2023-33 / 21 No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’ de Yayımlandı!
Sermaye azaltımında vergileme, İstanbul Finans Merkezinde öngörülen transit ticarette %50 vergi indirimi ve nakdi sermaye indiriminde yabancı sermaye için uygulanan %75 indirim ile başta süresiz olarak öngörülen indirimin 5 yıl ile sınırlanması konularını ayrıntılı olarak ele alan 21 No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 2 ayın sonunda 1 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
İlgili Tebliğ’in taslak olarak yayımlanması sonrasında sizler için hazırlamış olduğumuz blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.
- Tebliğ Taslağı Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında 2 ay süreyle kalmıştır. Taslakların görüş ve öneriler için kamuoyuna açılmasını önemsiyoruz. Gelen görüş ve önerilerin de adet, sayfa sayısı, dikkate alınma oranı gibi bilgilerin de açıklanacağı günleri iple çekiyoruz.
Hatırlayacak olursak bu Tebliğ’de;
- 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Kanunun 59’uncu maddesi ile nakdi sermaye artışında indirim uygulamasının yurt dışından gelen sermaye için %50 yerine %75 olarak uygulanması,
- 01/07/2022 tarihli ve 7417 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle ile nakdi sermaye indiriminin 5 yıl ile sınırlanması,
- 03/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Kanunun 22’nci maddesi ile gelen sermaye azaltımında vergileme,
- 16/11/2022 tarihli ve 7421 sayılı Kanunun 20’nci maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yapılan düzenlemeler başta olmak üzere,
önemli açıklamalara yer verilmiş olup, 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde ilgili bölümler itibarıyla bazı değişiklikler yapılmış ve Tebliğe bazı ilave bölümler eklenmiştir.
Kâr Yedekleri Kullanılmak Suretiyle Yapılan Sermaye Artrımlarında Geri Adım
Yargı tarafında lehine karar çıkmasına rağmen GİB tarafından düzenlenerek kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulan taslağın aşağıdaki maddesi Tebliğ metninden çıkarılmıştır.
- “MADDE 1- 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin “5.6.2.4.3. Bedelsiz olarak elde edilen hisse senetlerinin satışından sağlanan kazançların durumu” başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sermaye yedekleri ve kar yedekleri kullanılmak suretiyle sermaye artırımında bulunulması neticesinde sermaye artırımı nedeniyle verilecek bedelsiz hisse senetlerinin, bu şirkete iştirak edenler yönünden aktif ve pasiflerinde bir artışa neden olmaması gerekir. Dolayısıyla, bedelsiz hisse senetleri nedeniyle aktifte tutulan hisselerin sadece adedi değişecek, bedelinde değişme olmayacaktır.”
Gelinen noktada, kâr yedekleri kullanılmak suretiyle yapılan sermaye artırımları nedeniyle ortaklara verilecek bedelsiz hisse senetleri kâr payı dağıtımı olarak kabul edilmeye devam edilecektir.
Konu Pandora’nın kutusuna benzedi, bir kere açıldı, niyet beyan edildi. Bakalım neler olacak, neler bitecek, merak ve ilgiyle takip edilecek bir konu olduğu çok aşikar.
Tebliğ Taslağında Yapılan Diğer Bazı Önemli Değişiklikler
- Kazançların kayıtlarda izlenmesi (Madde 7-8)
- Sermaye azaltımında konu edilebilecek sermaye unsurları (Madde 8-9)
Taslak metin ve yayımlanan Tebliğ arasındaki farklılıklara genel bir bakış atabileceğiniz çalışmamıza ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir