Abone Ol EN

2023-22 / Şubat Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler

Şubat Ay Ortası Bültenini yazmak içimizden gelmedi. Memlekete Geçmişler Olsun! Japonya gibi olalım, Almanlar gibi disiplinli, Amerikalılar gibi vizyoner ama Türkiyeliler gibi merhametli.
 
Başımız Sağ Olsun. Hepimize Şifa Diliyoruz.
 
Cumhuriyetin ikinci Yüz Yılı hatalardan ders aldığımız, toplumsal fay hatlarını onardığımız, afet sonrası birleştiğimiz merhamet değerleri yanında kuralları doğru koyan, iyi uygulayan ve daha iyiyi hedefleyen bir yeni asır olsun.

VERGİ

Afetten dolayı vergide mücbir sebep ilan edilmiştir.
  • Ertelenen vergisel ödevler için tıklayınız.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından meydana gelen deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06/02/2023 ila 31/07/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
  • Mücbir sebep hali süresince,
    • Verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri,
    • Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri,
    • Deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,
    • 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi,
    • Deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi uzatılmıştır.
  • Duyuruya ulaşmak için tıklayınız.
 
Deprem Bölgesine İlişkin Özel Vergisel Uygulamalar
 
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 09/02/2023 tarihinde “Depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetlerinin vergisel sonuçları ile depremden etkilenen illerimizde yapılan akaryakıt satışlarındaki belge düzeni” hakkında VUK-150 / 2023-1 no.lu Vergi Usul Kanunu sirküleri yayımlanmıştır.
  • Bedelsiz Barınma Hizmetinde Vergi Uygulaması: İl AFAD müdürlükleri koordinasyonunda ilgili konaklama tesislerince depremzedelere verilecek olan bedelsiz barınma hizmetlerinin, afetin getirdiği olağanüstü şartlardan doğan bir zorunluluk gereği bedelsiz verileceği anlaşıldığından, bu hizmetlerde, emsal bedelin sıfır olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Buna göre, 6/2/2023 tarihli depremden etkilenen kişilere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için düzenlenecek faturalarda, işlemin mahiyetine ilişkin açıklamalara yer verilmek ve barınma hizmet bedelinin sıfır olarak gösterilmek suretiyle düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca emsal bedeli sıfır olan söz konusu hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ve konaklama vergisinin hesaplanmayacağı ve bu hizmetler nedeniyle barınma hizmeti verenlerce yapılan harcamaların gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.
  • Bölgede Akaryakıt Satışında Fatura Kesilmesi: Akaryakıt satışı yapılmasına imkân tanıyan üzerinde tank, pompa vb. tesisatı bulunan ancak ödeme kaydedici cihazlara bağlı olmayan seyyar istasyonlar veya tankerler aracılığıyla akaryakıt satışı yapılması durumunda;
    • Akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi birinin düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup yapılan satışlar için gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenebilecektir.
    • Müşterinin kendisine yapılan satış işlemi için belge talep etmesi halinde ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.
  • Akaryakıt istasyonlarında doğrudan taşıtlara yapılmayıp bidon, varil gibi eşyalara yapılan akaryakıt satışları için düzenlenecek fişlerde, ödeme kaydedici cihazların T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ya da plaka bilgisi alanına sadece “2” rakamının girilmesi yeterli olacaktır.
    • Akaryakıt istasyonlarında bulunan akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların veya sistemin çalışmaması durumunda, akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek, ancak yapılan satışlar için gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.
    • Diğer taraftan, müşterinin bu satış için belge talep etmesi durumunda ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.
  • 150 / 2023-1 no.lu Vergi Usul Kanunu sirkülerine ulaşmak için tıklayınız.

KDV Oranı %1’e İndirilen Prefabrik Yapı ve Konteyner Teslimi
Prefabrik yapı ile konteynerlerin, olağan üstü hal edilen illerde kullanılmak üzere 31/12/2023 tarihine kadar afetzedeler ile Katma Değer Vergisi Kanununun 17’nci maddesinin 1 inci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara tesliminde (kurulum ve montaj işleri dahil) KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir.
  • Oran indirimi a) afetzedelere ve b) sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan teslimlerde, sadece bölgede kullanılmak üzere yapılan teslimlerde uygulanacaktır. Teslimler dışında varsa montaj ve kurulum olarak ayrıca faturalanan tutara da uygulanacaktır.
  • Oran indiriminin fiyatlara nasıl yansıyacağı takip edilmelidir. Sözleşme ve anlaşmaların KDV hariç belirlenmesi ve anlaşılması tüm taraflar için şeffaf bir vergi ve sözleşme yönetimine katkı sağlayacaktır.
  • İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.
 
Deprem Bölgesi İçin Yapılan Bağışların Vergisel Durumu
 
Gelir İdaresi Başkanlığı deprem bölgesine yönelik olarak yapılan insani (ayni ve nakdi) yardım ve bağışların vergi uygulamaları konusunda bir açıklama yapmış ve uygulamaya yönelik görüş ve öneri toplandığını açıklamıştır. 

Detaylara ulaşabilirsiniz.
 
Gelir İdaresi Başkanlığına ilettiğimiz önerilerimiz şu şekilde olmuştur.
  • Henüz gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi verilmediği için yapılacak bir kanun değişikliği ile 2022 yılı beyannamelerinde bu bağış ve yardımların indirim konusu yapılması sağlanabilir.
  • Ücretliler gibi beyanname veremeyen geniş bir kesim bu imkândan yararlanamamaktadır. Vatandaş ve vergi mükellefiyet bilincini oluşturabilmek için muhtasar beyanname üzerinde bu konuda bir çalışma yapılabilir.
  • AHBAP gibi toplumsal güven kazanmış ve birleştiricilik vasfı olan çok önemli derneklere yapılan bağışlar vergi indirimi kapsamına maalesef girmemektedir.
  • Kızılay ve AFAD hariç diğerlerine yapılan yardımların tamamı değil %5’e tekabül eden kısmının indirimi söz konusudur. Bu denli büyük bir afette bu limit kaldırılabilir.
  • Bunun dışında yer alan vakıf, dernek veya platformlara yapılan bağış ve yardımların vergiden indirilmesi imkânı maalesef bulunmamaktadır.
  • Afet yönetiminde kaynakların doğru ve efektif yönetimi bir kez daha ön plana çıkmıştır. Devletimiz yardımlaşmayı özendirmek ve koordine/güvenilir kurumları teşvik etmek için her bir 1TL bağış ve yardım karşılığında bütçeden 1TL bağış ve yardım taahhüt edebilir.
 
2023 Yılına İlişkin Değerli Konut Vergisi Beyanınız Var mı? Kontrol Ediniz!
  • Beyana tabi bir konutunuz varsa 20 Şubat’a kadar beyannamenizi verebilirsiniz.
  • 82 numaralı Emlak Vergisi Genel Tebliğine göre 2023 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42’nci maddesinde yer alan tutar, 2022 yılına ait tutarın 2022 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (% 122,93/2=) % 61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle 9.967.000 Türk Lirası olarak tespit edilmiştir.
  • Bu tutarı aşan konutlar emlak vergisi dışında ayrıca Değerli Konut Vergisine de tabidir.
 
TBMM Vergi Gündemi
 
Vergi yapılandırması ve matrah artırımı düzenlemelerini içeren yeni Vergi Kanunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiştir.
  • Kanun görüşmelerine TBMM Genel Kurul’unda devam edilecektir. Deprem nedeniyle TBMM çalışmalarına bir süre ara vermiş olup, bölgeye yönelik olarak vergi ve primlerde erteleme yerine Terkin beklentisi bulunmaktadır.
 
2022 dönem sonu işlemlerinde kullanılacak döviz kurları yayımlanmıştır.
  • 8 Şubat 2023 tarih ve 32098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 548 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, borsada rayici olmayan yabancı paraların ve bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların değerlemesinde 2022 yılı sonu itibarıyla tebliğ ekinde yer alan listede gösterilen kurların uygulanması tespit edilmiştir. Değerleme günü itibarıyla kurların ilan edilmemesi durumunda;
    • Değerleme günü itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığınca kurların ilan edilmediği durumlarda T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen kurlar esas alınır.
    • Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (efektif alış kurunun bulunmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kuru uygulanır.
    • Vergi uygulamaları açısından bankaların, 31/12/2022 tarihi itibarıyla yapacakları değerleme sırasında bu Tebliğ ile belirlenen kurlar yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekir.
  • 548 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.
    • 12 adet efektif kur ve 99 adet döviz kuru bulunmaktadır.
  • Döviz kurlarının yer aldığı Tebliğ ekine ulaşmak için tıklayınız.
 
Stopajı Sıfırlanan Dağıtılmış Kar Payı Uygulamasında Ne Değişti?
6791 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kâr payı sayılan tutarlar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. md/4 kapsamında yapılacak tevkifat oranı %0 olarak belirlenmiştir.
  • İlgili konuya ilişkin bir önceki tevkifat oranı %15’tir.
  • Yapılan değişiklik önemli bir konu olup ayrı bir blog yazısı ile bilgi sunacağız.
  • İlgili Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.
 
Vergide Taslak Tebliğler
 
Vergi konusunda Taslak Tebliğler henüz Taslak aşamasında olup yayımlanmamıştır. 21 seri numaralı Kurumlar Vergisi Tebliğ Taslağı (29 Aralık 2022)
  • Tebliğ taslağı, sermaye azaltımında vergileme, İstanbul Finans Merkezinde öngörülen transit ticarette %50 vergi indirimi ve nakdi sermaye indiriminde yabancı sermaye için uygulanan %75 indirim ile başta süresiz olarak öngörülen indirimin 5 yıl ile sınırlanması ile ilgilidir.
  • Tebliğle getirilen tüm düzenlemeler için tıklayınız.
 
POS cihaz kullanım zorunluluğu genişletilmektedir. (19 Ocak 2023)
  • Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu (POS -Point of Sale- cihazı) bulundurmaları zorunluluğu getirilmesine ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlanmıştır.
  • Bir erteleme olmazsa 1 Nisan 2023 tarihinde uygulamaya başlanması beklenmektedir.
  • Tebliğ taslağına ulaşmak için tıklayınız.
 
SGK & İŞKUR

Deprem Nedeniyle Yapılan SGK Ertelemeleri ve Kolaylaştırmalar
 
Ödeme Süreleri, Bildirim ve Beyanlarda Erteleme
 
9 Şubat 2023 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından “Deprem Felaketi Nedeniyle Prim Borçlarının Ödenme Süreleri ile Kuruma Verilmekle Yükümlü Olunan Bilgi, Belge ve Beyannamelerin Verilme Sürelerinin Ertelenmesine Dair Duyuru” başlıklı duyuru yayımlanmıştır.

Sağlık Hizmet Sunucularında Ertelemeler
 
SGK tarafından 08/02/2023 tarihinde yapılan duyuru ile Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde hasara yol açan deprem felaketi nedeniyle yaşanabilecek aksama ve gecikmelerin herhangi bir mağduriyet oluşturmaması için bu illerde faaliyet gösteren tüm sağlık hizmeti sunucularının Ocak-Şubat 2023 dönemlerine ait fatura/reçete teslim süresi ile son günü 31/03/2023 tarihinden öncesi olan itirazlar ile itiraz değerlendirme komisyonuna ilişkin süreler 31/03/2023 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
 
Maaşların Erken Ödenmesi
 
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası alınan önlemler kapsamında, 4A ve 4B kapsamındaki 2023/ Şubat ödeme dönemi gelir/aylıklarının ödenmesine ilişkin duyuru yayımlanmıştır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen gelir ve aylıkların normal ödeme dönemi;
    • SSK aylıkları için 17-26 Şubat 2023 tarihleri arasında,
    • BAĞ-KUR aylıkları için 25-28 Şubat 2023 tarihleri arasındadır.
  • Yaşanan deprem felaketi sebebiyle Şubat ödeme dönemi için olmak üzere;
    • 4/a (SSK) sigortalıları için 17-26 Şubat 2023 tarihleri arasında ödenecek gelir ve aylıklar 14-15-16 Şubat 2023,
    • 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları için 25-28 Şubat 2023 tarihleri arası ödenecek gelir ve aylıklar 16 ve 17 Şubat 2023 tarihleri arasında ödenecektir.
  • SSK aylıklarından;
    • 17,18 19, 20 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar 14 Şubat’ta,
    • 21,22,23,24 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar 15 Şubat’ta,
    • 25 ve 26 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar 16 Şubat’ta, ödenecektir.
  • BAĞ-KUR aylıklarından;
    • 25 ve 26 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar 16 Şubat’ta,
    • 27 ve 28 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar 17 Şubat’ta ödenecektir.
  • Duyuru metnine ulaşmak için tıklayınız.
 
Sağlık Alanında Sunulan Hizmetlerin Devamı
 
Olağanüstü Hal Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır.
  • Olağanüstü hal ilan edilen illerde, valilik tarafından uygun görülen mekanlarda veya mobil araçlarda aşağıdakilere faaliyet izni verilecektir:
    • Şahıslar
      • Serbest meslek eczacılar
    • İşletmeler
      • Optisyenlik faaliyeti gösterenler
      • Ismarlama protez ve ortez merkezleri
      • İşitme cihazı merkezleri
      • Diş protez laboratuvarları
  • Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan serbest eczaneler ilaç takip sistemi işlemlerinden muaf tutulabilir.
  • Kararnameye ulaşmak için tıklayınız.
 
Proje Bazlı Teşviklerde Prim Uygulaması
 
31/01/2023 tarihli ve 2023/07 sayılı “Proje Bazında Desteklenen Yatırımlarda Sigorta Primi Teşviki” hakkında SGK Genelgesi yayımlanmıştır.
  • Cumhurbaşkanı tarafından proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırımlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından Destek Kararı ile proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteğinden kısmen işletmeye geçildiğinin tespit edilmesini veya tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip teşvikten yararlanacak olan işyerlerine ilişkin bilgilerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Kurumumuza elektronik ortamda bildirildiği tarihi takip eden ay basından başlanılarak yararlanılabilecektir.
  • Bu destekten yararlanılabilmesi için, kısmen işletmeye geçildiği tespit edilen veya tamamlama vizesi yapılmış olan is yerlerinde çalışan ve destek kapsamına giren sigortalılara ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin 36322 kanun numarası seçilmek suretiyle yasal süresi içinde Kurumumuza gönderilmesi ve 2012/30 nolu Genelge ‘de belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir.
  • Kapsama giren sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca karşılanacaktır. Proje bazlı yatırım teşviki kapsamında yararlanılacak sigorta primi destek tutarı, bütün bölgeler için aynı şekilde hesaplanacaktır.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.
 
FİNANS & PARA
 
Türkiye Bankalar Birliği, depremden etkilenenlere yardımcı olmak amacıyla prensip kararları almıştır.
  • Depremden etkilenen illerde bulunan ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsis edilmeyecektir.
  • Depremden etkilenen müşterilerin vadesi gelmiş ya da 6 ay içinde gelecek olan borçlarının vadesi 6 ay ötelenecektir.
  • Borçların ödenmesinde ve finansman olanakları sağlanmasında ek kolaylıklar sağlanacaktır.
  • Deprem bölgesinde ikametgahı, işyeri, ya da hesabı bulunan müşteriler ile ilgili gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi için Risk Merkezi Üyeleri bilgilendirilecektir.
  • Felaketten etkilendiklerini belgeleyen müşterilerinin taleplerini bankalara iletmeleri hususunda bilgilendirme yapılacaktır.
  • Bankacılık işlemlerinin sürdürülmesi amacıyla bölgeye mobil şubeler gönderilecektir.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, deprem bölgesinde yerleşikler için kullandırılan kredilerde ödemesiz dönem ve erteleme kolaylıkları sağlamıştır.
  • 06/02/2023 tarihinden geçerli olmak üzere 6 ay süre ile aşağıdaki kararlar alınmıştır.
  • Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik kişilere yine o bölgede Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, aynı Yönetmeliğin “Konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalar” başlıklı 12/A maddesinin üçüncü fıkrasında ve anılan maddenin altıncı fıkrası uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca (Kurul) belirlenen sürelere tabi olmaksızın, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dâhil olmak üzere bankalarca belirlenebilecektir.
  • Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik kişilere yine o bölgede, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, aynı Yönetmeliğin “Taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalar” başlıklı 11/A maddesinin ikinci fıkrasında ve anılan maddenin beşinci fıkrası uyarınca Kurulca belirlenen sürelere tabi olmaksızın, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dâhil olmak üzere şirketlerce belirlenebilecektir.
  • Deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yerleşik üye işyerlerince Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik kapsamında kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında, aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Kurul kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin bir kata kadar arttırılabilecektir.
 
Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık şirketlerin deprem nedeniyle bağışta bulunmak istemeleri konusunda karar vermiş, gereklikleri bülten içerisinde paylaşmıştır.
 
Esnaf Kredi Borçlarının Ertelenmesi Düşük Faizli Kredi Kullandırılması
 
14 Şubat tarihli Resmî Gazete ile yayımlanmış olan 6789 sayılı bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Halk Bankası tarafından düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında kredi borçlarının ertelenmesine karar verilmiştir.
  • Erteleme süresince takip işlemi başlatılmaz.
  • Ertelemeler nedeniyle tahakkuk edecek faiz tutarı Hazine’den karşılanır.
 
MASAK Kimlik Tespiti İşlemlerinin Deprem Bölgesinde Uygulanması
 
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden etkilenen vatandaşların bankalar başta olmak üzere mali kuruluşlar ve diğer yükümlüler nezdinde gerçekleştirecekleri işlemlerde yapılması gereken kimlik tespitinde kolaylık sağlanmak amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No:5)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:23), 11 Şubat 2023 tarihli ve 32101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.  
  • Bu kapsamda Tedbirler Yönetmeliğinin 6. ve 16’ncı maddeleri gereğince yapılan kimlik tespiti işlemlerinde, söz konusu maddede sayılan kimlik belgeleri ile sınırlı olmaksızın kimliği gösterir herhangi bir belgede yer alan, bunun mümkün olmaması halinde işlem yapmak isteyen kişinin beyan ettiği kimlik bilgilerinin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı üzerinden kontrolü yönünde bir basitleştirme benimsenmiştir.
  • Yerleşim yeri adresi depremden etkilenen illerde olup afet sebebiyle başka illerde bulunan (yani deprem sonrası başka illere giden veya nakledilen) kişilerin de bu kolaylıklardan yararlanabilmesine imkân getirilmiştir.
  • Böylece vatandaşların Tedbirler Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinde sayılan kimlik belgelerinin zayiatı sebebiyle finansal işlemlerini gerçekleştirmesinde mağduriyet yaşamaması amaçlanmıştır.
  • Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
 
Strateji ve Bütçe Bakanlığı tarafından 2023 Yılı Harcamaları ve Bütçe Uygulamaları Hakkında Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Genelgesi (Sıra No: 2) yayımlanmıştır.
  • Genelgede AHP-AFP (Ayrıntılı Finansman Programı – Ayrıntılı Harcama Programı) işlemleri ile ilgili hususlar yer almaktadır.
  • Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.
 
TİCARİ DÜZENLEMELER
 
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, depremden etkilenen bölgelerde trafik sigortası gecikmelerinde ilave prim uygulamasına ilişkin duyuru yapılmıştır.
  • 06/02/2023 tarihinde meydana gelen dep­remden etkilenen Adana, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahraman­maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde;
  • 14/07/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk (zorunlu trafik) sigortası poliçelerinin zamanında yenilenmemesi sebebiyle yapılan ilave prim (sürprim) uygulamasının 01/03/2023 tarihine kadar kaldırılmasına karar verilmiştir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.
 
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, 10 Şubat’ta yapılan sektör duyurusuna göre OHAL ilan edilen illerde;
  • 6 Şubat 2023 ve 1 Mayıs 2023 tarihlerinde vadesi sona eren tüm branşlardaki sigorta poliçelerinin yürürlük süreleri, prim tahsilatı en erken 1 Mayıs 2023 tarihinde yapılmak üzere 1 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • 6 Şubat 2023 ve 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında yürürlüğü sona eren zorunlu deprem sigortası poliçelerini, prim tahsilatı en erken 1 Mayıs 2023 tarihinde yapılmak üzere otomatik olarak yenilenecektir. (Ağır hasar hariç)
  • Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ve zorunlu deprem sigortası poliçelerinde madde 3’e ek olarak prim ödemelerinde en az 6 taksit yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
  • 6 Şubat 2023 ve 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında prim tahsilatı yapılamaması sebebiyle iptale konu olabilecek tüm sigorta branşlarındaki poliçelerde sigorta şirketlerinin poliçe iptal etme yetkisi 1 Mayıs 2023 tarihine kadar geçici olarak kaldırılmıştır.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.
 
Alkol ve Alkollü İçki Tesisleri Yönetmeliği ile, bu malların ticaretine ilişkin Yönetmelikte üretim hacimleriyle ilgili güncelleme yapılmıştır.
  • 5 cl’den küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 cl’den büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ithal edilemez, üretilemez ve piyasaya arz edilemez.”
  • Bira haricindeki alkollü içkiler, sadece cam malzemeden yapılmış ambalaj ile piyasaya arz edilir.
  • Ayrıca bu iki düzenlemeye ilişkin eldeki stoklar için geçiş süreci öngörülmüştür.
    • Geçici Madde 13- 5 cl’den küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 cl’den büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler, bu maddenin yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonundan (Nisan 2023) itibaren üretilemez ve ithal edilemez. Bu ürünler, bu maddenin yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan (Mayıs 2023) itibaren Alkollü İçki Dağıtım Yetki Belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemez.
    • Geçici Madde 14- Bira hariç olmak üzere, cam haricindeki ambalaja sahip alkollü içkiler, bu maddenin yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonundan (Nisan 2023) itibaren üretilemez ve ithal edilemez. Bu ürünler, bu maddenin yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan (Mayıs 2023) itibaren Alkollü İçki Dağıtım Yetki Belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan (Haziran 2023) itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemez.
 
EPDK | Deprem Nedeniyle Alınan Kurul Kararları 10 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
  • Alınan Kararlar, EPDK’da 4 ayrı Kanun ve Sektör Dairesi olarak idare edilen alana ilişkin, petrol, doğalgaz, elektrik ve LPG piyasalarına yönelik olarak bazı yükümlülüklerin ertelenmesi ve afet koşullarında yapılması zorunlu bazı işlemlerden dolayı mevzuatta öngörülen düzenlemelerin esnetilmesine yöneliktir.

EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
  • 11629 sayılı Karar elektrik üretiminde bazı temerrüt hükümlerinin uygulanmamasına, üretim program sapmaları, dengesizlik miktarlarının hesaplanmasına, mahsuplaşma ve uzlaştırma işlemlerinin devam ettirilmesine ilişkindir.
  • 11632 sayılı Karar ise petrol piyasası kapsamında bazı yükümlüklerin OHAL süresi sonuna kadar ertelenmesine ve
  • 11644 sayılı Karar LNG faaliyetlerinde yaşamsal açıdan kritik önemi haiz tesislerin (hastane, fırın, aşevi, toplanma alanları vb) önceliklendirilmesine yöneliktir. Bunun yanında;
  • 11646 sayılı Karar ile depolamalı ön lisans başvurularında yükümlülük ve belge teminlerinin ertelenmesine ve
  • 11648 sayılı Karar ile ise LPG faaliyetlerine ilişkin olarak yükümlülüklerin ertelenmesine karar verilmiştir.
 
DIŞ TİCARET
 
Ticaret Bakanlığı tarafından 9 Şubat 2023 tarih ve 32099 saylı Resmî Gazete’de Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.
  • Yönetmelikte yer alan;
    • Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü ve Müdürlüğü ibareleri değişiklikle Serbest Bölgeler Genel Müdürü ve Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Yönetmelikte geçen ‘’Bakanlar Kurulu’’ ibareleri ‘’Cumhurbaşkanı’’ olarak değiştirilmiştir.
    • 6’ncı maddenin birinci fıkrası ‘‘Bölgenin sınırları, Bakanlar Kurulu'nun ilgili Bölgenin kurulmasına ilişkin Kararnamesinde belirtilen sınırlarıdır bölgenin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararında belirtilen sınırlardır.’’ şeklinde değiştirilmiştir.
    • 8’nci maddenin dokuzuncu fıkrasında “Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde İşletici, B.K.İ. (Bölge Kurucu ve Kurucu İşletici) ve kullanıcılar tarafından inşa ettirilen bina ve tesisler, Faaliyet Ruhsatı süresinin sona ermesi veya Faaliyet Ruhsatının iptali halinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal eder. Aynı üstyapıda birden fazla Faaliyet Ruhsatı ile faaliyet gösterilmesi halinde Hazineye intikal, üstyapının bağlı olduğu Faaliyet Ruhsatının süresinin sona ermesi veya iptali ile gerçekleşir. Hazineye intikal eden bina ve tesisler Bakanlığın tasarrufuna geçer. Söz konusu bina ve tesislerin kullanılır halde devredilmesi esastır. İşletici/B.K.İ. ile Bölge Müdürlüğü bu hususta gerekli tedbirleri birlikte alırlar” şeklinde değişiklikler yapılmıştır.
  • Ayrıca 24. 25. 38. 46. ve 52’nci maddelerinde de değişiklikler yapılmıştır.

Kamu İhale Kanunu’nun 22 nci maddesi kapsamında doğrudan temin yoluyla yapılacak alımlarda uygulanacak parasal limitler arttırılmıştır.
 
BAĞIMSIZ DENETİM
 
KGK tarafından Bazı Süreler Uzatılmıştır
Bu kapsamda, OHAL ilan edilen illerle sınırlı olmak üzere Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin “Mücbir Sebepler” başlıklı 45’inci maddesi uyarınca KGK’nın;
 
Gözetim faaliyetlerine ilişkin olarak;
  • İmza/düzenlenme/gerçekleşme tarihine bağlı olarak bu tarihten itibaren belirli bir süre içerisinde yapılması gereken bildirimlerden (imzalanan sözleşme ve raporların Kuruma bildirimi, mesleki sorumluluk sigortası bildirimi, sözleşme feshi bildirimi, daha önce yapılan bildirimlerde meydana gelen değişikliklerin bildirimi vb.) son bildirim tarihi 31 Temmuz 2023 tarihinden önceye denk gelen bildirimlere ilişkin sürelerin,
  • Yönetmelikte zamanı kesin bir şekilde düzenlenen (gelir bildirimi, şeffaflık raporu bildirimi vb.) bildirimlere ilişkin sürelerin,
 
Sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin olarak;
Yönetmeliğin 25’inci maddesi ve Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliğinin 10, 11 ve 14’üncü maddeleri çerçevesinde, sürekli eğitim açığı bulunan bağımsız denetçilerin Bağımsız Denetim Resmi Sicilinde gayri faal olarak gösterilme işlemine ilişkin sürelerin,
 
İnceleme faaliyetlerine ilişkin olarak;
660 Sayılı KHK’nın 25’inci maddesi uyarınca 2023 Yılı İnceleme Planı çerçevesinde incelenmesine karar verilen ve OHAL bölgesinde bulunan denetim kuruluşları nezdinde gerçekleştirilecek incelemelerin başlayış ve bitiş tarihlerine ilişkin sürelerin ilk etapta 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ertelenmesi uygun görülmüştür.
 
Radyoaktif Özel Hesabında Bağımsız Denetim Zorunluluğu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Radyoaktif Atık Yönetimi Özel Hesabı ve İşletmeden Çıkarma Özel Hesabı ile Hesaplar Yönetim Kuruluna İlişkin bir Yönetmelik yayımlanmıştır.
  • Yönetmeliğin amacı, özel hesap gelirlerinin elde edilmesi, takibi, tahsili, nemalandırılması, giderleştirilmesi, muhasebeleştirilmesi, denetimi, özel hesapların işleyişi, işletmeden çıkarmaya ilişkin maliyet planı, radyoaktif atık yönetimine ilişkin maliyet planının hazırlanması ve sunulmasına ilişkin hususlar ve Hesaplar Yönetim Kurulunun çalışma usul ve esaslarına ilişkin hususlar ile kamu temsilcileri dışındaki temsilcilerin seçilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
  • Özel hesapların işlemleri, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kamu yararını ilgilendiren kuruluş dahil bağımsız denetim yapmak üzere yetkilendirdiği bir kuruluş tarafından yıllık dönemler halinde Türkiye Denetim Standartlarına uygun olarak bağımsız denetime tabi tutulur. Bağımsız denetim raporu, Bakanlığa sunulur. Kurul, bağımsız denetim raporu doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapar.
  • Yönetmelik metnine ulaşmak için tıklayınız.
 
İlgili Hizmetler Standardı İHS 4400 Hakkında KGK Duyurusu
Bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarının, denetledikleri işletmeye İHS 4400 kapsamında hangi koşullarda hizmet verebileceği konusunun açıklığa kavuşturulması amacıyla 8/2/2023 tarihli Kurul toplantısında aşağıdaki Kurul Kararı alınmıştır.
  • Denetçi ve denetim kuruluşunun, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 397 ilâ 406’ncı maddeleri kapsamında bağımsız denetçi olarak görev aldığı şirketlere, aşağıdaki koşulların tamamının karşılanması durumunda, denetlenen finansal bilgiler esas alınarak yapılan bildirim veya raporlamaya yönelik işlerde, İHS 4400 kapsamında hizmet sunabileceğine karar verilmiştir:
    • İşin ilgili mevzuat hükümlerinden kaynaklanması,
    • İlgili mevzuat hükmünde işin açık bir şekilde İHS 4400’e göre yürütüleceğinin belirtilmesi veya işin niteliği gereği bu Standardın uygulanmasının uygun olması ve
    • Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve Etik Kurallara göre, oluşabilecek bağımsızlık tehditlerinin değerlendirilerek bir tehdit görüldüğünde bunları ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir düzeye indirmek için gerekli önlemlerin alınması.
  • Kararın uygulanmasına ilişkin tereddütleri gidermeye Kurum yetkilidir.
 
DİĞER MEVZUAT
 
Resmi İstatistik Programı Hazırlama ve Uygulama Yönetmeliği yayımlanmıştır.
  • 12 Şubat tarihli bu Yönetmeliğin amacı; ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan alanlarda üretilen ve üretilmesi planlanan resmî istatistiklere ilişkin çerçeveyi belirleyerek Türkiye İstatistik Sistemi içinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlar tarafından ulusal ve uluslararası standartlara uygun, kaliteli, güncel, güvenilir, tarafsız, tutarlı ve zamanlı istatistikler üretilmesini ve yayımlanmasını sağlamaktır.
    • Program kapsamındaki koordinasyon, izleme, takip ve uluslararası veri gönderimi süreçleri, Resmî İstatistik Programı Koordinasyon, İzleme ve Takip Platformu (RİPİZ) üzerinden yürütülür.
    • Program kapsamında uluslararası kuruluşlara yapılan veri gönderiminin koordinasyonu TÜİK tarafından sağlanır.
    • Program, TÜİK Başkanlık koordinasyonunda Türkiye İstatistik Sisteminde yer alan tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Program ve eylem planı çalışma gruplarında yapılan değerlendirmeler sonucunda beşer yıllık dönemler için ayrı ayrı hazırlanır.
 
Yurt dışından ilaç teminine ilişkin bir Yönetmelik yayımlanmıştır.
  • 3 Şubat 2023’te yayımlanan bu Yönetmeliğin amacı; hastalar için sağlığın yüksek seviyede korunmasını esas alarak, ülkemizde henüz ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup da çeşitli sebeplerle piyasada bulunmayan beşerî tıbbi ürünlerin, yurt dışından şahsi kullanım amacıyla reçeteli olarak temin edilmesi ve hastanelerin yurt dışından toplu olarak ilaç teminine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
  • Yönetmeliğin bazı hükümleri, 3 Mart, bazı hükümleri 3 Mayıs ve bazı hükümleri ise 3 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
 
Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği yayımlanmıştır.
  • 3 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan bu Yönetmelik ile geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin istenen etkililik ve güvenliliğe ve gereken kaliteye sahip olmalarını sağlamak üzere, ruhsatlandırma işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile ruhsatlandırılmış geleneksel bitkisel tıbbi ürünlere ilişkin uygulamalar belirlenmektedir.
  • 2010 tarihli eski Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve ara ürün izin belgeli ürünler ile ortak pazarlanan geleneksel bitkisel tıbbi ürünlere ilişkin geçiş hükümleri düzenlenmiştir.

MUHASEBE ve E-UYGULAMALAR
 
GİB tarafından, mücbir sebep ilan edilen yerler dışında mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, ilan edilen mücbir sebep hali kapsamında olan meslek mensuplarıyla arasında deprem tarihi itibarıyla aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunması durumunda nasıl bir yol izleneceğine dair duyuru yayımlanmıştır.
  • Mücbir sebep hali süresince, verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri ile bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri uzatılmıştır.
  • Mücbir sebep halinin başladığı 06/02/2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 31/07/2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15/08/2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler 31/08/2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir.
  • Ayrıca bu mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1 inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.
 
Konaklama Vergisi Beyannamesi düzenleyecek mükellefler için bir kılavuz yayımlanmıştır.
 
Döviz alım satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 01/01/2022 tarihinden itibaren “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
  • GİB tarafından yapılan bu duyuruyla kapsam dahiline alınan yetkili müesseselerin 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.10.2. e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına Dahil Olma” başlıklı bölümünde açıklandığı şekilde gerekli hazırlıklarını yapmaları gerekmektedir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.
 
Ba - Bs Bildirimlerine ilişkin bir değişiklik yapılmıştır.
  • Bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak tüm alış ve/veya satışları belirtilen haddin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin, 2023/Ocak döneminden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerini vermelerine gerek bulunmamaktadır. Bu kapsamda Beyanname Düzenleme Programında (BDP) gerekli güncellemeler yapılmıştır. 2023/Ocak dönemi ve sonrasında Form Ba ve Form Bs bildirimi vermesi gereken mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programını (BDP) bilgisayarlarına indirip yeniden kurmaları gerekmektedir.
 
Turizm Beyannamesi hakkında bir duyuru yayımlanmıştır.
  • Turizm Payı Beyannamesinin "Matrah" kulakçığında yer alan "Turizm Payına Tabi Faaliyetler" tablosunda "Turizm Payına Tabi Faaliyetler" sütununda bulunan "Deniz Turizmi Tesisleri ve Araçları İşletmeleri" satırı kaldırılmıştır. Turizm Beyannamesi vermesi gereken tüm mükelleflerin Beyanname Düzenleme Programını güncellemesi gerekmektedir.
 
ÖNEMLİ YARGI KARARLARI
 
Anayasa Mahkemesi Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan “maddi ve manevi tazminat” hesaplanmasına ilişkin bazı hükümleri iptal etmiştir.
  • İptale konu düzenleme şu şekildedir.
“Bu tazminatlardan;
  1. a) Değer kaybı tazminatı, aracın; piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkate alınarak,
  2. b) Destekten yoksun kalma tazminatı, ulusal doğum ve ölüm istatistikleri kullanılarak hazırlanan hayat tablosu ve zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarında yüzde 2’yi geçmemek üzere belirlenen iskonto oranı esas alınarak hayat anüiteleri ile genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun olarak,
  3. c) Sürekli sakatlık tazminatı, ulusal doğum ve ölüm istatistikleri kullanılarak hazırlanan hayat tablosu, zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarında yüzde 2’yi geçmemek üzere belirlenen iskonto oranı ve sürekli sakatlık oranı esas alınarak hayat anüiteleri ile genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun olarak hesaplanır.”
“Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenir.”
  • 29 Aralık 2022 tarihli bu Karar 14 Şubat 2023 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
  • Dava konusu kurallarda; zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek destekten yoksun kalma tazminatının, sürekli sakatlık tazminatının ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasına ilişkin esaslar düzenlenmiştir.
  • Kanun’a göre hesaplanan değer kaybı, destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatlarının dava konusu kurallara göre hesaplanan değer kaybı, destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatlarından yüksek bir miktara tekabül etmesi hâlinde üçüncü kişinin zararının, bu zararı teminat altına alması için öngörülmüş olan zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında karşılanamaması söz konusu olabilecektir. Bu durum zarar gören kişi aleyhine sonuç doğuracak ve kara yolu zorunlu trafik sigortasının öngörülmesinin temelinde yatan mağdurun gerçek zararının karşılanması amacıyla bağdaşmayacaktır.
  • Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptallerine karar vermiştir.
 
Olağanüstü Hal kapsamında yargı alanında bazı tedbirler alınmış ve süreler durmuştur. 
  • 8 Şubat 2023 tarihinde 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen Olağanüstü Hal 1354 sayılı TBMM Kararı ile onaylanmıştır.
  • 11 Şubat tarihli 120 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olağanüstü hâl ilan edilen yerlerde yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alınmış, süreler uzatılmış, yakalama emirlerinin yerine getirilmesi ve gözaltı süresi yeniden düzenlenmiştir.
  • Buna göre, istisna olarak sayılanlar dışında dava ve takibe ilişkin süreler 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren 6/4/2023 (bu tarih dâhil) tarihine kadar durmuştur. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacaktır.
  • Bu düzenleme hükmü, 6/2/2023 tarihi itibarıyla yerleşim yeri olağanüstü hâl ilan edilen iller olan gerçek ve tüzel kişiler ile aynı tarihte bu illerde bulunan kişiler bakımından ülke genelinde uygulanır.
 
Bu bülten ile ilgili sorularınız için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki 15 günlük bültenimizde tekrar önemli konuları sizler için özetleyeceğiz.
 
Tekrar büyük geçmiş olsun Türkiye!
 
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy



PDF İndir