Abone Ol EN

2024-18 / Gelir Vergisi Son Dönem Güncel Özelgeler

Değerli okuyucularımız, 2023 yılı gelir vergisi beyanları için kısıtlı bir süre kaldı, 5 Nisan son gün. Biz de beyanname verme sürecinde faydalanabileceğinizi düşündüğümüz Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin güncel özelgeleri sizin için derledik.

 

Serbest meslek mensuplarını konu alan özelgelere meslektaşlarımızı da kapsadığı için pozitif ayrımcılık yapmış olabiliriz, özellikli konular olarak yurt dışından ödenilen emeklilik maaşı, emeklilerin aynı işyerinde devam etmesi, genç girişimci kazanç istisnası kapsamında yurt dışından elde edilen gelirler, tahvil ve eurobond gelirleri ile ilgili önemli özelgeler var.

 

Limited şirket hisse satışları A.Ş.’lerden farklı olarak vergiye tabi. Sattığı şirket hisselerinden dolayı farklı tarihlerde tahsil edilen tutarlardan dolayı vergiyi doğuran olayın hisse devir tarihinde olduğunu söyleyen özelgeyi not edelim.

 

İşyerinde yemek yenilmesi dışında yemek çeki ve Multinet kart vb. yöntemler yanında nakit ödeme imkânı da verilmesi uygulayıcılar için rahatlatıcı oldu. Ama, farklı diyet, yeme alışkanlıkları vb durumlarda bir kısım personele nakit ödeniyor olmasını Maliye bir özelgesinde kabul etmemiş. Farklılıkların ve tercihlerin önemsenip değer verildiği bir özelge verilmesini beklerdik. Özü itibariyle Maliye ya toplu herkes beraber yemek yesin ya da tamamına nakit verin demeye getirmiş!

 

Konu: Serbest meslek erbabının aldığı psikolojik danışmanlık hizmetinin sağlık harcaması olarak kabul edilip edilmeyeceği

  • Van Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 02.11.2023
  • E-60757842-120-26606

İlgide kayıtlı özelge talep formunda serbest meslek erbabı olarak kendi için alınmış olunan psikolojik danışmanlık harcamalarının, sağlık harcaması kapsamında yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, "…" sitesinden alınmış olunan uzaktan psikolojik danışmanlık hizmetinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde ve anılan Tebliğde belirtilen "sağlık harcaması" kapsamında değerlendirilmesi ve gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.


İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Mali müşavirin yanında çalışan personelin tedavi harcamalarının serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü
  • 01.11.2023
  • E-27575268-105[238-2023-220]-491777

Tedavi hizmetlerine ilişkin fatura ve serbest meslek makbuzunun tedaviden faydalanan çalışan adına düzenlendiği belirtilerek, ödenen tedavi harcamalarının personele sağlanan sosyal yardım olarak değerlendirilmeksizin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 68/2 nci maddesi uyarınca serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak hasılattan indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir.

Çalıştırılan personele ait olup tarafça karşılanan tedavi giderlerinin, çalışana sağlanan menfaat olarak değerlendirilmesi nedeniyle, net ücret olarak kabul edilmesi ve brütleştirilerek ilgili ayların bordrolarına dahil edilmesi ve bu tutarlar üzerinden Gelir Vergisi gelir tevkifatı yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda ücret olarak değerlendirilen söz konusu ödemenin kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, çalışan personelin özel sağlık hizmeti sunucularından aldığı tedavi hizmetlerinin iş yerinde verilen tedavi hizmeti kapsamında olmaması nedeniyle, personelin adına düzenlenen belgelerde gösterilen ve tarafça ödenen tutarların serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Babası ile aynı işyerinde ve aynı faaliyet kodu ile mali müşavirlik faaliyetinde bulunan mükellefin genç girişimci kazanç istisnası açısından durumu

  • Elâzığ Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 02.11.2023
  • E-48816587-120-35808

İlgide kayıtlı özelge talep formunda babası …'un faaliyette bulunduğu adreste aynı faaliyet koduyla mali müşavirlik faaliyetine başladığı, genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalandığı, babası vasıtasıyla tarafa yapılan bir devir olmadığı, ancak ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğünce babası … ile sözleşmesi bulunan mükelleflerin bahsi geçen kişinin tarafına geçmesi durumunda, genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanamayacağının bildirildiği belirtilerek, bu durumda genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

Baba … ile sözleşmesi bulunan mükelleflerden bir kısmının sözleşmelerini feshederek aynı konuda bahsi geçen kişiden hizmet almaları, "faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması" şartının ihlali sayılacağından, genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

Konu: Genç Girişimci Kazanç İstisnası.

  • Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
  • 01.11.2023
  • E-60938891-120.01.02.04[GVK: 1-2]-40962

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; "radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticareti" faaliyeti kapsamında ticari kazanç yönünden mükellefiyetin bulunduğu, faaliyetler nedeniyle genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanıldığı, faaliyetler kapsamında amazon alış veriş sitesi üzerinden yurt dışına satış yapıldığı belirtilerek yurt dışına yapılan satışlardan elde edilen gelirler için de genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

…Buna göre, ticari faaliyetler kapsamında yurt içinde ve yurt dışında elde edilen kazançların tamamı üzerinden genç girişimcilerde kazanç istisnası için belirlenen istisna tutarının indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Türkiye'de ikamet etmeden önce Belarus'ta elde edilen ücret gelirinin beyanı

  • İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 20.11.2023
  • E-84098128-120.03.05.06[23-2023/3]-539349

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Belarus (Beyaz Rusya) vatandaşı olunduğu, 4 Nisan 2022 tarihine kadar Belarus'ta anılan tarihten itibaren ise Türkiye'de ikamet edildiği, Türkiye'de ikamet edilen tarihten itibaren Türkiye'de yerleşik olmayan ve daimi temsilcisi bulunmayan Gürcistan mukimi bir şirket için uzaktan ücretli olarak çalışıldığı ve ücret ödemelerinin döviz olarak yapıldığı belirtilerek Türkiye'de ikamet etmeden önce Belarus'ta elde etmiş olunan ücret gelirinin Türkiye'de istisna olup olmadığı, söz konusu ücret geliri için Türkiye'de beyanname verilmesinin gerekip gerekmediği, Türkiye'de beyanname verilmesinin gerekmesi halinde Belarus'ta ödenen verginin mahsup edip edilemeyeceği hususlarında Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalara göre, 4 Nisan 2022 tarihinden itibaren Türkiye mukimi olunması ve Gürcistan kaynaklı ücret gelirleri elde edilmesi halinde Türkiye-Gürcistan Anlaşmasının 15 inci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca, hizmet Gürcistan'da ifa edilmedikçe yalnızca Türkiye'de vergilendirilecektir.

İlgili özelge için tıklayınız.

Konu: Serbest meslek kazancı elde eden mükellefe ait destekleyici sağlık ürünleri harcamalarının yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 20.11.2023
  • E-38418978-120[89-23]-532790

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, serbest meslek kazancı elde eden mükellefe ait destekleyici sağlık ürünleri harcamalarının yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalara göre, … A.Ş.'den satın alınmış olunan ağrı, ısı ve kolajen bantları, vitamin (B12, Omega 3), melatonin ile yüz gerdirme maskesi vb. destekleyici sağlık ürünlerine ilişkin harcamalar "sağlık gideri" olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu giderlerin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurt dışına verilen grafik tasarım hizmetinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 29.11.2023
  • E-38418978-120[89-2022/17]-551136

İlgide kayıtlı özelge talep formunda yurt dışına verilen grafik tasarım hizmetinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalara göre, grafik tasarım hizmetinin fiilen sunulması ve ilgili diğer şartların da sağlanması kaydıyla, yurt dışında bulunanlara Türkiye'de sunmuş olunan ve münhasıran yurt dışında yararlanılan grafik tasarım hizmeti nedeniyle elde edilen kazancın %50'sinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendine göre gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 İlgili özelge için tıklayınız.

Konu: Mastopeksi ameliyatı için yapılan harcamanın beyan edilen gelirden indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 01.12.2023
  • E-62030549-120[89/2-2023]-1379464

İlgide kayıtlı özelge talep formunda mastopeksi ameliyatı olunduğu belirtilerek söz konusu sağlık harcamasının Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin (2) numaralı bendi kapsamında beyan edilen gelirden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalara göre, mastopeksi ameliyatının, sağlık ve yaşanmış olunan rahatsızlıkların tedavisi için tıbben gerekli olması, tedavi sürecinde tedaviyi yürüten hekimin gerekli görmesi üzerine yapılması ve bu durumun tevsik edilmesi kaydıyla, yapılan harcamaların sağlık harcaması olarak kabul edilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmakta olup, estetik amaçlı olarak yapılan mastopeksi ameliyatının ise sağlık harcaması kapsamında değerlendirilmesi ve yapılan harcamanın gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Limited şirket hisselerinin elden çıkarılmasından doğan gelirin beyanında elden çıkarma tarihinin esas alınacağı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Grup Müdürlüğü
  • 19.12.2023
  • 62030549-120[mük80-2020/478]-1474924

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 13/4/2018 tarihinde tamamı 15.000,00 TL'ye satın alınan ………….. Limited Şirketi hisselerini 14/1/2019 tarihinde 3.950.000,00 TL bedelle …………. Anonim Şirketine devredildiği söz konusu devir bedelinin 1.400.000,00 TL'sini devir esnasında, 1.400.000,00 TL'sini 1/4/2019 tarihinde, kalan 1.150.000,00 TL'lik kısmını ise 31/3/2020 tarihinde tahsil edildiği belirtilerek, söz konusu hisselerin satışından doğan kazancın hangi dönemde beyan edileceği hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, sahip olunan limited şirket hisselerinin devri karşılığında elde edilecek kazancın, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine göre değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu hisselerin devir tarihi itibarıyla gelir elde edilmiş sayılacağından, hisse satışından doğan kazancınızın beyanında, hisse bedellerinin tahsil edildiği tarihlerin değil, devir tarihi olan 14/1/2019 tarihinin esas alınması gerekmektedir.

Buna göre, limited şirket hisselerinin devrinden doğan söz konusu değer artışı kazancının ilgili yıla ilişkin istisna tutarını (2019 yılı için 14.800 TL.) aşan kısmının, 2019 takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup vergiye tabi değer artışı kazancınızın hesaplanmasında mükerrer 81 inci maddenin endekslemeye ilişkin hükümlerinin de dikkate alınacağı tabiidir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yurt dışına verilen video düzenleme vb. hizmetinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 20.12.2023
  • E-38418978-120[89-2022/5(İ)]-601153

İlgide kayıtlı özelge talep formunda "sinema filmi, video ve televizyon programları çekim sonrası faaliyetleri, ses-görüntü redaksiyonu, asıl kopyaların aktarımı, renk düzeltme, sayısal iyileştirme, görsel efekt, animasyon, alt yazı başlıklandırma, grafik vb. işler"faaliyetinden dolayı mükellefiyetin bulunduğu belirtilerek, Türkiye'de yerleşik olmayan kişilere verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan video tasarım hizmetinden elde edilen kazancın, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi kapsamında beyan edilen gelirden indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

Buna göre, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere verilen video çekimi ve montaj hizmeti faaliyetlerinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi kapsamında sunulan bir tasarım hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bahse konu faaliyetlerden elde edilen kazancın %50'sinin beyan edilen gelirden indirim konusu yapılması mümkün değildir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: İsviçre kaynaklı emeklilik ödemesinin vergilendirilmesi

  • Yalova Valiliği / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
  • 26.12.2023
  • E-42152853-110-25505

İlgide kayıtlı özelge talep formunda 1985-2018 yılları arasında İsviçre'de yaşamakta iken Ocak 2019 tarihinde Türkiye'ye kesin dönüş yapıp Yalova'ya yerleşildiği, Şubat 2019 tarihinde İsviçre devletinin emeklilik kasasından (pensionskasse BVG) birikiminin tamamının vergileri kesilerek tarafa ödendiği ancak kesilen vergilerin Türkiye'ye kesin dönüş yapılması nedeniyle iade edildiği belirtilerek söz konusu gelir nedeniyle Türkiye'de gelir vergisi beyannamesi verilip verilmeyeceği hususunda Defterdarlıktan görüş talep edilmiştir.

Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Yönünden İsviçre tarafından geçmiş çalışmalarının karşılığında yapılan ödeme zamanında Türkiye'de mukim olunduğunun anlaşılmasından dolayı İsviçre Devleti Emeklilik Kasası tarafından "toplu ödeme" şeklinde ödenen emeklilik maaşını vergilendirme hakkı, Anlaşmanın 18 inci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca Türkiye'ye ait olup, vergilendirme iç mevzuat hükümlerine göre yapılacaktır.

Gelir Vergisi Kanunu Yönünden İsviçre'de bulunan sosyal güvenlik kurumlarından alınmış olan emekli maaşları Türkiye'de gelir vergisinden istisna edilmiş olup bu gelirler dolayısıyla Türkiye'de tevkifat yapılmayacağı gibi yıllık beyanname verilmesi de söz konusu değildir. Ancak, yabancı ülkelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumları haricinde özel emeklilik sigorta kuruluşlarınca kişilere yapılan emeklilik ödemelerinin ise tevkif suretiyle vergilendirilmemiş ücret geliri olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 95 inci maddesine göre yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerektiği tabiidir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Yabancı şirket tahvilinin anapara ödemesi üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı

  • İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 27.12.2023
  • E-62030549-120[37-2021/391]-1529276

İlgide kayıtlı özelge talep formunda yabancı şirket tahvilinin anapara ödemesi üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hükümler çerçevesinde, yurt dışında elde edilmiş menkul sermaye iradı mahiyetinde olan yabancı bir şirkete ait tahvillerden kupon dönemleri ve itfa tarihinde elde edilen faiz gelirlerinin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 86 ncı maddesinde belirtilen, tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul sermaye iratlarına ilişkin ilgili yıl için belirlenen beyan haddinin aşılması durumunda yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, söz konusu tahvillerin itfasının vadesinde yahut vadeden önce gerçekleşmesinin itfa dolayısıyla elde edilen gelirin mahiyeti açısından önemi bulunmamakta olup, tahvillerin vadesinden önce çağrılması sonucu geri ödenmesi durumunda iade fiyatı ile ilk alım fiyatı arasında oluşan kazancın erken itfa sonucu elde edilen menkul sermaye iradı (faiz) olarak değerlendirileceği tabiidir. Diğer taraftan, söz konusu tahvillerin itfasında ödenen anapara tutarları üzerinden vergilendirme yapılması söz konusu değildir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Dar Mükellef Gerçek Kişinin Eurobond Faiz Gelirinin Beyan Edilip Edilmeyeceği

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 02.01.2024
  • E-38418978-120[75-03/2]-1918

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; 19/1/2021 tarihinde Rusya Federasyonu vatandaşlığı aldığınız ve ikametgah adresinizi Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna "………………." olarak bildirdiğiniz, 2022 takvim yılında Rusya Federasyonunda 185 (207 gün) günden fazla kaldığınız ve aynı dönemde Türkiye'de Eurobond kupon ödemesi cinsinden elde edilen gelirinizin bulunduğu belirtilerek, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa istinaden vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı ve elde etmiş olduğunuz gelir ile ilgili olarak gelir vergisi beyannamesi verilip verilmeyeceği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmış olup, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, ilgili ülke yetkili makamlarından alınmış mukimlik belgesi ile gelirin elde edildiği dönemde Rusya Federasyonu'nda ikamet ettiğinizin ve Emniyet Müdürlüğünden alınacak bir belge ile ilgili dönemde altı aydan fazla süreyle Türkiye'de bulunmadığınızın tevsik edilmesi şartıyla, tamamı Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş menkul sermaye iradı niteliğindeki Eurobond faiz gelirleriniz, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecektir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Emekli olup tekrar aynı yerde çalışmaya başlayan çalışanın gelir vergisi matrahı

  • Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 06.02.2024
  • E-60757842-120-3338

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Odanız çalışanlarından ….'nun 07/03/2023 tarihinde emekliye ayrıldığı, çıkış işlemlerinin yapılmasından sonra 09/03/2023 tarihinde tekrar Odanızda göreve başladığı belirtilerek, adı geçen çalışana yapılan ücret ödemesinin vergilendirilmesinde esas vergi matrahına, 07/03/2023 tarihinden önceki süregelen gelir vergisi matrahının dahil edilip edilmeyeceği hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

Buna göre, Odanızda çalışmakta iken 07/03/2023 tarihinde emekliye ayrılıp, 09/03/2023 tarihinde tekrar Odanızda göreve başlayan …'na aynı takvim yılı içerisinde Odanızca yapılan ücret ödemelerinin tek işverenden yapılan ücret ödemesi olarak kabul edilip kümülatif matrah esas alınarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

İlgili özelge için tıklayınız.

Konu: Çalışanların bir kısmına işyerinde yemek verilip, bir kısmına nakit yemek bedeli ödenmesi durumunda ücret istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı

  • İstanbul V.D. Başkanlığı / Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
  • 21.11.2023
  • E-62030549-120[23-2022]-1315945

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, çalışanların bir kısmına işyerinde yemek verilip, bir kısmına nakit yemek bedeli ödenmesi durumunda ücret istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edilmiştir.

İlgili hüküm ve açıklamalara göre, şirket tarafından işyerinde çalışanlara yemek hizmeti verilmesine rağmen çeşitli nedenlerle yemek hizmetinden yararlanmak istemeyen personele nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemeleri istisnaya konu edilemeyecek olup söz konusu nakdi ödemeler ücret olarak değerlendirilerek vergilendirilecektir.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Konu: Ödeme ve elektronik para kuruluşları aracılığı ile şirket çalışanlarına yemek bedeli ödemesinin gelir vergisi istisnasından faydalanılması için nakit ödeme olup olmadığı

  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı / Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  • 16.02.2024
  • E-64597866-120-4022

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin iş yerinde elektronik para ihraç etmek üzere TCMB tarafından yetkilendirilmiş bir elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu , …'in kurumsal banka hesaplarına aktarılan tutarların çalışanların … kart hesaplarında nakit olarak görüldüğü, kullanıcıların istediği şekilde bu nakitleri transfer edebilecekleri ve alışverişlerinde de kullanabildiklerini belirterek şirketiniz çalışanlarının … kartlarına yapılan yemek bedeli ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Buna göre, personele Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. aracılığı ile nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin, fiilen çalışılan günlere ait olması ve bir günlük tutarının ilgili yıl için belirlenen aşmaması kaydıyla istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

İlgili özelge için tıklayınız.

 

Nisan ayı kurumlar vergisi beyan dönemi olduğu için, son dönem kurumlar vergisi özelgelerini de ayrıca özetleyip değerli okurların istifadesine sunuyor olacağız.

 

Bir sonraki bültenimizde görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinizi bize iletebilirsiniz.

Sevgi & Saygılarımızla,

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy




PDF İndir