2023-38 / Kurumların Bazılarına Yeni Ek Vergi Geldi
Plan ve Bütçe Komisyonu’na kadar Meclis’te hızlı bir şekilde ilerleyen 7440 sayılı Vergi Af ve Yapılandırma Kanunu çok önemli konular içerdiği için 3’e böldük.
- Af ve yapılandırma konularına ilişkin düzenlemeler için tıklayınız.
- Bu özet yazıda ise size bu Kanunla gelen Ek Vergi konusunu tablolarla ile birlikte iletmek istedik. Meclis’te çok hızlıca ele alındığı, vergi ve muhasebe tekniği ile BDP (beyanname düzenleme programı) açısından kafaları karıştıran noktaları olduğu için ayrı bir blog yazısı olarak ele alacağız.
- Son olarak ise, Kanun’da öngörülen diğer vergi hususlarını ayrı bir yazıda ele alacağız.
Şimdi deprem nedeniyle 22 bin civarında mükellefi ilgilendiren bu ilave vergiyi tartışalım.
Öncelikle ülkemizde 1 milyon civarında kurumlar vergisi mükellefi olduğu düşünüldüğünde yaklaşan seçimleri de düşünerek, kamu maliyecilerinin “mali anestezi etkisi veya mali his iptali” dediği, hissiyatı en zayıf mükellef grubunun seçildiğini söylesek yanlış olmayabilir.
Gelir İstatistiklerine Göre Kurumlar Vergisi Mükellef Sayısı (2023 ŞUBAT) : 1.084.255
Ek Vergi Düzenlemesi Nedir? Kimleri Etkiliyor?
Önce şunu söyleyelim, gelir vergisi mükelleflerine ek vergi yok. KDV, ÖTV gibi bir dolaylı vergi olmadığı için hemen hissetmeyeceğiz. Kurumların da tamamından değil, daha sofistike tabir edilebilecek indirim ve istisnalarla muhatap olanlara bu vergi geldi. Bir nevi bir bedel/harç gibi.
Kanun Teklifine genel kurul aşamasında getirilen ve tekrar müzakere edilerek şekillenen ek vergi şu şekilde:
- Teklifin 10’uncu maddesine eklenen 27’nci fıkra ile; kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle,
-
- Kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında;
- Kurumlar vergisi istisnaları ile yurtdışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınması öngörülmüştür.
- Bu verginin ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde, ikinci taksiti bu süreyi takip eden dördüncü ayda ödenir.
- Özel hesap dönemi tayin edilen mükelleflerde bu vergi, 2023 yılı içinde sona eren hesap dönemi için verilmesi gereken beyannamelerde gösterilmek suretiyle uygulanır
Vergiden Muaf Olanlar ve Kapsama Girmeyen İndirim ve İstisnalar
- 6/2/2023 tarihi itibarıyla, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İlleri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar ise ek vergiden muaf olacaktır.
- 5520 sayılı Kanunun
-
- 5 inci maddesinin birinci fıkrasının; (d), (i), (j) ve (k) bentleri ile geçici 14 üncü maddesi kapsamındaki istisnalar,
- 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının; (b), (c), (ç), (d), (e), (f), (g) ve (h) bentleri kapsamındaki indirimler,
- 193 sayılı Kanunun geçici 61 inci maddesi kapsamında tevkifata tabi yatırım indirimi istisnası ile
- İlgili Kanunları uyarınca kurum kazancından indirilebilen bağış ve yardımlar ile
- 10/7/2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407 nci maddesi kapsamında tanımlanan mikro (Çalışan Sayısı: 10’dan Az / Ciro: Maks. 5 Milyon TL) ve küçük (Çalışan Sayısı: 50’den Az / Ciro: Maks. 50 Milyon TL) işletmelerin teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden elde ettikleri istisnaya ve indirime konu kazançları üzerinden bu vergi hesaplanmayacaktır.
Okuma ve takip kolaylığı için ilgili kanun maddeleri ile oranları eşleştirebileceğiniz tablolara ulaşmak için tıklayınız.
- Bu tablolar BDP programı üzerinde zarar olsa dahi indirilebilecek olanlarla, kazancın bulunması halinde indirim konusu yapılabilecekler baz alınarak hazırlanmıştır.
Saygılarımızla,
Taxia
PDF İndir