Abone Ol EN

2023-84 / Ağustos Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler

Ağustos ayı ortası mali gelişmeleri ile karşınızdayız.

 

Sizden gelen geri dönüşler sayesinde bülten çalışmalarımızı 5 yıldır aynı heyecanla yürütüyoruz.

 

Her zaman olduğu gibi önce Vergi ile başlayalım.

 

VERGİ

 

GEKAP tutarları artırılmıştır.

  • 1 Ağustos 2023 tarihli 7449 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ağustos – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak olan geri kazanım katılım payı tutarları artırılmıştır.
  • Ürün cinslerine göre alınan tutarlar, lastikler için adet başına, akü, pil, yağ ve elektronik eşya gibi ürünler için Kg başına, ilaç için ise kutu başına olacak şekilde belirlenmektedir.
  • Ambalajlardan alınan GEKAP ise, plastik, metal, kompozit ve cam ambalaj olarak ambalajın niteliğine ve hacmine göre belirlenirken, ahşap ambalaj için ise adet başına 64 kr olarak tespit edilmiştir.


KDV Uygulama
Genel Tebliğinde önemli değişiklikler yapılmaktadır.

  • Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 47 Seri Numaralı Tebliğ Taslağı hazırlanmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından web sayfasında yayımlanmıştır.
  • Tebliğ’de 4 ana konuda değişiklik yapılmakta olup, özetle Tebliğe aşağıda yer alan üç bölüm eklenmektedir.
    • “16. Kart, Şifre ve Kodların Satışında KDV Uygulaması”
    • “12. Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına İlişkin İstisna”
    • “4. Proje Uygulaması Getirilen İstisnalara İlişkin KDV Genel Uygulama Tebliğinin Yürürlüğünden Önce Başlanılmış ve Halen Devam Eden İşler”
  • Tebliğde ayrıca 7456 sayılı Kanunla kaldırılan “taşınmaz satış kazancı istisnası” bölümü yeniden düzenlenmektedir.
    • “4.16.1. Taşınmaz Satışlarında İstisna Uygulaması”
  • Ayrıntılar için tıklayınız.


Ağustos Ayı İngilizce Mali Gelişmeler Bülteni yayımlanmıştır.

  • Ülkemizde, iş yapan veya iş yapmayı düşünen ve anadili Türkçe olmayan mali işler yöneticileri için hazırlanan bu çalışmaya aylık olarak ulaşmak için abone olabilirsiniz.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemeyi unutmayınız!

  • 15 Temmuz 2023 tarihinde ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tabidir.
  • Ek MTV, söz konusu taşıtlardan bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için alınacaktır.
  • İlk taksit Ağustos, ikinci taksit ise Kasım ayında ödenecektir.
  • Ek MTV ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma, muayene ve satış işlemi yapılamayacağını dikkatinize sunarız.

 

OECD Bilgi Değişimi Rehber ve Broşürleri güncellenmiştir.

  • Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından 2014 yılında oluşturulan “Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişimi Standardı”nın uygulanmasına ilişkin bilgilendirici rehber ve broşür güncellenmiştir.
    • AB üyesi ülkelerin tamamının yanı sıra toplam 147 ülkenin taraf olduğu Sözleşme, 2011 yılında Türkiye tarafından da imzalanmış, Kanunlaşma ve onay sürecini tamamlayarak 2018 yılında yürürlüğe girmiştir.
    • Bu sözleşmenin uygulama anlaşması niteliğini taşıyan ve 16 Mayıs 2023 itibarıyla toplam 120 ülkenin taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması”nı (Anlaşma) da Türkiye, 2017 yılında imzalamış ve 2019 yılında onaylamıştır.
  • Rehber ekinde (EK 1 - Vergi Konularında İdari Yardımlaşma Sözleşmesine Taraf) 147 üye ülke ve Ek-2’de “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşmasına Taraf” 120 ülke listesi yer almaktadır.
  • Anlaşma çerçevesinde, 2017 yılında bazı ülkelerce ilk bilgi değişimi yapılmaya başlanmış; 2020 itibarıyla da 100’den fazla ülke ve idare, Anlaşma veya ikili düzenlemeler çerçevesinde bilgi değişimi yapmıştır.
    • Ülkemiz dışındaki tüm G20 ve OECD üyesi ülkeler de kendi aralarında hâlihazırda bilgi değişimi yapmaktadır. Türkiye ise ihtiyaç duyulan idari ve yasal çalışmaları tamamlamak ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek saikiyle, uzun bir geçiş dönemi öngören daha geç bir takvimi tercih etmiş; bu çerçevede, AB ile gerçekleştirdiği yoğun müzakereleri takiben otomatik bilgi değişimi takvimini daha ileri bir tarihe ertelemişti.
    • Türkiye’nin ilk otomatik bilgi değişimi, 2018 yılında Norveç ve Letonya ile başlamıştır. Anlaşma kapsamında ise karşılıklılık sağlanan ülkeler ile 2019 yılına ait bilgilerle başlamak üzere her yıl bilgi değişimi yapılmaktadır.
    • Bu çerçevede uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak, ilgili yıla ilişkin bilgilerin karşılıklı olarak paylaşımı takip eden yılın Eylül ayı sonuna kadar gerçekleştirilmektedir.

 

Deprem Bölgesine yönelik olarak “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği” (Seri No: 4) yayımlanmıştır.

  • 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu’nun 15’inci maddesi kapsamında ilan edilen mücbir sebep halinin Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30/11/2023 tarihine kadar (bu tarihler dâhil) devam etmesi uygun bulunmuştur.
  • Tebliğde, 7440 sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin on dokuzuncu fıkrasına istinaden, mücbir sebep hali 30/11/2023 tarihinde sona erecek olan; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki dairelere, anılan Kanun kapsamında 29 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapılabileceği, yapılandırılan tutarların ilk taksitinin 31 Mart 2024 tarihine kadar (bu tarihin resmi tatile rastlaması nedeniyle 1 Nisan 2024 tarihine kadar) ödenmesi gerektiği yönünde açıklamalara yer verilmiştir.


Mücbir Sebep Hali Sona Eren Yerlerdeki
Mükelleflerin Bazı Bildirim Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin Duyuru GİB tarafından yapılmıştır.

  • Duyuruya göre Gelir İdaresi’ne iletilen talepler doğrultusunda, mücbir sebep hali sona eren yerlerde; BA-BS bildirimleri ile e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresinin 11.09.2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılması uygun bulunmuştur.

 

7440 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun Sağladığı İmkanlardan Yararlanmak için Son Tarih 31 Ağustos 2023!

  • 7440 Sayılı Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ödenmesi gereken tutarların (peşin, birinci ve/veya ikinci taksit tutarları) süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde; hesaplanan tutarların tamamının 31/08/2023 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla katsayı uygulanmaksızın Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır. Ancak, peşin ödeme indiriminden yararlanılamayacaktır.
  • Ayrıca, taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilerek ödeme süresi içinde ilk iki taksitinin ödenmiş olması durumunda; kalan taksitlerin tamamının 31/08/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi halinde katsayı uygulanmaksızın Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır. Ancak, peşin ödeme indiriminden yararlanılamayacaktır.


COVID Para Cezalarının İadesine İlişkin Tebliğ yayımlanmıştır.

  • Konuyla ilgili Seri: B Sıra No: 19 Tahsilat Genel Tebliği 05/08/2023 tarihli ve 32270 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
  • Bu Tebliğde, 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, COVID-19 salgın hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında verilen ve 9/11/2022 tarihinden önce tahsil edilen idari para cezalarının iade edilmesine yönelik usul ve esaslara yer verilmiştir.

 

SGK & İŞKUR

 

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya İlleri ile Gaziantep İli Nurdağı ve İslahiye İlçelerinde SGK’ya Olan Yükümlülükler Yönüyle Yeni Düzenlemeler yapılmıştır.

  • 06/02/2023 ila 30/11/2023 tarihleri arasında, 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü olunan her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin (iş kazaları ile meslek hastalıkları bildirimleri dahil) 15/12/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) SGK’ ya verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.
  • 06/02/2023 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos Eylül, Ekim aylarına ait prim borçları (Ayların 15 ila 14 döneminde işlem gören işyerleri için 2022 Aralık ayı, 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları) 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinde belirtilen gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 29.12.2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar ödenebilecektir.

 

SGK tarafından özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ilgili yapılan asgari işçilik araştırması hesabında kullanılan 2023/2 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Tebliği Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

 

TEŞVİK & AR-GE

 

Sanayi Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezi İstatistiklerini yayımlamıştır.

  • 25 Temmuz 2023 itibariyle 1290 Ar-Ge Merkezi ve 9 Haziran 2023 tarihi itibariyle toplam 324 Tasarım Merkezi vergi teşviklerinden yararlanmaya hak kazanmıştır.

 

Merkezi Yönetim Bütçesinden Ar-Ge Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar, 2023 TÜİK tarafından yayımlandı.

  • Merkezi yönetim bütçesi verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre; 2022 yılında Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcama 53 milyar 844 milyon TL olmuştur. Bu sonuca göre, 2022 yılında merkezi yönetim bütçesinden yapılan Ar-Ge harcamalarının merkezi yönetim bütçesi içerisindeki oranı %1,66 olarak hesaplanmıştır.
  • Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirimi ve istisnalarının toplamı ise 2022 yılında 25 milyar 722 milyon TL olmuştur.

 

TÜBİTAK tarafından yeni çağrılar açılmıştır.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2023 Yılı Verimlilik Artırıcı Proje Başvuru Tarihleri Duyurulmuştur.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2023 yılında sunulacak olan Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurularının 15 Eylül-31 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacağı duyurulmuştur.
  • Ayrıntılar için Bakanlığın web sayfasında detaylı bilgiler yer almaktadır.

 

FİNANS & PARA

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Danıştay Kararları ile Faaliyet İzinlerinin Geri Verilmesi Hakkında Duyuru (2023/KM-6) yayımlamıştır.

  • Duyuruya göre kıymetli madenler aracı kuruluşu faaliyetlerine devam etmek üzere Bakanlığa başvuran şirketler tarafından konuya ilişkin olarak şirketlerine iletilecek Bakanlık yazısının tebliğinden itibaren 90 gün içerisinde durumlarının meri mevzuat hükümleri ile uyumlu olduğunu tevsik eden bilgi ve belgelerin Bakanlığa sunulması gerekmektedir.
  • Öte yandan; anılan Danıştay Kararlarına istinaden Bakanlıkça Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz başvurusunda bulunulmuş olup temyiz başvuruları sonucunda söz konusu Danıştay Kararlarının iptal edilmesi durumunda faaliyet izin iptali işlemleri kendiliğinden tekrar geçerli olacaktır.
  • Ayrıntılar için tıklayınız.

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Yetkili Müessese Faaliyet İzni İptalleri Hakkında Duyuru (2023/YM-40) yayımlamıştır.

  • Duyuruya göre, 2021-32/62 sayılı Tebliğ’in yürürlük tarihi olan 12.10.2021 tarihinden sonra yetkili müessese faaliyet izinleri iptal edilen şirketlere işbu duyuru tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yazılı olarak başvurmaları halinde yetkili müessese faaliyet izinleri geri verilecektir.
  • Bu kapsamda, faaliyet izni geri verilen şirketlerin faaliyet izninin verilmesine ilişkin yazılacak Bakanlık yazısının tebliğinden itibaren 90 gün içerisinde Yetkili Müesseseler Bilgi Sistemi (YMBS)’nin “Diğer Bildirimler ve Başvurular” bölümü üzerinden anılan Tebliğ’in 6’ncı maddesindeki kuruluş şartlarının sağlandığını tevsik eden belgeler ve 7’nci ve 9’uncu maddelerindeki ilgili belgelerle birlikte başvuruda bulunması gerekmektedir.
  • Ayrıntılar için tıklayınız.

 

TCMB, İhracat Genelgesinde peşin ihracat sayılan rakam güncellenmiştir. 

  • Peşin Döviz md.6(2) Peşin döviz karşılığında 24 ay içerisinde ya da birinci fıkra uyarınca verilen ek süre sonunda ihracat yapılmaması veya bu süre içerisinde peşin döviz tutarının tamamının tek seferde iade edilmemesi durumunda bu tutar kambiyo mevzuatı açısından prefinansman kredisi hükümlerine tabidir. Ancak, tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz tutarının 50.000,- (000) ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmaz. Söz konusu peşin dövize ilişkin 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bankalarca Bakanlığa bildirim yapılmaz. Ayrıca, 24 ay tamamlanmadan önce indirim, iskonto veya malda bozulma gibi haklı sebeplerin bulunması ve bu durumun ihracatçı tarafından peşin bedelin transfer edildiği/getirildiği bankaya sözleşme ve kesin satış faturasında yapılan değişiklikle tevsik edilmesi halinde peşin bedelin tevsik edilen tutar kadar kısmının iade edilmesi mümkündür. Bu durum dışında kalan kısmi iadelerde kısmi iade tarihinde söz konusu peşin bedel prefinansman hükümlerine tabi olur. Kısmi olsun veya olmasın Bankalarca yalnızca transferi gerçekleştiren kişiye peşin bedelin iadesi mümkündür. Peşin bedelin iadesine ilişkin KKDF mevzuatı hükümleri saklıdır.
  • Maddede yer alan 30binUSD rakamı 50binUSD olarak güncellenmiştir. Söz konusu değişiklik 3 Ağustos 2023 tarihinde yapılmıştır.
  • İhracat Genelgesi’nin amacı, yapılan değişiklikler ve içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgilere finans ekibimiz tarafından hazırlanan Blog yazısından ulaşabilirsiniz.

 

TİCARİ DÜZENLEMELER

 

Rekabet Kurumu önemli bir soruşturmayı sonuçlandırdığını duyurmuştur.

  • İşgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma sonuçlanmıştır.
    • İşgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma tamamlanmıştır.
    • Soruşturma sürecinde soruşturma tarafı teşebbüslerin, birbirlerinin çalışanlarının istihdam edilmesini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı konu alan çalışan ayartmama anlaşması yapıp yapmadıkları incelenmiştir. Bu anlaşmaların temelinde işverenlerin en önemli girdilerden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmeleri yatmaktadır.
    • Çalışan ayartmama anlaşmaları emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğini azaltmasının yanı sıra emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasına da yol açabilmektedir. Netice itibarıyla çalışanların dağılımında etkinsizlik doğmakta ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir.
    • Bu kapsamda soruşturma süreci tamamlanan 16 firmaya idari para cezası uygulanmış ve 21 firmaya ise ceza verilmemiştir.


DIŞ TİCARET

 

Dökme zeytinyağı ihracatı durdurulmuştur.

  • Bu ay içinde dökme ürünlerde 20 cent DFİF alınmaya başlamıştı. Ticaret Bakanlığının son açıklamasına göre kutulu ürün ihracatı serbest iken, dökme ürün ihracatı yasaklanmıştır.
  • Duyuruda, Bakanlık tarafından yakından takip edilen bazı sektörlere ilişkin önlemler de yer almaktadır.


Gümrükler Genel Müdürlüğü 11/08/2023 tarih Marka ve Model Beyanı konulu yazı yayımlamıştır.

  • BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) sisteminde Oyun konsolları, Robot süpürge, Elektrikli scooter, Projektör, Hoparlör ve Kulaklık cinsi eşyalar beyan edilirken marka ve model bilgilerinin beyan edilmesinin zorunlu olmasıyla ilgili teknik düzenleme yapılmıştır.


Bu bülten ile ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki 15 günlük bültenimizde önemli konuları sizler için özetleyeceğiz.

 

Sevgi & Saygılarımızla,

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy




PDF İndir