2023-88 / 47 numaralı KDV Uygulama Genel Tebliği yayımlandı!
KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 47 Seri Numaralı Tebliğ Taslağı hazırlanmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından web sayfasında yayımlanmıştı. Konuya ilişkin Taxia bültenini
linkten okuyabilirsiniz.
Özet
Tebliğ 7 Eylül 2023 tarihinde
yayımlanmıştır. Tebliğe özetle aşağıda yer alan üç bölümün eklenmesi planlanmışken, “kart, şifre ve kodların satışında KDV Uygulaması” bölümü Taslak’tan çıkarılmıştır. Söz konusu düzenlemenin daha sonra yayımlanacak başka bir KDV Tebliğinde ele alınması beklenmektedir. *
- “16. Kart, Şifre ve Kodların Satışında KDV Uygulaması”
- “12. Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına İlişkin İstisna”
- “4. Proje Uygulaması Getirilen İstisnalara İlişkin KDV Genel Uygulama Tebliğinin Yürürlüğünden Önce Başlanılmış ve Halen Devam Eden İşler”
*Gelir İdaresi Başkanlığı, Taslak olarak yayımlanan bu tür düzenlemelerde piyasadan gelen görüş ve öneriler çerçevesinde değişiklikler yapabilmektedir. (Henüz toplanan görüş ve önerilerle bunların nasıl ele alındığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.)
Yayımlanan Tebliğ ile Taslak Tebliğin Karşılaştırılması
Kart, şifre ve kodların satışında KDV Uygulaması bölümü yayımlanan Tebliğde yer almamaktadır.
Ayrıca yayımlanan Tebliğ’de “Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına İlişkin İstisna” kısmında küçük bir değişiklik yapılmıştır.
- Yayımlanan Tebliğde “12.1.2. İstisnadan Yararlanacak Alıcılar” bölümünden taslakta yer alan “6/12/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, AFAD ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla” kısmı çıkarılmıştır.
- Yapılan değişikliğe göre söz konusu istisnadan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın faydalanır.
- Tebliğde 7456 sayılı Kanun ile deprem bölgesine yönelik olarak getirilen KDV’siz konut teslimine ilişkin istisna uygulamasının esasları, indirim ve iade ve müteselsil sorumluluk konuları ayrıntılı olarak izah edilmiştir.
- KDV Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
- Uygulamada, AFAD ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında protokol düzenlenir. Konut niteliğinde olmayan yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmez.
- Vergi Dairesi yapılan başvuruya istinaden bir istisna belgesi düzenler ve satıcılar, yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin faturada, Tebliğdeki açıklamaları da göz önünde bulundurmak suretiyle KDV hesaplamazlar.
- Önemli! Bu işlemlerden kaynaklanan ve 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin 10.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.
KDV Oran Değişikliklerinin Etkisi Konusunda Düzenleme
47 numaralı Tebliğle aynı Tebliğin (III/B-2.2.) bölümünün ikinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.
Tebliğin (III/B-2.2.) yürürlükten kaldırılan bölümünün ikinci paragrafı:
Finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranları sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olup, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.
Buna göre, KDV oran değişikliklerinde önceden yapılan bir sözleşme veya belirlemenin önemi kalmamıştır. Sonuç olarak KDV’de oran değiştiğinde yürürlük tarihinden sonraki mal teslimi ve hizmet ifalarında yeni oranın uygulanması gerektiği açıkça vurgulanmıştır.
2 puanlık oran artışının bu tartışmaya sebep olması doğal. 2013 yılında Tek Tebliğ olarak yayımlanan Tebliğ’de, finansal kiralama işlemleri özelinde sözleşme tarihindeki orana atıf yaparken, yeni düzenleme ile sözleşme tarihinden bağımsız olarak işlem tarihinde geçerli olan KDV oranının uygulanması gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Tartışmalı olacağı kesin olan bu konunun, sözleşme ile yapılan diğer işlerde nasıl uygulanması gerektiği de tekrar önem kazanmaktadır. Özellikle, parası peşin alınan eğitim, konaklama, hizmet vb işlemlerde de aynı şekilde bir uygulama yapılması gerekebilir.
Bu konuyla ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir