2023-6 / İlave Ar-Ge ve Tasarım İndirimi Kriterlerinin Kapsamı Genişletildi
5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun (Kanun) kapsamında; 1 Şubat 2016 tarihli ve 2016/9092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ilave indirim hakkından tasarım merkezlerinin nasıl yararlanacağı belirsizliğini koruyordu.
Özellikle hem Ar-Ge hem de Tasarım Merkezi olan firmalar tek bir kurumlar vergisi beyannamesi ile indirimden yararlandıkları için karmaşık durumlar da söz konusu olabiliyordu. Ayrıca Kanun’un uygulama süresi 2028’e uzatıldığı için ilave indirimin de uzatılması gerekmekteydi.
Yeni yayımlanan 6652 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mevcut Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmış ve yeni kriterler belirlenmiş ve uygulamanın süresi 2028 olarak güncellenmiştir.
1 Şubat 2016 tarihli 2016/9092 sayılı ilk Bakanlar Kurulu Kararı ile 9 Ocak 2023 tarihli 6652 sayılı yeni Kararda belirlenmiş kriterler tablosu karşılaştırmalı olarak aşağıda yer almaktadır.
2016/9092 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı
|
6652 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
|
Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payı
|
Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payı
|
Tescil edilen ulusal veya uluslararası patent sayısı
|
Tescil edilen ulusal veya uluslararası patent sayısı
|
Uluslararası destekli proje sayısı
|
Uluslararası destekli proje sayısı
|
Lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı
|
Ar-Ge merkezlerinde lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı
Tasarım merkezlerinde lisansüstü dereceli tasarımcı sayısının toplam tasarım personeli sayısına oranı
|
Toplam araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı
|
Ar-Ge merkezlerinde toplam araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı
Tasarım merkezlerinde toplam tasarımcı sayısının toplam tasarım personeli sayısına oranı
|
Ar-Ge sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı
|
Ar-Ge veya tasarım faaliyeti sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı
|
Kanun kapsamında kurulan ve yukarıda belirtilen göstergelerden herhangi birinde bir önceki yıla göre en az yüzde yirmi artış sağlayan Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge, yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde ellisi, 31/12/2028 tarihine kadar kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılır.
Eski kriterler Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payında olduğu gibi Ar-Ge veya tasarım harcamasını ayrı ayrı ele alırken, Ar-Ge sonucu otaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranında olduğu gibi yeni ürünlerin sadece Ar-Ge sonucu ortaya çıkabileceği anlamına gelebilecek tarzda yazılmıştı.
6 numaralı Ar-Ge Tebliğine* göre bu göstergelerdeki:
- a) Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payı; ilgili yılda yapılan Ar-Ge veya tasarım harcamasının, şirketlerin gelir tablosundaki “net satışlarına” oranını,
- b) Ar-Ge sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı; Ar-Ge faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen hasılat tutarının, şirketlerin tüm faaliyetlerinden elde ettikleri hasılata oranını ifade etmektedir.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu Tebliğin de bu kapsamda güncellenmesi beklenmelidir.
Yürürlükten kaldırılan Bakanlar Kurulu Kararına göre 31/12/2023 tarihine kadar kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılma süresi 31/12/2028 tarihine kadar uzatılmıştır. Böylece uygulama süresi açısından ana Kanun’da Ar-Ge ve Tasarım İndirimi için öngörülen süre ile paralellik sağlanmış oldu.
Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği için önceki dönemlerde bu kapsamda uygulanan ilave tasarım indirimlerini kapsamamaktadır.
Tartışalım?**
Yeni Kararla 6 olan kriter sayısının 8 olarak yeniden belirlenmesinin önemli bir sonucu olacaktır. Sadece Ar-Ge veya sadece Tasarım Merkezi olanlar için büyük bir farklılık olmayacaktır.
Bu kriterlerden herhangi bir tanesinde %20 artış olması ilave indirim yakalamak için yeterlidir. Bu durumda toplam personele oranla toplam araştırmacı sayısının veya lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge/Tasarım personeli sayısına oranı hem Ar-Ge hem de Tasarım Merkezi bulunan firmalar için lehe bir durum oluşturabilecektir.
**Tartışalım bölümü firmamız uzmanlarının kişisel görüşü olup, bu veya benzer durumda olanların profesyonel mali görüş alması tavsiye edilir.
Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Tax & Inovation
PDF İndir