2023-36 / Organize Sanayi Bölgeleri Kanun Teklifi
Yeni Kanun Teklifi ile organize sanayi bölgelerinin enerji açısından daha verimli ve sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Enerji piyasasının güvenilirliğini arttırıp daha efektif bir ortam sağlamak amacıyla alınan tedbirlerin yanı sıra, işlem gören bu enerjinin sorumlu ve yenilenebilir bir şekilde kullanımını teşvik etmek adına yeşil OSB kavramı tanımlanmıştır.
Yeşil OSB: “Kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık iş birliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü tarafından sertifikalandırılan OSB’ler.”
Bu tür sürdürülebilir organizasyonları teşvik etmek amacıyla yeşil OSB’ler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kredilendirilecek ve öncelikli olarak değerlendirilecektir. 4562 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesi kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından talep edilebilecek krediler açısından yeşil OSB statüsü taşımak önemli hale gelmiştir.
OSB alanlarının verimli ve amacına uygun olarak kullanılabilmesi için tedbirler alınmış ve şeffaflık ilkesi benimsenmiştir. OSB’leri düzenleyen 4562 sayılı Kanun’un 18’inci maddesi OSB’lerin arsa tahsisleri konusunu düzenlemektedir; teklifteki değişiklikler ile bu kapsamda benimsenen prensipler ve şeffaflık hususu vurgulanmak istenmiştir.
Sanayileşmenin getirdiği enerji ihtiyacını karşılamak adına hem yenilenebilir hem de konvansiyonel enerji kaynakları ile ilgili düzenlemeler de yapılmıştır. Örneğin, yenilenebilir enerji konusunda madencilik faaliyetlerinin ihtiyacını karşılayan lisanssız yenilenebilir enerji tesisleri “altyapı tesisi” kapsamına eklenmiştir. Yerli katkı desteğinin hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı enerji tesislerine bağlı elektrik depolama tesislerine de uygulanabilmesi sağlanmıştır.
Bunun yanı sıra doğal gaz kaynaklarına da önem verilmiştir. Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefleri doğrultusunda hem alıcı hem satıcı hem yerleşik hem yabancı tarafların katılımını sağlamak ve serbest rekabete izin vererek arz güvenliğini temin etmek amacıyla düzenlemeler getirilmiştir. Ayrıca LNG ve CNG gibi doğal gaz türevleri ile petrol ve türevlerini (LPG) de ilgilendiren düzenlemeler ile bu ürünlerin üzerlerindeki kısıtlamalar azaltılmış, bedellerinin tahsilatının usulleri belirlenmiştir.
Ayrıca, gümrük vergileri ile bunların ödenmelerine bağlı olarak tahsil edilmiş gecikme faizinin veya gecikme zammının geri verilmesinde, geri vermeye konu fazla tahsilatın yükümlüden kaynaklanması durumunda; geri verme başvurusunun yapıldığı tarihten, yükümlüden kaynaklanmaması durumunda ise, tahsilat tarihinden geri verme karanının tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için geri verilecek tutar üzerinden kanuni faiz oranında hesaplanan faiz ile birlikte ödemenin yapılması düzenlenmiştir.
Teklif 07/03/2023 tarihinde esas komisyon olarak Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, tali komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmektedir. Teklif metnine ulaşmak için tıklayınız. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Taxia Ekibi
PDF İndir