Abone Ol EN

2023-98 / 2024 Bütçesi ve Cumhurbaşkanı Programında Mali ve Vergisel Alan

Her yıl Ekim ayında TBMM’ye sunulan bütçeyi, 3 yıllık orta vadeli programı ve yıllık Cumhurbaşkanı Programı’nı firmalarımız için analiz ediyoruz. Binlerce sayfalık dokumanlar olduğu için özet başlıklar olarak ele alıyoruz. Çoğunlukla da vergi ve mali konular ile öngörülen teşvik stratejilerine ve programlara odaklanıyoruz. Bu yıl işin içinde bir de 12. Kalkınma Planı var.
 
Orta Vadeli Program; makro politikaları, ilkeleri, temel ekonomik büyüklükleri, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminlerini, bütçe dengesi ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren temel politika dokümanıdır. Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirmesi ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirilmesini hedefler.

Eylül ayında yayımlanan 2023-87 numaralı bültenimizde 2024-2026 dönemine ilişkin Orta Vadeli Programı Ar-Ge ve teşvik alanları yönünden sizler için değerlendirmiştik.
 
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı
 
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında makroekonomik, mali ve sektörel politikalar ile bunların hayata geçirilmesine yönelik uygulamalar belirlenmiştir.
 
Yıllık Programda “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi”, “Yeşil ve Dijital Dönüşümle Rekabetçi Üretim”, “Nitelikli İnsan, Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum”, “Afetlere Dirençli Yaşam Alanları, Sürdürülebilir Çevre”, “Adaleti Esas Alan Demokratik İyi Yönetişim” eksenlerinde ülkemizin kalkınması ve insanımızın refahının artışı temel amacı doğrultusunda belirlenen hedef, politika, tedbir ve performans göstergeleri yer almaktadır.
 
Program içinde ekonomi ve maliye alanında en önemli bölüm istikrarlı ve güçlü ekonomi başlıklı ikinci bölümüdür. Okuma kolaylığı açısından bölüm başlıkları ve sayfa numaraları şu şekildedir.
 
İkinci Bölüm
 
1. 2024 Yılı Programının Makroekonomik Amacı
2. 2024 Yılı Programının Hedefleri ve Politikaları
2.1. İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi
2.1.1.Büyüme ve İstihdam ...............................80
2.1.2.Yurt İçi Tasarruflar ..................................80
2.1.3.Ödemeler Dengesi ..................................83
2.1.4.Enflasyon ve Para Politikası.....................91
2.1.5.Mali Piyasalar .........................................94
2.1.6.Maliye Politikası ....................................102
2.1.7.Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı .108
2.1.8.Kamu İşletmeciliği ve Özelleştirme .......116
 
 
Maliye Politikası bölümünde yer alan ana başlıklar ise şu şekildedir:
  • Maliye politikası; mali disiplini temel alan, harcamaları rasyonelleştiren, nitelikli büyümeyi destekleyen ve kaynakların sürdürülebilirliğine, etkinlik ve verimlilik ilkesine dayanan bir yaklaşım çerçevesinde etkin bir araç olarak kullanılmaya devam edilecektir.
  • Yaşanan deprem afeti sonrası iyileştirmeye ve risklerin azaltılmasına yönelik harcamalar hariç kamu açığı, mali konsolidasyon uygulamalarıyla kontrol altında tutularak kamu mali göstergelerinde iyileşme sağlanacaktır.
  • Harcama gözden geçirmeleri yoluyla verimsiz harcama alanları tasfiye edilerek kaynakların etkin, etkili ve ekonomik kullanımı sağlanacaktır.
  • Seçici ve hedef odaklı teşvik ve destek uygulamaları artırılacak, etkin olmayanlar kaldırılacaktır. Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek, işgücüne katılıma mâni olmayacak şekilde bütünleşik bir yapıda yeniden kurgulanacaktır.
  • Gelir dağılımında adaletin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir gelirlerin artırılması için verginin tabana yayılması ve kayıt dışılıkla mücadele amacı doğrultusunda politikalar geliştirilecektir.
  • Vergi hizmetleri, gönüllü uyum, basitlik, uygulanabilirlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde geliştirilecektir.
 
Öngörülen programlar arasında, harcama gözden geçirmeleri, verimsiz harcamaların elimine edilmesi, yeşil dönüşüm ve bu kapsamda çevreci vergilendirme politikaları, vergi istatistiklerinin paylaşımı, yapay zekâ uygulamalarından yararlanılması, dijital sanal varlıkların vergilenmesinin sağlanması, gelirin dengeli dağılımı ve vergi adaletinin güçlendirilmesi ile yerel yönetimlerde kaynakların daha etkin kullanımı gibi tedbirler yer almaktadır.
 
Ayrıca rekabetçi üretim başlığı altında imalat sanayi, öncelikli sektörler, öncelikli gelişim alanlarıyla sektörel olarak öngörülen politikalara mutlaka göz atılmalıdır.
 
2024 Yılı Devlet Bütçesi
 
17 Ekim 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Bağlı Cetveller Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığının web sayfasından yayımlanmıştır.
 
2024 yılı Bütçesi 3 ayrı bütçe toplamı olarak 12 trilyon TL civarında bir ödenek öngörmektedir. Bu harcamanın finansmanı açısından 9 trilyon TL bütçe geliri hedeflenmektedir.
 
 
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
 
 



PDF İndir