2024-09 / Şubat Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler
Şubat ay ortasında mali gelişme ve yeni düzenlemelerin özetiyle ile karşınızdayız. Muhasebecilerin kâbusu KDV tevkifat uygulamasında yeni bir dönem başlıyor. İndirimi ödenme şartına bağlandı ve beyan & ödeme tarihi takip eden ayın 25’i olarak yeniden belirlendi. Gelir İdaresi’nin
vergi takvimini yakından takip etmenizi öneririz.
Enflasyon muhasebesinde netleşmesi beklenen konular için Sirküler hala çıkmadı. Eli kulağındaymış diye duyuyoruz. Beklentileri ve soru işaretlerini ne kadar kapsamına alıyor merak ediyoruz.
20 Şubat’a kadar beyan edilmesi gereken “değerli konutlar vergisi” uygulaması ile Mart ayı gelir vergisi beyan dönemi önemli konu başlıklarımız. Maliye gelir vergisini yakın markaja almış durumda, özellikli gelirlerinizin beyan durumunu mali müşavirinize mutlaka danışın.
Önce vergi ile başlıyoruz, sonra diğer başlıklar. Keyifli okumalar dileriz.
VERGİ
- GİB’in açıklamasına göre “geçmiş deneyimlerimizden elde edilen kurumsal ve kültürel birikim ışığında, günümüzün getirdiği teknolojik yeniliklerden de faydalanarak 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak adil, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla hazırlanan 2024-2028 dönemi Stratejik Planı internet sitemizde yayımlanmıştır.”
- İlki 2004’te hazırlanan ve altıncısı yayımlanan bu Plan’ın mükellef gözlüğüyle, Mali İdare’nin yıllar içindeki dönüşümü, istihdam yapısı, neredeyse tamamen dijitale dönen vergileme ve takip anlayışı ve önümüzdeki dönemde stratejik olarak dikkate alacakları hususlar açısından okunmasında yarar bulunmaktadır.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Genel Tebliği (seri No: 50) yayımlanmıştır.
- Tebliğin geniş bir karşılaştırmalı cetveli okuma kolaylığı sağlaması için hazırlandı.
- Özet olarak değişenlere Taxia Blog’dan ulaşabilirsiniz. Kısaca, KDV2 ödeme tarihi, KDV2’nin ödenmeden indirilemeyecek olması örneklerle izah edildi. Önemli bir başlık da eksiklik yazılarına süresinde cevap verilmesi konusu, yoksa gecikme zammı uygulanacak.
Maraton başladı, ne kadar hazırsınız! Enflasyon Düzeltmesi konusunda
webinar notlarımıza web sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
- Özellikle sizden gelen sorularla birlikte, ticaret hukuku, birleşme işlemleri, hangi kar ve hangi bilanço konularında önümüzdeki dönemde webinar yapmayı planlıyoruz.
- Webinarda yapılan sunum için tıklayınız.
- VUK uygulaması ile TMS29 arasındaki farklar ve bu konuda Taxia olarak uzman desteği isteyeceğiniz sorular için yanınızdayız.
2023 yıllık gelir vergisi beyan dönemi yaklaşıyor.
- 2023 yılına ilişkin 2024 Mart ayında verilecek gelir vergisi beyannamesinin giderek daha fazla sayıda kişiyi ilgilendirdiğini biliyoruz. Özellikle çevremizde çok sayıda kişiye gönüllü uyum kapsamında elde ettikleri gelir tutarlarının bildirildiğini ve beyana çağrıldıklarına şahit oluyoruz.
- Bu yıl yapılacak vergi beyanında incelikli konuları konuşmak üzere 6 Mart 2024 saat 10:30’da bir webinar ile sizlerle birlikte olmayı planlıyoruz. Lütfen takvimlerinize kaydediniz.
Değerli Konut Vergisi beyannamelerinin 20 Şubat’a kadar verilmesi gerekiyor.
- Konuyla ilgili olarak geçen yıl hazırlamış olduğumuz yazı linkte yer alıyor.
- Bu yıl rakamları güncelleyelim; 2023 vergi değeri 9,967,000TL’yi aşan konutlar emlak vergisi dışında ayrıca bu vergiye de tabi. Bu konutların 2024 vergi değerinin 12,880,000TL ve üzerinde olması durumunda, binde 3 ile başlayan artan oranlı bir vergi uygulanıyor. 25,763,000TL üzerinde ise vergi oranı %1.
- Bu sene dördüncü kez uygulanacak bu vergi, piyasa rayiçlerine göre matrah rakamları göreli olarak düşük kalsa da ülkemizde uygulanan sistem nedeniyle çok az sayıda mükellefi ilgilendiriyor.
Uluslararası ihaleye çıkarılan işlerde uygulanan damga vergisi ve harç istisnası uygulamasına ilişkin Tebliğlerde değişiklikler yapılmıştır.
- 7491 sayılı en son çıkan Torba Kanunla yapılan bir düzenleme de damga vergisi ve harç istisnasına yönelikti.
- Kanunda yapılan değişiklikle Kanunun yayımlandığı tarihten sonra uygulanmak üzere damga vergisi ve harç istisnasının yeniden düzenlenerek ülkeye döviz girişine hizmet edenlerle sınırlı tutulması ve uluslararası ihalelere katılma şartı yönünden kaldırılması öngörülmüştür.
- Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan 2024/1 nolu Tebliğ ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 1 seri numaralı Tebliğ ile yapılan düzenlemenin 28 Aralık 2023 tarihinden itibaren geçerli olduğu hususu açıklanmıştır.
- Rakamsal Etki Analizi: Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü verilerine göre yatırım programındaki işlere ilişkin 2021 yılında 1.053 adet, 2022 yılında 762 adet Vergi, Resim, Harç İstisna Belgesi düzenlendiği anlaşılmaktadır. İstisnaların uluslararası ihale konusu edilen yatırımlar yönüyle kaldırılması durumunda, sadece ihale kararı ve sözleşmeye ait damga vergisi yönünden yıllık yaklaşık 3 milyar TL gelir etkisi olacağı değerlendirilmektedir.
GİB tarafından “Kazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası
Rehberi” güncellenerek yayınlanmıştır.
- Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20/A maddesine göre, basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir. Basit usule tabi mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve diğer gelirler dolayısıyla beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dâhil etmeyeceklerdir.
SGK & İŞKUR
Asgari ücret desteği Meclis’te Kanun olarak kabul edilmiş ve yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
FİNANS & PARA
Yeni Merkez Bankası Başkanı ilk konuşmasını yapmıştır.
- Kamu maliyesi politikası ve para politikası dinamikleri ile önümüzdeki dönemde firmaların beklentileri noktasında önemli sonuçları olacak toplantı notlarını linkten okuyabilirsiniz.
- Başkanın temel mesajına göre, politika faizinin mevcut seviyesi gerektiği müddetçe sürdürüleceği ve bu süreçte iki ana koşul gözetileceği anlaşılıyor.
- Bunlardan ilki, aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir düşüş göstermesidir. Bu kapsamda, ana eğilim, iç talep, ithalat ve finansal koşullara ilişkin göstergeleri yakından izlenmesi,
- İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır. Bu çerçevede, geniş kapsamlı enflasyon beklentisi göstergelerinin takip edileceği söyleniyor.
- Öte yandan, Başkanın kritik mesajına göre enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde, parasal sıkılık gözden geçirilecek. Bu süreçte;
- Enflasyon beklentileri,
- Fiyat belirme davranışları,
- Kamu harcama ve vergi politikası,
- Ücretler,
- Özel tüketim gibi unsurların enflasyon görünümünde tahminimizden belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı değerlendirmesi yapılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 02.02.2024 tarih 2845126 sayılı yazısı ile 16.01.2020 tarihli “İhracat Genelgesi’nde” değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklik ile beraber, Genelge’de;
- “İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde istisna tanınan ülkelere (Ek-2)” Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Kongo ve Mali eklenmiş, Mısır ve Suudi Arabistan çıkarılmış,
- “İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde gümrük beyannamesinde yer alan tutarın %50’sinin tasarrufunun serbest bırakıldığı ülkeler (Ek-3)” bölümünde Libya eklenmiştir.
- Güncel “İhracat Genelgesine” ulaşmak için tıklayınız.
- İhracat Genelgesi özellikle döviz darboğazı nedeniyle, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğu ve zaman içinde ortaya çıkan sorunları çözümü nedeniyle giderek hacmen artan bir Genelge olup firmaların cezai işlemle muhatap olmamak için yakından takip etmeleri gereken özellikli bir konudur. Bu konuda kaleme aldığımız detaylı yazıdan uygulamanın ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
Özet döviz pozisyonu raporlama zorunluluğunuz olabilir.
- 100 milyon ve TL üzeri kredi bakiyeniz varsa TCMB sizden rapor bekliyor.
- Konuya ilişkin bülten yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’ de değişiklik yapılmıştır.
- Yapılan değişiklik ile ilgili Tebliğin 4. maddesinin 1. Fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
- “(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/1/2024, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 30/6/2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.”
- Değişikliğe ilişkin Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16)’de değişiklik yapılmıştır.
- Yapılan değişiklik ile ilgili Tebliğin 4. maddesinin 1. Fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
- “(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/1/2024, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.”
- Değişikliğe ilişkin Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Sermaye piyasası aracı ihraç başvurularında enflasyon muhasebesi uygulamasına ilişkin duyuru yayımlanmıştır.
DIŞ TİCARET
Ticaret Bakanlığı Irak ile iş yapan firmalar için bir yazı yayımladı.
- Yazıya göre, daha önce ABD Doları ile işlem yapma yasağı getirilen 14 finansal kuruluşa yenilerinin eklendiği ve özellikle ihracatçı firmalar ile müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının sorun yaşamaması için bilgilendirme yapıldığı vurgulanmıştır.
Rusya ile iş yapan firmalar ödeme almakta sorun yaşıyor.
- Devam eden Rusya – Ukrayna savaşının ne zaman biteceğine ilişkin maalesef bir tarih verilemiyor. Yaşanan insani dram yürekleri burkuyor.
- Ticari tarafta ise batı tarafından uygulanan yasaklı ürünler dışında hizmet sektöründe de ödeme sorunları yaşanmaya başlandı. Bu konuda alternatif ödeme kanalları ve modellerinin geliştirilmesi, özellikle son dönemde Türkiye’ye kayan iş fırsatları için önemli olabilir.
TİCARİ DÜZENLEMELER
Kamu Gözetim Kurumu tarafından “Yeni ve Revize Edilen Kalite Yönetim Standartları Nedeniyle Diğer İlgili Standartlarda Yapılan Değişiklikler” ile “İş Ekibi ve Topluluk Denetimleri Tanımı Projesi Kapsamında Etik Kurallarda Yapılan Değişiklikler” hakkında bir duyuru yayımlanmıştır.
Kamu Gözetim Kurumu tarafından Türkiye Denetim Standartlarını (TDS) 2024 Seti hakkında bir duyuru yayımlamıştır.
Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme
Yönetmeliği yayımlanmıştır.
- Bu Yönetmeliğin amacı, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yapılan demiryolu taşımacılık faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için demiryolu altyapı ve demiryolu tren işletmecileri ile acente, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetlerinde bulunanların;
- Hizmet esasları, mesleki saygınlıkları ile mali ve mesleki yeterlik şartlarının belirlenmesi ve
- Faaliyet gösterenlerin hakları, yetkileri, yükümlülükleri ile sorumluluklarının belirtilmesi, yetkilendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslarını düzenlemektir.
- Yönetmelikte aranan şartlardan bir tanesi de mali yeterliktir. İşletmecilerin bağımsız denetimden geçmiş olmaları ve belli sermaye yeterliğini karşılaşmış ve bunu belgelemiş olmaları gerekiyor. Mali yeterlikle ilgili şartlar;
- Madde 15- (1) Demiryolu işletmecileri mali yeterliğini ispat etmek amacıyla aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri sunar:
- a) Yük, yolcu ve manevra hizmeti işletmecileri tarafından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan finansal raporlama çerçevelerine uygun hazırlanmış ve bağımsız denetim kuruluşunun denetiminden geçmiş finansal tablolarını ve bunlara ilişkin bilgi ve belgeleri.
- b) Yük ve/veya yolcu tren işletmecisinin, başvuru tarihi itibari ile asgari 50.000.000 TL (ellimilyon Türk Lirası) sermayeye sahip olduklarını gösteren belgeler.
- c) Manevra hizmeti işletmecisinin, başvuru tarihi itibari ile asgari 5.000.000 TL (beşmilyon Türk Lirası) sermayeye sahip olduklarını gösteren belgeler.
- ç) Demiryolu tren işletmecileri haricindeki acente, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetlerinde bulunanlar için serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce ya da vergi dairesince onaylanmış bilanço veya eşdeğer belgeleri.
DİĞER MEVZUAT
Muhasebat Genel Müdürlüğü parasal sınırları düzenleyen Tebliğini güncelledi.
- 9 Şubat’ta yayımlanan 87 sıra numaralı Tebliğ ile, çeşitli avans, muhasebe işlemleri, kaybolan faturalar, terkin edilecek kamu alacakları, taşınır malların kayıtlardan çıkarılması ve uygulanacak alındı birim fiyatları düzenlendi.
1 No.lu Katma Değer Vergisi beyannamesinde değişiklik yapıldı.
- İndirimler bölümündeki “İndirimler” tablosunda yer alan “110-İthalde Ödenen KDV” bölümüne yazılan tutarın kayıtlarımızla kontrolü beyan aşamasında da yapılmaya başlanmıştır. Bu bölüme yazılan tutarın, Muhasebat Genel Müdürlüğünden alınan ilgili dönemdeki ödeme tutarını aşmaması gerekmektedir.
- Sonuç Hesapları bölümünde yer alan “Kredi Kartıyla Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel” alanına yazılan tutar kontrolü yapılırken, bankalardan temin edilen POS cihazları kullanılarak yapılan satışların tutar bilgisinin yanı sıra ödeme ve elektronik para kuruluşlarından temin edilen veriler de kullanılmaya başlanacaktır. İlgili alana girilmesi gereken tutar bankalar tarafından bildirilen POS verileri ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından bildirilen veriler toplamından az olmamalıdır.
- İndirimler bölümündeki İndirimler tablosunda yer alan “109-Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV” alanının adı “109-Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilerek Ödenen KDV” olarak değiştirilmiştir.
- Bu bölümde “109-Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilerek Ödenen KDV” seçeneği ile indirim yapan mükelleflerin “Ekler” bölümüne yeni eklenen “109-Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV'ye İlişkin Bildirim” tablosunu doldurması gerekmektedir.
2 No.lu Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV Beyannamesine İlişkin Duyuru
- Ocak/2024 vergilendirme döneminden itibaren vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen vergilerin vergi kodu 4017 olarak değiştirilmiştir. Ocak/2024 vergilendirme döneminden itibaren 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen vergilerin tahakkuk ve tahsilatı “4017 – KDV Tevkifatı” vergi türü üzerinden yapılacaktır.
Kamu İhale Kurumu fiyat farkıyla ilgili iki Kurul Kararı yayımlamıştır.
- 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 7’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara Dair Tereddütlerin Giderilmesine İlişkin Olarak Alınan 07/02/2024 Tarihli ve 2024/DK.D-27 Sayılı Kurul Kararı yayınlanmıştır. 07/02/2024 Tarihli ve 2024/DK.D-27 Sayılı Kurul Kararı için tıklayınız.
- Aynı konuda alınan 14/02/2024 Tarihli ve 2024/DK.D-29 Sayılı Kurul Kararı için tıklayınız.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir