Abone Ol EN

2024-14 / Vakıflarda Vergi Muafiyeti ve Mart Ayı YMM Rapor Zorunluluğu!

4962 sayılı Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Kanunun 20. Maddesine göre: “Gelirlerinin en az üçte ikisini nev’i itibarıyla genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflara, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınabilir. Bunların vergi muafiyetinden yararlanması ve muafiyetlerinin kaybedilmesine ilişkin şartlar, usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.”
 
Usul ve esaslara ilişkin Bakanlık tarafından “Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No:1)” 03.04.2007 tarihinde, “Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 5)” ise 25.03.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 1 Seri No’lu Tebliğ’de 15.08.2012, 23.03.2013 ve 20.04.2021 tarihlerinde muhtelif değişiklikler yapılmıştır.
 
İlgili Kanun hükmü ve Tebliğler özelinde vakıflardaki vergi muafiyeti konusunu sizler için inceledik.
 
İyi okumalar dileriz.
 
Vakıflara Vergi Muafiyetin Tanınmasının Şartları Nelerdir?
 
Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınacak vakfın; aşağıdaki konuların bir veya birden fazlasında faaliyette bulunmayı amaç edinmiş olması ve gelirlerini bu faaliyetlere harcaması gerekir. (Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıfların 2023 yılı içinde mücbir sebep hali ilan edilmiş olan yerlerde yaşanılan deprem nedeniyle yaptığı harcamalar amaca yönelik harcama olarak değerlendirilebilir.)
 
  • Sağlık
  • Sosyal Yardım
  • Eğitim
  • Bilimsel Araştırma ve Geliştirme
  • Kültür
  • Çevre Koruma
  • Ağaçlandırma
 
Bu konularda faaliyette bulunacak vakfın, bu faaliyetlerinin kamuya açık ve Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması gereklidir. Belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaçlayan vakıflara vergi muafiyeti tanınması mümkün değildir.
 
Diğer yandan vergi muafiyeti tanınacak vakıfların bilanço esasına göre defter tutmaları, vergi muafiyeti talebinde bulunmadan önce kuruldukları tarihten itibaren en az bir yıl süre ile faaliyette bulunuyor olması gerekmektedir.
 
Vergi muafiyeti talebinde bulunan vakıfların vergi muafiyeti talebinde bulundukları tarihte gelir getirici mal varlığı ve yıllık gelir bazında bazı yeterliliklere sahip olması gerekir.
 
Yıllık gelirin tespitinde; genel ve özel bütçeli idareler bütçelerinden yapılan yardımlar ile bağış niteliğindeki gelirler dikkate alınmaz.
 
  2023 Yılı 2023 Yılı
  Gelir Getirici Mal Varlığı Asgari Yıllık Gelir Tutarı
Faaliyet Süresi En Az Bir Yıl Olan Vakıflar 5.686.000,00 TL 512.000,00 TL
Faaliyet Süresi Altı Ay Olan Vakıflar 11.372.000,00 TL 1.024.000,00 TL


Vergi Muafiyetinden Yararlanmada Usuller Nelerdir?
 
  • Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vakıflar, taleplerini içeren bir yazı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunurlar.
  • Bu vakıflar başvuru yazısının ekinde aşağıda sayılan belgeleri Bakanlığa gönderirler;
    • Vakıf resmi senedinin 5 örneği,
    • Gelir getirici malvarlığı ve yıllık gelire ilişkin bilgi ve belgeler,
    • Son beş yıl içinde resmi senette yazılı olup amaçlar arasında yer alan sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konuları ile ilgili olarak gösterilen faaliyetleri içeren faaliyet raporu.
  • Bakanlıkça, ibraz edilen belgeler üzerinde ön inceleme yapıldıktan ve uygunluğu sağlandıktan sonra vakfa vergi muafiyeti tanınıp tanınmayacağı konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşların görüşleri alınır.
  • Kuruluşlar tarafından olumlu görüş verilirse veya vergi muafiyeti verilmesinde sakınca bulunmadığı bildirilirse, vakfın faaliyetleri ve hesapları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlettirilir.
  • Denetim sonucu düzenlenen raporun da olumlu olması halinde bu rapor, vakıf resmi senedinin ve başvuru dilekçesinin birer örneği, Bakanlığın bu konudaki görüşünü içeren bir yazı ile Cumhurbaşkanından vergi muafiyeti kararı alınmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilir.
 
Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların Yükümlülükleri Nelerdir?
 
Vergi muafiyeti tanınan vakıflarca, dönem sonunda düzenlenecek bilanço ve gelir gider tablosu ile bir yıllık faaliyetlerinin sonuçlarını gösteren kesin bütçelerin birer örneği, yıllık faaliyet raporu ve yeminli mali müşavirce düzenlenmiş tasdik raporu ile birlikte yılın ilk üç ayı içinde Bakanlığa gönderilir. Yeminli mali müşavire onaylattırılmadan gönderilen belgeler hiç gönderilmemiş sayılır.
 
Vergi Muafiyeti Tanınmış Vakıflar
 
Vergi muafiyetinden yararlanan vakıfların listesi GİB tarafından yayımlanmakta olup, 329 vakıfa bu muafiyet Cumhurbaşkanınca tanınmıştır. Bu vakıflar ayrıca KDV istisnası, emlak, harç, damga vergisi ve veraset ve intikal vergisi muafiyetinden de faydalanabilirler. Konuyla ilgili geniş bir Rehber için tıklayınız.
 
Vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları uyarınca yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebileceği unutulmamalıdır.
 
  • Bağış ve yardımlara ilişkin kaleme almış olduğumuz özet mahiyetindeki Rehbere ulaşmak için tıklayınız.
 
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
 



PDF İndir