Abone Ol EN

2023-58 / Nisan Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler

Değerli okuyucularımız, Nisan ayı Ortası bülteni ile karşınızdayız. Öncelikle Tüm Türkiye halkının Ramazan Bayramı’nı kutluyor, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir bayram geçirmelerini diliyoruz. Seçimler dolayısıyla her ne kadar TBMM kapalı olsa da, Nisan ayı biz meslek mensupları ve firmalar açısından bayağı yoğun geçecektir. Nisan ayında bir yandan dönem sonu işlemleri ve kurumlar vergisi beyannamesi, bir yandan da Mart ayında yayımlanan “7440 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.

 

Bu bültenimizde 7440 sayılı Kanun ile getirilen Ek Vergi konusundaki tüm ayrıntıları, 1 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 46 Seri Numaralı Tebliğ ile yapılan düzenlemeleri, depreme yönelik mali ve vergisel hükümler içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile gündeme gelen muafiyet ve istisnaları, kurumlar vergisi beyannamesinde bilinmesi gereken özellikli konuları, Merkez Bankası tarafından önce zorunlu kılınan sonra gelen taleplerle revize edilen “Özet Döviz Pozisyon Raporu” yükümlülüğünü, Proje Bazlı Süper Teşvikin uygulanmasına ilişkin 22 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamaları, vergide yeniden değerleme uygulamasını ve diğer detaylı konuları sizin için özetledik.

 

Her zaman olduğu gibi önce vergi ile başlıyoruz.

 

 

VERGİ

 

Ek Vergi Tebliği Hazır!

 

  • 7440 sayılı Kanun’a Genel Kurul’da eklenen Ek Vergi ile ilgili beklenen Tebliğ Taslağı hazırlandı ve yayımlanması için Resmî Gazete’ye gönderildi.
  • Ek Vergi konusundaki tüm ayrıntılara, vergi oranlarına, kapsama girmeyen indirim ve istisna uygulamalarına blog yazısından ulaşabilirsiniz.
  • Taslak bu haliyle yayımlanırsa, açıklayıcı mahiyette hazırlandığı, örneklerle çeşitlendirildiği fakat, indirim ve istisnalardan yararlanmanın seçimlik bir hak veya belli koşullara bağlı bir vergi avantajı mı olduğu yoksa mutlaka yararlanılması gereken bir nevi yükümlülük mü olduğu konusunda kafaları karıştırmıştır.
  • 3 seri Numaralı Tebliğ Taslağı ile tereddüt edilen bazı konular da düşünülerek,
    • Ek vergiye ilişkin mükellefin kim olduğu,
    • Deprem bölgesinde muafiyeti olan kurumlar vergisi mükellefleri,
    • Dar mükelleflerin de ek verginin kapsamına girdiği,
    • Ek verginin konusuna girmeyen (istisna edilenler) istisna ve indirim kalemleri,
    • Muhasebesel zorunluluklar nedeniyle diğer indirimler / diğer istisnalarda gösterilmek zorunda kalınan kalemlerin vergiye tabi olmadığı,
    • Çifte vergileme anlaşmaları kapsamında Türkiye’nin vergileme hakkı olmayan ve Türkiye’de istisna edilmesi gereken durumlarda ek verginin de kapsamına girmediği,
    • Mikro ve küçük işletme kapsamında olan Ar-Ge ve teknokent firmalarının buna ilişkin bir belgeyi Vergi Dairesine vermeleri gerektiği,
    • Yurtdışı kazanç istisnaları üzerinden %10 ek vergi hesaplanacağı, kazancın elde edildiği ülkede en az %15 vergi ödendiğinin belgelenmesi halinde %5’lik fazladan alınan verginin 252 numaralı GV GT kapsamında iade edileceği (GEKSİS)
    • 2022 yılına ilişkin verilen kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları üzerinden ek vergi hesaplanmayacağı,
    • Hesaplanan ek verginin gider ve indirim olarak dikkate alınamayacağı ve yurt dışında ödenenler de dâhil hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği ve
    • Kurumlar Vergisi Kanunu ile diğer Kanunlarda yer alan düzenlemeler uyarınca, hak kazanılan istisna ve indirimlerin beyannamede gösterilmesi esas olup, beyannamede gösterilmeyen veya beyannamede gösterilmekle birlikte indirimler/istisnalar satırlarında yer verilmeyen indirim ve istisnalar nedeniyle eksik tahakkuk eden ek vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil olunacağı hususları Tebliğde açıklanmıştır.

 

Katma Değer Vergisinde yapılan düzenlemelerle ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 46 Seri Numaralı Tebliğ hazırlanmış ve görüş ve önerilerden sonra birtakım değişikliklerle birlikte güncellenmiş ve 1 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Depreme yönelik Mali ve Vergisel hükümler içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yayımlanmıştır.

  • 13 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan 142 numaralı Kararname ile bölgede yeniden inşa kapsamında bazı vergi istisnaları sağlanmıştır.
    • Meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlardan sağlanacak dış kredi ve hibelerle finanse edilecek projelerin uygulanması dolayısıyla taşınmaz malların alım, satım, ipotek, tapu-kadastro işlemleri, satın alınacak yahut yeniden inşa edilecek veya onarılacak taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili ihale, sözleşme, ruhsatname ve sair işlemler, yapım işleri ve altyapı ile ilgili her türlü belediye işlemleri ve bu uygulamadan faydalanacakların verecekleri beyanname, taahhütname ve yapacakları sözleşmeler her türlü vergi, resim, katılma payı, ücret ve harçtan müstesnadır.
    • Meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi amacıyla yürütülen ulusal ve uluslararası projeler kapsamında bulunan her türlü prefabrik, konteyner ve benzeri geçici barınma malzemesi, yapı malzemesi, makine (kamu kurum ve kuruluşları için alınacak iş ve yapı makineleri dâhil), afet ve acil durum faaliyetlerinde kullanılacak motorlu taşıtlar, araç, gereç, teçhizat, alet, edevat, cihaz ve yedek parça, afet ve acil durum faaliyetleri kapsamında kullanılacak yardım malzemeleri, afet ve lojistik donanımı, teçhizatı, nakil vasıtaları ve taşıtları Ticaret Bakanlığının uygun görüşü alınarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca ithal edilebilir veya ithal ettirilebilir. İthal edilen bu mallar gümrük vergisi ve bu vergi ile birlikte alınan her türlü vergi, resim, harç, fon ve diğer mali mükellefiyetlerden müstesnadır.

 

  • Cep telefonu ve görüşmelerden alınan bazı vergi ve harçların alınmamasını da içeren elektronik haberleşme alanında alınan tedbirlere ilişkin 140 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 6 Nisan 2023 tarihinde yayımlanmıştır.
    • Buna göre elektronik haberleşme alanında haberleşme hizmetinin sağlıklı ve kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla;
      • Olağanüstü hâl süresince, olağanüstü hâl ilan edilen illerde depremden etkilendiğini belgeleyen bireyler için tesis edilecek bir adet yeni mobil abonelikten ilk tesis özel iletişim vergisi alınmaz.
      • 6/2/2023 tarihi saat 04:17’den önceki son 24 saat içinde olağanüstü hâl ilan edilen illerde hizmet alan ve/veya işletmecide kayıtlı adresi olağanüstü hâl ilan edilen illerde olan abonelerin mevcut mobil aboneliklerinden üç aylık kıst telsiz ruhsatname ve kullanım ücreti alınmaz.
      • İşletmecilerce, olağanüstü hâl ilan edilen illerde depremden etkilendiğini belgeleyen abonelere 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren düzenlenecek veya ödeme vadesi bu tarih ve sonrasına isabet eden faturalar ile olağanüstü hâl süresinin sonuna kadar bu abonelere verilen hizmetler nedeniyle fatura edilecek bedellerden feragat edilmesi halinde feragat edilen fatura bedeli Vergi Usul Kanunu’nun 322’nci maddesi kapsamında alacak kabul edilir.

 

2023 yılı birinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı 8.77% olarak tespit edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan sirkülere ulaşmak için tıklayınız.



SGK & İŞKUR

5 Nisan 2023 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2018/8 No.lu Genelge Değişikliğine İlişkin 2023/17 Sayılı Genelge yayımlanmıştır.

  • 2018/8 No'lu Genelgenin "e) Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması" başlıklı bölümünde yer alan "Dolayısıyla, gerek ortalama sigortalı sayısının gerekse destekten yararlanılacak olan aylarda çalışan sigortalı sayısının tespitinde 7, 19, 22, 25, 42, 43, 44, 46, 47, 48, 49 ve 50 nolu belge türleri ile yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır." cümlesi "Dolayısıyla, gerek ortalama sigortalı sayısının gerekse destekten yararlanılacak olan aylarda çalışan sigortalı sayısının tespitinde 7, 19, 22, 25, 42, 43, 44, 46, 47, 49 ve 50 nolu belge türleri ile yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır." şeklinde revize edilmiştir.
  • 2023/17 sayılı SGK genelgesine ulaşmak için tıklayınız.

11 Nisan 2023 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4447 sayılı Kanun'un ek 4’üncü Maddesinde Yer Alan İşsizlik Sigortası Primi Teşviki Hakkında 11/04/2023 Tarihli ve 2023-18 Sayılı Genelge yayımlanmıştır. Genelgeye göre;

  • 6331 sayılı Kanun kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinin işsizlik sigortası primi işveren payı, teşvikten yararlanmaya esas şartların sağlandığı üç yıllık süreyi takip eden üç yıllık sürede %1 olarak hesaplanacaktır.
  • İşsizlik Sigortası prim teşvikten yararlanılacak üç yıllık sürede ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi ve iş kazasının yasal süresi içinde SGK’ ya bildirilmesi halinde, iş kazasının yaşandığı tarihi takip eden ay/dönem başından itibaren işyerinin teşvikine son verilecektir.
  • İşverenlerce birden fazla çok tehlikeli işyerleri için bu teşvikten yararlanılması halinde, ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan ve yasal süresi içinde bildirilen iş kazası hangi işyerinde meydana geldiyse o işyerinin teşvik uygulamasına son verilecek olup, diğer işyerleri teşvikten yararlanmaya devam edebilecektir.
  • Teşvikten yararlanan işverenlerin ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarını bildirmemeleri veya geç bildirmeleri halinde işverenin tüm işyerleri, iş kazasının meydana geldiği tarihi takip eden aydan itibaren 5 yıl süre ile bu teşvikten yasaklanacaktır. Hakkında yasaklama kararı verilen işyerinin, adi ortaklık, komandit veya kollektif şirketi olması halinde bu şirket ortaklarının tamamı hakkında; limited, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortakların tamamı hakkında yasaklama işlemi yapılacaktır.
  • Kanunda aranılan bütün şartları sağladığı halde, şartların sağlanıp sağlanmadığının kontrolü aşamasında SGK sisteminden kaynaklanan nedenlerden dolayı bu teşvikten yararlanamayan işverenler, SGK’ya başvurmaları halinde bu teşvikten yararlandırılacaktır. Bu teşvikten yararlanmak istemeyen işverenlerin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir.
  • 2023-18 sayılı SGK genelgesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2023/Şubat Dönemi SGK Prim Borçlarına Kdv Mahsup Taleplerinde Vade Tarihinin 28/4/2023 Tarihine Kadar Uzatılması hakkında duyuru yayımlanmıştır.

  • 20 Nisan 2023 tarihinin Ramazan Bayramı arifesine denk gelmesi nedeniyle, mükelleflerin KDV iade alacaklarının 2023/Şubat dönemine ilişkin SGK prim borcuna 20 Nisan 2023 tarihine kadar mahsubunda gecikmeler yaşanacağı ve bu gecikmeden dolayı mükelleflerin mağdur olacağının anlaşıldığı, bu itibarla, 2023/Şubat dönemi SGK prim borçlarına mahsup taleplerinde mükellef mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, söz konusu mahsuplara yönelik vade tarihinin bir defaya mahsus olmak üzere 28 Nisan 2023 tarihine kadar uzatılmasının uygun olacağı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirtilmiştir.
  • Bu itibarla, her ayın 1’i ila 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret ödenen 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenler yönünden 2023/Şubat ayına ilişkin sigorta prim borcunun katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle ödenmesi halinde vade tarihi 28 Nisan 2023 olarak uygulanacaktır.
  • SGK duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.


TEŞVİK & AR-GE

 

TOGG için verilen Proje Bazlı Süper Teşvikin uygulanmasına ilişkin 22 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır.

  • 7186 sayılı Kanunla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na geçici bir madde eklenmişti.
    • “GEÇİCİ MADDE 12- (1) 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflerin, destek kararında belirlenen kadarıyla, bu yatırımları dolayısıyla bu Kanunun 32/A maddesi kapsamında hak kazandıkları yatırıma katkı tutarını, söz konusu malların ilk iktisabı dolayısıyla 31/12/2035 tarihine kadar vergi dairesine ödenen özel tüketim vergisinin, takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla bu mükelleflere kısmen veya tamamen, nakden ya da vergi borçlarına mahsuben ödenmesi suretiyle kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
  • (2) Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
  • Tebliğ bu hususları düzenlemek üzere çıkarılmıştır.
  • TOGG için 2019 yılında verilen “Proje Bazlı Teşvik Kararnamesi” için tıklayınız.

 

10 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Mersin ili, Tarsus ilçesinde bulunan alanın “Koluman Otomotiv Endüstri Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesine karar verilmiştir.

 

13 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile; Sakarya İlinde yapılacak olan aktif karbon üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı destekleri açıklanmıştır.

  • Teşvikte; Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Vergi İndirimi, Nitelikli Personel Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ve Enerji Desteği yer almaktadır.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

13 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, Tekirdağ ili, Çorlu ilçesinde bulunan alanların “Kutes Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Tekirdağ Özel Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesine karar verilmiştir.

 

 

FİNANS & PARA

 

Türkiye Bankalar Birliği, hazırladığı Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik raporu hakkında bir kamuoyu duyurusu yayınlamıştır.

  • Raporda sürdürülebilir finansman yaklaşımı, sürdürülebilirlik hedefleri ve sektörün gelecek görünümü ile ilgili açıklamalar bulunmaktadır.
  • Duyuruya ulaşmak için tıklayınız.
  • Rapora ulaşmak için tıklayınız.

 

Merkez Bankası tarafından zorunlu kılınan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” yükümlülüğü, alınan geri bildirimlere istinaden gevşetilmiştir.

  • Merkezi olağanüstü hâl ilan edilen deprem illerinde bulunan firmalar, olağanüstü halin devamı süresince muaf tutulmuştur.
  • Raporlama yükümlülüğü kapsamına girecek firmaların belirlenmesinde esas alınan, yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi alt sınırı 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltilmiştir.
  • Aylık özet döviz pozisyon raporu için bildirim süresi “takip eden ayın ilk 10 iş günü” yerine “takip eden ayın son günü” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca:
    • Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmaların raporlama yükümlülüğü 2024 yılı Ocak ayına ilişkin raporla başlamak üzere ertelenmiştir.
    • Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için ise Mart ve Nisan 2023 aylarına ilişkin raporlamaların en geç bildirim süresi 30 Haziran 2023’e uzatılmıştır.

Kredi Garanti Fonu, emeklilik nedeni ile kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacını sağlamak için EYT Destek Paketi açıklamıştır.

 

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından “yeşil bono” olarak bilinen ilk ESG (çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim) bonoları ihraç edilmiştir.

  • Bonolar USD bazlı olup 2030 vadesine kadar 9.125% kupon ödemelidir.
  • Toplamda 2.5 milyar dolarlık bono satılmıştır.



TİCARİ DÜZENLEMELER

 

Kamu İhale Kurumu tarafından ihalelere yönelik başvuruların elektronik ortamda yapılması zorunluluğu hakkında bir duyuru yayınlanmıştır.

  • İlanı veya duyurusu 15 Nisan 2023 tarihinden sonraki ihalelere yönelik idarelere yapılacak şikâyet başvuruları ile Kamu İhale Kurumuna yapılacak itirazen şikâyet başvurularının Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden e-imza kullanılarak yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Ancak, duyuruda belirtildiği üzere bazı istisnalar söz konusudur.
  • Duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

Kamu İhale Kurumu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 13’üncü maddesi kapsamındaki ilanların yayımlanacağı mecralara ilişkin mevzuat değişiklikleri hakkında bir duyuru yayınlamıştır.



İKLİM VE ÇEVRE

 

Yeşil OSB’leri de içeren Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır.

Çevre Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştır.

 

  • Kanunla büyük tonajlı gemiler hakkında uygulanacak idari para cezalarında ortaya çıkan orantısızlığın giderilmesi, kıyılardaki dolgu alanlarında yer altı otoparkı yapımına imkân sağlanması ve belirlenen alanda (Adana-Karataş) sera konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi gibi düzenlemeler öngörülmüştür.  
  • Kanun’un teklif halindeyken yazılan blog yazısını linkten okuyabilirsiniz.
    • Genel Kurul’da yapılan görüşmelerde Kıyı Kanunu’na ilişkin bir maddenin tekliften çıkarılması kararlaştırılmıştır. 7446 sayılı Kanun olarak 30 Mart 2023 tarihinde kabul edilmiştir.
    • Kanun Teklifine ilişkin Çevre ve İçişleri Komisyon Raporları için tıklayınız.



DIŞ TİCARET


İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru İçin Yetkilendirme Tebliği
(İthalat: 2023/21)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlanmıştır. Tebliğ ile;

  • Dilekçe: Bakanlık internet sayfasındaki “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan örneğe uygun olarak hazırlanmış ve firmayı temsile yetkili kişi/kişilerce onaylanmış, PDF formatında hazırlanmış ve elektronik imza ile imzalanmış, Genel Müdürlüğe muhatap dilekçe,” şeklinde değiştirilmiş,
  • ‘‘Yetkilendirme başvurusu yapılması üzerine, başvuru sahibine başvuru belgelerini elektronik ortamda sisteme yüklemek üzere kısıtlı yetki verilir. Kısıtlı yetki verilmesinden itibaren 10 (on) gün içerisinde İthalatBİSsisteminde yer alan “Firma Tanımlama Formu”nun doldurulmaması ve birinci fıkrada sayılan belgelerin sisteme yüklenmemesi halinde, başvuru sahibinin kısıtlı yetkisi kaldırılarak yetkilendirme başvurusu iptal edilir.’’ Şeklinde değiştirilmiş,
  • Kısıtlı yetkili kullanıcı tarafından Bakanlık internet sayfasındaki “E-İmza Uygulamaları” bölümünde “E-İmza Uygulamalarına Giriş” başlığı seçilerek elektronik imza ile “İthalat İşlemleri” menüsüne giriş yapılır. Birinci fıkrada belirtilen belgeler sisteme yüklenmeden önce “Firma Tanımlama Formu” doldurulur, daha sonra belgeler sisteme yüklenerek elektronik başvuru tamamlanır.
  • Birden fazla kişiye aynı anda ithalat işlemlerini elektronik ortamda yapmak üzere yetki verilebilir. Bu durumda birinci fıkrada belirtilen taahhütname, yetkilendirilecek her bir kişi için ayrı ayrıolmak üzere 3 (üç) yıl geçerli olacak şekilde düzenlenir.
  • Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Tebliğin 6’ncımaddesinin birinci fıkrası ‘‘Kullanıcının yetki süresi 3 (üç) yıldır. Yetki süresinin bitimini müteakip yeni bir süre uzatımına dair belgelerin İthalatBİS sistemine yüklenmesine kadar kullanıcının yetkisi kısıtlı yetkiye dönüştürülür. Süre uzatımı talebinde bulunulabilmesi için her bir kişi için ayrı ayrı olmak üzere “Dilekçe”, “Taahhütname” ve “Sicil Tasdiknamesi” yeniden düzenlenerek İthalatBİS sistemine yüklenir.’’ Şeklinde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No:10) Yayımlanmıştır. Tebliğ ile;

  • İthalatta Yapılacak İşlem ve Kontroller, İthalatta İbraz Edilen Belgelerin Sonradan Kontrolü, İhracatta Düzenlenmiş Olan Belgelerin Sonradan Kontrolü, Serbest bölge veya antrepoya konulan eşya, Dahilde işleme rejiminde kullanım harici kalan eşyanın serbest dolaşıma girişi, İthal edilmiş ve kullanılmış eşyanın Avrupa Birliği’ne ihracı konularına yer verilmiştir.

Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 1) Tebliğ ile;

  • Üçüncü bölüm kapsamı kullanılmış ev eşyasına ilişkin gümrük işlemlerinde, kişinin kendisi ve aile ünitesindeki diğer kişiler tarafından bu hakkın mükerrer olarak kullanılıp kullanılmadığı elektronik sistemler BİLGE sistemi üzerinden tespit edilir.
  • MADDE 35- (1) Kamu kurum ve kuruluşları ile Dernekler Kanunu’nun 27’nci maddesi kapsamında kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından kullanılmak üzere getirilen veya yurt dışında bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kuruluşlar tarafından bunlara gönderilen, Kararın 105 inci maddesinde belirtilen eşyanın serbest dolaşıma girişine izin verilir.”
  • Tebliğin 36’ncı maddesinin birinci fıkrası ‘‘Kriz hali nedeniyle, kriz halinden etkilenen bölgeye yurt dışından insani amaçla gönderilen temel ihtiyaç maddeleri ile diğer eşya için gümrük mevzuatının öngördüğü şekilde konşimento veya taşıma belgesi ibrazı aranır ve Gümrük Yönetmeliğinin 169 uncu maddesi uyarınca elektronik ortamda sözlü beyan verilmesi gerekir. Ancak kriz halinin devam etmesi nedeniyle işlemlerin çok hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesinin gerektiği durumlarda, temel ihtiyaç maddesini ve diğer eşyayı kabul eden kuruluş tarafından Ek-7’ye uygun olarak düzenlenecek eşya listesinin gümrük idaresine sunulmasıyla gümrük işlemleri tamamlanır. Bu durumda sözlü beyan formu eşyanın tesliminden sonra, Gümrük Yönetmeliğinin 172’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca ilgili muafiyet kodu eklenmek suretiyle elektronik ortamda gümrük idaresince doldurulur.’’ Şeklinde değiştirilmiştir.
  • Ancak deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelen aracın hurdaya çıkarılması halinde, gümrüğe terk edilmesi durumunda gümrük vergileri aranmaksızın, gümrüğe terk edilmemesi durumunda ise gümrük vergilerinin ödenmesi koşuluyla yeniden muafiyetten faydalanılması mümkündür.



DİĞER MEVZUAT


2023 yılı birinci geçici vergi dönemi için uygulanacak yeniden değerleme oranı belirlenmiştir.

  • İlgili dönem için uygulanacak yeniden değerleme oranı %8,77 olarak tespit edilmiştir.
  • Sirkülere ulaşmak için tıklayınız.

“Kurumlar Vergisi Beyannamesinde” değişiklik yapılmıştır.

  • "Vergi Bildirimi" kulakçığında yer alan hesaplama alanına "Kurumlar Vergisi Matrahı" satırından sonra gelmek üzere "7440 sayılı Kanunun Geçici 1 inci Maddesi Kapsamında Kurumlar Vergisine Yönelik Artırılan Matrah" alanı eklenmiştir. Mükellefler, kayıtlarına göre beyan ettikleri vergiye esas matrahın 7440 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde belirtilen şartları sağlamadığı durumda, yeni eklenen bu alandan ilave matrah beyanında bulunmaları şartıyla 7440 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre 2022 takvim yılı için matrah artırımında bulunabileceklerdir.
  • 7440 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 27'nci fıkrasında yer alan hükümler gereğince, 5520 sayılı Kanun ile diğer kanunlarda yer alan düzenlemeler uyarınca kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile aynı Kanunun 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin %10 oranında, 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen istisna ile yurt dışından elde edilen ve en az %15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise %5 oranında ek vergi hesaplanması gerekmektedir. Bu kapsamda hesaplanacak ek vergiye ilişkin olarak beyannamede değişiklikler yapılmıştır.

GİB tarafından, 7440 Sayılı Kanun uygulamaları kapsamında “Form BA” ve “Form BS” bildirimlerine ilişkin duyuru yapılmıştır.

  • Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin 7440 sayılı Kanunun İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi başlıklı 6/1 ve 6/2 maddeleri kapsamında yapılacak başvurular hakkında 7440 sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) ile düzenlemeler yapılmış olup, ilgili Genel Tebliğin "VI- İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümler" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde; Ba formunun "Soyadı/Adı Unvanı" bölümüne "Muhtelif Satıcılar (7440 sayılı Kanun Madde 6/1)", "Vergi Kimlik Numarası" bölümüne (3333 333 333), Bs formunun "Soyadı/Adı Unvanı" bölümüne "Muhtelif Alıcılar (7440 sayılı Kanun Madde 6/2)", "Vergi Kimlik Numarası" bölümüne (4444 444 444) yazılabilmesi için Beyanname Düzenleme Programında (BDP) değişiklik yapılmıştır.

“Kurum Geçici Beyannamesinde” değişiklik yapılmıştır.

  • Beyanname Düzenleme Programında Kurum Geçici Vergi Beyannamesinde; "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümüne 353, 386, 387 kodları, "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar" tablosunda yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" listesine 182 ila 187 kodları, "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" tablosuna "7440 sayılı Kanun kapsamında oluşan KKEG" satırı eklenmiştir.

GİB tarafından, 7440 Sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin 10 uncu fıkrası kapsamında verilecek beyannamelere ilişkin önemli bir duyuru yapılmıştır.

  • 7440 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin 10 uncu fıkrası kapsamında pişmanlıkla, kanuni süresinden sonra kendiliğinden veya izah kapsamında verilecek beyannameler için e-Beyanname sisteminde özel onay bölümüne "7440" seçeneği eklenmiştir. 
  • Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

4 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile,

  • “Kurum, hasarın giderilmesinde ve tazminatın ödenmesinde, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 11. maddesinin altıncı fıkrası kapsamında orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde bu Yönetmelikte düzenlenen oranlara ek olarak %20’ye kadar indirim uygulaması getirebilir.” maddesi eklenmiştir.
  • Sigorta poliçesinin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması durumunda, sigorta şirketine tahakkuk eden prim 40 “250” TL’den az olamaz. Bu primin 32 “200” TL’si acente komisyonu olarak tahakkuk ettirilir. Şeklinde değiştirilmiştir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.



Bu bülten ile ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki 15 günlük bültenimizde tekrar önemli konuları sizler için özetleyeceğiz.


Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy




PDF İndir