2023-30 / Deprem Nedeniyle Alınan Mali ve Diğer Önlemler ve Ertelemeler
Ülkemize Geçmişler Olsun! Toplum olarak kenetlendik.
Başımız Sağ Olsun. Hepimize Şifa Diliyoruz.
Afet nedeniyle Devlet vergi ve benzeri mali yükümlülüklerde ertelemeler yapmıştır. Her kurum kendi alanına ilişkin mevzuatın verdiği yetkiler ölçüsünde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmaktadır. Bu yazıda kurumların bu tür düzenlemelerine ve kısa bir özetine yer vermek istiyoruz.
Bölgede iş yapan ve yoğun iş ilişkisinde olan firmaların da dikkate alabileceği bir özet yazı hazırladık.
- Bölgede uygulanacak olan kısa çalışma, nakdi ücret desteği ve fesih yasağı konusu
- TBMM’de deprem ve sonrasına ilişkin gündem
- Borcu yoktur yazısı aranılması uygulamasının ertelenmesi
- Bölgede yer alan akaryakıt şirketleri için teminat uygulamasının ertelenmesi
- Yapılaşma ve yerleşme konusunda Cumhurbaşkanı Kararnamesinin detayları
- SPK'nın bağış ve yardım konusunda bülteni ve yönetim kuruluna yetki verilmesi
- SPK tarafından piyasaya yönelik alınan bazı önlemler ve kararlar
- KGK tarafından yapılan ertelemeler (gözetim, eğitim, bildirim vb.)
- Maliye tarafından ertelenen vergi beyan ve ödeme yükümlülükleri
- Gelir İdaresi'nin bağış ve yardımlar konusunda düzenlemeleri ve Rehberi
- Maliye'den KDV indirimi (konteyner ve prefabrikler %1) konusunda Tebliğ düzenlemesi
- Bölgede akaryakıt satışında belge düzeni hakkında kolaylık sağlayan Sirküler
- Bedelsiz verilen barınma hizmetinde vergi uygulamasının nasıl olacağı
- EPDK tarafından enerji alanında alınan önemli kararlar ve açıklamalar
- KİK tarafından ihale limitlerinin yükseltilmesi ve OHAL süresi boyunca uygulanması
- SGK'nın kolaylaştırıcı uygulamaları ve ertelemeleri
- SGK sağlık hizmet sunucuları ve yurt dışı sağlık işlemleri ve uygulamaları
- Bankalar Birliği'nin tavsiye kararları
- BDDK'nın önemli kararları ve kolaylaştırıcı önerileri
- Esnafa ve Çiftçiye verilen Halk Bankası ve Ziraat Bankası / TKK kredi desteği
- MASAK Genelgesi (Bölgede kimlik tespiti) ve özel ihale usulleri
- MASAK tarafından dolandırıcılıklara karşı yapılan duyuru
- Yargısal alanda duran sürelerle ilgili CB kararı ve Vergi Davalarına Etkisi
- SEDDK tarafından sürprim uygulamasının ertelenmesi
- Çiftçilere ve hayvancıkla uğraşanlara yönelik verilen ilave teşvikler ve ödeme kolaylığı
- Afetin finansmanı ve kolektif bilinç olarak yapılması gerekenler
VERGİ
Afetin finansmanı ve kolektif hareket bilinci açısından alınması gereken önlemler ve konu başlıklarını bir blog yazısı ile ele aldık.
Yazının konu başlıklarını şu şekilde özetleyelim:
- Bağışta vergi indirimi konusu yeterince tartışıldı.
- Borca batık şirketler bağış yapabilir mi?
- Peki halka açık şirketler için durum nasıl?
- Bankaların bağışta liderliği
- Kamu kurum ve kuruluşları dışında Dernek ve Vakıfların önemi
- Vergi muafiyet tanınan vakıflar
- Kamuya yararlı dernekler açısından konunun önemi
- AKUT derneği
- AHBAP derneği
- Ülkenin mal/varlık envanteri açısından konu pek tartışılmadı
- Verginin ve kamunun önemi
- Yerel idarelerin öz gelirleri
- Yurtdışı bağışlar ve yardımlar
Afetten dolayı vergide mücbir sebep ilan edilmiştir.
- Ertelenen vergisel ödevler için tıklayınız.
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06/02/2023 ila 31/07/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
- Daha sonra yapılan duyurular ile Elazığ ve Sivas ili Gürün ilçesi de kapsama alınmıştır.
- Mücbir sebep hali süresince,
- Verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri,
- Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri,
- Deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,
- 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi,
- Deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi uzatılmıştır.
- Duyuruya ulaşmak için tıklayınız.
Teminat verme süresi de uzatılmıştır.
- 151 sayılı VUK Sirküleri ile deprem nedeniyle mücbir sebep ilan edilen illerdeki mükelleflerin, 531 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 7’nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca bu illerdeki 6/2/2023 tarihinden önce lisans almış ve teminat verme süresi bu tarihten sonra sona eren mükellefler ile (b) bendi kapsamındaki mükelleflerin teminat verme sürelerinin 31/8/2023 gününe (bu tarih dahil) kadar uzatılması uygun görülmüştür.
- 531 numaralı Tebliğ ile getirilen teminat verme zorunluluğuna ilişkin ayrıntılara linkten ulaşabilirsiniz.
Yapılandırma Kanunlarından kaynaklanan mali yükümlülükler de ertelenmiştir.
- 7256 sayılı ve 7326 sayılı sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunları kapsamında yapılandırılan borcu bulunanların, mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde ödenmesi gereken taksitlerinin ödeme süreleri 6831 Karar sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yeniden belirlenmiştir.
Deprem Bölgesine İlişkin Özel Vergisel Uygulamalar İçin VUK Sirküleri
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 09/02/2023 tarihinde “Depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetlerinin vergisel sonuçları ile depremden etkilenen illerimizde yapılan akaryakıt satışlarındaki belge düzeni” hakkında VUK-150 / 2023-1 no.lu Vergi Usul Kanunu sirküleri yayımlanmıştır.
- Bedelsiz Barınma Hizmetinde Vergi Uygulaması: İl AFAD müdürlükleri koordinasyonunda ilgili konaklama tesislerince depremzedelere verilecek olan bedelsiz barınma hizmetlerinin, afetin getirdiği olağanüstü şartlardan doğan bir zorunluluk gereği bedelsiz verileceği anlaşıldığından, bu hizmetlerde, emsal bedelin sıfır olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Buna göre, 6/2/2023 tarihli depremden etkilenen kişilere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için düzenlenecek faturalarda, işlemin mahiyetine ilişkin açıklamalara yer verilmek ve barınma hizmet bedelinin sıfır olarak gösterilmek suretiyle düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca emsal bedeli sıfır olan söz konusu hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ve konaklama vergisinin hesaplanmayacağı ve bu hizmetler nedeniyle barınma hizmeti verenlerce yapılan harcamaların gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.
- Bölgede Akaryakıt Satışında Fatura Kesilmesi: Akaryakıt satışı yapılmasına imkân tanıyan üzerinde tank, pompa vb. tesisatı bulunan ancak ödeme kaydedici cihazlara bağlı olmayan seyyar istasyonlar veya tankerler aracılığıyla akaryakıt satışı yapılması durumunda;
- Akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi birinin düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup yapılan satışlar için gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenebilecektir.
- Müşterinin kendisine yapılan satış işlemi için belge talep etmesi halinde ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.
- Akaryakıt istasyonlarında doğrudan taşıtlara yapılmayıp bidon, varil gibi eşyalara yapılan akaryakıt satışları için düzenlenecek fişlerde, ödeme kaydedici cihazların T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ya da plaka bilgisi alanına sadece “2” rakamının girilmesi yeterli olacaktır.
- Akaryakıt istasyonlarında bulunan akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların veya sistemin çalışmaması durumunda, akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek, ancak yapılan satışlar için gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.
- Diğer taraftan, müşterinin bu satış için belge talep etmesi durumunda ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.
- 150 / 2023-1 no.lu Vergi Usul Kanunu sirkülerine ulaşmak için tıklayınız.
KDV Oranı %1’e İndirilen Prefabrik Yapı ve Konteyner Teslimi
Prefabrik yapı ile konteynerlerin, yıl sonuna kadar tesliminde (kurulum ve montaj işleri dahil) KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir.
- Teslimler dışında varsa montaj ve kurulum olarak ayrıca faturalanan tutara da uygulanacaktır.
- Oran indiriminin fiyatlara nasıl yansıyacağı takip edilmelidir. Sözleşme ve anlaşmaların KDV hariç belirlenmesi ve anlaşılması tüm taraflar için şeffaf bir vergi ve sözleşme yönetimine katkı sağlayacaktır. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.
- Daha sonra gelen öneriler doğrultusunda KDV istisnasının uygulama şekline yönelik olarak yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır.
- Bu karara göre prefabrik yapı ve konteynerlerin 31.12.2023 sonuna kadar kurulum montaj dahil olmak üzere teslimlerinde KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.
Borcu yoktur yazısı aranılması ertelenmiştir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler kapsamında ülke genelinde 31/7/2023 tarihine kadar yapacakları ödemelerde vergi borcu yoktur yazısını aramayacaklarına yönelik Tahsilat Genel Tebliği Seri:A Sıra No:1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri:A Sıra No:15) Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
- Borcu yoktur uygulamasının ayrıntıları ve güncel tebliğ için tıklayınız.
Deprem Bölgesi İçin Yapılan Bağışların Vergisel Durumu
Gelir İdaresi Başkanlığı deprem bölgesine yönelik olarak yapılan insani (ayni ve nakdi) yardım ve bağışların vergi uygulamaları hakkında bir açıklama yapmış ve uygulamaya yönelik görüş ve öneri toplandığını açıklamıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığına ilettiğimiz önerilerimiz şu şekilde olmuştur.
- Henüz gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi verilmediği için yapılacak bir kanun değişikliği ile 2022 yılı beyannamelerinde bu bağış ve yardımların indirim konusu yapılması sağlanabilir.
- Ücretliler gibi beyanname veremeyen geniş bir kesim bu imkândan yararlanamamaktadır. Vatandaş ve vergi mükellefiyet bilincini oluşturabilmek için muhtasar beyanname üzerinde bu konuda bir çalışma yapılabilir.
- AHBAP gibi toplumsal güven kazanmış ve birleştiricilik vasfı olan çok önemli derneklere yapılan bağışlar vergi indirimi kapsamına maalesef girmemektedir.
- Kızılay ve AFAD hariç diğerlerine yapılan yardımların tamamı değil %5’e tekabül eden kısmının indirimi söz konusudur. Bu denli büyük bir afette bu limit kaldırılabilir.
- Bunun dışında yer alan vakıf, dernek veya platformlara yapılan bağış ve yardımların vergiden indirilmesi imkânı maalesef bulunmamaktadır.
- Afet yönetiminde kaynakların doğru ve efektif yönetimi bir kez daha ön plana çıkmıştır. Devletimiz yardımlaşmayı özendirmek ve koordine/güvenilir kurumları teşvik etmek için her bir 1TL bağış ve yardım karşılığında bütçeden 1TL bağış ve yardım taahhüt edebilir.
Başkanlık daha sonra derli toplu bir şekilde bağış ve yardımların tüm mali mevzuatı kapsayan boyutlarını ele alan bir Rehber yayımlamıştır. Rehberin kısa bir özetini blog yazımızda bulabilirsiniz.
TBMM Vergi Gündemi Depremi de Kapsayacak
Vergi yapılandırması ve matrah artırımı düzenlemelerini içeren yeni Vergi Kanunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiştir.
- Kanun görüşmelerine TBMM Genel Kurul’unda devam edilecektir.
- Deprem nedeniyle TBMM çalışmalarına bir süre ara vermiş olup, bölgeye yönelik olarak vergi ve primlerde erteleme yerine terkin beklentisi bulunmaktadır.
SGK & İŞKUR
Deprem Nedeniyle Yapılan SGK Ertelemeleri ve Kolaylaştırmalar
Ödeme Süreleri, Bildirim ve Beyanlarda Erteleme
9 Şubat 2023 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından “Deprem Felaketi Nedeniyle Prim Borçlarının Ödenme Süreleri ile Kuruma Verilmekle Yükümlü Olunan Bilgi, Belge ve Beyannamelerin Verilme Sürelerinin Ertelenmesine Dair Duyuru” başlıklı duyuru yayımlanmıştır.
- Detayları sizler için özetlediğimiz 2023-21 / Deprem Nedeniyle SGK’da Bazı Ödevlerde Erteleme bültenimizden okuyabilirsiniz.
- SGK daha sonra GİB gibi aldığı iki ilave kararla Elazığ ve Sivas ili Gürün ilçesini de mücbir sebep kapsamına aldığını duyurmuştur.
- SGK tarafından yayımlanan 23 Şubat 2023 tarih ve 2023/8 sayılı ikinci bir Genelge ile de uygulamanın Gelir İdaresi Başkanlığı ile paralel yürütüldüğü ve erteleme işlemlerinin otomatik olarak yapıldığı açıklanmıştır.
- 24 Şubat 2023 tarih ve 2023/9 sayılı üçüncü bir Genelge ile Malatya ili de bu kapsama alınmıştır.
- Otomatik olarak erteleme dışında kalan ancak bu Genelge kapsamında olduğunu iddia eden işverenlerin Vergi Dairelerinden aldıkları belge ile SGK’ya başvurmaları halinde erteleme işlemleri işveren terkin ve borç erteleme menüsü üzerinden yapılacaktır.
Deprem Bölgesinde Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Yasağı konusunda 125 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kanun hükmünde kararname benzeri)
Kısa Çalışma Uygulaması
- Depremden etkilenme durumuna göre olağanüstü hâl ilan edilen bölgeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il/ilçelerde bulunan işyerleri ve/veya deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen işyerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2’nci maddesi kapsamında işverenlerin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilir.
Fesih Yasağı Konusu
- Olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olağanüstü hal süresince 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.
- Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Nakdi Ücret Desteği Verilmesi
- Olağanüstü hal ilan edilen illerde, 6/2/2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesi bulunan işçilerden, işvereni tarafından; 4447 sayılı Kanun’un ek 2’nci maddesi kapsamında depremlerin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurusuna istinaden yeni bir hak sahipliği oluşmayanlar ile 6/2/2023 tarihi ve sonrasında 4447 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında depremlerin etkilerinden kaynaklı işyerinin kapanması veya kapatılması sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanun kapsamında yeni bir işsizlik ödeneği hak sahipliği oluşmayanlara, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve varsa daha önce başlatılabilecek durumda olan hak sahipliklerinden kalan süreler tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanan dönemde veya işsiz kaldıkları süre kadar olağanüstü hal süresini geçmemek üzere İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133,44 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz. Ödemeler, bu madde hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla 4447 sayılı Kanun’un 50’nci maddesindeki esaslara göre ödenir.
- Bu madde kapsamında nakdi ücret desteğinden yararlananlardan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler, aynı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve genel sağlık sigortasına ilişkin primleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.
Sürelere İlişkin Tedbirler
- 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler olağanüstü hâl ilan edilen illerde 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hâl süresince uzatılmıştır.
- Olağanüstü hâl ilan edilen illerdeki işyerleri bakımından, 4857 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan bir aylık süre, olağanüstü hâl süresince uzatılmıştır.
Sağlık Hizmet Sunucularında Ertelemelerle İlgili Karar
SGK tarafından 08/02/2023 tarihinde yapılan duyuru ile Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde hasara yol açan deprem felaketi nedeniyle yaşanabilecek aksama ve gecikmelerin herhangi bir mağduriyet oluşturmaması için bu illerde faaliyet gösteren tüm sağlık hizmeti sunucularının Ocak-Şubat 2023 dönemlerine ait fatura/reçete teslim süresi ile son günü 31/03/2023 tarihinden öncesi olan itirazlar ile itiraz değerlendirme komisyonuna ilişkin süreler 31/03/2023 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
Sağlık Alanında Sunulan Hizmetlerin Devamı
Olağanüstü Hal Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır.
- Olağanüstü hâl ilan edilen illerde, valilik tarafından uygun görülen mekanlarda veya mobil araçlarda aşağıdakilere faaliyet izni verilecektir:
- Şahıslar
- İşletmeler
- Optisyenlik faaliyeti gösterenler
- Ismarlama protez ve ortez merkezleri
- İşitme cihazı merkezleri
- Diş protez laboratuvarları
- Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan serbest eczaneler ilaç takip sistemi işlemlerinden muaf tutulabilir.
- Kararnameye ulaşmak için tıklayınız.
TEŞVİK
Bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılması Tebliği’nde bölgeye özel düzenleme yapılmıştır.
- Tebliğde yapılan değişikliğe göre bölgede destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılır.
- Vefat eden çiftçilerin destekleme tutarları başvurmaları halinde mirasçılarına ödenir.
- 16 Şubat tarih ve 6809 sayılı Karar ile de çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı bölgedeki çiftçilere 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılır.
- 16 Şubat tarihli Karar ile bölgede zarar gören illerde hayvan yetiştiricilerine ilave yem desteği ödenmesi karar verilmiştir. Destek tutarı büyükbaş için 500TL, küçükbaş için 50TL olacaktır.
FİNANS & PARA
Türkiye Bankalar Birliği, depremden etkilenenlere yardımcı olmak amacıyla prensip kararları almıştır.
- Depremden etkilenen illerde bulunan ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsis edilmeyecektir.
- Depremden etkilenen müşterilerin vadesi gelmiş ya da 6 ay içinde gelecek olan borçlarının vadesi 6 ay ötelenecektir.
- Borçların ödenmesinde ve finansman olanakları sağlanmasında ek kolaylıklar sağlanacaktır.
- Deprem bölgesinde ikametgahı, işyeri, ya da hesabı bulunan müşteriler ile ilgili gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi için Risk Merkezi Üyeleri bilgilendirilecektir.
- Felaketten etkilendiklerini belgeleyen müşterilerinin taleplerini bankalara iletmeleri hususunda bilgilendirme yapılacaktır.
- Bankacılık işlemlerinin sürdürülmesi amacıyla bölgeye mobil şubeler gönderilecektir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, deprem bölgesinde yerleşikler için kullandırılan kredilerde ödemesiz dönem ve erteleme kolaylıkları sağlamıştır.
- 06/02/2023 tarihinden geçerli olmak üzere 6 ay süre ile aşağıdaki kararlar alınmıştır.
- Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik kişilere yine o bölgede Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, aynı Yönetmeliğin “Konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalar” başlıklı 12/A maddesinin üçüncü fıkrasında ve anılan maddenin altıncı fıkrası uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca (Kurul) belirlenen sürelere tabi olmaksızın, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dâhil olmak üzere bankalarca belirlenebilecektir.
- Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik kişilere yine o bölgede, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, aynı Yönetmeliğin “Taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalar” başlıklı 11/A maddesinin ikinci fıkrasında ve anılan maddenin beşinci fıkrası uyarınca Kurulca belirlenen sürelere tabi olmaksızın, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dâhil olmak üzere şirketlerce belirlenebilecektir.
- Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik üye işyerlerince Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik kapsamında kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında, aynı Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Kurul kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme süreleri bir kata kadar arttırılabilecektir.
BDDK daha sonra ilave kararlar açıklamıştır.
- Kredilerde ödemesiz dönemler, taksitlendirme süreleri, kredi kartlarında asgari ödeme tutarı, kart limiti uygulaması, cebe havale tutarının artırılması, gayrimenkul teminatlarının değerlemesi, kimlik doğrulama işlemlerinde alınan önlemlere ve temassız işlemlere ilişkin açıklamalar yer almıştır.
- Önemli bir karar olarak, payları borsada işlem gören bankaların, 6 Şubat 2023’ten 1 Ocak 2024’e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmamasına karar verilmiştir.
- Ayrıca kredi kullandırımı durumunda olan şirketlerde bağımsız denetime ilişkin verilmesi gereken rapor sürelerinin uzatılmasına karar verilmiştir.
- Konunun önemine binaen söz konusu bildirim ve rapor zorunlulukları için linkteki yazılara başvurabilirsiniz.
Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık şirketlerin deprem nedeniyle bağışta bulunmak istemeleri konusunda karar vermiş, gereklikleri bülten içerisinde paylaşmıştır.
Esnaf Kredi Borçlarının Ertelenmesi Düşük Faizli Kredi Kullandırılması
14 Şubat tarihli Resmî Gazete ile yayımlanmış olan 6789 sayılı bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Halk Bankası tarafından düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında kredi borçlarının ertelenmesine karar verilmiştir.
- Erteleme süresince takip işlemi başlatılmaz.
- Ertelemeler nedeniyle tahakkuk edecek faiz tutarı Hazine’den karşılanır.
21 Şubat tarih ve 6816 sayılı Karar ile de uygulama kapsamına Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan krediler de dahil edilmiştir.
- Uygulama açısından il ve ilçe hasar tespit komisyonları oluşturulmuştur.
- Kredi borçları 1 yıl ertelenmiştir.
MASAK Kimlik Tespiti İşlemlerinin Deprem Bölgesinde Uygulanması
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden etkilenen vatandaşların bankalar başta olmak üzere mali kuruluşlar ve diğer yükümlüler nezdinde gerçekleştirecekleri işlemlerde yapılması gereken kimlik tespitinde kolaylık sağlanmak amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No:5)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:23), 11 Şubat 2023 tarihli ve 32101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
- Bu kapsamda Tedbirler Yönetmeliğinin 6. ve 16’ncı maddeleri gereğince yapılan kimlik tespiti işlemlerinde, söz konusu maddede sayılan kimlik belgeleri ile sınırlı olmaksızın kimliği gösterir herhangi bir belgede yer alan, bunun mümkün olmaması halinde işlem yapmak isteyen kişinin beyan ettiği kimlik bilgilerinin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı üzerinden kontrolü yönünde bir basitleştirme benimsenmiştir.
- Yerleşim yeri adresi depremden etkilenen illerde olup afet sebebiyle başka illerde bulunan (yani deprem sonrası başka illere giden veya nakledilen) kişilerin de bu kolaylıklardan yararlanabilmesine imkân getirilmiştir.
- Böylece vatandaşların Tedbirler Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinde sayılan kimlik belgelerinin zayiatı sebebiyle finansal işlemlerini gerçekleştirmesinde mağduriyet yaşamaması amaçlanmıştır.
- Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24 Şubat 2023 tarihinde “Deprem Sonrası Devreye Alınan Destekler ve Tedbirler”e ilişkin bir duyuru yayımlanmıştır. Duyuruya göre başlıca önemli adımlar;
- Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçları da dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı hastanelerine aktarılacak kaynak öne çekilmiştir.
- AFAD’ın talebi üzerine yaklaşık 12 milyar TL nakit aktarımı yapılmıştır.
- Kamu personeli ve emeklilerin Şubat ayı maaşları öne çekilerek ödenmiştir.
- Depremden zarar gören her aileye 10.000 TL, taşınanlara 15.000 TL yardım yapılmaktadır.
- Konteyner kentler dışında barınacaklara; kiracılara aylık 3.000 TL - ev sahiplerine aylık 5.000 TL kira yardımı yapılacaktır.
- Tüm detayların yer aldığı duyuruya ulaşmak için tıklayınız.
MASAK sahte bağış ve yardım toplayanlarla ilgili bir duyuru yayımlamıştır.
- Deprem felaketi sonrasında MASAK’a ulaşan çok sayıda bildirimde, afetten etkilenen vatandaşlara yardım edeceğini belirterek bağış ve yardım toplayan ancak dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği değerlendirilen kişiler bulunduğu belirtilmiştir.
- Yapılan analiz çalışmalarında; bazı kişilerin yardım/bağış toplayan sivil toplum kuruluşlarının veya resmî kurumların sosyal medya hesaplarını taklit ederek ve/veya bu kurum ve kuruluşların yetkilileriymiş gibi sosyal medya hesabı açarak çeşitli yöntemlerle topladığı bağış/yardımları bu amacın dışında kullandıkları tespit edilmiştir.
- Yapılan duyuruya göre MASAK tarafından şimdiye kadar yapılan çalışmalarda 15 kişi ve 8 kripto varlık cüzdanı sahibi hakkında analiz çalışmaları yapılarak ilgili mercilere bildirimde bulunulmuştur.
MASAK tarafından yapılması gereken özellikli mal ve hizmet alımlarına ilişkin İhale Usul ve Esaslarına ilişkin Karar yayımlanmıştır.
- 6807 sayılı Karar ile özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya Devletin güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili alımlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
SPK bölgeye yönelik bazı kararlar almıştır.
- Bölgeyi etkileyen depremler nedeniyle ülkemizin yaşadığı zor zamanlarda, depremin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin asgariye indirilebilmesi ve olası yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için bazı tedbirler almıştır.
- Alınan kararlar SPK bültenlerinde yayımlandığı için takibinin ilgili sekmeden yapılması gerekir.
- 10-2023.pdf (spk.gov.tr)
- 11-2023.pdf (spk.gov.tr)
- SPK tarafından bu konuya ilişkin olarak,
- Merkezi Deprem Bölgesinde bulunan sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem gören sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin, henüz bildirimi yapılmamış 01.01.2022-31.12.2022 hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin,01.2023-31.03.2023 dönemine ait finansal raporları için sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim tarihine kadar yapılabilmesine,
- Merkezi Deprem Bölgesinde bulunan sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem görmeyen sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin henüz ilgili mevzuat kapsamında bildirimi yapılmayan 01.01.2022-31.12.2022 dönemine ilişkin finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim süresini takip eden ayın sonuna kadar yapılabilmesine ve varsa özel hesap dönemine sahip işletmeler açısından bu kararın kıyasen uygulanmasına,
- Deprem nedeniyle finansal raporlarını süresi içerisinde iletemeyecek sermaye piyasası mevzuatına tabi diğer işletmelerin de II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği’nin 13’üncü maddesi uyarınca Kurula ek süre taleplerini iletmelerinin mümkün olduğunun hatırlatılmasına karar verilmiştir.
TCMB tarafından bölgeye yönelik talimatlar yayınlanmıştır.
- AFAD ve Kızılay gibi kuruluşların deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden işlem ücreti alınmayacaktır.
- Deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi geri ödemelerinin vadeleri uzatılacaktır.
- Detaylar için tıklayınız.
Basında Fikren Veya Bedenen Çalışanlara Verilecek Borç Para Ve Yapılacak Yardımlar Hakkında 18 Kasım 1977 Tarih ve 68 Sayılı Genel Kurul Kararının 10’uncu Maddesinin Tadiline Dair 23 Şubat 2023 tarih ve 217 sayılı Genel Kurul Kararı yayımlanmıştır.
- Buna göre 68 sayılı genel kurul kararının 10 maddesine son fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Yönetim kurulu, yangın deprem, sel ve bunun gibi afet durumlarında gerçekleştiği yerlere özgü olmak üzere, birinci fıkraya göre verilecek borç para miktarını iki katına kadar artırıp taksit geri ödemelerini 6 aya kadar erteleyebilir.”
- 217 sayılı Genel Kurul Kararının yayımlandığı 28 Şubat tarihli Resmi Gazete’ye ulaşmak için tıklayınız.
Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat:2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2023/2) 28 Şubat 2023 tarih ve 32118 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’ne aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
- GEÇİCİ MADDE 38- (1) 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde gerçekleşen depremler sebebiyle, merkezi veya üretim tesisleri Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illerinde yerleşik olan ve dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni süreleri 31/12/2023 tarihinden önce sona eren firmaların (6/2/2023 tarihinden önce belgede/izinde kayıtlı bulunan yan sanayicileri dahil) bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerinin/dahilde işleme izinlerinin süreleri, bu Tebliğ ile düzenlenen diğer ek süre hakları saklı kalmak kaydıyla, resen ilave süre verilmek suretiyle 31/12/2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılır.”
- Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
TİCARİ DÜZENLEMELER
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, depremden etkilenen bölgelerde trafik sigortası gecikmelerinde ilave prim uygulamasına ilişkin duyuru yapılmıştır.
- 06/02/2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde;
- 14/07/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk (zorunlu trafik) sigortası poliçelerinin zamanında yenilenmemesi sebebiyle yapılan ilave prim (sürprim) uygulamasının 01/03/2023 tarihine kadar kaldırılmasına karar verilmiştir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, 15.02.2023 tarihinde basın açıklaması yayımlamıştır. Yapılan duyuruda, ülkemizde meydana gelen deprem nedeniyle depremden etkilenen vatandaşlar ve kurumlar ile sahada görev yapan acenteler ve eksperler için sigorta hasar süreçlerini etkin şekilde yönetmeleri adına alınan kararlar bulunmakta olup 10 Şubat 2023 tarihli ve 2023/3 sayılı sektör duyurusu yürürlükten kaldırılmıştır.
EPDK | Deprem Nedeniyle Alınan Kurul Kararları 10 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
- Alınan Kararlar, EPDK’da 4 ayrı Kanun ve Sektör Dairesi olarak idare edilen alana ilişkin, petrol, doğalgaz, elektrik ve LPG piyasalarına yönelik olarak bazı yükümlülüklerin ertelenmesi ve afet koşullarında yapılması zorunlu bazı işlemlerden dolayı mevzuatta öngörülen düzenlemelerin esnetilmesine yöneliktir.
- 11629 sayılı Karar elektrik üretiminde bazı temerrüt hükümlerinin uygulanmamasına, üretim program sapmaları, dengesizlik miktarlarının hesaplanmasına, mahsuplaşma ve uzlaştırma işlemlerinin devam ettirilmesine ilişkindir.
- 11632 sayılı Karar ise petrol piyasası kapsamında bazı yükümlüklerin OHAL süresi sonuna kadar ertelenmesine ve
- 11644 sayılı Karar LNG faaliyetlerinde yaşamsal açıdan kritik önemi haiz tesislerin (hastane, fırın, aşevi, toplanma alanları vb) önceliklendirilmesine yöneliktir. Bunun yanında;
- 11646 sayılı Karar ile depolamalı ön lisans başvurularında yükümlülük ve belge teminlerinin ertelenmesine ve
- 11648 sayılı Karar ile ise LPG faaliyetlerine ilişkin olarak yükümlülüklerin ertelenmesine karar verilmiştir.
EPDK daha sonra diğer illeri de kapsama almak için illerin adını saymak yerine olağanüstü hâl kararı alınan ve/veya afet bölgesi ilan edilen iller olarak değişiklik yapmıştır.
Ayrıca daha sonra alınan kararlar ile Kurul;
- Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin (Yönetmelik) 35 inci maddesi uyarınca önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin süreli yükümlülükleri açısından “mücbir sebep” olarak kabul edilmesine ve bazı yükümlülüklerin ertelenmesine ve
- Söz konusu illerde kurulu ve işletmede elektrik üretim tesisi bulunan üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ile şirket merkezi bu illerde olan üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin bulundurduğu teminat tutarının, Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar (Usul ve Esaslar) gereğince bulundurması gereken teminat tutarını karşılamaması hâlinde Usul ve Esaslar’ın 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının uygulanmamasına,
- Söz konusu illerde serbest tüketicisi bulunan üretim veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin, söz konusu illerdeki tüketim miktarlarına (çekişleri) tekabül eden dengesizlik miktarlarının ilgili uzlaştırma dönemleri için piyasa takas fiyatı üzerinden değerlendirilmesine karar vermiştir.
Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesi kapsamında doğrudan temin yoluyla yapılacak alımlarda uygulanacak parasal limitler arttırılmıştır.
- Karara ulaşmak için tıklayınız.
- 24 Şubat 2023 tarihli yeni bir Cumhurbaşkanı Kararıyla 28 Şubat 2023 tarihine kadar uygulanması gereken bu süre olağanüstü hâl süresi olarak uzatılmıştır.
DIŞ TİCARET
İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat:2017/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2023/3) 28 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İhracat: 2017/4)’e aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
- GEÇİCİ MADDE 6- (1) 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde gerçekleşen depremler sebebiyle, merkezi veya üretim tesisleri Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illerinde yerleşik olan ve vergi, resim, harç istisna belgesinin/belgesiz ihracat kredisinin istisnadan yararlanma süreleri 31/12/2023 tarihinden önce sona eren firmaların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış vergi, resim, harç istisnası belgelerinin ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanılmış belgesiz ihracat kredilerinin istisnadan yararlanma süreleri, bu Tebliğ ile düzenlenen diğer ek süre hakları saklı kalmak kaydıyla elektronik ortamda düzenlenen vergi, resim, harç istisnası belgeleri için Bakanlık, belgesiz ihracat kredileri için ilgili banka tarafından resen; fiziksel ortamda düzenlenen vergi, resim, harç istisnası belgeleri için firmaların Bakanlığa müracaatları üzerine Bakanlık tarafından ilave süre verilmek suretiyle 31/12/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılır.
- Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
BAĞIMSIZ DENETİM
KGK tarafından Bazı Süreler Uzatılmıştır
Gözetim faaliyetlerine ilişkin olarak;
- İmza/düzenlenme/gerçekleşme tarihine bağlı olarak bu tarihten itibaren belirli bir süre içerisinde yapılması gereken bildirimlerden (imzalanan sözleşme ve raporların Kuruma bildirimi, mesleki sorumluluk sigortası bildirimi, sözleşme feshi bildirimi, daha önce yapılan bildirimlerde meydana gelen değişikliklerin bildirimi vb.) son bildirim tarihi 31 Temmuz 2023 tarihinden önceye denk gelen bildirimlere ilişkin sürelerin,
- Yönetmelikte zamanı kesin bir şekilde düzenlenen (gelir bildirimi, şeffaflık raporu bildirimi vb.) bildirimlere ilişkin sürelerin,
Sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin olarak;
Yönetmeliğin 25’inci maddesi ve Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliğinin 10, 11 ve 14’üncü maddeleri çerçevesinde, sürekli eğitim açığı bulunan bağımsız denetçilerin Bağımsız Denetim Resmi Sicilinde gayri faal olarak gösterilme işlemine ilişkin sürelerin,
İnceleme faaliyetlerine ilişkin olarak;
660 Sayılı KHK’nın 25’inci maddesi uyarınca 2023 Yılı İnceleme Planı çerçevesinde incelenmesine karar verilen ve OHAL bölgesinde bulunan denetim kuruluşları nezdinde gerçekleştirilecek incelemelerin başlayış ve bitiş tarihlerine ilişkin sürelerin ilk etapta 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ertelenmesi uygun görülmüştür.
DİĞER MEVZUAT
Olağanüstü hâl kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır.
- 24 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Kararname ile Layout 1 (resmigazete.gov.tr) bu illerde yerleşme ve yapılaşma konusunda alınan önlemler açıklanmıştır.
- Kararnamede yerleşme ve yapılaşma hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca alınan önlemler, vasıf değişikliği gereken alanlar, tapu ve tespit işlemleri, iskan uygulamaları, kamu taşınmazları, TOKİ aracılığıyla yapılacak işler ve personel görevlendirme konuları ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir.
- Önemli bir konu olarak, yerli veya yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar da Bakanlığa hibe edilmek üzere Bakanlığın gösterdiği yerlerde Bakanlıkça belirlenecek tip projelere uygun konut ve işyeri yapabilir veya yaptırabilir. Bu kapsamda hibe edilen yerler hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’ a devredilecektir. Bu konunun mali ve vergisel sonuçları önemli olup deprem nedeniyle yapılan bağış ve yardımlar konusunda ilk bölümde yazılanlara bakılabilir.
MUHASEBE ve E-UYGULAMALAR
GİB tarafından, mücbir sebep ilan edilen yerler dışında mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, ilan edilen mücbir sebep hali kapsamında olan meslek mensuplarıyla arasında deprem tarihi itibarıyla aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunması durumunda nasıl bir yol izleneceğine dair duyuru yayımlanmıştır.
- Mücbir sebep hali süresince, verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri ile bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri uzatılmıştır.
- Mücbir sebep halinin başladığı 06/02/2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 31/07/2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15/08/2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler 31/08/2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir.
- Ayrıca bu mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1 inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.
ÖNEMLİ YARGI KARARLARI
Olağanüstü Hal kapsamında yargı alanında bazı tedbirler alınmış ve süreler durmuştur.
- 8 Şubat 2023 tarihinde 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen Olağanüstü Hal 1354 sayılı TBMM Kararı ile onaylanmıştır.
- 11 Şubat tarihli 120 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olağanüstü hâl ilan edilen yerlerde yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alınmış, süreler uzatılmış, yakalama emirlerinin yerine getirilmesi ve gözaltı süresi yeniden düzenlenmiştir.
- Buna göre, istisna olarak sayılanlar dışında dava ve takibe ilişkin süreler 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren 6/4/2023 (bu tarih dâhil) tarihine kadar durmuştur. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacaktır.
- Bu düzenleme hükmü, 6/2/2023 tarihi itibarıyla yerleşim yeri olağanüstü hâl ilan edilen iller olan gerçek ve tüzel kişiler ile aynı tarihte bu illerde bulunan kişiler bakımından ülke genelinde uygulanır.
- Bu Karar vergiye ilişkin ihtilaflar, dava ve süreler için de uygulanabilmektedir.
Bu bülten ile ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki 15 günlük bültenimizde tekrar önemli konuları sizler için özetleyeceğiz.
Tekrar büyük geçmiş olsun Türkiye!
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir