2023-44 / Vakıflara Vergi Muafiyeti Sağlanması Şartları ve YMM Rapor Zorunluluğu!
4962 sayılı Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Kanunun 20. maddesinde, “Gelirlerinin en az üçte ikisini nevi itibarıyla genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflara, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınabiliyor.
Peki Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınmasının Şartları Nelerdir?
- Sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmesi,
- Faaliyetlerinin kamuya açık ve Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olmasını hedeflemesi,
- Belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaç edinmemesi,
- Kuruldukları tarihten itibaren en az bir yıl süreyle faaliyette bulunmuş olması,
- Bilanço esasına göre defter tutması ve son olarak,
- Vergi muafiyeti talebinde bulunan vakıfların, vergi muafiyeti talebinde bulundukları tarihte gelir getirici mal varlığı ve yıllık gelir tutarları için belirlenen sınırlara sahip olmaları gerekir.
Vergi Muafiyetinden Yararlanmada Usuller Nelerdir?
Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vakıflar, taleplerini içeren bir yazı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunurlar. Bu vakıflar başvuru yazısının ekinde;
- Vakıf resmi senedinin örneği,
- Gelir getirici malvarlığı ve yıllık gelire ilişkin bilgi ve belgeleri,
- Son beş yıl içinde resmi senette yazılı olup amaçlar arasında yer alan sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konuları ile ilgili olarak gösterilen faaliyetleri içeren faaliyet raporunu Bakanlığa göndermeliler.
Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların Yükümlülükleri Nelerdir?
Vergi muafiyeti tanınan vakıfların, dönem sonunda düzenlenecek bilanço ve gelir gider tablosu ile bir yıllık faaliyetlerinin sonuçlarını gösteren kesin bütçelerin birer örneği, yıllık faaliyet raporu ve yeminli mali müşavirce düzenlenmiş tasdik raporu ile birlikte yılın ilk üç ayı içinde Bakanlığa göndermesi gerekmektedir.
Yıllık faaliyet raporu dışındaki belgelerin 3568 sayılı Kanun ve ilgili Genel Tebliğ esaslarına uygun olarak yeminli mali müşavire onaylattırılmış olması gerekir. Yeminli mali müşavire onaylattırılmadan gönderilen belgeler hiç gönderilmemiş sayılır.
Vergi muafiyeti tanınan vakıfların listesi GİB tarafından yayımlanmakta olup, 316 tane vakıf için bu muafiyet tanımlanmıştır. Vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları uyarınca yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebileceği unutulmamalıdır.
- Bağış ve yardımlara ilişkin vergi rehberi özetine ise tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Taxia
PDF İndir