Abone Ol EN

2023-79 / 7456 sayılı Torba Vergi Kanunu Resmî Gazetede Yayımlandı!

7456 sayılı Vergi Kanun değişikliği 15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanmıştır.  

 
Seçimden sonra beklenen yeni vergiler ve vergi oran artışlarını kanun teklifi ve komisyon aşamalarında sizler için yakından takip etmiştik. Linkte yer alan özete göre kurumlar vergisi oranlarının sürekli olarak 5 puan artırılması, 2023’te Motorlu Taşıtlar Vergisinin iki kat ödenmesi, taşınmaz satışlarında öngörülen satış kazancı istisnası ve KDV istisnasının kaldırılması, taşınmazların kısmi bölünme kapsamından çıkarılması ve ihracatçı firmalar için 1 puan olarak uygulanan indirimli oranın 5 puan olarak uygulanacak olması ana başlıklar olarak karşımıza çıkmıştır.
 
Kanun Teklifi esas olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüştür. Komisyon Raporundan görüleceği üzere 15 maddelik Kanun Teklifi eklemelerle beraber Komisyon’da 29 madde olarak kabul edilmiştir.


Komisyon’da Teklife eklenen maddeler şu şekildedir:
 
  • Mesken kiralarında %25 olan sınırlama uzatılmıştır.
  • Deprem sonrasında çıkan 7452 sayılı Yapılaşma Kanunu’na bazı maddeler eklenmiştir.
  • Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa “Afet bölgelerinde sanayi alanları ve işyerleri” başlıklı bir geçici madde (12 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere) eklenmiştir.
  • Umumi Afet Kanunu’na deprem nedeniyle içinde çeşitli vergi, resim ve harç istisnaları da öngören alınan önlemlerle ilgili bir geçici madde (13 Temmuz’dan geçerli) eklenmiştir.
  • Emekli maaşlarına zam yapılmıştır.
  • KDV Kanunu’na eklenen geçici maddeyle afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Genel Kurul’da 2 günde yapılan görüşmelerde ise 2 madde daha metne ilave edilmiştir. Resmî Gazetede yayımlanan Kanun özellikli bazı maddeleri hariç yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
 
Özetle Kanun Teklifinde yapılan vergisel düzenlemeleri 6 ana başlıkta ele alabiliriz;


2023 Ek Vergiler ve Oran Artışları
 
Kanun Teklifinin genel gerekçesine göre;
  • Bir defaya mahsus olmak üzere aynı tutarda ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmesi,
  • Kurumlar vergisi oranlarının 5 puan artırılması (Kurumlar vergisi oranı kalıcı olarak 5 puan artırılarak %25’e, banka ve finans kuruluşları için %30’a yükseltilmektedir.) ve
  • Taşınmaz satış, bölünme ve bazı fonlardan elden edilen gelirlere ilişkin öngörülen istisnaların kaldırılması amaçlanmaktadır.
  • Ayrıca bazı maktu vergi tutarlarının mevzuatına göre güncellenememesi nedeniyle bu vergilerin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki paylarının azaldığı dikkate alınarak maktu tutarların güncellenmesine imkân verecek şekilde yetki düzenlemeleri öngörülmektedir.

Asgari Ücret Desteği 2023 İçin Devam Ediyor
 
2016 yılından itibaren istihdamı desteklemek amacıyla işverenlere verilen asgari ücret desteği uygulamasının 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde de sürdürülmesine yönelik düzenleme yapılması öngörülmektedir.
 
  • 2023 yılı Temmuz ila Aralık aylarında da istihdamı desteklemek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere, madde metninde belirtilen işverenlere, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 16,66 Türk Lirası, aylık 500 Türk Lirası asgari ücret desteği sağlanması amaçlanmaktadır.

Yeni KDV İstisnası
 
  • KDV Kanunu’na eklenen geçici 44’üncü maddeyle afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
  • İndirimine izin verilen KDV’ler eğer indirim yoluyla telafi edilemezse KDV Kanunu’nun 32’nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükelleflerin talebi üzerine iade edilir.

Yeni Kurumlar Vergisi Oranları ve İndirim Oranları
 
  • Kurumlar vergisi oranı tüm kurumlar için %25 olarak belirlenmiş olup,
  • Bankalar, 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktöring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları için %30 şeklinde uygulanması öngörülmektedir.
  • Kurumlar vergisinin finans kuruluşları için 5 puan daha yüksek uygulanması 2021 yılında başlamış bir uygulama olup aradaki makas 5 puan olarak devam ettirilmiştir.
  • Oran artışı öngören Kanun Teklifinin 10’uncu maddesi,
    • 1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere;
    • Kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
    • Buna göre normal hesap dönemine tabi finans dışı bir kurum için 2023 yılında ilk iki geçici vergide %20 oranı uygulanırken, üçüncü geçici vergi beyannamesinde ve 2023 takvim yılı kurumlar vergisinde %25 oranı uygulanacaktır.
  • Diğer taraftan, yapılan bir diğer değişiklik ile ihracatın teşvik edilmesi amacıyla ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan olarak öngörülen kurumlar vergisi oran indiriminin, 5 puan indirim olarak uygulanması sağlanmaktadır.
 
Taşınmaz Satışlarında Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi İstisnası ile Taşınmazlarda Kısmi Bölünme Uygulaması Kaldırılmıştır
 
  • On yıllardır uygulanan bu istisnanın kaldırılması önceki dönem Bakanları Ali Babacan ve Mehmet Şimşek dönemlerinde de gündeme gelmişti. Çok uzun zamandır taşınmazların tarihi alım maliyeti ile bilançolarda yer alması ve yıllar sonra satılması halinde oluşan karların enflasyondan arındırılması sebebiyle belli oranda istisna edilmesi amaçlanmıştır.
  • Bu istisna iştirak hisselerinde %75 olarak uygulanırken, daha sonra taşınmazlar için bu oran %50’ye düşürülmüştü.
  • KDV istisnası ise oransal olmayıp her iki tür varlık için de %100 olarak uygulanmaktaydı.
  • Yapılan düzenleme ile; kademeli bir uygulama öngörülmüştür. Buna göre;
    • Kanun’un yürürlük tarihinden önce alınan taşınmazlar için yapılan satışlarda KDV istisnası %100 olarak, %50 olan kurumlar vergisi istisnası ise %25 olarak uygulanacaktır. Herhangi bir süre sınırlaması öngörülmemiştir. Yani, 15 Temmuz 2023 tarihinden önce alınan bir gayrimenkul ne zaman satılırsa satılsın satışı sırasında %25 kurumlar vergisi ve %100 KDV istisnası uygulanacaktır.
    • Bu istisna uygulaması belli hadler üzerinde YMM tasdik raporu gerektirmekte olup, buna ilişkin bir değişiklik öngörülmemiştir.
    • Kanun’un yürürlük tarihi olan 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra edinilecek taşınmazlar için ise kurumlar vergisi ve KDV normal oranlarda uygulanacak olup istisna edilecek bir tutar olmayacaktır.
    • İştirak hisse satışlarında %75 kurumlar vergisi ve %100 KDV istisnası uygulamasında ise herhangi bir değişiklik öngörülmemiştir.
    • Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre işletmelerin ve taşınmazların başka bir şirkete bölünmesine imkân veren düzenleme açısından “taşınmazlar” kapsam dışı bırakılmış olup bu değişiklik 2024 yıl başında yürürlüğe girecektir.
    • Taşınmazların bölünmesi KVK’da istisna olmaktan çıkarılmış olup, KDV Kanunu’nda bir düzenleme yapılmamıştır. KDV istisnası atıf yoluyla uygulandığı için bir kanun değişikliğine gerek duyulmadan taşınmazların bölünmesi otomatik olarak KDV’ye tabi hale gelmiştir.

Girişim Sermayesi Dışındaki Yatırım Fon Gelirlerine İlişkin İstisna Kaldırılmıştır.
 
Değişiklikle kurumların, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan istisnanın kaldırılması amaçlanmaktadır. (Bu değişiklik 15 Temmuz 2023’ten sonra iktisap edilen yatırım fonu katılma payları için uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.)

 

Saygılarımızla

Taxia




PDF İndir