2023-90 / KDV Tevkifatı Uygulaması ve Güncel KDV Tevkifat Oranları
KDV uygulamasında tevkifat işi kapsadığı alan itibariyle giderek büyüyor. Bu yazıda ve ekinde yer alan güncel tabloda, firmalar için konuya ilişkin bilgileri kısa ve öz bir şekilde, oranları ise güncel olarak siz değerli okuyucularımıza sunmaya çalıştık.
2014 öncesinde KDV Tebliğleri ile belirlenen tevkifat konusu KDV Uygulama Genel Tebliği döneminde de aynı şekilde devam etmektedir. 10 yıllık dönemde sayıları 47’ye ulaşan KDV Tebliğlerinde tevkifata ilişkin ilave düzenlemeler yapılmış ve tereddüt edilen konularda GİB tarafından çok sayıda özelge verilmiştir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz son özelge bültenimize ulaşmak için
tıklayınız.
Tevkifat uygulamasında temel konuları, mükellef/vergi sorumlusu, beyan ve indirim, tevkifat türleri ve mal ve hizmetin bir arada olması başlıkları altında özetledik.
Mükellef/Sorumlu: Tevkifat Kanun’da “Vergi Sorumlusu” başlığı altında düzenlenmiş bir konudur.
- Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir. İlgili işlemlere taraf olanlar, verginin tam olarak tevkif edilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklardır.
- Bu maddede geçen “işlemlere taraf olanlar” ibaresi, “kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişileri ve/veya kurumları” ifade etmektedir.
- KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp zorunludur. Maliye Bakanlığınca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması ise mümkün değildir.
- Tevkifat uygulamasında “vergiyi doğuran olay” açısından diğer KDV uygulamalarına göre bir farklılık bulunmamaktadır.
- Tevkifata tabi işlemlerde KDV iadesi mümkündür.
Kısmi tevkifatta alt sınır 2.000 TL olarak
belirlenmişken, tam tevkifatta bir parasal sınır öngörülmemiştir. Tebliğe göre, tevkifat zorunluluğundan kaçınmak için bedelin parçalara ayrılması kabul edilmemektedir.
Beyan ve İndirim: Tevkifatın beyanı da özellikli bazı konular içerir:
- Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi (SSKDV) ile beyan edilir.
- 2 No.lu KDV Beyannamesi sadece tevkifata tabi işlemlerin olduğu dönemlerde verilir.
- KDV mükellefiyeti bulunmayan BSMV mükelleflerinin, 2 No.lu KDV Beyannamesini kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
- 2 No.lu KDV Beyannamesinde herhangi bir surette indirim yapılması mümkün olmadığından tevkif edilen KDV’nin tamamının beyan edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Tevkifat Türleri: KDV tevkifat uygulaması tam, kısmi ve isteğe bağlı olarak ayrılabilir.
- Kesinti oranlarına göre tam (10/10) tevkifat ile kısmi tevkifat Tebliğde ayrı bölümler halinde düzenlenmiştir. Kısmi tevkifatta ise, emtia (teslim) ve hizmetler için ayrı kurallar belirlenmiştir.
- İsteğe bağlı tevkifat uygulaması kavramsal olarak nispeten yeni getirilen bir düzenlemedir.
- Tam tevkifat uygulaması, öngörülen işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamının, mal veya hizmetin alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulmasıdır.
- Yurt dışından alınan hizmetler (Mal teslimi de olabilir? Tebliğde açıkça bu şekilde yazılmıştır. Gümrük’ten giriş sırasında Gümrük idaresine ödenenler dışında olabilir.)
- İstisna kapsamına giren serbest meslek faaliyetleri
- Kiralama, reklam verme hizmetleri
- Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti (3 Nolu KDV)
- Kısmi tevkifat ise Tebliğde sayılan işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamının değil, bu işlemler için belirlenen orandaki kısmının, alıcılar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi; tevkifata tabi tutulmayan kısmın ise satıcılar tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilip (beyannamede ödenmesi gereken KDV çıkması halinde) ödenmesidir.
- Kısmi tevkifat uygulanacak işlemler, söz konusu bölümlerde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından kısmi tevkifat yapılmayacaktır.
- Belirlenmiş Alıcılar: Kısmi tevkifat uygulamasının bazılarında tüm KDV mükellefleri tevkifat yapmak zorundayken, bazı özellikli teslim/hizmetlerde ise sadece Tebliğde “belirlenmiş alıcılar” tevkifat yapmak zorundadırlar.
Mal teslimi ve hizmet ifasının bir arada olması
- Tebliğde kısmi tevkifat öngörülen hizmetlerde yer verilen kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlerin tamamı "hizmet" mahiyetinde olup, "teslim" mahiyetindeki işlemler bu bölüm kapsamına girmemektedir.
- Bu nedenle, bu bölüm kapsamında tevkifat uygulayacak alıcıların tevkifat kapsamına giren hizmetlerde kullanılmak üzere piyasadan yapacakları mal alımlarında (Tebliğin (I/C-2.1.3.3) bölümünde kısmi tevkifat öngörülen mal teslimleri hariç) tevkifat uygulanmayacaktır.
- Ancak, bu bölüm kapsamına giren hizmetleri ifa edenlerin bu amaçla kullandıkları mallara ait tutarlar hizmet bedelinden düşülmeyecek; tevkifat, kullanılan mallara ait tutarlar da dahil olmak üzere toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarına göre belirlenecektir.
KDV Genel Uygulama Tebliğine göre güncel KDV tevkifat oranlarına ilişkin tabloya
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir