2023-41 / Mart Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler
Değerli okuyucularımız, Mart Ay Ortası Mali Gelişmeler bülteni ile karşınızdayız. Çok yoğun bir ay olduğu belli.
Öncelikle Mart ayı Gelir Vergisi Beyanname ayı olduğu için Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin güncel özelgeleri sizler için derledik.
Bu bültenimizde ise; 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunuyla gelen af ve yapılandırma konularına ilişkin düzenlemeleri, yeni gelen ek vergi konusunu, afet yeniden imar fonu kanun teklifini, olağanüstü hâl kapsamında alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini, Anayasa Mahkemesi tarafından bu ay mali konularda verilen kararları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Her zaman olduğu gibi vergi ile başlıyoruz.
VERGİ
7440 sayılı Vergi Yapılandırma Kanunu Resmî Gazete’ de yayımlandı.
- Plan ve Bütçe Komisyonu’na kadar Meclis’te hızlı bir şekilde ilerleyen 7440 sayılı Vergi Af ve Yapılandırma Kanunu çok önemli konular içerdiği için 3’e böldük.
- Af ve yapılandırma konularına ilişkin düzenlemeler için tıklayınız.
- 2022 yılı da matrah artırımı kapsamına girmiştir.
- 2022 yılı kurumlar vergisi matrahının artırılması Ek Vergi açısından bir inceleme kalkanı sağlamamaktadır.
- Matrah artırımı beyannamelerinden 1.000TL damga vergisi alınacaktır.
- Kesinleşmiş olan alacaklar yapılandırma kapsamına girmiştir. 2016 sonrası yapılandırma katsayısı Yİ-ÜFE aylık 0,75’tir.
- Kesinleşmemiş olan alacaklar ve inceleme safhasında olanlar için özel bir düzenleme yapılmıştır.
- Başvuru yapılırsa devam eden vergi incelemeleri 7 iş günü içinde bitirilecektir. Önceden bu süre çok daha uzundu ve gereksiz bir tansiyona sebep oluyordu.
- İşletme kayıtlarının düzeltilmesi (kasa/cari, emtia ve demirbaş affı) için baz alınacak bilanço 31.12.2022 bilançosudur.
- Kapsama kesinleşmiş SGK alacakları, ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezaları ile çeşitli aidat, ceza, para cezası ve ödemeler de girmektedir.
- Peşin ödeyenlere indirim yapılmaktadır.
- Başvurular 31 Mayıs’a kadar gerçekleştirilecek, peşin ödeme ve ilk taksit ödemesi ise 30 Haziran sonuna kadar yapılacaktır.
- Ek Vergi: Deprem nedeniyle bazı kurumların 2022 yılında yararlanacakları indirim ve istisna kalemleri üzerinden %5 veya %10 oranında ilave vergi alınacaktır. Yeni gelen Ek Vergi konusunu BDP programı üzerinden kolayca takip edilebilmesi için tablolarla birlikte özet olarak hazırladık. Bu çalışmayı linkte
- Ek verginin kapsamına bağış ve yardımlardan kaynaklı indirimler ve kooperatiflerde uygulanan risturnlar girmeyecek, deprem bölgesindeki kurumlar ise muaf olacaktır.
- Yeni ek vergiden mikro ve küçük işletmelerin Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknokent kazançları muaf olacaktır.
- Meclis’te çok hızlıca ele alındığı, vergi ve muhasebe tekniği ile BDP (beyanname düzenleme programı) açısından kafaları karıştıran noktaları olduğu için konuyla ilgili bir Tebliğ çalışması yayımlanmasını bekliyoruz.
- Tebliğ’de %5 indirimli ek vergi uygulamasına ilişkin tevsik edici belgeler, dönem kazancıyla ilişkilendirme konusunda ayrıntılı örnekler ve açıklama, istisna veya indirimden vazgeçme hakkı, kapanmamış bilançolarda ayrılacak vergi karşılığı, verginin beyannamede gösterilmesi vd konuların açıklanması beklenmektedir.
- Kanun’da Yer Alan Diğer Vergisel Düzenlemeler
- Dünyada debt-push down tabir edilen birleşme durumlarında finansman gider kısıtlaması mevzuatımıza girmiş oldu. Geriye doğru yapılan geçici madde düzenlemesi ise Meclis’te Komisyon görüşmeleri sırasında Kanun Teklifinden çıkartıldı.
- Genç girişimciler için istisna rakamı 150binTL'ye yükseltilmiştir.
- Sporda Özel Fon Uygulaması: Spor kulüpleri ve spor A.Ş.’ler için daha önce benzeri yapılan uygulamaya paralel sporculardan kesilen gelir vergisi tutarlarının özel bir fon hesabında belli kurallarla belli alanlar için harcanması konusu tekrar gündeme gelmiştir.
- Ar-Ge’ de Uzaktan Çalışma: Cumhurbaşkanı’na Ar-Ge, tasarım merkezleri ve teknokentlerde %100’e kadar uzaktan çalışma durumlarında teşviklerin devamını sağlama konusunda yetki verilmektedir. (Daha önce %20 olan bu yetki en son %75’e çıkarılmıştı.)
- Bazı köylerde uygulanan birtakım vergisel muafiyet, indirimli ücret ve vergi indirimlerinin süresi 3 yıl daha uzatılmıştır. Seçim nedeniyle 2022 yılı sonunda biten uygulamanın 3 yıl daha ertelendiği anlaşılmaktadır.
- Depremden etkilenen hizmet erbabına yapılan 50binTL’yi geçmeyen nakdi ödemeler gelir vergisinden istisna ve SGK’dan bağışık olacaktır.
- Deprem Bölgesine Özel Düzenlemeler: Deprem nedeniyle zayi belgesi alınması, terkin edilmesi gereken emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve çevre temizlik vergileri ile kaldırılması gereken hacizler, deprem bölgesinde alacağı olanlar için şüpheli alacak karşılığı ayrılması, ilan ücreti alınmadan yapılacak ticaret sicil ile esnaf ve sanatkâr işlemleri Genel Kurul’da Kanun’a eklenen düzenlemeler olup, uygulamanın usul ve esasları Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacaktır.
- Deprem nedeniyle “emsal kira bedeli” uygulanmayacak, temmuz ayı sonuna kadar bazı işlemlerde veraset ve intikal vergisi istisnası uygulanacaktır.
Vergi barışından yararlanmak için başvuru yapabilirsiniz. Son gün 31 Mart 2023.
- Gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışında veya yurt içinde bulunan sayılan varlıklarını bu ay sonuna kadar bildirim veya beyanda bulunmak suretiyle uygulamadan yararlanabilirler.
- 7417 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 15’inci madde ve 1 No.lu Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğinde ayrıntılara yer verilmiştir.
- Söz konusu düzenlemeyle;
- Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defter kayıtlarına alınması,
- Yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına alınması ve
- Yurt içinde bulunan madde kapsamındaki varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlarca beyan edilmesi imkânı getirilmiştir.
- Yurt dışındaki söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamakta olup düzenlemeden herkes yararlanabilecektir.
- Banka ve aracı kurumlara bildirilen yurt dışındaki varlıkların değeri üzerinden, 31/3/2023 tarihine kadar yapılan bildirimler için %3 oranında hesaplanacak vergi, bildirim esnasında banka ve aracı kurumlara peşin olarak ödenebilecektir.
- Verginin İadesi: Bildirilen varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılan hesaplarda en az bir yıl süreyle tutulması halinde vergi %0 olarak uygulanacak ve peşin olarak ödenmiş olan vergi bildirim sahibinin ilgili vergi dairesine başvurusu üzerine kendisine iade edilecektir.
- Vergi dairelerine beyan edilen yurt içi varlıkların değeri üzerinden %3 oranında vergi tarh edilecek ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir.
- Beyan edilerek işletme kayıtlarına alınacak taşınmazların işletmeye devrine ilişkin tapuda yapılacak işlemlerden harç alınmayacaktır.
- Ayrıca, taşınmazların işletmeye devri, elden çıkarma sayılmayacak ve değer artış kazancı hesaplanmayacaktır.
- Bildirilen veya beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
- Ayrıntılı bilgilere bu konuda uzmanlarımızın hazırladığı bültenden ulaşabilirsiniz.
Afet Yeniden İmar Fonu Kanun Teklifi TBMM Komisyon’da kabul edilmiştir.
- Teklif ile; doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kurulması, Fonun yönetimi ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan dış finansmanın Fona karşılıksız olarak tahsis edilebilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilmesi amaçlanmaktadır.
- Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 9 Mart 2023 tarihli toplantısında kabul edilmiş, henüz Rapor Meclis web sayfasına yüklenmemiştir. Kanunun Genel Kurul safhasını sizin için takip ediyor olacağız.
- Detaylı bilgiler için ilgili Taxia bültenine tıklayınız.
21 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun;
- 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında, nakdi sermaye artışlarının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için indirim oranının %75 olarak uygulanması ile 5/7/2022 tarihinden itibaren yapılacak sermaye artırımları için sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanacağına,
- 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre, 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların elde ettiği kazançların %50’sinin beyan edilen kurum kazancından indirilebileceğine,
- 32/B maddesine göre, sermayesi işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni veya nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergileme yapılacağı hususunun netleştirilmesine ilişkin açıklamalara yer verilen Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 21) Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
- Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalara ve Taslak Tebliğe göre değiştirilen kısımlara Taxia Blog’dan ulaşabilirsiniz.
- Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan bazı malların özel tüketim vergisi matrahları yeniden tespit edilmiştir.
- Karar ile, 87.03 tarife pozisyonunda ve “Sadece elektrik motorlu olanlar” satırı altında yer alan bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları yeniden belirlenmiş olup, bu kapsamda bulunan sadece elektrikli motora sahip binek otomobillerin matrahına göre daha düşük orandan vergilendirilmeleri sağlanmıştır.
- İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.
Tecil-terkin uygulaması kapsamında teslim edilen malların ihracat sürelerinin uzatılmasını konu eden, Katma Değer Vergisi Kanunu’na ilişkin bir Sirküler yayımlanmıştır.
- Bu sirkülere göre, deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başından itibaren başlayan üç aylık sürenin sonu 6/2/2023 ila 31/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasına rastlayan mükellefler bakımından, ek süre için vergi dairesine başvuru yapılmaksızın bu sürenin mücbir sebep kapsamında üç ay daha uzatılmış kabul edilmesi uygun bulunmuştur. İhracat süresi, belirtilen süreden önce dolmakla birlikte, ihracatın gerçekleştirilmesi için ek süre talebine ilişkin 15 günlük başvuru süresi mezkur döneme rastlayan mükellefler de aynı kapsamda değerlendirilecektir.
- İlgili Sirküler için tıklayınız.
46 seri numaralı KDV Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır
- Tebliğ Taslağında 7440 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler, KDV iadesine ilişkin hususlar, hasılat usulü ile vergileme kapsamına alınan şehir için yolcu taşımacılığı işi, 2023 UEFA Kupasına ilişkin KDV istisnası, iade talebinde bulunulacak asgari sınır ve özel esas uygulamaları ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
“7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 3. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır.
- Bu Tebliğ ile, alacaklılarca, bankalardan 15/08/2022 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla devir ve temlik alınan ve Kanunun yürürlüğe girdiği 9/11/2022 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla anapara takip bakiyesi ikibinbeşyüz TL (2.500 Türk lirası) ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacaklar bu Tebliğ kapsamında tasfiye edilebileceği ifade edilmiştir.
- İlgili Tebliğ için tıklayınız.
SGK & İŞKUR
EYT Kanunu: 3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayan ve SSK’lılar için işe başlama tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim günü şartını tamamlayan,
- BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için kadınlarda 20 yıl sigortalılık ve 7200 prim günü, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık ve 9000 prim günü şartlarını sağlayan kişiler yaş şartı aranmaksızın emekli olabileceklerdir.
- Uygulamayla ilgili pratik konulara 20 soru 20 cevap olarak yer verdik
- 32121 sayılı Resmî Gazete ’ye ulaşmak için tıklayınız.
3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmî Gazete’ de Olağanüstü Hal Kapsamında Sosyal Hizmetler Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanmıştır.
- Olağanüstü hâl ilan edilen illerde bulunan ve bu illerden nakli yapılarak aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca başka illerdeki kuruluşlara yerleştirilen engelliler bakımından durum bildirir sağlık raporu bulunması şartıyla ülkü genelindeki özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulabilmesi için ağır engellilik ve 24 Mayıs 1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanununun ek 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir ölçütü şartları,
- 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına yönelik hizmet alımıyla bakım hizmeti sunulabilmesi için 2828 sayılı kanunun ek 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir ölçütü şartı 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren olağanüstü hâl süresince aranmaz.
- Kararname’ye ulaşmak için tıklayınız.
Asgari Ücret Desteği Hakkında Genelge
7 Mart 2023 tarihli ve 2023/12 sayılı Genelge ile işverenlere 2023 yılı için Ocak ila Haziran aylarında/döneminde uygulanacak olan asgari ücret desteğinde 2023 yılı için sağlanacak olan destek tutarına esas gün sayısının tespitinde dikkate alınacak prime esas günlük kazanç tutarı 250 TL, desteğe esas günlük tutar 13,33 TL olarak, SGK’nın 07.03.2023 tarihli ve 2023/12 sayılı Genelgesi ile hükme bağlanmıştır.
Buna göre destekten yararlanma şartları aşağıdaki gibidir.
- 2023 yılı Ocak ile Haziran aylarına ait Aylık Prim Hizmet Belgesi veya Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi’nin yasal süresi içerisinde verilmesi,
- 2023 yılında tescil edilmiş/edilecek olan işyerleri için söz konusu destekten yararlanılması için
- APHB/MHPB’lerden doğan sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi ve borç varsa taksitlendirilmiş olması,
- 2023 yılı Ocak ile Haziran ayları için çalıştırılan kişilerin sigortalı olarak bildirilmiş ve bildirilen sigortalıların da fiilen çalıştırılmış olması,
- 2023 yılı Ocak ile Haziran ayları için sigorta primine esas kazancın eksik bildirildiğine veya hiç bildirilmediğine dair denetim ve kontrolle yetkili olan memurlarca bir tespitin yapılmamış olması, gerekmektedir.
2023 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerlerinin;
- SGK’ya vadesi geçmiş borcu olsa dahi asgari ücret desteğinden yararlanılabileceği gibi, Aylık Prim Hizmet Belgesi veya Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi’nden kaynaklanan prim borçlarının ödenmiş olma şartı da bulunmamaktadır.
- Anılan 2023/12 sayılı Genelge’ ye ulaşmak için tıklayınız.
12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 111’inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
- “(6) Başladığı yıl içinde bitirilmiş olan inşaat maliyetinin hesaplanmasında inşaatın bittiği tarihte yürürlükte olan; başladığı yıldan sonraki yıllarda bitirilmiş inşaat maliyetinin hesabında ise inşaatın bitirildiği yıldan önceki yıla ait yayımlanan son birim maliyet bedeli esas alınır.”
- (6) Başladığı yıl içinde bitirilmiş olan inşaatın maliyetinin hesaplanmasında o yıl için tespit edilen, başladığı yıldan sonraki yıllarda bitirilmiş inşaatın maliyetinin hesabında ise bitirildiği yıldan önceki yıla ait birim maliyet bedeli esas alınır.
- Bu Yönetmelik değişikliği 2/6/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde (15 Mart 2023) yürürlüğe girer.
- Madde başlığı “özel nitelikteki inşaatlarda araştırma ve re’sen yapılacak işlemler” olup gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği haiz olmayan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan özel nitelikteki inşaat işyerleri hakkında ünitece yapılacak araştırma; inşaat maliyetine Kurumca yayımlanan tebliğ ile belirlenen asgari işçilik oranının %25 eksiği uygulanmak suretiyle yapılır.
Gemi Adamları İaşe Bedeli Tespit Kurulu Kararı 8 Mart 2023 tarih ve 32126 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmıştır. Buna göre;
- 13 Eylül 2022 tarih ve 31952 sayılı Resmî Gazete ‘de 80,00 TL olarak yayımlanan iaşe bedelinin, bu miktarın aradan geçen zaman içinde gıda maddeleri fiyatlarında meydana gelen yükselmeler karşısında yetersiz kalması nedeniyle iaşe bedelinin yeniden tespitini zorunlu bulunarak bütün sahil mıntıkalarına ve göllere uygulanmak üzere beher gemi adamına verilen günlük nakdi iaşe bedelinin net 98 TL olarak tespit edilmesine karar verilmiştir.
- Resmî Gazete’ ye ulaşmak için tıklayınız.
TEŞVİK & AR-GE
Yeni proje bazlı teşvik kararı yayımlanmıştır.
8 Mart 2023 tarihli ve 32126 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile;
- Gaziantep ilinde yapılacak olan selülozik elyaf üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı destekleri açıklanmıştır.
- Teşvikte; Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Vergi İndirimi, Nitelikli Personel Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, faiz / kâr payı desteği ve enerji desteği yer almaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Deprem Bölgesine Yönelik Sanayi Bölgeleri, Yatırım Teşvik Süreçleri Tarım Alanında Tedbirler Alınmıştır
Deprem nedeniyle alınan mali ve vergisel tedbirlere topluca linkten ulaşabilirsiniz.
- Afet nedeniyle Devlet vergi ve benzeri mali yükümlülüklerde ertelemeler yapmıştır. Her kurum kendi alanına ilişkin mevzuatın verdiği yetkiler ölçüsünde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmaktadır. Bunlar dışında alınan Cumhurbaşkanlığı Kararları da aşağıda özetlenmektedir.
12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete ile 136 sayı numaralı “Olağanüstü Hal Kapsamında Sanayi İşyerlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yayımlanmıştır. Kararnamenin amacı, olağanüstü hâl kapsamında sanayi işyerlerine ilişkin bazı düzenlemelerin yapılmasıdır. Kararname ile;
- Sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler alınmış. Bu tedbirlerden biri şu şekildedir;
- Etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde afetten etkilenen sanayi işyerlerinin zararlarının giderilmesi amacıyla yapılan ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu afet hesabında toplanan bağışlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanılacağı kararı alınmıştır.
- Sanayi sitelerine verilecek destekler ve
- Sanayi çalışanlarının geçici barınmasına verilecek destekler açıklanmıştır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
10 Mart 2023 tarihli ve 32128 sayılı Resmî Gazete ile “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” yayımlanmıştır. Karar ile;
- Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın “yatırım yeri tahsisi” başlıklı 16. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yatırımlara” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımlara” ibaresi eklenmiştir.
- Kararın “öncelikli yatırım konuları” başlıklı 17. maddesinin birinci fıkrasına şu bent eklenmiştir; US-97 kodu 2519.0.04 olan vulkanize edilmiş kauçuktan taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları üretimine yönelik yatırımlar (depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazı, epoksi kaplı öngerme halatı vb.).” Böylece depreme yönelik olarak bu yatırımlar bir üst teşvikten yararlanma imkanına kavuşmuştur.
- Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İlleri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde yapılmakta olan yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin süresi herhangi bir talep alınmaksızın üç yıl uzatılmış sayılır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete ile 134 sayı numaralı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bölgesel Kalkınma ile Yatırım Teşviklerine İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yayımlanmıştır. Kararnamenin amacı olağanüstü hâl kapsamında bölgesel kalkınma ile yatırım teşviklerine ilişkin bazı tedbirlerin alınmasıdır. Kararname ile;
- Yatırım süresi biten ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri talep alınmaksızın, yatırım süresi devam eden yatırım teşvik belgeleri ise bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde talep edilmesi halinde, yatırım teşvik belgesindeki kayıt ve şartlar aranmaksızın mevcut haliyle tamamlanmış sayılır.
- Afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yapılmakta olan yatırımlar için bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamalarına istinaden düzenlenen ve 6/2/2023 tarihi itibarıyla tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri, bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde talep edilmesi halinde, yatırım teşvik belgesinde kayıtlı desteklerin durdurulması ve yararlanılan desteklerin geri alınmaması suretiyle yatırım teşvik belgesindeki kayıt ve koşullar aranmaksızın mevcut haliyle tamamlanmış sayılır.
- Afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerden Cumhurbaşkanınca belirlenecek il ve ilçelerde gerçekleştirilecek yatırımlara yönelik yatırım teşvik belgesi düzenlenebilmesi için yapılacak başvurularda, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ek 1. maddesinde belirtilen Değerlendirme Komitesinin kararı aranmaz.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
12 Mart 2023 tarih ve 32130 sayılı Resmî Gazete ile Olağanüstü Hal Kapsamında Tarım Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır.
- 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine, bulundukları bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliğini artırmak ve hayvan sağlığı ile refahını temin etmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere, canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı yapılacaktır.
- 32130 sayılı Resmî Gazete’ ye ulaşmak için tıklayınız.
FİNANS & PARA
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu alacaklarının takip ve tahsilinde “yurt dışına çıkış tahdidi” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Cumhurbaşkanı Kararı ile Kredi Garanti Kurumlarına sağlanan hazine desteğine ilişkin değişiklikler yapılmıştır.
- Depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren yararlanıcılara verilecek yeni kefaletlerde 4. maddenin 1 inci fıkrasının (b) bendinde yer alan koşul 01/01/2024 tarihine kadar aranmayacaktır.
Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince esnaf ve sanatkarlara kredi kullandırılmasında değişiklikler yapılmıştır.
- İlgili kişinin vergi mükellefliği sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde tekrar esnaflık faaliyetine başlamaması durumunda mevcut kredileri gelir kaybı uygulamasından çıkarılacaktır.
- TESKOMB ve ESKKK kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasıyla ilgili kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi kullandırılmasıyla ilgili kredi borçlarının ertelenmesine dair karar yürürlüğe konmuştur.
SPK tarafından piyasaların sağlığını korumak adına pay senetlerinin geri alımı konusunda ilke kararları alınmıştır.
BDDK tarafından 9 Mart 2023 tarihinde bankalarca hazırlanacak önlem planlarına ilişkin iyi uygulama rehberi yayımlanmıştır.
- Rehberin amacı, mali bünyelerinde bozulma yaratacak herhangi bir hal görülmesi durumunda mali bünyelerini korumak ve faaliyetlerini sürdürmek amacıyla bankalar tarafından zamanında ve etkili şekilde uygulanabilecek önlem planlarının hazırlanmasında dikkate alınacak hususlara ilişkin beklenen iyi uygulamaları açıklamaktır.
- Rehber, Sistemik Önemli Bankalarca Hazırlanacak Önlem Planlarına İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
- Rehberde önlem planları, yönetim süreçleri, stratejik analizler, etki analizleri, göstergeler, banka ihtiyarına bırakılan uygulamalar, iletişim ve kamuya açıklamalar konularına yer verilmiştir.
Emeklilik Yatırım Fonları yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır.
- Emeklilik yatırım fonlarının izahnamelerinin ve izahname tadil metinlerinin ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde (TTSG) ilan yükümlülükleri kaldırılmıştır.
- Bunun yerine yatırım fonlarında da uygulandığı üzere izahname/izahname tadil metninin nerede yayımlandığı hususunun ticaret siciline tescil ettirilmesi ve TTSG’ de ilan edilmesi yükümlülüğü getirilmiştir.
- Basın duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.
Yakın zamanda gerçekleşen depremler nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının temininde aksaklıklar yaşanmaması amacıyla tedbirler alınmıştır.
İhale edilen mal ve hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esaslarda değişiklik yapılmıştır.
- Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan ve aşmayan hizmet alımları için ayrı ayrı olmak üzere hangi girdiler için fiyat farkı hesaplanması gerektiği düzenlenmiştir. Buna göre;
- Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
- Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan ve ihale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü hizmet alımlarında, işçilik ücretindeki değişimden kaynaklı fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunluluğu getirilirken işçilik dışındaki diğer girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi hususu idarelerin takdirine bırakılmıştır. Ayrıca sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan diğer hizmet alımlarında yine idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilebilecektir.
- Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer verilen puan birimleri üzerinden ihaleye çıkılan teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında, hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimlerinin fiyat farkı olarak ödenmesine veya kesilmesine yönelik değişiklik yapılmıştır.
- CNG alımları için fiyat farkı hesabında EPDK tarafından yayımlanan fiyatların kullanılması yönünde değişiklik yapılmıştır.
- Karara ulaşmak için tıklayınız.
Kamu İhale Kurumu tarafından sözleşmenin feshi halinde sigorta giderlerinin karşılanması hususunda kurul kararı alınmıştır.
BAĞIMSIZ DENETİM
KGK tarafından Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar’da (Bağımsızlık Standartları Dâhil) Yapılan Değişikliklerin Yayımlanması Hakkında Duyuru
Bilindiği üzere, Muhasebeciler İçin Uluslararası Etik Standartları Kurulu (IESBA) tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar’da (Bağımsızlık Standartları Dâhil) (Etik Kurallar) etik hususlara ilişkin güncel gelişmeler ve diğer standartlarda yapılan değişiklikler doğrultusunda çeşitli revizyon çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda, Etik Kurallar’da;
- Kalite Yönetimi Projesi Kapsamında Etik Kurallarda Yapılan Değişiklikler,
- Kaliteyi Gözden Geçiren Kişinin ve Diğer Uygun Gözden Geçirenlerin Tarafsızlıklarının Ele Alınması Projesi Kapsamında Etik Kurallarda Yapılan Değişiklikler,
- Ücretler Projesi Kapsamında Etik Kurallarda Yapılan Değişiklikler ve
- Güvence Dışı Hizmet Sunumu Projesi Kapsamında Etik Kurallarda Yapılan Değişiklikler başlıklarıyla bazı değişiklikler yapılmıştır.
- Bu değişikliklere ilişkin detay için tıklayınız.
Katılım Finans Kuruluşları İçin Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve (Revize) Taslak Metni Kamuoyu Görüşüne Açılmıştır.
Bilindiği üzere, Kurum tarafından ülkemizdeki katılım finans sektörünün gelişimine katkı sağlamak, söz konusu sektöre özgü finansal işlemlerin kalitesini ve bu işlemler hakkında farkındalığı artırmak amacıyla katılım finans alanında yayımlanan uluslararası standartların mevzuatımıza kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
- Bu kapsamda, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI) tarafından yayımlanan Katılım Finans Muhasebe Standartlarının (KFMS) mevzuatımıza kazandırılması amacıyla, Kurum tarafından hazırlanan 1 adet Kavramsal Çerçeve, 1 adet Katılım Finans Muhasebe Rehberi ile 25 adet KFMS Resmî Gazete’ de yayımlanarak mevzuatımıza kazandırılmıştır.
- Bununla birlikte, ilk versiyonu 21/05/2019 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan “Faizsiz Finans Kuruluşlarının Finansal Raporlamasına İlişkin Kavramsal Çerçeve” nin revize edilmiş versiyonu olan “Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve (Revize)” taslak metni Kurumumuz internet sitesinde kamuoyu görüşüne açılmıştır.
- İlgili kavramsal çerçevenin taslak metnine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
TİCARİ DÜZENLEMELER
TBMM’ye İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunulmuştur.
Teklif ile,
- Konut olarak kullanılan yerlerde haciz yapılmasının icra mahkemesi kararına bağlanması,
- Aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden ev eşyalarının haczinin yasaklanması,
- Mesleğe yeni başlayan avukatların mali yönden desteklenmesi yönünde tedbirler alınması,
- Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından arabulucuya başvurulmasının dava şartı hâline getirilmesi,
- Delil tespiti işlemlerinin noterler tarafından da yapılabilmesine olanak tanınması,
- Sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin üretim ve ticareti suçuna yönelik cezaların yarı oranında artırılması,
- Göçmen kaçakçılığı suçuyla etkin mücadele doğrultusunda tedbirler alınması ve yargı alanına ilişkin diğer bazı düzenlemelerin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Kanun Teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülecektir.
İKLİM VE ÇEVRE
Çevre Kanunu ile ilgili Kanun Değişikliği TBMM Komisyon’da kabul edilmiştir.
- 11 maddelik Kanun Teklifi, bazı maddelerin çıkarılması ve bazılarının ilavesiyle 13 madde olarak kabul edilmiş olup bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi planlanmaktadır.
- Komisyon raporu için tıklayınız.
- Kanun ile ilgili tüm ayrıntılara Taxia bülten yazısından erişebilirsiniz.
Organize Sanayi Bölgeleri Kanun Teklifi TBMM gündemindedir.
- Yeni Kanun Teklifi ile organize sanayi bölgelerinin enerji açısından daha verimli ve sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Enerji piyasasının güvenilirliğini arttırıp daha efektif bir ortam sağlamak amacıyla alınan tedbirlerin yanı sıra, işlem gören bu enerjinin sorumlu ve yenilenebilir bir şekilde kullanımını teşvik etmek adına yeşil OSB kavramı tanımlanmıştır.
- Teklif ile;
- Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) planlama, kuruluş ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin olarak;
- Yeşil OSB tanımının yapılarak belirlenen kriterler çerçevesinde OSB'lerin TSE tarafından sertifikalandırılması,
- OSB'nin kuruluşunda yer alacak kurum ve kuruluşların kapsamının genişletilmesi ile daha güçlü OSB'lerin kurulması,
- TENMAK denetçisi pozisyonuna atamaların yapılması, Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14'üncü maddesi kapsamında kurulacak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinin altyapı tesisi kapsamına alınması,
- İhraç edilen doğal gaza ilişkin iletim tarifelerinin yurtiçi iletim tarifelerinin tabi olduğu kısıtlamalara tabi olmaması ve doğal gaz ithalatına hem BOTAŞ hem de özel sektör tüzel kişileri açısından serbestlik getirilmesi amaçlanmaktadır.
- Kanuna ilişkin kısa bir özete yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DIŞ TİCARET
Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2022/1)’in yürürlükten kaldırılmasına dair Tebliğ (İhracat: 2023/5) yayımlanmıştır.
Ticaret Bakanlığı tarafından 32126 sayı 8 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’ de Yayımlanan Tebliğ ile;
- 27/1/2022 tarihli ve 31732 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, tabloda belirtilen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu numaralı ürünlerin kati ihracatında (ürünün ihracat gümrük beyannamesi ile yurt dışına döviz karşılığı ihracat) gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapması içerikli tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Tebliğ enflasyon nedeniyle domates, patates, tavuk gibi bazı ürünlerin ihracatına dönemsel sınırlamalar getirmekteydi.
- Resmî Gazete’ ye ulaşmak için tıklayınız.
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2020/9)’de değişiklik yapılmasına dair Tebliğ Yayımlanmıştır.
Ticaret Bakanlığı Tarafından yayımlanan tebliğ ile;
- İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2020/9)’in 2’nci maddesinin ikinci fıkrası ‘‘1 inci maddede belirtilen ürünler, 03 gümrük tarife pozisyonu altında sınıflandırılan ürünler hariç olmak üzere, bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi kapsamında brüt 25 kg veya daha az miktarda olması durumunda kayda alma uygulamasına tabi değildir.” belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.
- Ek 1’inde yer alan “3926.20.00.00.11” gümrük tarife istatistik pozisyonu “3926.20.00.00.12” olarak değiştirilmiştir.
İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına ilişkin kararda değişiklikler 6886 ve 6921 sayılı Cumhurbaşkanı Kararları ile yayımlanmıştır.
- 6886 sayılı Karar ile; ilave gümrük vergisine ilişkin olarak 8703.80.10.00.11 ve 8703.80.10.00.19 GTİP numaralı satırlar değiştirilmiş ve ‘’Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli olanların ihracatında İlave Gümrük Vergisi %40 olarak uygulanır.’’ dipnotu eklenmiştir.
- 6922 sayılı Karar ile; ‘‘Demir veya çelikten diğer prefabrik yapılar ‘’ ve ‘’Diğer maddelerden diğer prefabrik yapılar’’ 31/07/2023 tarihine kadar İlave Gümrük Vergisi %0 olarak uygulanır. Konteyner ve prefabrik yapılarda KDV oranı da %1 olarak belirlenmişti. Deprem nedeniyle yurt dışından yoğun olarak bu tür yapılar ithal edildiği için ilave gümrük vergisinin %0 olmasını olumlu karşılıyoruz.
DİĞER MEVZUAT
Derneklerin olağanüstü hâl süresince uzatılan iş ve işlemleri hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır.
- 128 sayılı Kararname ile olağanüstü hâl kapsamında mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları, göç ve idari yaptırımlar hakkında bazı tedbirler alınmıştır.
- Belge ve pasaportların harç alınmaksızın yenilenmesi mümkündür.
- Derneklerin tüzüklerinde yer alan amaç ve çalışma konularına bakılmaksızın yaşanan afete ilişkin çalışma yapabilmeleri, yadım toplama faaliyetlerine ilişkin bildirim sürelerinin durdurulması, derneklerin bildirim ve beyanname verme sürelerinin olağanüstü hâl boyunca durması ve genel kurullarının yapılmayabileceği konusunda karar verilmiştir.
Mali mevzuat kapsamında uygulanacak olan parasal sınırları, faiz oranlarını ve alındı birim fiyatlarını belirleyen “Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 80)” Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır.
- İlgili Tebliğ için tıklayınız.
- Bu Tebliğ ile belirlenen sınırları, oranları ve fiyatları görmek için tıklayınız.
Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No:414) Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır.
- İlgili Tebliğ, 127 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
- Bu Tebliğ ile beraber, hazine taşınmazlarına ilişkin, idarece yapılan satışa esas tebligat tarihinden itibaren süresi içerisinde peşinat veya satış bedelini ödemesi gerektiği bildirilenlerden son ödeme tarihi, daha önce taksitli satış sözleşmesi imzalananlardan taksitlerinin vade tarihi, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, kira bedelleri ile hasılat payları ve benzeri bedellerin vade tarihi, erteleme dönemi içerisinde olanların ödeme süreleri ertelenmiştir.
- Hazine taşınmazlarından 06/02/2023 (bu tarih dâhil) tarihi itibarıyla işgale uğradığı tespit edilip henüz bedel tespit komisyonunca ecrimisil tespit ve takdir edilmeyen veya tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmeyen ecrimisil işlemleri, hasat ve sezon dönemi ile zamanaşımı süresi de dikkate alınmak suretiyle ertelenmiştir. Tebliğ kapsamındaki kullanım bedelleri ve ecrimisiller İdarece başvuru şartı aranmaksızın erteleme süresi kadar ertelenir ve taksitlendirilerek tahsil edilecektir.
- İlgili Tebliğ için tıklayınız.
Olağanüstü hâl kapsamında kamu alımları, alacakları ve sosyal tesislerine ilişkin bazı tedbirlerin alınması hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır.
- Anılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 213 Sayılı Vergisi Usul Kanununun 15. Maddesi kapsamında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki vergi dairelerince deprem tarihinden önce Bankalar, Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi (MKK) ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) nezdinde bulunan varlıklarla ilgili hacizlerin kaldırılacağı ifade edilmiştir.
- Diğer yandan mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki vergi dairelerinde gelir vergisi, kurumlar vergisi veya katma değer vergisi yönünden mükellefiyeti bulunanlar ile bu tarih itibarıyla yerleşim yeri bu yerler olan gerçek kişiler hakkında ülke genelindeki tüm vergi dairelerince deprem tarihinden önce bankalar, MKK ile PTT nezdindeki varlıklara tatbik edilmiş hacizler de kaldırılacaktır.
- Konuya ilişkin yayımlanan “Tahsilat İç Genelgesi (Seri No:2023/1)” ile, anılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nde yer alan hüküm nedeniyle bankalar, MKK ile PTT nezdinde olan ve çeşitli mevzuattan dolayı teminat olarak gösterilen varlıklara tatbik edilen hacizler ile ihtiyati hacizlerin kaldırılmaması gerektiği ifade edilmiştir.
- İlgili Cumhurbaşkanı Kararnamesi için tıklayınız.
- İlgili Genelge için tıklayınız.
ÖNEMLİ YARGI KARARLARI
Anayasa Mahkemesi bu ay mali konularda ikisi İptal bir tanesi de itirazın Reddine kararı vermiştir.
İcra ve İflas Kanunu’nun sonradan edinilen malların bildirilmesine ilişkin düzenlemesi Anayasa’ya aykırı bulunmamıştır.
- İcra ve İflas Kanunu’nun sonradan kazanılan malların ve kazancın 7 gün içinde icra dairesine bildirilmesine ilişkin kuralın Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verilmiştir. Karara göre alacaklı ve icra dairesini tüm teknolojik imkanlara rağmen borçlunun mal varlığındaki artıştan tamamen haberdar olması mümkün değildir. Yüklenen külfet ile elde edilecek yarar karşılaştırıldığında, adil dengenin bozulmadığına karar verilmiştir.
35 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde toplantı huzur hakkı ödenmesine ilişkin düzenleme hakkında İptal kararı verilmiştir. (2022/166 sayılı Karar)
- Karar, kanunla düzenlenmesi gereken Anayasal bir alan olduğu için, mali haklarla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin konu yönünden yetki aşımı olduğu ve iptalin 9 ay sonra yürürlüğe gireceğine yöneliktir. Bu sürede konunun TBMM’de kanunla düzenleneceği anlaşılmaktadır.
- İptal edilen kurala göre Türk Patent Yönetim Kurulu’na 9000 gösterge karşılığı günlük huzur hakkı ödenmektedir.
Anayasa Mahkemesi aynı şekilde Bakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarının emeklilik haklarına yönelik ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili maddesini İptal etmiştir. (2022/164 sayılı Karar)
Kooperatifler Kanunu’na eklenen geçici madde 11 Mahkeme tarafından İptal edilmiştir.
- Kooperatifler Kanunu’na Kayseri ilindeki kooperatiflerle ilgili olarak eklenen bir hüküm eşitlik ilkesine aykırı olduğu için İptal edilmiştir. Kanuna eklenen etap inşaatçılığıyla ilgili sorunların sadece Kayseri’ye mi has olduğu, başka illeri ilgilendirip ilgilendirmediği anlaşılamamıştır.
Bu bülten ile ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki 15 günlük bültenimizde tekrar önemli konuları sizler için özetleyeceğiz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir