Sistemleri Kurulumu İşinin Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşi Kapsamında Değerlendirilip Değerlendirilmeyeceği

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 11.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda toz toplama sistemleri kurulumu işinin yıllara sâri inşaat ve onarım işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, … tarihinde … A.Ş. ile Şirket arasında imzalanan sözleşme konusu "…" Şirket tarafından yapımı ile çalışır ve kullanılabilir durumda idareye teslimiyle sınırlı olması nedeniyle, toz toplama sitemi için gerekli olan fan, filtre imalatı ve imalatı yapılan makinelerin kurulumunun ve montaj işlerinin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilmesi söz konusu olmayacağından, bu kapsamda Şirket tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmaması gerekmektedir.


İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurtdışı firmasına müşteri bulma hizmeti karşılığında ödenen komisyon ücretinin vergilendirilmesi

  • Düzce Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 12.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda yurtdışı firmasına müşteri bulma hizmeti karşılığında ödenen komisyon ücretinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Şirket tarafından yurt dışındaki mukim firmadan alınan hizmetler için yapılan ödemelerin, bu hizmetlerin sınai, ticari ve bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanılmasına yönelik gayrimaddi hak niteliğindeki hizmetler kapsamında yapılan ödemeler olması halinde kurumlar vergisi kesintisi yapılması, ticari faaliyet kapsamında yapılacak ödemeler üzerinden ise vergi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

 

Transfer Fiyatlandırması Yönüyle Örtülü Kazanç Dağıtımı Hükümleri Yönünden ilişkili kişi kapsamında bulunan grup firmalarına şirket tarafından ödenen bedelin emsallere uygun olması gerekmektedir. Emsallere uygun bedelin tespitinde Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan ve anılan Tebliğde ayrıntıları açıklanan yöntemlerden işlemin mahiyetine en uygun olanının kullanılacağı tabiidir. İlişkili kişilere ödenen bedelin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olması durumunda, yapılan ödemelerin emsallere uygun bedeli aşan kısmının, diğer bir ifadeyle transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazancın, kanunen kabul edilmeyen indirim olarak dönem kazancına eklenmesi gerekmektedir.


Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Yönünden
Anlaşmanın 12 nci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca, grup firmalarına gayrimaddi hak bedeli ödemesi yapılması halinde ödemenin gayrisafi tutarı üzerinden Türkiye'de %10 oranını aşmayacak şekilde vergi alınabilecektir. Ayrıca grup firmalarından alınan hizmet içinde Anlaşmanın 12 nci maddesinde tanımlanan gayrimaddi hak niteliğinde bir hizmet bulunması ve bu hizmet karşılığında yapılan ödemelerin anlaşmanın temel amacını oluşturması ve diğer ödemelerin sadece yardımcı ya da büyük ölçüde önemsiz karakterde olması durumunda Anlaşmanın 12 nci maddesi hükümleri uygulanacaktır.

 

KDV Kanunu Yönünden grup firma tarafından Türkiye'de müşteri bulmak suretiyle sunulan aracılık hizmetleri ile sınai, ticari ve bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanılmasına yönelik gayrimaddi hak niteliğinde sunulan hizmetlerden söz konusu firma tarafından Türkiye'de faydalanıldığından bu hizmetlerin ifası KDV'ye tabi olacaktır. Söz konusu hizmetler için ödenen bedel üzerinden hesaplanan KDV'nin firma tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Serbest bölgeden yapılan satışlarda fatura düzenleme tarihi ile fiili ithalatın farklı tarih olması durumunda Bs formunun hangi aya ait olarak verileceği ile gelirin vergilendirilmesi hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 12.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Serbest bölgeden yapılan satışlarda fatura düzenleme tarihi ile fiili ithalatın farklı tarih olması durumunda Bs formunun hangi aya ait olarak verileceği ile gelirin vergilendirilmesi hakkında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar doğrultusunda, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin yurt içiyle yaptıkları alış/satış işlemlerinin bildirilmesinde; gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmesi hallerinde bu beyannamelerin kapanma tarihleri ve tutarları, gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmemesi durumlarında ise serbest bölge işlem formu tarihi ve tutarı dikkate alınacak olup, özelgeye konu faturaların elektronik belge kapsamında düzenlenmesi halinde ise 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmemesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Güneş enerji santrali kurulumunda tevkifat uygulaması ve yıllara sari inşaat işi kapsamında olup olmadığı

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü
  • 12.12.2023

   

İlgide kayıtlı özelge talep formunda güneş enerji santrali kurulumunda tevkifat uygulaması ve yıllara sâri inşaat işi kapsamında olup olmadığı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Şirket tarafından taahhüde bağlı olan ve birden fazla takvim yılına sirayet eden güneş enerjisi santral kurulumu işinin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında yıllara sari inşaat ve onarma işi olarak değerlendirilmesi ve Şirkete ödenecek istihkak bedelleri üzerinden 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

 

KDV Kanunu Yönünden Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL'yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanır.

 

İlgili hükümler doğrultusunda Güneş enerji santrali kurulum işinin Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilmesi veya (I/C-2.1.3.1/a) ayrımında sayılanlara karşı ifa edilmesi ve KDV dahil bedelin 5 milyon TL ve üzerinde olması halinde yapım işi kapsamında (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.


İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projesi hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 12.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda TUBİTAK tarafından desteklenen AR-GE projesinde iş gücünü aşan ancak projenin tamamlanabilmesi için gereken ve fiili olarak gerçekleşen iş gücüne isabet eden ücretlerin, 5746 sayılı Kanunda belirtilen Ar-Ge indirimine ve gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilip edilemeyeceği, söz konusu harcamaların tamamının kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve projelerde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanunu Yönünden Şirket tarafından 1501- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirilen ve taraflarca sözleşmeye bağlanan ortak projeye ilişkin TÜBİTAK'ın destek karar yazısında, personel gideri olarak proje toplamında destek kapsamına alınacak maksimum adam-aylık iş gücü miktarı belirtildiğinden, destek karar yazısının düzenlendiği veya proje sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, destek karar yazısında belirtilen sayıda Ar-Ge ve destek personeline ödenen ücretlerin gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanması mümkün bulunmaktadır.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projesine konu faaliyetler ile ilgili giderlerin Ar-Ge harcaması olarak değerlendirilmesi mümkündür. TÜBİTAK Destek Karar Yazısı kapsamında bulunan Ar-Ge harcamalarının; Ar-Ge indirimine konu edilmesi mümkün olup, bu destek yazısına konu proje kapsamı dışında bulunan harcamaların ise, Ar-Ge indirimine tabi tutulması mümkün değildir. TÜBİTAK'ın destek karar yazısında personel gideri olarak proje toplamında en fazla 45 adam-aylık iş gücünün destek kapsamına alınacağı belirtildiğinden, destek karar yazısında belirtilen sayıda Ar-Ge ve destek personelinin gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması kapsamında bulunan ücretleri ile bu mahiyetteki giderlerin Ar-Ge indirimine konu edileceği tabiidir. Öte yandan, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler kapsamındaki faaliyetlerle ile ilgili olarak sağlanan ve özel bir fon hesabında izlenen hibe desteğinin kurum kazancı tespitinde gelir olarak dikkate alınması söz konusu olmadığından, bu destekten karşılanan Ar-Ge harcamalarının Ar-Ge indirimine konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

Konu: İndirimli Kurumlar Vergisi

  • Kütahya Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 13.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; … tarihinde tamamlama vizesi gerçekleştirilen yatırım kapsamında (… x…) … TL yatırıma katkı tutarı için indirimli kurumlar vergisi uygulamasından sehven faydalanılamadığı belirtilerek, söz konusu yatırıma katkı tutarından … ve sonrasındaki yıllarda faydalanıp faydalanılamayacağı, yatırıma katkı tutarından faydalanılması halinde yeniden değerleme oranında değerlemeye tabi tutulup tutulmayacağı hakkında Defterdarlıktan görüş talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde konuya ilişkin özelge başvurusunun … yılında yapıldığı hususu dikkate alındığında, … ve … hesap dönemleri Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre zamanaşımına uğramış olduğundan bu dönemler için düzeltme beyannamesi verilemeyecek olup, bu dönemler için faydalanılmayan tutarların yatırıma katkı tutarından düşülmesi ve izleyen dönemlerde indirimli kurumlar vergisi uygulamasına konu edilmemesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Sigorta şirketinin finansman gider kısıtlaması karşısındaki durumu

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 13.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 5684 sayılı kanun kapsamında faaliyette bulunan şirketin finansman gider kısıtlaması tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında sigorta brokerliği faaliyetiyle iştigal eden ve sigorta veya reasürans şirketi olmayan Şirketin, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi kapsamında finansman gider kısıtlaması uygulamasına tabi tutulması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Bankanın kullandırdığı kredilerin teminatını oluşturan gayrimenkullerin vefa hakkı sözleşmesiyle bankaya devredilmesinde Kurumlar Vergisi

  • Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 14.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda bankanın kullandırdığı kredilerin teminatını oluşturan gayrimenkullerin vefa hakkı sözleşmesiyle bankaya devredilmesinde Kurumlar Vergisi kapsamında satış olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü istenilmiştir. İlgili hükümler gereğince, tapuda vefa hakkı şerhi konularak yapılan satış neticesinde, söz konusu gayrimenkulün alan tarafından satılması halinde Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen süre dahilinde sadece vefa hakkı tesis edilen kişiye öncelik tanınmaktadır. Buna göre, şirket aktifine kayıtlı gayrimenkullerin Şirket lehine vefa hakkı tesis edilmek suretiyle devredilmesi durumunda devir işlemi tapuda yeni bir tescil gerektirmekte olup, şirket lehine vefa hakkı tesisi suretiyle yapılan bu devir işlemi ile gayrimenkul satışı gerçekleşmiş olmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu gayrimenkullerin takibe alınmış kredi borcuna karşılık olarak bankaya devir tarihinin satış işleminin gerçekleştiği tarih olarak kabul edilerek, şirketin bu satıştan elde edilen kazanç dolayısıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde düzenlenen istisna hükümlerinden yararlanması mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, Şirket ile aktife kayıtlı gayrimenkullerin devrine dayanak teşkil eden kredinin diğer borçlusunun ilişkili konumda olması durumunda adı geçen Şirketle söz konusu iş ve işlemlerin Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde düzenlenen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İnternet üzerinden satışlarda belge düzeni ve e-arşiv faturasında yer alan tutarların gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 14.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda internet üzerinden satışlarda belge düzeni ve e-arşiv faturasında yer alan tutarların gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü istenilmiştir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Kanunun 232 nci maddesi uyarınca somut durumda, şirket tarafından internet üzerinden satın alınan mallara ilişkin olarak şirket adına düzenlenen faturada, şirketin vergi kimlik numarasına yer verilmesi gerekmekte olup, bu bilginin eksik olduğu söz konusu fatura vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durum, düzenlenmemiş sayılan faturanın gerçek bir işleme dayanmadığı, işlemi doğru bir şekilde yansıtması koşuluyla faturada yazılı işlemin gerçekleşmediği anlamına gelmeyeceği gibi, faturaya konu işlemin tevsikinde kullanılmasına da engel teşkil etmemektedir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden Şirkete yapılan satışlara ilişkin olarak düzenlenen e-arşiv faturasında belirtilen tutarın, yapılan işin mahiyetine uygun olması, iş hacmi ile mütenasip olması ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun tevsik edici belgelerle belgelendirilmesi şartıyla Şirketin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

KDV Kanunu Yönünden E-fatura kullanıcısı Şirkete, e-fatura yerine e-arşiv faturası düzenlenmesi, fatura içeriği mal tesliminin yapılmadığı anlamına gelmemekte, KDV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Bu sebeple söz konusu e-arşiv faturada yer alan KDV'nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılının aşılmaması kaydıyla e-arşiv faturanın kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kalkınma Ajansının Mülkiyetinde Bulunan Konferans Salonunun Başkalarına Kiralanmasında KVK, KDV, Damga Vergisi ve Belge Düzeni

  • Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 15.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Hizmetlerine İlişkin Kanun kapsamında kurulan Ajansa ait hizmet binasında yer alan toplantı, eğitim ve konferans salonlarının sivil toplum örgütlerine ve özel işletmelere kısa süreliğine bedel karşılığı kullandırma kararı alındığı belirtilerek, salon tahsis gelirleri için Ajansın kurumlar vergisi, damga vergisi, katma değer vergisi hükümleri karşısındaki durumu ile belge düzeni hakkında Başkanlık görüşü sorulmaktadır.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Ajansın, hizmet binasında yer alan toplantı, eğitim ve konferans salonlarını bedel karşılığında devamlı olarak sivil toplum örgütlerinin ve özel işletmelerin kullanımına bırakılması suretiyle yürüttüğü kiralama faaliyeti nedeniyle, Ajans bünyesinde oluşacak iktisadi kamu kuruluşu nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi ve elde edilen gelirin kurumlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden Ajansa ait hizmet binasında yer alan toplantı, eğitim ve konferans salonlarının bedel karşılığında kiraya verilmesi faaliyeti nedeniyle Ajans bünyesinde iktisadi işletme oluşacağından, bu iktisadi işletmenin işlemleri 3065 sayılı Kanunun 1/1 inci maddesine göre katma değer vergisine tabi olacaktır.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Ajansın, hizmet binasında yer alan toplantı, eğitim ve konferans salonlarını bedel karşılığında devamlı olarak sivil toplum örgütlerinin ve özel işletmelerin kullanımına bırakılması suretiyle, yürüttüğü kiralama faaliyeti nedeniyle bünyenizde oluşacak  iktisadi kamu kuruluşu tarafından, mal teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin olarak, yukarıda yer verilen düzenlemeler ve usuller de dikkate alınarak, genel hükümler çerçevesinde fatura veya fatura düzenleme zorunluluğunun bulunmadığı durumlarda perakende satış vesikası düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Damga Vergisi Kanunu Yönünden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kooperatifin Aktifinde Kayıtlı Olan Arazinin Kooperatifin Ortağı Olan Köy Tüzel Kişiliğine Kiraya Verilmesi

  • Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 15.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Kooperatifin aktifinde kayıtlı bulunan araziyi yine ortağı olan Köy Tüzel Kişiliğine kiraya verdiğini belirtilerek, kiralama işlemi ile ilgili olarak, Kooperatifin vergi kanunları karşısındaki durumu ile ilgili Başkanlıktan görüş talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Kooperatif tarafından ortaklara, ortak olmayanlara, mükellefiyeti bulunanlara veya mükellefiyeti bulunmayanlara kooperatife ait gayrimenkullerin kiraya verilmesi ortak dışı işlem olarak değerlendirilecek olup bu faaliyetlerden elde edilen kazancın tamamı, Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan muafiyete ilişkin diğer şartları da taşımanız halinde, kooperatif tüzel kişiliğine bağlı oluştuğu kabul edilen ayrı bir iktisadi işletme nezdinde kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Ancak, Kooperatifin ortak dışı başkaca gelir getirici faaliyetinin bulunmaması ve gelirlerinin sadece vergi kesintisine tabi tutulmuş taşınmaz kira gelirlerinden ibaret olması halinde, kurumlar vergisi beyannamesi (geçici vergi beyannameleri dahil) verilmesine gerek bulunmamakta olup, bu durumda anılan gelirler üzerinden yapılan vergi kesintileri nihai vergi olacaktır. Ayrıca, Kooperatifin vergi kesintisine tabi tutulmuş taşınmaz kira gelirleri yanında ortak dışı başka gelirlerinin de bulunması durumunda, Kooperatifin kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduğundan, söz konusu taşınmaz kira gelirlerinin de bu beyannameye dahil edilmesi gerekecektir. Bununla birlikte, kira gelirleri üzerinden kesinti yoluyla ödenmiş olan vergilerin, hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edebileceği tabiidir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden kooperatifin aktifine kayıtlı bulunan gayrimenkullerin kiraya verilmesi işlemi KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi bulunmaktadır. Öte yandan, kiralamanın ortaklara ya da ortak dışı kişilere yapılmasının bu uygulamaya bir tesiri bulunmamaktadır.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden kooperatif aktifine kayıtlı arazinin kiraya verilmesi işlemine ilişkin olarak kiracı adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Piyango bayisinin haftalık hesap özetlerinde yer alan kesintilerinin hangi dönem beyan edilmesi gerektiği

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 15.12.2023

İlgide kayıtlı özelge talep formunda piyango bayisinin haftalık hesap özetlerinde yer alan kesintilerinin hangi dönem beyan edilmesi gerektiği konusunda görüş istenmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, …-… tarihleri arasında şans oyunları bayiliği faaliyeti kapsamında yapılan komisyon, prim ve benzeri ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesine göre kesinti yapılması ve kesintilerin nakden veya hesaben yapıldığı dönemin muhtasar beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu tarihler arasında elde edilen komisyon, prim ve benzeri gelirlerinin hesabın kapandığı … döneminde tahakkuk edeceğinden, bu kapsamda yapılan ödemelerin … hesap dönemi kurum kazancına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, tarafa yapılan ödemeler üzerinden kesilen bu vergilerin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilebileceği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu:  Nakdi sermaye artışının kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 18.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda nakdi sermaye artışının kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar doğrultusunda söz konusu Şirketin finans sektöründe faaliyette bulunması nedeniyle, gerçekleştirdiği nakdi sermaye artırımından dolayı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kooperatif aktifine kayıtlı arsanın satışı durumunda vergi uygulamaları

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 18.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kooperatif aktifine kayıtlı arsanın satışının muafiyet kapsamında olup olmayacağı, söz konusu satışın muafiyet kapsamında değerlendirilmemesi halinde satıştan elde edilen kazancın, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında taşınmaz satış kazancı istisnasına konu edilip edilemeyeceği ve söz konusu arazinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesi uyarınca, yeniden değerlemeye tabi tutulup tutulmayacağı hususlarında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan şartları sağlamak koşuluyla söz konusu taşınmazların satışından elde edilecek kazancın % 50'sinin kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden yeniden değerleme yapabilecek mükellefler tarafından satın alınıp aktife kaydedilen taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin, mezkûr fıkra ve Genel Tebliğde öngörülen usul ve esaslar dahilinde, yeniden değerlemeye tabi tutulması mümkün bulunmakla birlikte, söz konusu iktisadi kıymetlerin alım, satım işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetlerin, bahse konu fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, somut durumda, kooperatifin tüzel kişiliği nezdinde oluşan iktisadi işletmenin, 530 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, mezkûr fıkra uygulamasından yararlanabilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Müşteriye fatura edilen yakıt ve otopark vb. giderlerin vergilendirilmesi

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 18.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda müşterilere fatura edilerek yansıtılan yakıt, otopark vb. cari giderlerin gider kısıtlamasına tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, esas faaliyet konusu kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayan Şirketin, projeler ile ilgili işlerinde kullanmak üzere kiralama yoluyla edindiği binek otomobillere ait yakıt, otopark vb. giderlerinin, müşterileriniz adına düzenlenen fatura ile yansıtılmak suretiyle tahsil edilmesi halinde ilgili olduğu dönemde gelir olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Öte yandan, anılan giderlerin Şirket tarafından karşılanmasından sonra, müşteriye fatura düzenlemek suretiyle yansıtılması durumunda yansıtma faturasında yer alan tutarın tamamının gelir kaydedilmesi nedeniyle, gider olarak dikkate alınacak tutarın da gider kısıtlamasına tabi tutulmaksızın tamamının gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Şube Olarak Faaliyette Bulunulan Taşınmazın Kısmi Bölünmeye Konu Edilip Edilemeyeceği

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 19.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda şube olarak faaliyette bulunulan taşınmazın kısmi bölünmeye konu edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19.maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi kapsamında; taşınmazlar, iştirak hisseleri ile üretim ve hizmet işletmeleri belirli şartlar dahilinde kısmi bölünme işlemine konu edilebilmektedir. İştirak hisselerinin kısmi bölünme kapsamında ayni sermaye olarak konulabilmesi için aktifte yer alan bu kıymetlerin en az iki tam yıl süreyle elde tutulması şartı bulunmaktadır. Kısmi bölünme işleminde faaliyet bütünlüğünün korunması amacıyla, faaliyetin ilgili olduğu aktif veya pasif hesapların bir bütün halinde devredilmesi zorunludur. Söz konusu Kanun’un 20.maddesinde ise Kanun’un 19.maddesi kapsamında gerçekleşen kısmi bölünme sonrasında oluşacak karların hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Yine aynı maddede bölünen kurumun bölünme tarihine kadar tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarından bölünen kurumun varlıklarını devralan kurumların, devraldıkları varlıkların emsal bedeli ile sınırlı olarak müteselsilen sorumlu olacakları belirtilmiştir. Diğer taraftan, 7456 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinde değişiklik yapılarak taşınmazlar, mezkur madde uygulamasından çıkarılmış ve bu değişikliğin yürürlük tarihi 1/1/2024 olarak belirlenmiştir. Bu hüküm ve açıklamalara göre, bahsi geçen şirkete ait taşınmazın, herhangi bir şekilde şirket bünyesinde hizmet işletmesiyle fiziki veya teknik bakımdan bir bütünlük arz etmemesi ve şirket faaliyetlerini aksatmaması kaydıyla, ….tarihine kadar kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkündür.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin işletilmesinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 20.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formu Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin işletilmesinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, Şirket tarafından yapılan uluslararası …. faaliyetinin Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerle yapılmış olması halinde elde edilen kazançların söz konusu istisna kapsamında değerlendirileceği tabiidir. Diğer taraftan, malın/yükün niteliğine göre bağlı olarak bunların limanlarda bekletilmesi ile ilgili tahakkuk eden ek navlun gelirlerinin istisna kapsamında yapılan gemi taşımacılığı faaliyetinin ayrılmaz bir parçası mahiyetinde olması durumunda, bu hizmetlerden elde edilen kazançların söz konusu istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Özel hesap dönemine tabi imalatçı firmanın üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara kurumlar vergisinin indirimli uygulanıp uygulanmayacağı

  • Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 21.12.2023

     

İlgide kayıtlı özelge talep formunda özel hesap dönemine tabi imalatçı firmanın üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara kurumlar vergisinin indirimli uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, ancak sanayi sicil belgesine sahip olunması ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal edilmesi halinde münhasıran üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanacağından, Şirketin sahip olduğu "… Onay Belgesi" ile yaptığı üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Gayrimenkul Satış Sözleşmesi Gereği Satış Pazarlama İşleri ve Danışmanlık Hizmetinin Vergilendirilmesi 

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 22.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda gayrimenkul satış sözleşmesi gereği satış pazarlama işleri ve danışmanlık hizmetinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre; Şirket ile …. A.Ş. arasında yapılan "…." sözleşmesi kapsamında sunulan hizmetler dolayısıyla elde edilecek aylık …. TL'lik tutar ile satış bedelinden alınacak olan komisyon gelirlerinin tahakkuk ettiği dönemin kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir. Öte yandan, Şirket sözleşme süresi boyunca sunulan hizmetin karşılığı olarak sözleşme sonunda satış bedeli komisyonu olarak hesaplanan tutara istinaden Şirkete herhangi bir fark ödemesi yapılması halinde ise fark tutarın tahakkuk ettiği dönemin geliri olarak değerlendirilmesi gerektiği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu:  İndirimli Kurumlar Vergisi hesaplamasına konu tevsi yatırım tutarının belirlenmesi hk.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 22.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda  Şirket tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında finansal kiralama yoluyla temin edilen makine ve teçhizatlar ile tevsi yatırım yapıldığı belirtilmiş olup indirimli Kurumlar Vergisi uygulamasında dikkate alınacak kazancın, yapılan tevsi yatırım tutarının dönem sonunda Şirket aktifinde kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına oranlanması suretiyle belirlendiği belirtilmiş, ancak bu oranlamada  açıklamalara göre, tevsi yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın işletme bütünlüğü içinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle  tespitinin mümkün olduğu hallerde kazanç ayrı hesaplarda takip edilecek, kazancın bu şekilde belirlenmesine imkan bulunmayan hallerde ise kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil) oranlanması suretiyle belirlenecektir. Sabit kıymet ifadesinden Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesi uyarınca amortisman mevzuunu oluşturan iktisadi kıymetlerin anlaşılması gerekmektedir. Oranlamada toplam sabit kıymet tutarı olarak üretimde kullanılsın kullanılmasın tüm amortismana tabi kıymetlerin birikmiş amortismanları düşülmeden önceki brüt tutarları dikkate alınacaktır. Öte yandan, söz konusu oranlamada tevsi yatırım tutarı olarak Şirket tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında finansal kiralama yoluyla temin edilen makina ve teçhizatlar için Vergi Usul Kanununun mükerrer 290 ıncı maddesi hükümleri çerçevesinde "260 Haklar Hesabı"nda yer alan tutarın dikkate alınması gerektiği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Binek araçlar için ayrılacak amortisman miktarı

  • Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 22.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda  Şirket … ve … faaliyeti ile iştigal ettiği, … yılına iktisap edilen ve değeri … TL'yi aşan her bir binek otomobil için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesi uyarınca … TL'lik kısmı için ayrılan amortismanın kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alındığı ve … yılında, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298 inci maddesi kapsamında söz konusu binek otomobillerin yeniden değerlemeye tabi tutularak aktif değerlerinin artırıldığı belirtilerek, söz konusu binek otomobillere ilişkin ayrılan amortisman tutarlarından gider olarak dikkate alınabilecek kısmın iktisap tarihinde geçerli sınır olan … TL üzerinden mi devam edeceği yoksa yeniden değerleme sonucu ortaya çıkan tutar üzerinden mi gerçekleştirileceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendine göre, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin tercihen maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı, iktisap edildiği yıl için belirlenen tutarı aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla belirlenen bu tutara isabet eden kısmının, safi kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Buna göre, … yılında iktisap edilen binek otomobiller için ayrılan amortisman tutarlarının, her bir binek otomobili için iktisap bedelini geçmemek kaydıyla en fazla … TL'ye kadarlık kısmı safi kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabileceğinden, … yılında iktisap edilen söz konusu binek otomobillerin … yılında yeniden değerlemeye tabi tutularak değerinin artırılması, gider olarak dikkate alınabilecek amortisman tutarını etkilemeyecektir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Para Piyasası fon katılım paylarının fona iadesine KV istisnası.

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Vergileri Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, para piyasası fon katılım paylarının fona iade edilmesi suretiyle gelir elde ettiği belirtilerek, söz konusu kazanç dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde düzenlenen kurumlar vergisi istisnasından yararlanıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hükümlere göre, halihazırda istisna kapsamında bulunan tam mükellef girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları dışında kalan tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kâr payları, portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilenler hariç olmak üzere kurumlar vergisinden istisnadır. Söz konusu yatırım fonlarının katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler ise 15/4/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Şirket aktifinde yer alan taşınmazın satışından doğan kazancın KVK ve KDVK karşısındaki durumu.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketin aktifinde yer alan taşınmazın satışından doğan kazanç nedeniyle Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e maddesi ve Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r maddesindeki istisnalardan yararlanılıp yararlanılamayacağı hususlarında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden … yılında satın alınan arsa üzerine inşa edilen ve aktifte kayıtlı olan binanın şirket adına tapuya tescil edilerek satılması halinde satılan binanın iki yıllık aktifte bulundurma süresinin başlangıç tarihi olarak; söz konusu binayı fiilen kullanmaya başlanılan … tarihinin dikkate alınması gerekmekte olup,  bu binanın fiilen kullanıldığının yapı inşaatı ruhsatı, vergi dairesi tespiti veya resmi kurum kayıtlarından birisi ile tevsik edilmesi ve diğer şartlarında sağlanması şartıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde düzenlenen istisnadan yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden demir çelik toptan ticareti faaliyetinde bulunan söz konusu firma tarafından aktife kayıtlı taşınmazın satılması halinde, bu teslimin KDV Kanunun (17/4-r) maddesi kapsamında KDV'den istisna tutulabilmesi için söz konusu taşınmazın, şirket aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunması gerekmekte olup, iki tam yıl süreyle aktifte bulundurma süresinin başlangıç tarihi olarak da inşaatın tamamlanarak bina olarak aktife alındığı tarih esas alınacaktır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: GVK Mükerrer 121'inci madde kapsamında hesaplanan vergi indirimi tutarının kurumlar vergisi beyannamesinde "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" olarak dikkate alınıp alınamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirket her yıl düzenli olarak kurumlar vergisi beyannamesinde vergiye uyumlu mükelleflere tanınan %5'lik vergi indiriminden yararlandığı belirtilerek, söz konusu indirim tutarının yararlanıldığı yılın ticari kar zarar hesabında gelir olarak dikkate alınması halinde, kurumlar vergisi beyannamesinde "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" satırında dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve  açıklamalara göre, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesine göre kurumlar vergisi beyannamesinde hesaplanan vergi indirimi tutarının; indirimin hesaplandığı beyannamenin ait olduğu hesap dönemi kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınmış olması halinde, bu tutarın aynı hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünde yer alan "Diğer İndirimler ve İstisnalar" satırında gösterilmek suretiyle matrahın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Nakdi Sermaye Artırımı sonrası ilişkili şirkete verilen kredilerde indirim oranı hk.

  • Büyük Mükellefler Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda nakdi sermaye artırımı sonrası ilişkili şirkete verilen kredilerde indirim oranı hususlarında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Şirketin …. yılı içinde nakit olarak arttırılan …. TL tutarındaki sermaye artışından kaynaklanan indirim hesabında, …. yılı içinde ilişkili şirkete verilen ve …. tarihi itibariyle henüz tahsil edilmemiş olan iki adet yabancı para cinsinden krediye tekabül eden kısmı için indirim oranının %0 olarak uygulanması gerekmektedir. Diğer taraftan, kredi olarak kullandırılan kısım haricindeki nakit sermaye artışı için, Kurumlar Vergisi Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi ve 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.6. Sermaye artırımında indirim" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde ve diğer şartların da sağlanması halinde indirim uygulamasından yararlanabileceğiniz tabiidir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden somut durumda, yabancı para cinsinden kullandırılan krediye ilişkin kalan anapara ve faiz tutarının değerleme günleri (geçici vergi ve hesap dönemleri sonları) itibarıyla kur değerlemesine tabi tutulması, bu kapsamda kredi sözleşmelerine müstenit alacağa ait kalan faiz tutarının kur değerlemesine tabi tutulmasında değerleme gününe kadar hesaplanan faiz tutarının dikkate alınması icap etmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kısmi bölünme

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda hızlı teslimat hizmetlerinin sunulduğu hizmet işletmesinin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi kapsamında kısmi bölünmeye konu edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşüne başvurulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket bünyesinde gerçekleştirilen hızlı teslimat işlemleri (….) hizmet faaliyetlerinin, şirketin diğer faaliyetlerinden ayrı olarak yürütülebilecek mahiyette ve diğer faaliyetlerinizden ayrı bir kazanç meydana getirebilecek nitelikte olması, ayrı varlık ifade eden ve ayrı olarak faaliyeti devam ettirebilecek nitelikteki varlıklardan oluşan bir işletme olması kaydıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi kapsamında kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkündür.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Kuruluşlarının 2023 Yılı Kurumlar Vergisi Oranı.

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; gayrimenkul değerleme ve danışmanlık faaliyetinde bulunan şirketin 2023 yılı kurumlar vergisi oranı hakkında Başkanlığın görüşü talep edilmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesi “Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden %25 oranında alınır. Şu kadar ki bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi %30 oranında alınır” hükmüne amirdir. Sermaye piyasası kurumları arasında yer alan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen gayrimenkul değerleme kuruluşu olan Şirketin Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesi gereğince … yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için kurumlar vergisi oranının %30 olarak uygulanması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamındaki hesapların vade sonunda kısmi olarak yenilenmesi durumunda da istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı.

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 25.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamındaki hesapların vade sonunda kısmi olarak yenilenmesi durumunda da istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre; Şirketin …. tarihli bilançosunda yer alan ve Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesi ile 1211 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde öngörülen süre ve şekilde Türk Lirasına dönüşümü yapılan tutarın vade sonunda tamamı yerine bir kısmının vadesinin yenilenmesi durumunda, hesap yenileme işleminin vade tarihi itibariyle yapılması şartıyla ve yenilenen tutar kadarlık kısmı ile sınırlı olmak üzere, bu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.  

 

Konu: Kiralanan binek otomobillerin yapılan sözleşmeye göre iş yapılan şirketin kullanımına bırakılması halinde giderlerinin indirimi

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 26.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kiralanan binek otomobillerin yapılan sözleşmeye göre iş yapılan şirketin kullanımına bırakılması halinde giderlerinin indirimi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.  İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket tarafından kiralanarak idarenin kullanımına tahsis edilen ve şirket faaliyetlerinde kullanılmayan binek otomobillerin kiralama, akaryakıt, kasko, sigorta, onarım, bakım vb. giderlerinin tamamının ya da bir kısmının kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Serbest bölgede faaliyet gösteren şirketin tam bölünmesi durumunda istisna uygulaması hk.

  • Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı
  • 26.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda serbest bölgede faaliyet gösteren şirketin tam bölünmesi durumunda istisna uygulaması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.3.8.2." bölümünde yapılan açıklama ile Kurumlar Vergisi Kanununun; 18 inci maddesinde düzenlenen birleşme ve 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında düzenlenmiş bulunan ve kül halinde yapılan devir ve nev'i değişikliği hallerinde, infisah eden kurum adına düzenlenmiş bulunan faaliyet ruhsatının devralan şirket adına yenilenmesi durumunda, devralan şirketin bu ruhsat uyarınca 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi hükmünden yararlanabileceği belirtilmiş, bölünme hallerinde söz konusu istisnadan yararlanılabileceğine ilişkin bir açıklamaya yer verilmemiştir. Buna göre, serbest bölgede faaliyet gösteren ve Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında tam bölünme yoluyla infisah edecek Şirket adına düzenlenen faaliyet ruhsatını devralan şirket tarafından, söz konusu ruhsata istinaden 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi ile öngörülen istisnalardan yararlanılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Home Ofis Olarak Kiraladıkları İşyerine Ait Elektrik, Su v.b. Giderlerin TUGS'a Kayıtlı Teknenin İşletilmesinden Elde Edilen Kazançtan İndirilip İndirilemeyeceği Hakkında

  • Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı
  • 27.12.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda home ofis olarak kiraladıkları işyerine ait elektrik, su v.b. giderlerin TUGS 'a kayıtlı teknenin işletilmesinden elde edilen kazançtan indirilip indirilemeyeceği hakkında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.  İlgili açıklamalara göre, Şirket için hem ikametgah hem de işyeri adresi olarak kullanılan konuta ait kira, elektrik, internet, telefon ve su tüketimine ilişkin yapılan harcamalar ile yürütülmekte olan TUGS'a kayıtlı "…" isimli teknenin işletilmesi faaliyeti arasında kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan illiyet bağının bulunmaması sebebiyle, söz konusu harcamaların kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Vade sonunda yenilenmeyen kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin istisna uygulaması

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 27.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda vade sonunda yenilenmeyen kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin istisna uygulaması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesi kapsamında istisnadan faydalanılabilmesi için maddede belirlenen sürelerde bilançolarda yer alan yabancı para cinsinden mevduat hesaplarının, yine maddede öngörülen süre ve şekilde Türk Lirası mevduat hesaplarına dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu şekilde açılan hesaplardan … tarihine kadar vade sonunda yenilenenlerden elde edilen gelirlere de söz konusu istisnaların uygulanması mümkündür. Bu bağlamda, anılan istisnadan faydalanılabilmesi için belirlenen sürelerdeki (… ve … gibi) bilançodaki yabancı para cinsinden mevduat hesaplarının bulunması ve bu hesapların kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürülmesi gerekmekte olup, vade sonunda yenilenmeyen kur korumalı mevduat hesapları nedeniyle bilançoda Türk Lirası cinsinden yer alan  tutarların, … yılı içerisinde tekrar kur korumalı vadeli mevduat hesaplarında değerlendirilmesi halinde söz konusu istisnadan faydalanılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kullanma hakkının kısmi bölünmeye konu edilip edilemeyeceği

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 27.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kullanma hakkının kısmi bölünmeye konu edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden tersanecilik faaliyetinde kullanılmak üzere denize dolgu alanlarda yapılan parsellerden …. no'lu parsellerin, her bir parsel bazında kullanım hakkının tapu kütüğünde taşınmaz olarak tescil edilmiş olması, diğer bir ifadeyle her bir parselin bağımsız bir taşınmaz olarak kabul edilebilmesi kaydıyla, yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak konulması işleminin, Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi kapsamında kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

KDV Kanunu Yönünden tersanecilik faaliyetinde kullanmak üzere denize dolgu alanlarda yapılan parsellerden, … no.lu parsellerin yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak konulması işleminin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi kapsamında yapılan bir kısmi bölünme işlemi olması durumunda, bu işlem 3065 sayılı Kanunun 17/4-c maddesi kapsamında KDV'den istisna olacaktır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İştirak hissesi satışından doğan kazancın vergilendirilmesi

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 27.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda iştirak hissesi satışından doğan kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; satışa konu edilen iştirak hisselerinin aktife alındığı tarihten itibaren şirket aktifinde iki tam yıl süreyle yer alması gerekmekte olup, istisna uygulamasında hisse senedi bastırılmış olması şartı aranmamaktadır.  Buna göre, Şirket tarafından … A.Ş.'ne ait … tarihinde iktisap edilen ve bir kısmının … tarihinde satıldığı belirtilen iştirak hisselerinin Şirket aktifinde iki tam yıl süreyle bulundurulmuş olması ve diğer şartların da sağlanması koşuluyla, satışından elde edilen kazancın %75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilebilecektir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kira Sertifikası Katılım Fonu Alım Satımından Doğan Kazancın Kurumlar Vergisi İstisnası Hakkında

  • Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 28.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kira sertifikası katılım fonu alım satımından doğan kazancın kurumlar vergisi istisnası hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında, kira sertifikası yatırım fonu katılma paylarının satışından 15/4/2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançların %75'lik kısmının ise söz konusu yatırım fonu katılma paylarının iki yıldan fazla süreyle elde tutulduktan sonra satılması ve bentte yer alan diğer şartların sağlanması şartıyla kurumlar vergisinden istisna tutulması mümkündür.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kur korumalı mevduat hesabına ilişkin istisna uygulaması

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 28.12.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kur korumalı mevduat hesabına ilişkin istisna uygulaması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde bahsi geçen istisnadan faydalanılabilmesi için belirlenen sürelerdeki (…, …, … ve … gibi) bilançolarda yabancı para cinsinden mevduat hesaplarının bulunması ve bu hesapların kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürülmesi gerekmekte olup, vade sonunda (… tarihi) yenilenmeyen kur korumalı mevduat hesabında yer alan Türk lirası tutarının önce Avro cinsi yabancı para birimine çevrilmesi ve daha sonra ise bu dövizin (… tarihinde) Amerikan Doları cinsi yabancı para birimine çevrilmesini   müteakip aynı tarihte tekrar kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürülmesi halinde söz konusu istisnadan faydalanılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Sermaye piyasası kurumlarına uygulanacak kurumlar vergisi oranı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 29.12.2023


İlgi kayıtlı özelge talep formunda; şirketin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında sermaye piyasası kurumları arasında yer aldığı ancak asıl faaliyet konusunun her türlü kurumsal finans danışmanlığı hizmeti olduğu, bazı dönemlerde sermaye piyasası mevzuatı kapsamında herhangi bir değerleme gelirinin bulunmadığı ve bu dönemlerde gelirin tamamının danışmanlık hizmetlerinden oluştuğu belirtilerek, sermaye piyasası mevzuatı kapsamında faaliyet gelirinin bulunmadığı dönemler için kurum kazancına uygulanacak kurumlar vergisi oranın ne olacağı ile bu alanda faaliyet geliri elde edilmesi durumunda bu gelirler ile diğer faaliyet gelirlerine farklı kurumlar vergisi oranının uygulanıp uygulanmayacağı hususlarında Başkanlığın görüşü talep edilmektedir. İlgili hükümler çerçevesinde, Şirketin Sermaye Piyasası Kanununda sayılan sermaye piyasası kurumları arasında yer aldığından, kazançlarının tamamı üzerinden, kazançların sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki faaliyetler veya diğer faaliyetlerden elde edilmesine bakılmaksızın, %30 oranında kurumlar vergisi hesaplanması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Örtülü sermaye kapsamında vade farklarının belirlenmesi hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 29.12.2023


İlgi kayıtlı özelge talep formunda örtülü sermaye kapsamında vade farklarının belirlenmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmektedir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasına ilişkin olarak yayımlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "12. Örtülü Sermaye" başlıklı bölümünde konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup  söz konusu Tebliğin "12.1.6. Örtülü sermaye tutarı" başlıklı bölümünde, "Kanunda borcun hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı örtülü sermaye olarak kabul edildiğinden, bu limiti aşan kısma isabet eden faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin geçici vergi dönemleri de dâhil olmak üzere vergi matrahından indirilmesi mümkün olmayacaktır. Piyasa koşulları ve ticari teamüllere göre yapılan vadeli mal ve hizmet alımları ile ilgili olarak ortaya çıkan borçlanmalarda, vade farkı tutarları ayrıca hesaplanmış olsa da bu borç tutarları örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Söz konusu süreleri aşan vadeli alımlar nedeniyle ortaya çıkan borçlar örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınacak; bu şekilde hesaplanan örtülü sermaye tutarına isabet eden vade farkları tespit edilerek örtülü sermaye üzerinden ödenen faiz olarak kabul edilecektir." açıklamalarına yer verilmiştir. Öte yandan Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamayacağı belirtilmiştir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: … mukimi bir firmadan alınan yazılımlar nedeniyle tevkifat yapılıp yapılmayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 01.11.2023


Özelge talep formunda, şirketin … mukimi şirketin Türkiye'deki tek yetkili distribütörü olduğu ve tüm yazılımların söz konusu şirketten alındığı belirtilmektedir. Buna göre, … mukimi firmadan alınan yazılımlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan işletmede kullanılması veya nihai tüketicilere satılması halinde … mukimi firma tarafından elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve söz konusu firma Türkiye'de yer alan bir iş yeri vasıtasıyla ticari faaliyette bulunmadıkça yalnızca …'te vergilendirilmesi gerekmektedir. Ancak, … mukimi firma Anlaşmanın 5 inci maddesine göre Türkiye'de yer alan bir iş yeri vasıtasıyla ticari faaliyette bulunursa Türkiye'nin, bu iş yerine atfedilebilen miktarla sınırlı olmak üzere iç mevzuat hükümleri çerçevesinde vergi alma hakkı olacaktır. Anlaşmanın Türkiye'ye vergi alma hakkı tanıdığı durumda Türkiye'de vergilendirilen gelir unsuru, Anlaşmanın "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi" başlıklı 23 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi gereğince İsveç'te vergiden istisna edilecektir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kurum Kazancının Tespitinde Vade Farkı Faturasının Akıbeti

  • Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 03.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirket hakkında verilen … Ticaret Mahkemesinin … tarih ve … Esas, … Karar sayılı iflas kararının, Yargıtay 23 üncü Hukuk Dairesinin … tarih ve … Esas, … Karar sayılı ilamı ile bozulduğu ve Yargıtay 23 üncü Hukuk Dairesinin … tarih ve … Esas, … Karar sayılı ilamı ile karar düzeltme reddedilmiş olmakla yeniden yapılan yargılama neticesinde Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesinin … tarih ve … Esas, … Karar sayılı gerekçeli kararı ile müflis şirket yönünden iflas talebinin reddini karar verildiğinden iflasın kapatılmasına karar verildiği; … A.Ş. ile şirket arasında yapılan borç ödeme protokolüne göre adı geçen şirketin … yılında vade farkı faturası düzenlediği, protokolde belirtilen borç tutarını … yılı vadeli çekler ile ödendiği ancak fatura kaydını iflas halinde olunduğu için … tarihine kadar yapılamadığı belirtilerek ilgili faturayı gider olarak … yılı kayıtlarına işlenip işlenemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, Şirket ile … ve … Sanayi A.Ş.'nin anlaşması sonucu düzenlenerek imzalanan borç ödeme protokolüne istinaden Şirket tarafından yapılan ödemelerin mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem olarak borç ödeme protokolünün imzalandığı … tarihinin dikkate alınması ve yapılan ödemelerin de … hesap dönemine ilişkin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurtdışından alınan mühendislik, danışmanlık ve diğer teknik hizmetler için ödenen bedeller üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda yurtdışından alınan mühendislik, danışmanlık ve diğer teknik hizmetler için ödenen bedeller üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Dar mükellefiyette vergi kesintisi" başlıklı 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında, dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dâhil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilerek maddenin sekizinci fıkrası ile Cumhurbaşkanına, vergi kesintisi oranını belli sınırlar dâhilinde tespit etme yetkisi verilmiştir. Anılan yetkiye dayanılarak çıkarılan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile serbest meslek kazançları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi kesintisi oranı, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlarda %5, diğer serbest meslek kazançlarında %20 olarak belirlenmiştir. Ancak, yurt dışı mukim hizmet sağlayıcılarının mukimi olduğu ülkeler ile ülkemiz arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bulunması ve bu anlaşmalarda söz konusu ödemelere ilişkin bir hüküm bulunması durumunda, öncelikle bu hükümlerin dikkate alınacağı tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kılavuz kaptanlık faaliyeti kapsamında elde edilen gelirin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilip indirilemeyeceği hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda kılavuz kaptanlık faaliyeti kapsamında elde edilen gelirin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilip indirilemeyeceği hakkında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Faaliyet konusu sigorta aracılık hizmetleri olan firmanın uygulayacağı kurumlar vergisi oranı.

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda faaliyet konusu sigorta aracılık hizmetleri olan firmanın uygulayacağı kurumlar vergisi oranı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, sigorta acenteliği faaliyetiyle iştigal eden Şirketin 5520 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen sigorta ve reasürans şirketleri arasında yer almadığından, 2022 hesap dönemine elde edeceği kurum kazancına uygulanacak kurumlar vergisi oranının %23 olarak dikkate alınması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Nakdi sermaye artışında faiz indirim.

  • Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir, Kurumlar ve Diğer Vergiler Müdürlüğü
  • 06.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda nakdi sermaye artışında faiz indirimi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre , … şirketin kıst dönemi için hesapladığı nakdi sermaye indirimini, tür değişikliği nedeniyle vermiş olduğu kıst dönem beyannamesinde dikkate alması gerekmekte olup, kıst dönem beyannamesinde kazanç yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamayan tutar, … şirketin kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınabilecektir. Yararlanılacak nakdi sermaye tutarı ise tür değişikliği öncesi … şirketin, tür değişikliği sonrası da … şirketinin banka hesaplarına yatırıldığı tarihler dikkate alınarak hesaplanacaktır. Diğer taraftan, nev'i değişikliği sonucunda … şirketin mükellefiyeti ile ilgili bütün yükümlülükleri külli halefiyet suretiyle … şirkete geçeceğinden ve nevi değiştiren kurum, faaliyetini bir anlamda …. şirket bünyesinde sürdüreceğinden, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri ve 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, nev'i değişikliğinin gerçekleştiği hesap dönemini takip eden dört hesap dönemi boyunca tür değiştiren … şirketin taahhüdü kapsamında yapılan nakdi sermaye artışları için …. şirketinin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde nakdi sermaye artışı indiriminden yararlanabilir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yapı Kooperatifi/Ortak Dışı İşlem KDV-Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti

  • Sivas Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 08.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda kooperatif adına kayıtlı bulunan arsalar üzerinde iş yerlerinin yapımının tamamlandığı, söz konusu iş yerlerinin bir kısmının üyelere bir kısmının ise üyeler dışındaki kişilere satışının yapıldığı, belirtilerek satış işleminde hangi oranda Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanması gerektiği ile üye dışındaki kişilere satışı yapılan iş yerlerinden elde edilen gelirin üyelere kar payı olarak dağıtılmasının gelir vergisine tabi olup olmadığı hakkında Defterdarlık görüşü talep edilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden üyeler dışındaki kişilere satışı yapılan söz konusu iş yerlerinden elde edilen kazancın ortaklara dağıtılması halinde dağıtılan bedel üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (6/b-i) bendine göre tevkifat yapılması ve tevkifat yapılırken o tarihteki tevkifat oranının dikkate alınması gerekmektedir. KDV Kanunu yönünden; "3065 sayılı Kanunun (17/4-k) maddesine göre; organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri KDV'den istisnadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Organize Sanayi Bölgesi İktisadi işletmeleri

  • Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 09.11.2023

 

İlgi özelge talep formlarında, … Organize Sanayi Bölgesinde mesleki ve teknik konularında eğitim verilmesi maksadıyla "… Lisesi" kurulduğunu ve söz konusu eğitim kurumuna ilişkin sanayi bölgesi yönetim kurulu kararıyla iktisadi işletme tesis edilerek … tarih ve …. sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiğini, söz konusu eğitim kurumunun lise öğrencilerinin teorik gelişimine ilave olarak pratik gelişimi için son derece modern makine parkına sahip olduğundan hem öğrencilerin gerçek parçalarla çalışmasını sağlamak hem de organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren sanayicinin bu modern makine parkını kullanarak bazı ürünlere kolay ve kaliteli ulaşmasına imkan verdiğinden Milli Eğitim Bakanlığından üretim izni alarak lise öğrencileri tarafından işin durumuna göre firmaların verdikleri malzemeye işçilik bazen de iş malzemesi işçilik sunulacağını, iktisadi işletme tarafından bu işlerde çalışan öğrenci ve personele iş yaptıkları sürelere göre ücret ödeneceğini, yapılan işlerle ilgili piyasada fiyatlar göz önüne alınmakla beraber öğrenci ve personele ödenecek ücretler, üretim esnasında kullanılan ekipmanların yıpranma payı, kullanılan enerji bedeli ve ufak bir kar payı konularak hizmet verileceğini belirterek okul bünyesinde okul öğrencilerinin pratik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine imkan sağlayacak şekilde gerçek parçalar üzerinden çalışmaları ve aynı zamanda sanayicinin ihtiyaçlarını karşılayacak bu hizmetler dolayısıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden mükellefiyet durumuna ilişkin Başkanlığın görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir. Organize sanayi bölgesinin alt yapısını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadi işletmeler Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Ayrıca, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 21 inci maddesinde yer alan "OSB tüzel kişiliği, bu Kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmü, sadece anılan kanunda yer alan görevlere ilişkin işlemler üzerinden alınan vergi, resim ve harçları kapsamakta olduğundan, organize sanayi bölgelerinin Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde belirtilen faaliyetleri dışındaki faaliyetleri nedeniyle elde edeceği gelirlerinin kurumlar vergisine tabi tutulmasına engel teşkil etmemektedir. Organize Sanayi Bölgesinde mesleki ve teknik konularda verilen faaliyet dolayısıyla, OSB'ye bağlı kurulmuş olan iktisadi işletmenizin Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan muafiyet hükmünden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Tamir ve bakım hizmeti verilen makinenin arıza yapması nedeniyle, önceki dönemde tahsil edilen bedelin iadesi için iade faturası düzenlenip düzenlenemeyeceği

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 10.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda tamir ve bakım hizmeti verilen makinenin arıza yapması nedeniyle, önceki dönemde tahsil edilen bedelin iadesi için iade faturası düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden 2017 yılında verilen bakım ve onarım hizmetine istinaden elde edilen tutarlar, bu dönemde tahakkuk etmiş olduğundan, söz konusu tutarların, 2017 yılı kurum kazancına dâhil edilerek vergilendirilmiş olması gerekmektedir. Diğer taraftan, 2018 yılında servisi yapılan makinenin arıza vermesi nedeniyle 2017 yılında kesilen faturaya ilişkin alınan tutarın müşteriye geri iade edilmesi durumunda, söz konusu tutarın, iade edildiği 2018 yılı safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

KDV Kanunu Yönünden şirket tarafından verilen servis hizmeti ifa edildiğinde hizmet tamamlanmış olduğundan, bu aşamadan sonra hizmetin iadesi mümkün bulunmayacak olup, söz konusu hizmet iade edilemeyeceğinden, şirket tarafından tamamlanmış olan bir hizmet için iade faturası düzenlenmesi mümkün değildir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden şirket tarafından verilen servis hizmeti ifa edildiğinde hizmet tamamlanmış olduğundan, bu aşamadan sonra hizmetin iadesi mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla, söz konusu hizmet iade edilemeyeceğinden, şirketin ifasını tamamlamış olduğu bir hizmet için iade faturası düzenlenmesi mümkün değildir. Ancak, hizmetin kısmen verilmiş olması veya sözleşmede belirtilen evsafta olmaması gibi nedenlerle hizmet bedelinde bir düzeltmenin/azalmanın söz konusu olması durumunda, bu düzeltme işlemine ilişkin olarak, işlemin mahiyetine ilişkin bir şerhe yer verilmek ve alıcı adına daha önce düzenlenen faturaya atıf yapılmak suretiyle, alıcı tarafından düzeltme işlemi kapsamında fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kur korumalı vadeli mevduat hakkında

  • Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 13.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirketin … tarihi itibarıyla bankalarda … USD'sinin olduğu, söz konusu tutarın … USD'sinin … tarihinde, diğer … USD'sinin ise … tarihinde kur korumalı vadeli mevduat hesabına dönüştürüldüğü, ancak Şirkete ait …tarihli bilançodaki bankalar hesabında ,,, USD'sinin olduğu belirtilerek, kur korumalı mevduat kazançlarının istisna edilmesinde … tarihli bilançosunda yer alan … USD'nin mi yoksa kur korumalı mevduat hesabına yatırılan … USD'nin mi istisnaya konu edileceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmektedir. İlgili hüküm ve koşullara göre Şirketin … ve … tarihlerinde kur korumalı vadeli mevduat hesabına dönüştürdüğü toplam … USD'nin, … tarihli bilançosunda yer alan … USD'lik kısmına ilişkin tahakkuk ettirilecek faiz veya kar payları ile diğer kazançların kurum kazancının tespitinde istisna olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Konut Yapı Kooperatifinin Konut Satışı

  • Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 13.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; kooperatifin kuruluş amacının kayıtlı üyelerine konut yapmak olduğu, konutların tamamlanarak tüm üyelerin ferdi tapularının çıkartıldığı ancak devam eden davalar nedeniyle henüz tasfiye sürecine geçilemediği, aidat yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir üyenin mahkeme kararıyla üyelikten ihraç edildiği ve bu üyeye ait konutun kooperatifin adına tapu tescilinin yapıldığı, genel kurulda alınan kararla söz konusu konutun yeni bir üyeye devrinin yapılması konusunda yönetim kuruluna yetki verildiği belirtilerek, söz konusu konutun yeni bir üyeye maliyet bedelinin üzerinde devir edilmesi durumunda kooperatifin kurumlar vergisi ve KDV uygulaması bakımından yükümlülükleri hakkında Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden kooperatifin ortaklarının konut ihtiyaçlarının karşılanarak, ferdi tapularının dağıtılmasından sonra mahkeme kararına istinaden ihraç olan üyeye ait konutun kooperatif mülkiyetine alınması ve genel kurul kararı doğrultusunda maliyet bedelinin üzerinde kooperatif tarafından yeni bir üyeye devredilmesi işleminin ortak dışı işlem olarak değerlendirilmesi ve ortak dışı işlemler nedeniyle kooperatif tüzel kişiliğine bağlı oluştuğu kabul edilen ayrı bir iktisadi işletme nezdinde bu işlemlerden doğan kazancın kurumlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden Amaç ve konusu kayıtlı üyelerine konut yapmak olan kooperatif tarafından konutların tamamlanarak kooperatif üyeleri adına ferdileşme yapılmak suretiyle teslim edilmesinden sonra, bir üyenin ihracına karar verilmesi neticesinde söz konusu üyeye ait olan bağımsız bölümün kooperatife geçmesi nedeniyle kooperatifin elinde kalan söz konusu konutun yeni üye kaydı yapılarak devredileceği anlaşılmıştır. Söz konusu devir işlemi üçüncü kişilere yapılmış bir satış olarak değerlendirileceğinden 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesine göre katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurt Dışından Geçici Görevle Gelen Memurların Çocuklarına Eğitim Veren Kurumun KVK 10/1-ğ Maddesinden Yararlanıp Yararlanamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları ve Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 14.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda yurt dışından geçici görevle gelen memurların çocuklarına eğitim veren kurumun KVK 10/1-ğ maddesinden yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre; Şirket tarafından Türkiye'de yabancı ülke büyükelçilik çalışanlarının çocuklarına ve uluslararası kurumlardan Türkiye'ye geçici görevle gelen memurların çocuklarına verilen anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi hizmetinin bu kişilerin ve/veya kurumların Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin bulunması nedeniyle, bu faaliyetten elde edilen kazancın Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Özel sağlık kuruluşlarının kendi aralarında yapacağı kadro devri.

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 14.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirketin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış özel hastane olarak ticari faaliyetine devam ettiği, her hastanenin uzman doktor çalıştırabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ve ruhsatına tanımlı uzman hekim kadrosu bulunduğu, son yıllarda özel hastanelere tanınan kadrolarda sıkıntı yaşandığı ancak Sağlık Bakanlığı havuzundan kadro verilmediği, Bakanlığın bir Genelge ile özel sağlık kuruluşlarının kendi aralarında kadro devrine izin verdiği ve bu devirlerin piyasa rayicine göre alınıp satıldığı belirtilerek, satın alınan uzman doktor kadrolarının duran varlık mı yoksa gider olarak mı yazılacağı ile bu kadroların ilerleyen yıllarda satılması halinde kazancın nasıl vergilendirileceği hususlarında  Başkanlığın görüş talep edilmektedir.

 

  • Vergi Usul Kanunu Yönünden somut olayda, şirket tarafından satın alınan uzman doktor kadroları karşılığında ödenen tutarların, gayri maddi hak olarak aktifleştirilmesi ve anılan listenin (55.) bölümü uyarınca faydalı ömür 15 yıl ve normal amortisman oranı %6,66 dikkate alınarak itfa edilmesi icap etmekte olup, söz konusu hakkın satışı/devri halinde ise, alınan bedel ile bu hakkın envanter defterinde kayıtlı değeri (ayrılmış amortismanlar düşüldükten sonra kalan tutar) arasındaki farkın (213 sayılı Kanunun 328. maddesinin dördüncü fıkrası saklı kalmak üzere) kar/zarar hesabına intikal ettirilmesi icap etmektedir. Her yılın amortismanı ilgili olduğu yılın değerleme işlemlerinde dikkate alınabildiğinden, herhangi bir yıl amortisman ayrılmaması ya da eksik ayrılması halinde amortisman süresinin uzatılmasına veya herhangi bir yıl amortisman ayrılmaması ya da eksik ayrılması sebebiyle amortisman süresinin son yılında itfa edilmemiş bakiye değerin o yıl defaten gider olarak dikkate alınmasına imkan bulunmamasının yanı sıra, söz konusu hesap dönemleri için sonraki hesap dönemlerinde geriye dönük olarak amortisman ayrılması da mümkün değildir. 213 sayılı Kanunun 175 ve mükerrer 257. Maddelerinin muhasebenin temel kavramları, muhasebe politikalarının açıklanması, mali tablolar ilkeleri, mali tabloların düzenlenmesi ve sunulması, tekdüzen hesap çerçevesi, hesap planı ve işleyişine ilişkin açıklamalar, 26/12/1992 tarihli ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer Tebliğlerde yapılmış olup, söz konusu muamelelerin kayıtlara intikal ettirilmesinde bahse konu Tebliğlerde yer verilen açıklamalara riayet edilmesi gerektiği tabiidir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden şirketçe Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların, safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Öte yandan, söz konusu hakların satılması halinde, satıştan elde edilecek kazancın ilgili olduğu dönemde kurum kazancına dahil edileceği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Birlik için ödenen aidat tutarının gider yazılıp yazılamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 15.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda birlik için ödenen aidat tutarının gider yazılıp yazılamayacağı hususunda Başkanlığın görüş talep edilmektedir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre; Şirket tarafından …..'a ödenen aidatların, faaliyetlerin yürütülmesi ve kazancın elde edilmesi adına ilgili Kanun veya ikincil mevzuatlar kapsamında zorunlu bir harcama olmaması nedeniyle, söz konusu aidat ödemelerinin safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Bedelsiz tıbbi maske tesliminde belge düzeni

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 15.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; bedelsiz tıbbi maske teslimlerinin kurum kazancının tespitinde doğrudan gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı ya da bu teslimlerin kamu kurum ve kuruluşlarına bağış ve yardım olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden Şirket tarafından maske ihracı yapılabilmesi için ..'ya bedelsiz olarak maske teslimine yönelik idari bir zorunluluk bulunması nedeniyle, söz konusu Tebliğde belirtilen şartlara uygun olması koşuluyla, yapılan maske teslimlerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı beni kapsamında maliyet bedeli veya alış bedeli üzerinden …'ya teslim edildiği dönemde kurum kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Şirket tarafından maske ihracı yapılabilmesi için "İhracı Yasak Ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 96/31)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2020/4)" kapsamında …'ya bedelsiz olarak yapılan maske teslimlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken faturanın, söz konusu Tebliğde belirtilen şartlara uygun olması şartıyla, işlemin mahiyetine ilişkin açıklamalara yer verilmek ve mal bedeli sıfır (bedelsiz) olarak gösterilmek suretiyle düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

 

KDV Kanunu Yönünden 11/3/1954 tarihli ve 6400 sayılı "Devlet Malzeme Ofisi Kurulması Hakkında Kanun" ile kurulan, son hali "233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ve anılan Kararnamede yer alan hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konan ana statüde belirlenen, kamu tüzel kişiliğini haiz bir iktisadi devlet teşekkülü olan ve kamu yararını gerçekleştirmeyi amaçlayan … Şirket tarafından gerçekleştirilecek maske ihracatı öncesinde, yapılan bedelsiz maske tesliminin KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesi gereğince KDV'den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.


İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Gümrüksüz satış mağazalarından elde edilen kazanç

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 15.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketin tütün ürünlerinin toptan satışı faaliyetiyle iştigal ettiği ve yurt dışında mukim firmalardan satın aldığı sigaraları millileştirmeksizin transit ticaret kapsamında Türkiye Cumhuriyeti giriş ve çıkış kapılarında faaliyet gösteren gümrüksüz satış mağazaları olan "…."lara sattığı belirtilmiş olup, bu satış işlemi dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinde yer alan 1 puanlık indirimden yararlanıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, yurt dışından satın alınan sigaraların gümrüksüz satış mağazalarına satılmasından elde kazançlar için kurumlar vergisi oranının; 2023 öncesi vergilendirme dönemleri için 1 puan, 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemleri için 5 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurt dışında ödenen ek gümrük vergisinin kurum kazancından indirilmesi.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 16.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirketin inşaat demiri üretimi ve ihracatı işleri ile iştigal ettiği, üretimi yapılan inşaat demirinin …`ne (…) ihracatında ek gümrük vergisi (Section 232 kapsamında %25) uygulandığı, … Aralık ayı içinde ihracat işlemleri tamamlanarak dönem gelirine kaydı yapılan ürünlerin …`ye … Ocak ayında ulaştığı ve ek gümrük vergisinin … Gümrük İdaresi tarafından tahakkuk ettirilerek fatura kesildiği belirtilerek, ihracat ile ilgili ödenen ek gümrük vergisinin hangi dönem için gider kaydedileceği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.  İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Şirket tarafından …'ye yapılan inşaat demiri ihracatı kapsamında yurtdışındaki firma tarafından ödenerek Şirkete yansıtılan ek gümrük vergisinin, Şirkete fatura kesilerek yansıtıldığı dönem olan 2021 yılı kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Almanya mukimi firmadan alınan test hizmeti karşılığı yapılan ödemenin vergilendirilmesi

  • Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 20.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketin otomotiv sektöründe çelik taşıma paletleri üretimi yaptığı, üretilip ihraç edilen paletler için bazı alıcıların talebi doğrultusunda Almanya mukimi bir firmadan Almanya sınırları içerisinde test hizmeti satın alındığı, söz konusu hizmet kapsamında yine Almanya'daki bir firmadan satın alınan ve fatura edilen hava yastıklarının (airbag) doğrudan test hizmeti alınacak firmaya gönderildiği, test hizmeti veren firmanın örnekleme ile seçmiş olduğu paletlerin içerisine airbagler yerleştirerek dayanıklılık testine tabi tutulduğu belirtilerek, Almanya mukimi firmaya ürün test hizmeti ile ilgili kurumlar vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı ile sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlık görüş talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin ikinci fıkrasında; Kanunun 1. maddesinde sayılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden dar mükellefiyet esasında vergilendirileceği hükme bağlanmış ve üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar bentler halinde sayılmıştır. Anılan Kanunun 30. maddesinde, dar mükellefiyete tabi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde serbest meslek kazançlarından, maddenin ikinci fıkrasında ise ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır. Vergi kesintisi oranları 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 03/02/2009 tarihinden itibaren, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlarda %5, diğer serbest meslek kazançları ve gayrimaddî hak bedeli ödemelerinde ise %20 olarak belirlenmiştir.

 

Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması Yönünden Almanya mukimi teşebbüsün Türkiye'ye gelmeksizin icra edeceği serbest meslek faaliyeti dolayısıyla elde edeceği geliri vergileme hakkı yalnızca Almanya'ya ait olup Türkiye'nin vergilendirme hakkı bulunmamaktadır. Söz konusu faaliyetin Almanya mukimi teşebbüs tarafından Türkiye'de icra edilmesi durumunda, faaliyetin Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla veya herhangi bir 12 aylık dönemde toplam altı ayı aşan bir süre veya sürelerde icra edilmesi halinde, elde edilecek kazancın, Türkiye'deki işyerine veya Türkiye'de icra edilen hizmete atfedilebilen miktarının Türkiye'de vergilendirilmesi gerekmektedir. Almanya mukimi firmanın söz konusu faaliyetleri Anlaşma kapsamında ticari kazanç olarak değerlendirilmekle birlikte, bu kazancın Türkiye'de vergilendirilmesi gerektiği durumda, vergilemenin iç mevzuatımızdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılacağı tabiidir. Ülkemizin akdetmiş olduğu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında, anlaşmaya taraf diğer ülkenin mukimi gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye'de icra ettikleri serbest meslek faaliyetleri veya benzer nitelikteki diğer faaliyetler nedeniyle elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin ayrıntılı açıklamalar 4 Seri No.lu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Genel Tebliğinde yapılmıştır. Bununla birlikte, olayın gerçek mahiyeti ve ödemenin dayanağını teşkil eden sözleşme hükümlerine göre, yapılan ödemelerin Anlaşmanın 12. maddesinde belirtilen gayrimaddi hak bedeli niteliğinde olması durumunda, bu ödemelerin gayrimaddi hak bedeli olarak vergilendirileceği tabiidir. Bu durumda, Türkiye kaynaklı yapılacak ödemelerden Anlaşmanın 12. maddesinin 2. fıkrası uyarınca ödemenin gayrisafi tutarının %10'unu aşmayan oranda Türkiye'nin vergi alma hakkı bulunmaktadır.

 

Katma Değer Vergisi yönünden Şirketçe ihraç edilen çelik taşıma paletlerine ilişkin yurt dışında alınan ve yurt dışında yararlanılan test hizmeti KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle Şirket tarafından alınan söz konusu hizmet karşılığında yurt dışında mukim firmaya yapılan ödemeler üzerinden sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İş makinesinin kiraya verilmesi nedeniyle elde edilen kira gelirlerinden dolayı kurumlar vergisi beyannamesi verilip verilmeyeceği

  • Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 21.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Birliğin 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu ile kurulduğu ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesi hükmünden yararlanarak iş makinesi satın alındığı belirtilerek, söz konusu iş makinesinin kiraya verilmesi nedeniyle elde edilen kira gelirlerinden dolayı kurumlar vergisi beyannamesi verilip verilmeyeceği ve bahse konu gelirler dolayısıyla fatura veya fatura yerine geçen belge tanzim edilip edilmeyeceği hususlarında görüş talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden kişi, kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda Birlik tarafından verilen iş makinesi kiralama hizmeti faaliyetinin bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bir bedel mukabilinde ve devamlılık arz edecek şekilde yerine getirilmesi halinde, verilen bu hizmet dolayısıyla Birlik bünyesinde iktisadi kamu kuruluşu oluşacağı ve oluşan bu iktisadi kamu kuruluşu nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekeceği tabiidir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Birliğin tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi veya katma değer vergisi açısından mükellefiyetinin bulunmaması dolayısıyla Vergi Usul Kanunu hükümlerince defter tutma ya da belge düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, Birliğin iktisadi kamu kuruluşu oluşturacak şekilde faaliyette bulunması dolayısıyla bünyesinde oluşan iktisadi kamu kuruluşu nezdinde kurumlar vergisi veya katma değer vergisi açısından mükellefiyet tesis edilmesinin gerekmesi durumunda ise anılan Kanun hükümlerine göre defter tutma, belge düzenleme ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiği tabii olup, bu kapsamda, Vergi Usul Kanunu gereğince düzenlenecek/kullanılacak belgelerin yukarıda yer verilen düzenlemeler ve usuller dahilinde düzenlenmesi/kullanılması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması

  • Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 29.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda cinsi komple yeni yatırım olan "…" belge numaralı yatırım teşvik belgeli yatırımın … yılında tamamlanarak tamamlama vizesinin yapıldığı, bu döneme kadar indirimli kurumlar vergisinden yararlanılmadığı belirtilerek, 

 

-Yatırım teşvik belgesinde %25 olan yatırıma katkı oranını 15 puan artırımlı olarak %40 ve yatırım teşvik belgenizde %60 olan vergi indirim oranının %100 olarak uygulanıp uygulanmayacağı ve artırımlı oran uygulamasında hesap dönemi sınırı olup olmadığı,

 

-İndirimli kurumlar vergisi uygulamasında yatırıma katkı oranına ulaşıncaya kadar yararlanmak için herhangi bir süre sınırının bulunup bulunmadığı, 

 

-Yatırımın tamamlanması itibariyle tamamlama vizesi yapılmış yatırımlarda indirimli kurumlar vergisinin tüm diğer kazançlardan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, hususlarında Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Cinsi komple yeni yatırım olan "…" belge numaralı yatırım teşvik belgesinin incelenmesinden, söz konusu yatırım teşvik belgesi kapsamı yatırımın imalat sanayiine yönelik yatırım kapsamında olmadığı anlaşıldığından, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Geçiçi 9. maddesi ile 2012/3305 sayılı Kararın (20/08/2020 tarihli ve 2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile değişik) Geçici 8. madde hükmünün uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Öte yandan, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre düzenlenmiş olan yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren bu yatırımlardan elde edilen kazançlar için süre sınırı olmaksızın yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanılması mümkün bulunmakta olup, diğer faaliyetlerinizden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulaması yatırım dönemi ile sınırlı olarak uygulandığından bu dönemin sona ermesinden sonra indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Geçmiş yılda sonuçlanan mahkeme kararına istinaden yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 29.11.2023

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda geçmiş yılda sonuçlanan mahkeme kararına yapılan ödemelerin kurum kazancından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, yurt dışı firmanın İsveç'te aleyhe açılan dava sonucunda verilen Tahkim Kurulu Kararı ile ilgili olarak Türkiye'de yetkili mahkeme tarafından tenfiz kararı verilmesi gerekmekte olup tenfiz kararı olmaksızın Tahkim Kurulu Kararına istinaden …ile Şirket arasında düzenlenen sulh protokolüne göre ödenen tutarların 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında 2021 hesap dönemi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Nakit sermaye artışında faiz indirimi uygulaması

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 30.11.2023


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirketin …. tarihinde nakdi sermaye artırımı yaptığı ve söz konusu kararın …. tarihinde tescil edilerek …. tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği, sermaye artırımı işleminden sonra …. tarihinde arazi satın aldığı ve şirket aktifine kaydedildiği, bu arazinin bir bölümünün …. tarihinde satıldığı belirtilerek nakdi sermaye artırımından sonra satın alınan arazinin bir bölümünün daha sonraki bir tarihte satılması durumunda satılan kısma isabet eden tutarla sınırlı olmak üzere Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamındaki nakdi sermaye artışında faiz indirimi uygulamasından arazinin satıldığı dönemden itibaren yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, … tarihinde gerçekleştirdiğiniz nakdi sermaye artırımı dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan hükümler ile 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.6. Sermaye artırımında indirim" başlıklı bölümünde yer alan şartların sağlanması kaydıyla söz konusu indirimden yararlanılması mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, nakden artırılan sermaye ile satın almış olunan araziye tekabül eden tutar için nakdi sermaye indiriminden faydalanılması mümkün olmayıp, söz konusu arazinin daha sonraki bir tarihte satılarak nakde çevrilmesi durumunda da arazinin satın alma bedeline tekabül eden tutar için söz konusu indirimden faydalanılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Girişim Sermayesi Fonuna Aktarılmayan İstisna Kazançların Vergisel Durumu

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 02.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda girişim sermayesi fonuna aktarılmayan istisna kazançlarına yönelik vergi beyanının ve ödemesinin ne şekilde olacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket tarafından teknoloji geliştirme bölgelerinden elde edilen ve kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden istisnaya konu edilen kazanç tutarının yüzde ikisinin pasifte geçici bir hesaba alındıktan sonra 4691 sayılı Kanunda belirtilen yatırımlara yine Kanunda öngörülen sürede aktarılmaması durumunda, ilgili dönem beyannamesinde Kanun kapsamında istisnaya konu edilen kazanç tutarının yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan kurumlar vergisi istisnasına konu edilemeyecek ve bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecektir. Öte yandan, mezkur Kanun kapsamında istisnaya konu edilmemesi gereken tutar ve bu tutar nedeniyle zamanında alınamayan vergilerin, bağlı olunan vergi dairesi tarafından vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edileceği tabiidir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Diğer Faaliyetlerden Elde Edilen Kazançlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasında Üst Sınırın ve İndirimli Kurumlar Vergisi Matrahının Hesaplanması

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 02.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda indirimli kurumlar vergisi uygulamasında üst sınırın ve indirimli kurumlar vergisi matrahının hesaplanması hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Geçici 8 inci maddesine istinaden imalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgesi kapsamında 25.11.2016 tarihinde başlanılan yatırıma ilişkin olarak, 01.01.2017 ile 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamalarında; %30 olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle %45 olarak, %70 olan vergi indirim oranını %100 olarak dikkate almak suretiyle hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak ve toplam yatırıma katkı tutarının Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen oranını geçmemek üzere yatırım dönemi içinde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Fiili olarak gayrimenkul alım satımında bulunmayan ayrıca faaliyet kodu değiştirilen şirketin devraldığı şirkete ait arsanın satışında KVK 5-1/e madde hükmünden yararlanılıp yararlanılmayacağı.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda fiili olarak gayrimenkul alım satımında bulunmayan ayrıca faaliyet kodu değiştirilen şirketin devraldığı şirkete ait arsanın satışında KVK 5-1/e madde hükmünden yararlanılıp yararlanılmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden esas faaliyet konuları arasında her türlü gayrimenkulün alımı, satımı, kiralanması, kiraya verilmesi ve finansal kiralama faaliyetlerinin de yer almasından dolayı … yılında devralınan arsa niteliğindeki gayrimenkulün satılması halinde taşınmazın satışından elde edilen kazancın 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan 7456 sayılı Kanunla yapılan değişiklik öncesindeki istisnaya konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

KDV Kanunu yönünden Şirket esas faaliyet konuları arasında her türlü gayrimenkulün alımı, satımı, kiralanması, kiraya verilmesi ve finansal kiralama faaliyetlerinin de yer alması nedeniyle 2011 yılında devralınan arsa niteliğindeki gayrimenkulün satışının KDV'den istisna tutulması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Şirket aktifine kayıtlı taşınmazın Hazineye devrinin taşınmaz satış kazanç istisnası kapsamında olup olmadığı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda şirket aktifine kayıtlı taşınmazın Hazineye devrinin taşınmaz satış kazanç istisnası kapsamında olup olmadığı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, … yılından bu yana aktifte kayıtlı olan …. hizmet binasının, …. TL bedelle …. devredilmesi sonucunda oluşan alacağın "…" kapsamındaki borçlardan mahsup edileceğinden, ilgili diğer şartların da sağlanması kaydıyla, söz konusu satıştan doğan kazancın %50'sinin kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkündür.

 

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Kurumlar Vergisi Kanunu 32/A md. kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulaması

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirketin bentonit madeni istihsali ve ihracatı yapmak amacıyla aldığı … tarih ve … sayılı yatırım teşvik belgesindeki vergi indirimi oranının …, yatırıma katkı oranının … olduğu ve bu kapsamda … tarihine kadar toplam … TL yatırım harcaması gerçekleştirildiği, - 1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına istinaden, … tarihine kadar yapılmış yatırım harcamasına ilave 15 puan yatırıma katkı oranı uygulanarak … TL yatırıma katkı tutarına hak kazanıldığı, bu tutarın … TL'sinin ... yılında diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar için kullanıldığı ve …TL'lik kısmının ise … yılına devredildiği belirtilmiş olup, - … yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarı için 15 puan ilave katkı oranı uygulanıp uygulanamayacağı; uygulanabilecek ise … yılı ve sonrası beyannamelerinin ekinde yer alan indirimli kurumlar vergisi tablosunda yatırıma katkı oranının ne şekilde gösterileceği, - … yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarı için, … yılı ve sonrasında %100 indirimli kurumlar vergisi uygulanıp uygulanamayacağı hususlarında görüşü talep edilmektedir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

 

- İmalat sanayine yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgesi kapsamında, … tarihine kadar gerçekleştirilen yatırım harcamalar için yatırıma katkı oranınıza 15 puan ilave edilecek ve vergi indirimi … oranında uygulanacaktır.

 

… yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarı (15 puan ilave edilen dahil) için, … yılı ve sonrasında indirimli kurumlar vergisinden faydalanılması mümkün olup, beyannamenin ekindeki indirimli kurumlar vergisi tablosuna, bu tutarı sağlayacak yatırıma katkı oranının yazılması mümkündür.

 

Ayrıca, … yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarıyla sınırlı olmak üzere, … yılı ve sonrasında … oranında indirimli kurumlar vergisi uygulanabileceği tabiidir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: İndirimli kurumlar vergisi.

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 03.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda tevsi yatırımlara yönelik olarak işletme döneminde elde edilen kazanç yöntem hesaplaması esnasında pay ve payda da yer alan tutarları dikkate alırken Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine göre değerlenmiş tutarların dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın oranlama yapılmak suretiyle hesaplanmasında; pay ve paydayı oluşturan tevsi yatırım tutarı ile sabit kıymet tutarlarının Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesi kapsamında yeniden değerlenen tutarlarının dikkate alınması gerekmektedir. Diğer taraftan, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki iktisadi kıymetlerin Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesi uyarınca yeniden değerlemesi, yatırıma katkı tutarını değiştirmeyecek teşvik belgesine göre belirlenen indirimli kurumlar vergisine esas yatırıma katkı tutarı, yeniden değerleme kapsamında artmayacaktır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Gayrimenkul alım satım faaliyetinde bulunan şirketin, bu işe aracılık eden vergi mükellefiyeti olmayan kişilere yaptığı komisyon ödemesi.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 04.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirket gayrimenkul alım satım ve komisyonculuk faaliyetinde bulunduğu, bu işler için vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilerden aracılık hizmeti aldığı ve karşılığında gider pusulası düzenlediği, bu kapsamda vergi mükellefiyeti bulunmayan aracılara yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi ve katma değer vergisi (KDV) tevkifatı yapılıp yapılmayacağı, ödeme yapılan aracılar tarafından işin sürekli hale getirilmesi durumunda mükellefiyetin söz konusu olup olmayacağı ile gider pusulası düzenlenmesinde bir sınırın bulunup bulunmayacağı hususlarında Başkanlık görüşü talep etmiştir.

 

Gelir ve Kurumlar Vergisi Yönünden

 

- Şirket hizmet aldığı kişilerin hizmet akdi ile şirkete tabi ve bağlı olarak çalışmaları halinde, adı geçenlere yapılan ödemelerin "ücret" olarak değerlendirilmesi ve 193 sayılı Kanunun 61, 94, 96, 103 ve 104 üncü madde hükümleri dikkate alınmak suretiyle vergilendirilmesi, 

 

- Söz konusu faaliyetin adı geçenlerce kazanç sağlama amacıyla ve devamlılık arz etmeyecek şekilde yapılması halinde elde edilen kazançların "arızi ticari kazanç" olarak değerlendirilmesi ve yapılacak ödemeler üzerinden tevkifat yapılmaması,

 

- Faaliyetin, kazanç sağlama amacıyla ve devamlılık arz edecek şekilde sürekli yapılması halinde, bu işin ticari faaliyet olarak değerlendirilerek bu kişiler adına gerçek usulde ticari kazanç mükellefiyeti tesis edilmesi ve bu kapsamda yapılacak ödemeler üzerinden tevkifat yapılmaması gerekmektedir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilerden (213 sayılı Kanun kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlardan) alınan aracılık hizmeti karşılığında gider pusulasının düzenlenmesi gerekmekle birlikte, bunlardan 1/11/2021 tarihinden itibaren gerçekleştirilen hizmet alımlarına ait bedelin banka, 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları veya PTT A.Ş. aracılığıyla ödenmesi halinde, bu kurumlarca düzenlenen belgeler (dekont, makbuz vb) gider pusulası yerine geçen belge olarak kabul edileceğinden, bu durumda ayrıca gider pusulası düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bahse konu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerin 1/11/2021 tarihinden itibaren gerçekleştirilen hizmet alımlarında gider pusulası yerine geçen belge olarak kabul edilebilmesi için; vergi mükellefi olmayan kişilere yapılan ödemenin hizmet alımından itibaren yedi gün içerisinde banka, 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları veya PTT A.Ş. aracılığıyla yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen belgelerin de mezkûr Kanunun 234 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen bilgileri ihtiva edecek şekilde düzenlenmesi icap etmektedir. Aksi halde, bahse konu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerin, vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilerden yapılan hizmet alımlarına ilişkin yasal kayıtların tevsikinde gider pusulası yerine tevsik edici belge olarak kullanılması mümkün bulunmamakta olup, bu durumda gider pusulası düzenleme yükümlülüğün bulunduğu ve hizmet alımından itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmemiş olması halinde mezkûr Kanunun ilgili ceza hükümleri çerçevesinde söz konusu Şirket hakkında işlem tesis edileceği tabiidir. Ayrıca, Kanunun 234’üncü maddesinde, gider pusulasında yer alacak bedele ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır. Şirketin gayrimenkul alım satım faaliyetine aracılık eden kişilere yapılan ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uygulamasında ücret kapsamında değerlendirilmesi halinde, bu ödemeler için ücret bordrosu düzenlenmesi gerekecektir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden Şirkete aracılık hizmeti veren kişilerin, bu işi süreklilik arz edecek şekilde yürütmesi halinde bu kişilerin elde ettiği gelir ticari kazanç olarak değerlendirileceğinden verilen aracılık hizmeti 3065 sayılı Kanunun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi tutulacaktır. Aracılık hizmeti veren kişilerin bu hizmetinin arızi ticari kazanç olarak değerlendirilmesi halinde ise verilen bu hizmet KDV'nin konusuna girmeyecektir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

Konu: Köylere Hizmet Götürme Birliğinin kurumlar vergisi muafiyeti ve KDV mükellefiyeti

  • Kütahya Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 04.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda  … projesi kapsamında 3 adet elektrikli hizmet aracı, 10 adet dağ bisikleti ve 3 adet elektrikli bisiklet alındığı ve bu araçlarla bedel karşılığı yolcu taşıma hizmeti verileceği belirtilerek, bu faaliyet nedeniyle Birlik bünyesinde yeni bir ticari işletme kurulup kurulmayacağı veya mevcut vergi kimlik numarası ile bu faaliyetin sürdürülüp sürdürülmeyeceği ayrıca bu faaliyet kapsamında ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanımının gerekip gerekmediği hususlarında Defterdarlıktan görüş talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Yönünden Köyler ile bunların oluşturdukları birlikler veya bunlara bağlı kuruluşlar tarafından Belediye sınırları içerisinde gerçekleştirdiği yolcu taşımacılığı, kara ve deniz yolu ayrımı yapılmaksızın kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur. Ancak köyler ile bunların oluşturdukları birlikler veya bunlara bağlı kuruluşlar tarafından yolcu taşımacılığı faaliyetini belediye sınırları dışındaki yerlere de süreklilik arz edecek şekilde yapmaları halinde muafiyet şartları ihlal edileceğinden iktisadi işletme olarak kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir. Birliğin … Belediyesi sınırları içerisinde elektrikli hizmet aracı, dağ bisikleti ve elektrikli bisiklet vasıtasıyla devamlı olarak ve bedel mukabilinde gerçekleştirilecek yolcu taşıma faaliyeti dolayısıyla Birlik bünyesinde iktisadi kamu kuruluşu oluşacak olup bu iktisadi kamu kuruluşu nezdinde tüzel kişiliğinizden ayrı olarak kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir. Ancak, bu faaliyetin belediye sınırlarını aşmaması ve bu sistemin söz konusu faaliyet dışında başka amaçlarla kullanılmaması halinde, söz konusu iktisadi kamu kuruluşu, Kurumlar Vergisi Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükmü kapsamında kurumlar vergisinden muaf olacaktır.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden … Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleştirilecek olan elektrikli hizmet aracı, dağ bisikleti ve elektrikli bisikletle yolcu taşıma faaliyeti nedeniyle Birliğe bağlı iktisadi işletme oluştuğundan, Kanunun 1/3-g maddesi uyarınca KDV'ye tabi olacaktır. Dolayısıyla bu faaliyetler nedeniyle Birlik bünyesinde oluşan iktisadi işletme adına KDV mükellefiyeti tesis edilmesi ve mükellefiyetle ilgili diğer ödevlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden Söz konusu faaliyet nedeniyle Birlik bünyesinde iktisadi kamu kuruluşu oluşması ve KDV mükellefiyeti tesisi nedeniyle, oluşan iktisadi işletme tarafından yukarıda yer verilen mevzuat dahilinde belge düzenleme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu bağlamda, iktisadi işletme tarafından söz konusu araçlarla verilen hizmetlere ilişkin olarak fatura veya fatura düzenleme mecburiyeti bulunmayan durumlarda perakende satış vesikası düzenlenmesi gerekmektedir.

 

3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun Yönünden Bahsi geçen elektrikli hizmet aracı, dağ bisikleti ve elektrikli bisikletlerin ödeme karşılığı kullandırılması faaliyeti muhtelif tarihlerde yayımlanan Genel Tebliğlerde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılan faaliyetler arasında sayılmadığından, Vergi Usul Kanununa göre fatura düzenlemek mecburiyetinde olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarını belgelendirilmek üzere 466 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen tarihler itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: İnternet sitesi aracı kılınarak yapılan satışların vergisel durumu

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 05.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda İnternet sitesi aracı kılınarak yapılan satışların vergisel durumunun ne şekilde değerlendirileceği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden;

 

1- Özelge talep formunuzda belirtilen yurt dışı merkezli e-ticaret platformları/kuruluşları üzerinden ürün satışlarınıza ilişkin olarak, satışa konu malın tesliminden itibaren 7 gün içerisinde, gerçek satış bedeli (komisyon, transfer işlem ücreti, ilgili ülke tüketici vergisi gibi adlarla malın bedelinden yapıldığını belirttiğiniz kesintiler dahil) üzerinden şirket tarafından müşteri adına fatura düzenlenmesi,

 

2- Ürün satış bedelinden yurt dışı merkezli e-ticaret platformları/kuruluşları tarafından yapılan kesintilere ilişkin kayıtların;

 

- E-ticaret platformlarının/kuruluşlarının, ülkemizde mükellefiyetinin bulunması durumunda, söz konusu kesintilere konu hizmet ifalarına ilişkin olarak genel hükümler çerçevesinde ada düzenlenen fatura ile,

 

- E-ticaret platformlarının/kuruluşlarının, ülkemizde mükellefiyetinin bulunmaması durumunda ise söz konusu kesintilere konu hizmet ifalarına ilişkin olarak ada düzenlenen fatura veya ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge ile tevsik edilmesi,

 

3- Yurt içinde yerleşik banka tarafından dövizin Türk Lirasına dönüştürülmesi işlemi sırasında yapılan %2,5 oranında kesintiye ilişkin kayıtların ise 243 ve 246 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde öngörülen usul ve esaslar dahilinde ilgili banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetveli ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden şirketin yurt dışında yapmış olduğu giderlerin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olması ve Vergi Usul Kanunu uyarınca tevsik edici vesikalarla belgelendirilmesi halinde, bu giderlerin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

 

KDV Kanunu Yönünden Şirket tarafından … platformları olan … internet siteleri üzerinden yurt dışındaki müşterilere yapılan ürün satışıyla ilgili olarak, söz konusu … platformlarını kullanılması şeklinde verilen aracılık hizmeti yurt dışında verildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında yararlanıldığından, söz konusu hizmet KDV'nin konusuna girmemekte olup yapılacak ödemeler üzerinden şirket tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkif edilip … KDV Beyannamesiyle beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Depremden zarar gören şirket personeline yapılan nakdi yardımların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 05.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen deprem sebebiyle Şirket tarafından aileleri/birinci derece yakınlarını kaybeden, aileleri/birinci derece yakınları yaralanan veya evleri kullanılamaz hale gelen çalışanlara nakdi yardım yapıldığı belirtilerek bu kapsamda yapılan yardımların kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, çalışanlara yapılan yardımlar ile sağlanan menfaatler ücret kapsamında olup Şirket tarafından yapılan söz konusu yardım ve ödemelerin, kurum kazancını tespitinde Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Finansal Kiralama Sözleşmesine (sat ve geri kiralama) konu edilen makine teçhizat bedelinin indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınıp alınmayacağı

  • Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
  • 05.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Finansal Kiralama Sözleşmesine (sat ve geri kiralama) konu edilen makine teçhizat bedelinin indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacak kazancın yapılan yatırım harcaması tutarının dönem sonunda Şirket aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına oranlanması suretiyle hesaplanmasında esas alınacak yatırım tutarına, ilgili Bakanlıkça uygun görülen sat ve geri kiralama sözleşmesine konu makine-teçhizat bedelinin (…TL) de dahil edilmesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Tedarikçi vasıtasıyla iskonto ettirilen çeklerin finansman gider kısıtlamasına tabi olup olmadığı

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 11.01.2024

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, tedarikçi vasıtasıyla iskonto ettirilen çeklerin finansman gider kısıtlamasına tabi olup olmadığı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre; mevcut müşteri çeklerinin tedarikçiler vasıtasıyla iskonto ettirilmesi nedeniyle oluşan ve Şirkete fatura edilmek suretiyle yansıtılan tutarlar esas itibarıyla finansman gideri niteliğinde olduğundan, yabancı kaynakları öz kaynakları aşması durumunda aşan kısma ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamına bu tutarların da dahil edilmesi ve toplam bedelin … kısmının … tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarınıza uygulanmak üzere kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu:  Burdur … Alay Komutanlığına ödenen kira bedelleri üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 11.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirket tarafından Burdur …Alay Komutanlığı içerisinde bulunan binada oyun makinası hizmeti vermek üzere işyeri kiralandığı, Alay Komutanlığı tarafından kira bedelinin tutanakla tahsil edileceği, Alay Komutanlığının KDV mükellefiyeti bulunmadığından kiralamayla ilgili bir fatura verilemediği belirtilmiş olup Şirket tarafından yapılan kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Şirket ile Burdur … Alay Komutanlığı arasında yapılan sözleşme gereği yapılan kiralama karşılığında, Alay Komutanlığına yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

 

KDV Kanunu Yönünden Şirket ile Burdur … Alay Komutanlığı arasında düzenlenen sözleşme kapsamında Komutanlık tarafından şirkete işletme hakkının verilmesi işlemi 3065 sayılı Kanunun 17/3-a maddesi kapsamında KDV’den istisna olacaktır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Kurumlar Vergisi muafiyeti bulunan kooperatife kayıtlı olan üyelerin üyeliklerini devir ederlerken devir bedeli alınmasının kurumlar vergisi muafiyetini etkileyip etkilemeyeceği.

  • Konya Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 17.01.2024

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda Kurumlar Vergisi muafiyeti bulunan kooperatife kayıtlı olan üyelerin üyeliklerini devir ederlerken devir bedeli alınmasının kurumlar vergisi muafiyetini etkileyip etkilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü istenmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, kooperatife kayıtlı üyelerin üyeliklerini devrederken gider katılımı için alınacak devir bedelinin ortaklara dağıtılmayıp kooperatif amaçları doğrultusunda harcanması halinde, yapılan bu işlem; ortak dışı işlem sayılmayacak ve kurumlar vergisi muafiyetini etkilemeyecektir. Ancak, alınan devir bedellerinin üyelere, yönetim kurulu başkan ve üyelerine dağıtılması halinde kurumlar vergisi muafiyet şartlarından olan "sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması" şartı ihlal edilmiş olacağından, bu şartın ihlal edildiği tarih itibari ile kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekeceği tabiidir. 

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Yurtdışı şube zararının indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

  • Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
  • 24.01.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda yurtdışı şube zararının kurum kazancından indirilip indirilemeyeceği, yurt dışı şube zararının genel sonuç hesaplarına intikal ettirilip ettirilmeyeceği ve merkezin yurt dışı şubesine masrafların karşılanması amacıyla gönderdiği tutar için değerleme yapılması gerekip gerekmediği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden … bulunan şubede; %15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması ve elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması şartıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır. Şartların sağlanamaması halinde ise bu istisnadan yararlanılamayacağından, faaliyette bulunulan ülkenin mevzuatına göre hesap döneminin kapandığı tarih itibarıyla ilgili ülke mevzuatına göre tespit edilen ve aynı tarih itibarıyla genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen şube zararının, kurum kazancından indirim konusu yapılması mümkündür. Öte yandan, … beyan döneminin … ayı olması nedeniyle, ülkedeki denetim yetkisi verilen kuruluşlarca hazırlanan raporun, kurumlar vergisi beyannamesi verilmesi gereken süre içerisinde verilememesi durumunda, yukarıda yer verilen şartlar sağlanamayacağından, söz konusu zarar indirim konusu yapılamayacaktır. Bahse konu raporun kurumlar vergisi beyannamesi ile ilgili düzeltme beyannamesi ekinde ibraz edilmesi durumunda ise, öngörülen diğer şartların da sağlanması koşuluyla şubeye ait zararın kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

 

Vergi Usul Kanunu Yönünden;  

 

-Yurt dışındaki şube ile arasında gerçekleşen mal ve/veya hizmet temininden doğan dövize bağlı alacak ve borçların aynen mal veya hizmet ihracından/ithalatından doğan alacak ve borçlarda olduğu gibi değerlemeye tabi tutulması ve oluşan kur farklarının gelir/gider hesapları ile ilişkilendirilmesi,

 

-Yurt dışındaki şube ile arasında gerçekleşen diğer para hareketlerinden doğan alacak ve borçların ise gerçek bir alacak ve borç niteliği taşımaması nedeniyle bu para hareketlerine dayalı hesap bakiyesinin değerlemeye tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: İştirak amacıyla elde tutulan aynı kuruma ait iştirak hisselerinin bir kısmının satılması durumunda 2 yıllık sürenin tespiti.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 02.02.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda İştirak amacıyla elde tutulan aynı kuruma ait iştirak hisselerinin bir kısmının satılması durumunda 2 yıllık sürenin tespitinde hangi yöntemin uygulanacağı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket tarafından aynı kuruma ait değişik tarihlerde iktisap edilen iştirak hisselerinin bir kısmının satılması durumunda, elden çıkarılan hisse senetlerinin maliyet bedelinin ilk giren ilk çıkar (FİFO) yöntemine göre belirlenmesi gerekmektedir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Kooperatife Ait Taşınmazın Kiralanması Karşılığında Yapılan Kira Ödemeleri Üzerinden Vergi Tevkifatı Yapılıp Yapılmayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 02.02.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda kooperatife ait taşınmazın kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, S.S. … Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve S.S. … Tarım Satış Kooperatifinin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin Genel Müdürlüğüne kiralanması neticesinde anılan Birlik ve Kooperatife yapılacak kira ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: İntifa senetleri için ödenecek bedellerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 16.02.2024

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda intifa senetleri için ödenecek bedellerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü sorulmuştur.

 

Gelir Vergisi Kanunu Yönünden birleşme hallerinde devralan şirketin, intifa senetlerini birleşme sözleşmesinin yapıldığı tarihteki gerçek değeriyle satın alması durumunda bahsi geçen intifa senetlerinin kaynağa dönüşü söz konusu olmakta olup herhangi bir sermaye payını temsil etmeyen ve sahiplerine kardan pay alma dışında pay sahipliği hakkı tanımayan intifa senetlerinin birleşme durumunda ihraç eden şirkete iade edilerek imha veya itfasından doğan gelirlerin kar payı olarak değerlendirilmesi, gelir vergisi tevkifatı yapılması ve gerçek kişilerce elde edilen söz konusu kar paylarının ilgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden Şirketçe Türk Ticaret Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20 nci maddelerinde belirtilen şartlar dahilinde devrolan şirketin intifa senedi sahiplerine Türk Ticaret Kanununun 140 ıncı maddesi uyarınca intifa senetlerinin satın alınması nedeniyle yapılan kâr payı niteliğindeki ödemelerin, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesi veya Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Şirket aktifinde kayıtlı taşınmaz satışında KDV ve KV istisnası hk.

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 28.02.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda Şirket aktifinde kayıtlı taşınmaz satışında Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e maddesi ve Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-r maddesi gereğince istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden şirket esas faaliyet konuları arasında … bulunmamakla birlikte sistem kayıtları üzerinden yapılan sorgulamada şirket tarafından farklı yıllarda çok sayıda gayrimenkul alım-satımının yapıldığı görülmüş olup, yapılan bu satışlar taşınmaz ticareti ile uğraşıldığına karine teşkil edeceğinden, söz konusu taşınmazların satışından elde edilecek kazançların Kurumlar Vergisi Kanununun 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.

 

Katma Değer Vergisi Yönünden şirket esas faaliyet konuları arasında …. bulunmamakla birlikte fiilen çok sayıda gayrimenkul alım-satımı gerçekleştirildiğinden bahsi geçen taşınmazın satış işleminin taşınmaz ticareti kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu satış işleminin KDV Kanununun 17/4-r maddesine göre katma değer vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.  

 

Konu: Seyahat acentesi adına düzenlenen faturalarda konaklama vergisi ve uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan kurum ve kuruluşlara ilişkin istisna.

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 29.02.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda; seyahat acentası olarak faaliyette bulunan şirketin, …, … ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve mensuplarına konaklama hizmeti temin ettiği belirtilerek, … düzenlenen istisna belgelerinin konaklama tesisine ibraz edilmesi halinde konaklama vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı ile istisnaya tabi olmayan kişilere "konaklama vergisi dahil" olarak yapılan satışlarda bahse konu tesisler tarafından şirketiniz adına fatura edilen söz konusu verginin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

 

Gider Vergileri Kanunu Yönünden seyahat acentası aracılığıyla yapılan konaklama hizmeti satışlarında verginin mükellefleri tarafından acenta adına düzenlenen faturalarda konaklama vergisinin hesaplanmaması; … düzenlenen istisna belgelerinin verginin mükellefi olan konaklama tesislerine gecelemenin gerçekleşmesinden önce acenta tarafından ibraz edilmesi ve konaklama tesisi ile acenta arasındaki sözleşmede bu hususa yer verilmiş olması halinde mümkündür.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden şirket tarafından müşterilerden tahsil edilen konaklama vergisinin kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması ve söz konusu tesise ödenen konaklama vergisinin ise kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Konu: Konaklama tesisi işleticisi tarafından seyahat acentasına kesilen konaklama vergisi faturasının giderleştirilmesi

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 28.02.2024


İlgide kayıtlı özelge talep formunda konaklama tesisi işleticisi tarafından seyahat acentasına kesilen konaklama vergisi faturasının giderleştirilmesi hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket tarafından müşterilerden tahsil edilen konaklama vergisinin kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması ve "600 Yurtiçi Satışlar" hesabında izlenmesi, söz konusu tesise ödenen konaklama vergisinin ise "740 Hizmet Üretim Maliyeti" hesabında izlenerek kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

İlgili özelge için  tıklayınız.

 

Sonuç ve Özelgelerin Artan Önemi

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan özelgelerin değişen dünya, iş yapış modelleri ve uluslararası ekonomi gereksinimlerine göre artan çeşitlilikte ve özgünlükte olmasından dolayı mutluyuz.

 

Özelgelerin verilmesi, özelge talebinde bulunabilecek kişiler, hangi hallerde özelge verilmeyeceği, özelge ve sirküler arasındaki fark, vergi incelemesi açısından özelgelerin özellikli durumları ve mükellefler tarafından dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şirket ortaklarımız tarafından hazırlanan Özelge Rehberinde bulabilirsiniz.

 

Son söz olarak, değerli bir üstadımızın dediği gibi Türkiye’de bazen yanlış bir özelgeyi düzeltmek için Kanun değişikliği yapmak gerekebiliyor. Normlar hiyerarşisi içinde Anayasa’mızın 73’üncü maddesinden başlayarak usule ilişkin hükümler ile maddi vergi kuralları koyan kanunlarda tereddüt edilen konularda İdare’nin görüşünü yansıtan ve zamanla da değişebilen özelgeleri çok kutsamamak gerekiyor.

 

Ama mesleğe yeni başlayan veya o sektöre yeni giren iş insanları ve yeminli mali müşavirler dahil vergi danışmanları için okunması ve bilinmesi önemli içerikler olduğu için önemsiyoruz.

 

Saygılarımızla,

Taxia




PDF İndir