Abone Ol EN

2023-96 / Yeni VUK Tebliğleri Hangi Düzenlemeleri Getiriyor?

07.10.2023 tarih 32332 sayılı Resmi Gazete’de, verginin usul boyutunu ilgilendiren ve bazı önemli düzenlemeler içeren Tebliğler yayımlandı.
 
Bu Tebliğleri siz değerli okuyucularımız için özetledik.
 
İyi okumalar dileriz.
 
  1. 549 Sıra No.lu VUK Tebliği
 
Bu Tebliğ ile beraber;
  • 527 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile 2. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “elektrik” ibareleri yürürlükten kaldırılmış, böylece “elektrik” 527 No.lu Genel Tebliğ’de çerçevesi çizilen akaryakıt tanımının dışına çıkarılmıştır.
  • Diğer yandan bu Tebliğ ile 527 Sıra No.lu Genel Tebliği’nin 4. maddesinin üçüncü fıkrasının (ı) bendinin sonuna bir cümle eklenerek, YN Pompa ÖKC’nin ara birim ünitesi ile pompa ünitesi arasındaki bağlantıların mühürleme işleminin GİB ve TSE arasında yapılacak protokol çerçevesinde TSE tarafından yapılacağı ifade edilmiştir.

İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.
 
  1. 550 Sıra No.lu VUK Tebliği
 
Bu Tebliğ ile beraber;
  • 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde muhtelif değişiklikler yapılmış, EPDK’ dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-Fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu zorunluluğa ilişkin ayrıntıların yer aldığı Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.
 
  1. 551 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
 
Bu Genel Tebliğ ile beraber;
  • Elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturaların teslim anında düzenlenmesi ile bu faturaların elektronik ortamda anlık olarak GİB Teknoloji Sistemlerine bildirilmesine ilişkin birtakım zorunluluklar getirilmiştir.

Bu zorunluluğa ilişkin ayrıntıların yer aldığı Genel Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

  1. 552 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
 
Bu Genel Tebliğ ile beraber;
  • Hizmete açılan “Dijital Vergi Dairesi” uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş, bu uygulama üzerinden mükelleflerin hangi hizmetleri alabileceği gibi önemli bir takım ayrıntılar ifade edilmiştir.

İlgili Genel Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.
 
  1. 553 Sıra No.lu VUK Tebliği
 
Hatırlayacak olursak;
 
  • 531 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğinde, muhtelif Kanunlar kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal eden mükelleflerde teminat uygulamasının usul ve esasları hakkında açıklamalarda bulunulmuştu.

Bu Tebliğ ile beraber;
 
  • 531 Sıra No.lu Genel Tebliğ’de değişiklik yapılmış, alınacak teminat türlerine sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri de eklenmiştir.

İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.
 
 
 
Sevgi ve Saygılarımızla,
 
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
 
 



PDF İndir