Abone Ol EN

2023-32 / Deprem Nedeniyle KDV İadeleri Konusu Tebliğle Düzenlendi

Deprem Nedeniyle KDV İadeleri Konusu Tebliğle Düzenlendi!
 
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 45 Seri Numaralı Tebliğ, 25 Şubat 2023 Tarih ve 32115 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Kısaca özetlemek gerekirse, Tebliğde;
  • Deprem nedeniyle alınan mücbir sebep kararına istinaden bölgede KDV iadesine ilişkin kolaylaştırıcı önlem ve uygulamalar ile
  • Prefabrik yapı ve konteyner teslimlerinden doğan KDV iadesinin yılı içinde aylık nakden yapılması konusu düzenlenmiştir.
  • Buna göre genel olarak, KDVİRA kontrolleri sonucunda olumsuzluk tespit edilmeyen kısım genel hükümlere göre iade edilirken kalan kısımlar HİS, İTUS sertifikası sahibi olanlar ve olmayanlar için nakden veya mahsuben farklı oranlarda teminat alınarak iade edilebilecektir.

45 Seri Numaralı Tebliğ ile;
  • Prefabrik yapı ile konteynerlerin indirimli orana tabi teslimlerinden kaynaklanan KDV iade alacağının yılı içinde nakden iade edilebileceği belirtilmektedir.
  • Deprem felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen illerde mükellefiyeti bulunanların beyanname verme yükümlülükleri ertelendiğinden; iade taleplerine ilişkin KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmının teminat verilmesi halinde nakden/mahsuben iade edilebilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
  • Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak (ATU kapsamındaki iadeler dahil) KDV Genel Uygulama Tebliğinde YMM raporlarının ibrazı için belirlenen sürenin mücbir sebep hali ilan edilen döneme isabet eden kısmı için bu sürelerin işlemeyeceği, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten itibaren kalan sürelerin işlemeye devam edeceğine dair açıklamalara yer verilmektedir.
  • Mücbir sebep kapsamında bulunan mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak vergi dairelerince eksikliklerin tamamlanması için gönderilen yazılarda verilen sürenin mücbir sebep hali ilan edilen döneme isabet eden kısmı için bu sürelerin işlemeyeceği, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten itibaren kalan sürelerin işlemeye devam edeceğine dair açıklamalara yer verilmektedir.
 
Tebliğde hangi değişikliler yapıldı? Tebliğ hangi KDV iade türlerini kapsıyor? Hangi mükellefler bu uygulamadan yararlanabiliyor? Hangi illerdeki mükellefler KDV iade talebinde bulunabilecekler? Bu tebliğ kapsamında KDV iade talebinde bulunacak mükellefler, neler yapmalı ve nelere dikkat edilmelidir?
 
Bu sorulara cevap vermeye ve yapılan değişiklikleri detaylı açıklamaya çalışacağız.
 
Yayımlanan Tebliğ ile;
  • Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin (VI/Ç-2.) bölümünden sonra gelmek üzere, “3. Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Kahramanmaraş’ta Meydana Gelen Depremden Etkilenen İller İçin İlan Edilen Mücbir Sebep Döneminde KDV İade Uygulaması 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elâzığ illeri ile Sivas ili Gürün ilçesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun bulunmuştur.
  • Söz konusu yerlerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 6/2/2023 ila 31/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
  • Mücbir sebep hali süresince verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri uzatılmıştır.
  • Mücbir sebep kapsamında olsun veya olmasın, mükelleflerin KDV iade talebinde bulunabilmeleri için, söz konusu vergiye ilişkin beyannamelerin verilmesi ve bu beyannamelerde iadesi talep edilen KDV tutarının gösterilmiş olması gerekmektedir.
  • Mücbir sebep kapsamında bulunan mükellefler KDV beyannamesi vermek ve gerekli belgeleri vergi dairesine ibraz etmek suretiyle mücbir sebep döneminde de KDV iade talebinde bulunabileceklerdir.
 
Mücbir sebep döneminde KDV iade taleplerinin yerine getirilmesinde, hangi usul ve esaslar doğrultusunda işlem tesis edilecektir?
  • Mücbir sebep döneminde KDV iade taleplerinin yerine getirilmesinde, mücbir sebep ilan edilen dönemde yer alan KDV beyannamelerinin (uzayan) verilme tarihini takip eden aybaşına kadar yapılacak iade taleplerine (ATU ve ön kontrol raporuna dayalı iadeler hariç) istinaden KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilecek “KDV İadesi Kontrol Raporu”nda yer alan sonuçlar bakımından aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda işlem tesis edilecektir.

a) Mahsuben iade talepleri;
 
1- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda olumsuzluk bulunmadığı tespit edilen tutarlar bakımından mahsuben iade talebi genel hükümlere göre yerine getirilecektir.
2- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (Alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın mahsuben iadesi;
- HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %12,5’i oranında,
- İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %25’i oranında,
- HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranmayan iade taleplerinde %50’si oranında, YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranan iade taleplerinde ise bu tutarın %120’si oranında teminat verilmesi halinde yerine getirilecektir.
3- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda, mücbir sebep dışındaki, tespit edilen olumsuzluklara isabet eden mahsup talebi genel hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

b) Nakden iade talepleri;
 
1- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda olumsuzluk bulunmadığı tespit edilen tutarlar bakımından nakden iade talebi genel hükümlere göre yerine getirilir.
 
2- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (Alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın nakden iadesi;
- HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %30’u oranında,
- İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %60’ı oranında,
- HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %120’si oranında teminat verilmesi halinde yerine getirilecektir.
 
3- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda, mücbir sebep dışındaki, tespit edilen olumsuzluklara isabet eden nakden iade talebi genel hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.


c) YMM raporlarının ibraz süresi ile eksiklik yazılarına cevap süresi;

6/2/2023 ila 31/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin olarak (ATU kapsamındaki iadeler dahil) bu Tebliğde YMM raporlarının ibrazı için belirlenen sürenin mücbir sebep hali ilan edilen döneme isabet eden kısmı için bu süreler işlemeyecek. Mücbir sebep halinin sona erdiği tarihten itibaren kalan süreler işlemeye devam edecektir. (Yani mükellef bu iadeye ilişkin YMM raporunu 4/1/2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) ibraz edebilecektir.)
 
KDV oranı %1’e indirilen prefabrik yapı ve konteyner tesliminde iadeler yılı içinde aylık olarak yapılabilecektir.

Prefabrik yapı ile konteynerlerin,
yıl sonuna kadar tesliminde (kurulum ve montaj işleri dahil) KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir.
  • Teslimler dışında varsa montaj ve kurulum olarak ayrıca faturalanan tutara da uygulanacaktır.
  • Oran indiriminin fiyatlara nasıl yansıyacağı takip edilmelidir. Sözleşme ve anlaşmaların KDV hariç belirlenmesi ve anlaşılması tüm taraflar için şeffaf bir vergi ve sözleşme yönetimine katkı sağlayacaktır. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.
  • Daha sonra gelen öneriler doğrultusunda KDV istisnasının uygulama şekline yönelik olarak yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır.
  • Bu karara göre prefabrik yapı ve konteynerlerin 31.12.2023 sonuna kadar kurulum montaj dahil olmak üzere teslimlerinde KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.
  • Tebliğde yapılan bir değişiklik sayesinde ise prefabrik yapı ve konteyner teslimlerinden doğan KDV iadesinin yılı içinde aylık nakden yapılması konusu düzenlenmiştir.

 


Saygılarımızla,

Şaban Küçük & Mehmet Nurullah Budak




PDF İndir