2023-68 / Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği Yenilendi!
KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı.
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kısaca "KOBİ" olarak adlandırılır. KOBİ'lerin tanımlanmasına, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin esaslar Yönetmelikle belirlenir; işletmeler 25 Mayıs 2023’ten itibaren net satış hasılatları, malî bilanço tutarları ve çalışan sayıları dikkate alınarak aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
Sınıflandırma: KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birini, son iki hesap dönemine ait verileri ile aşan işletmeler KOBİ niteliğini kaybeder. Son hesap dönemine ait verileri ile söz konusu kriterlerin altına düşen işletmeler KOBİ niteliği kazanır.
İşletmeler, bu Yönetmeliğin eki EK-1’de yer alan “İşletme Beyanı”nın ilgili kurum veya kuruluşa sunulma tarihindeki diğer işletmeler ile olan sermaye ilişkilerine göre;
- Bağımsız işletme,
- Ortak işletme,
- Bağlı işletme olmak üzere üçe ayrılır.
İki veya daha çok işletmenin karşılıklı sermaye sahibi olması durumunda, her birinin türü belirlenirken büyük olan sermaye oranı dikkate alınır. Yapılan diğer değişiklikler şu şekildedir:
Çalışan Sayısında Düzenleme
Bir işletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Geçerlilik Tarihi Standart Hale Getirilmiştir
KOBİ Beyanının geçerlilik tarihi netleştirilerek standart hale getirildi. Gelir vergisi mükellefleri için Mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise Nisan ayı sonu olarak belirlendi.
İşletme Türünün Belirlenmesi
Önceki Yönetmelikte işletme türü belirlenirken oy oranı da dikkate alınırken yeni yönetmelikte sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Tek Yönetmelik Eki
Önceki Yönetmeliğin altı adet eki bulunurken ekler sadeleştirilmiş ve tek ek olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
İşletme türlerinin belirlenmesinde özellikli konuları tabloda bulabilirsiniz.
Bağımsız işletme |
Ortak işletme |
Bağlı işletme |
*Tek başına başka bir işletmenin sermayesinin % 25 veya daha fazlasına sahip değilse,
*Herhangi bir veya birkaç bağlı işletme müştereken bu işletmenin % 25 veya daha fazla sermayesine sahip değilse, bağımsız işletme kabul edilir.
*Gerçek kişi işletmeleri bağımsız işletmedir.
*Bir işletmede birinci fıkrada belirtilen % 25 oranı; üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar, nitelikli yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, kitle fonlaması platformları, yıllık bütçesi yirmibeş milyon Türk Lirasından az olan veya nüfusu beş binden az olan yerlerdeki belde belediyeleri dahil belediyeler ve köy tüzel kişilikleri veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da girişim sermayesi yatırım fonları tarafından aşılsa bile bu işletme bağımsız işletme sayılır. *Bağımsız işletmelerin sınıfı ve KOBİ niteliği belirlenirken, sadece o işletmenin verileri dikkate alınır.
|
Bir işletmenin;
*Tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müştereken başka bir işletmenin sermayesinin % 25 veya fazlasına ve % 50’si veya daha azına sahip olması,
* Kendisinin sermayesinin % 25 veya fazlasına ve % 50’si veya daha azına başka bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müştereken sahip olması durumunda bu işletmeler ortak işletme sayılır.
Ortak işletmelerin sınıfı ve KOBİ niteliği belirlenirken işletmenin verilerine ortak işletmenin verilerinin ortaklık oranında eklenmesi ile elde edilecek veriler dikkate alınır.
|
Bir işletmenin;
*Tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müştereken başka bir işletmenin sermayesinin çoğunluğuna sahip olması,
*Kendisinin sermayesinin çoğunluğuna, başka bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müştereken sahip olması, durumunda bu işletmeler bağlı işletme sayılır.
Bağlı işletmelerin sınıfı ve KOBİ niteliği belirlenirken işletmenin verilerine, bağlı işletmenin verilerinin tamamının eklenmesi ile elde edilecek veriler dikkate alınır. Bir işletmenin bağlı işletmelerine bağlı olan işletmelerin verilerinin tamamı işletmenin verilerine eklenir. İşletmenin bağlı işletmelerinin ortak işletmelerine ait veriler ile başvuran işletmenin ortak işletmelerinin bağlı veya ortak işletmelerine ait veriler eklenmez.
|
Bir işletmenin sermayesinin % 25 veya fazlasının müştereken veya tek başına 8 inci maddenin üçüncü fıkrasında sayılanlar dışında bir veya birden fazla kamu kurum veya kuruluşu ile bu niteliği haiz olan kurum ve kuruluşların kontrolünde olması hâlinde bu işletmeler KOBİ sayılmaz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Taxia | Blog
PDF İndir