Abone Ol EN

2023-113 / Aralık 2023 Ay Ortası Mali / Vergisel Gelişmeler

Yılın son ayı, mali uygulamacılar için koşturmacası en çok ay. Kiminle konuşsak çok yoğun. Yıl sonu işlemleri, kapanışlar, bütçe işlemleri, kur tahminleri, mutabakatlar, gelecek yılın öngörüleri, yeniden değerleme oranına göre artacak olan vergiler önemli konu başlıkları. Bu sene işi daha da karmaşık hale getiren bir enflasyon düzeltmesi ve bir kısım hükümlerinin 2023 yılı kazançlarına uygulanması söz konusu olan bir torba vergi kanun var Meclis gündeminde.

 

Asgari ücretin açıklanması, yeni yılda uygulanacak olan çeşitli rakamsal tutar ve tarifeler, yıl başında uygulanması beklenen inşaat demiri izleme sistemi, BDDK ve SEDDK tarafından “enflasyon düzeltmesinin 2023 yıl sonunda uygulanmaması kararları”, güncellenen KDV Tebliğ Taslağı, COP28’de yoğun olarak gündeme gelen ve ne kadar hazır olduğumuzu pek bilmediğimiz ve yıl başında uygulamaya girecek olan sınırda karbon düzenlemeleri, uluslararası vergi açısından seneye başlayacak olan “asgari kurumlar vergisi” de önemli diğer başlıklar.

 

TMSF tarafından sigortaya tabi mevduat tutarının artırılması, zamlanan zorunlu araç sigortası primleri, perakende ticarete ilişkin yönetmelik değişiklikleri ile teşvik tarafında Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi için 20 Aralık 2023’te alınacak olan başvurular ile Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve teknokent firmaları için zorunlu fon tutarının %3’e çıkarılmış olması da bu ay ortası bültenimizde yer alıyor. Önce vergi diyoruz:

 

VERGİ

 

Asgari Ücret görüşmeleri başlamıştır.

 

  • Asgari ücret en son 2023 ikinci dönem için %34 oranında artırılmıştı. Enflasyonist baskı nedeniyle son yıllarda yılda iki defa artırılmaya başlanmıştır. Bu yıl nasıl olacak.
  • Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 20.06.2023 tarihli ve 2023/1 sayılı Kararına göre, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücret yeniden belirlenmişti. Buna göre asgari ücretin brüt tutarı aylık 13.414,50 TL olurken işverene maliyeti 15.762,04 TL olmuştu. Beklenti ve söylenti çok olmakla beraber yerel seçimleri düşününce her şey olabilir.
  • Çok uzun yıllardır konuşulan bir konu olarak, asgari ücrete tekabül eden kısım vergi dışı bırakılmış, AGİ uygulaması ise sona erdirilmiştir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Torba Kanun TBMM Genel Kurul’da bekliyor.

 

  • Çoğunluğu önemli vergisel düzenlemeleri içeren 80 maddelik Torba Kanun 24 Kasım Cuma günü tüm ülkenin gündemine oturmuştu.
  • Geniş bir özetini linkte okuyabileceğiniz Kanuna ilişkin özetle; ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla; ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi, ihracatın desteklenmesiyle büyümeye katkıda bulunulması, ülkemize döviz girdisi sağlamak suretiyle dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlanması, Türk lirası enstrümanlara yatırım yapılmasının teşvik edilmesi, mükellef haklarının korunması ve vergiye gönüllü uyumun artırılması, gelişen teknolojiden yararlanılarak bazı uygulamaların elektronik ortama taşınması, vergi güvenliğinin sağlanması, bazı vergi indirimlerinin kaldırılması, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun sağlanması amaçlarıyla bazı vergisel düzenlemeler yapılması ile yıl sonunda süresi bitecek bazı düzenlemelerin süresinin uzatılması önerilmektedir.
  • Kanun Teklifi bazı ilave ve düzenlemelerle Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiş, daha sonra Genel Kurul’a gelmiştir. Genel Kurul’da 43 maddesi görüşülüp kabul edilmişken, araya giren 2024 bütçe görüşmeleri nedeniyle beklemeye alınmıştır. Komisyon’da yapılan ekleme ve düzenlemeler için Komisyon Raporunu okuyabilirsiniz.

 

Kongo ile imzalanan çifte vergileme anlaşması onaylanmıştır.

 

  • 7 Eylül 2021’de Ankara’da Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak hazırlanan ve Türkiye adına Bakan Lütfi Elvan tarafından imzalanan Anlaşma 31 maddeden oluşmaktadır.
  • Anlaşma metni için tıklayınız.

 

KDV Tebliğ Taslağında güncelleme yapılmış, fakat henüz yayımlanmamıştır.

 

  • Tebliğ Taslağına ilişkin çok geniş bir özete ve eski/yeni karşılaştırma tablosuna hazırlamış olduğumuz blog yazısından ulaşabilirsiniz.
  • Gelen görüş ve önerilerle, bazı ifade değişiklikleri yapılmış, liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerde istisna uygulamasına ilişkin olarak kapsam dışında olan ticari yat ve özel teknelerin türleri açıklanmış, bunlara verilen hizmetlerin istisna kapsamında olmadığı vurgulanmıştır.
  • Sektörde özellikle elektronik para ve ödeme kuruluşlarının taleplerinin tebliğ güncellemesinde tam olarak dikkate alınmadığı anlaşılmaktadır.
  • Tebliğ Taslağı web sayfasından kaldırılmış olup yayımlanması beklenmektedir.

 

Enflasyon Düzeltmesi Tebliğ Taslağı güncellenmiştir. Henüz yayımlanmamıştır.

 

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) ve SEDDK (Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu) mevzuatlarına tabi kurum ve kuruluşların 31.12.2023 tarihli mali tabloları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır.

 

 

Muhasebat Genel Müdürlüğü kamu idareleri için Enflasyon Muhasebesi Tebliği çıkarmıştır.

 

  • Tebliğin amacı, kapsamdaki kamu idarelerine ait mali tabloların enflasyon etkilerinden arındırılarak raporlama tarihindeki satın alma gücünü yansıtacak şekilde sunulmasını sağlamak üzere uygulanacak enflasyon düzeltmesinin usul ve esaslarını belirlemektir.
  • Tebliğ, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde uygulanmakla beraber kurumlar vergisi mükellefi olan kamu idarelerinde bu Tebliğ hükümleri uygulanmayacaktır.

 

Deprem Bölgesine Yönelik Olarak Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 5) Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

 

  • 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Bakanlık tarafından 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 15 inci maddesi kapsamında ilan edilen mücbir sebep halinin Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30/4/2024 tarihine kadar (bu tarihler dâhil) devam etmesi uygun bulunmuştur.
  • Tebliğde, mücbir sebep hali 30/4/2024 tarihinde sona erecek olan; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki dairelere, anılan Kanun kapsamında 31/7/2024 tarihine kadar başvuru yapılabileceği, yapılandırılan tutarların ilk taksitinin 31/8/2024 tarihine kadar (bu tarihin resmi tatile rastlaması nedeniyle 2/9/2024 tarihine kadar) yapılması gerektiği yönünde açıklamalara yer verilmiştir.
  • Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yapılandırma taksit ödeme süreleri uzatılmıştır.

 

  • 7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin 11/12/2023 Tarihli ve 7918 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 12/12/2023 tarihli ve 32397 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
  • Bu Karar ile, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borçlu olanların mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde 7256 ve 7326 sayılı Kanunlar kapsamında ödenmesi gereken taksitlerinin ödeme süreleri yeniden belirlenmiştir.
  • Anılan Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

TEŞVİK & AR-GE

 

Genç, kadın ve mesleki belge sahibi olanların istihdamına yönelik teşvik ile ilgili düzenleme yapıldı.

 

  • Söz konusu prim desteğinden Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu ayrımı olmaksızın ilgili maddede yer alan şartları sağlayan tüm sigortalılardan dolayı yararlanılabilmektedir.
  • 5/10/2023 tarihli Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından hazırlanan idari inceleme raporunda yabancı uyruklu kişilerin işsiz olarak değerlendirilemeyeceği ve bu kişilerin işsiz olarak kaydedilmemesi gerektiği belirtildiğinden, yabancı uyrukluların İŞKUR’ a kayıtlı işsiz kapsamında ilave 6 aylık teşvik süresinden yararlanamayacağı bildirilmiştir.

 

Ar-Ge fonunu ayırmayı ve satın almayı unutmayınız.

 

  • Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknokent firmalarının ilk defa geçen sene uyguladığı %2 fon uygulaması bu yıl da devam etmekte olup yıl sonuna kadar alım yapılması gerekmektedir.
  • Geniş bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
  • %2 olarak uygulanan fon zorunluluğu 16 Aralık 2023’te yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla 2024’ten itibaren %3 olarak, indirim ve istisna alt limiti 1 milyon TL yerine 2 milyon TL ve üst limit olan 20 milyon TL 100 milyon TL olarak uygulanacaktır.
  • Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.

 

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi için başvuruları 20 Aralık 2023 tarihinden itibaren alınmaya başlanacaktır.

 

  • Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) çerçevesinde 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi yayımlanmıştı. Başvuruların nasıl yapılacağı da belirlendi.
  • Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar Lira olmak üzere üç yılda 300 milyar Lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; yatırımcıların uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişiminin kolaylaştırılması planlanıyor. Bakanlık 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesini ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesini yayımlamıştır.
  • Bu programa; 20 Aralık'tan itibaren yatirimkredisi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden başvurular alınacaktır.
  • Konuyla ilgili TCMB tarafından çıkarılan talimatta düzenlemenin detayları yer almaktadır.

 

FİNANS & PARA

 

SBB tarafından 2023 yılı Ekim ayı Ödemeler Dengesi verileri açıklandı.

 

  • 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla cari işlemler dengesi 186 milyon dolar fazla vermiştir.
  • 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari işlemler açığı ise 50,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • 2023 yılı Ekim ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı 638 milyon dolar ve diğer yatırımlar kaynaklı 2.809 milyon dolar net sermaye girişi gerçekleşirken, portföy yatırımları kaynaklı 689 milyon dolar net sermaye çıkışı gerçekleşmiştir.

 

Sigortaya tabi “Mevduat ve Katılım Fonu Tutarı” yeniden belirlenmiştir.

 

  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca 25.11.2023 tarihli ve 32380 sayılı Resmî Gazete’de ilan edilen yeniden değerleme oranı dikkate alınarak, hali hazırda 400 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2024 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 650 bin TL olarak belirlenmiştir.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

TİCARİ DÜZENLEMELER

 

Defter Tasdiklerini Unutmayınız!

 

  • Konuyla ilgili hazırlanan Rehberimizi inceleyebilirsiniz.
  • E-deftere geçiş için dönem sonu kapanış cirolarını takip ediniz.
  • Bilanço esasına geçiş için gereken rakam Maliye Bakanlığı tarafından duyurulacaktır.

 

Yıl sonu işlemleri için hazırlık yapmaya başlıyoruz.

 

  • Konuyla ilgili geçen yıl hazırlamış olduğumuz blog yazısına başvurabilirsiniz.

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulaması 2024’te başlıyor!

 

  • 16 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’de İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) Uygulama Genel Tebliği yayımlanmıştı. Tebliğ kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde, yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunması bakımından önem taşımaktadır.
  • Tebliğ ile inşaatta kullanılacak demirlerin üretim ve ithalatından 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunda yer alan yapı müteahhidi dâhil teslimine kadar tüm aşamaları ile laboratuvar test süreçleri de dâhil olmak üzere takip edilmesine yönelik usul ve esaslar belirlenmişti. Bu kapsamda inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1/1/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunlu kılınmıştı.
  • Bu Tebliğ uyarınca, Darphanenin işleyiş ve denetiminden sorumlu olduğu İDİS dışında inşaat demirinin üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacağından inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunlu kılınmıştır.
  • İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne ulaşmak için tıklayınız.

 

Ticaret Bakanlığı tarafından “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte” değişiklikler yapılmıştır. 7 Aralık ve 13 Aralık’ta yapılan değişikliklerle birlikte yönetmelikle;

 

  • “İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2024 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.” Yönetmeliğe ilk defa “motosiklet” ibaresi eklenmiş ve 1/7/2023 tarihi 1/7/2024 olarak değiştirilmiştir.

 

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.

 

  • Yönetmeliğin “Tedarik zincirinde haksız ticari uygulamalar” başlıklı 4’üncü maddesi güncellenmiştir.
  • Ayrıca 5’nci maddede yer alan ödeme süreleri ürünün dayanıklılığı, işletmenin ölçeği ve ödemenin şekline göre belirlenmiştir.
  • Yönetmeliğin 12/A maddesinin birinci fıkrası (c) bendi “İşverenlerce yemek kartı hizmeti veren kuruluşlara ve bu kuruluşlarca anlaşmalı perakende işletmelere yapılan ödemelerde, 5 inci maddenin ikinci fıkrasında öngörülen süreyi süre otuz günü aşamaz. Bu süre, ilgililerce düzenlenen fatura tarihinden itibaren başlar.
    • Yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi 1/1/2024 olarak belirlenmiştir.

 

İKLİM VE ÇEVRE

 

Konuyu en iyi takip eden sivil toplum örgütüne kulak verelim.

SEFİA İlkim Gündemi: #COP28 Özel Sayısına ulaşmak için tıklayınız.

 

DIŞ TİCARET

 

Gümrük Genel Tebliği ile 2024 yılı için uygulanacak rakamlar belirlenmiştir.

 

  • 13 Aralık 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 202 seri numaralı Tebliğ ile Gümrük Kanunu’nda yer alan rakamlar %58,46 olan yeniden değerleme oranı kullanılarak belirlenmiştir.

 

SBB tarafından 2023 yılı Kasım ayı geçici Dış Ticaret Verileri açıklandı.

 

  • Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Kasım ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 oranında artarak 23 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,6 azalarak 28,9 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir.
  • Ocak-Kasım dönemi ihracat değeri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 artarak 232,9 milyar dolar, ithalat değeri ise yüzde 0,5 artarak 332,8 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.
  • Kasım ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,6 azalarak 5,9 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. Ocak-Kasım dönemi dış ticaret açığı değeri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre sıfıra yakın bir değişim göstererek 99,8 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.

 

DİĞER MEVZUAT

 

SBB tarafından 2023 yılı Ekim ayı İşgücü Piyasası Gelişmeleri açıklandı

 

11 Aralık 2023 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre;

 

  • İşsizlik oranı 2023 yılı Ekim ayında yüzde 8,2 seviyesinde gerçekleşti
  • İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 985 bin kişi,
  • İstihdam oranı ise yüzde 48,8 oldu.
  • Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

SÜRGEM tarafından verilen sürekli mesleki geliştirme eğitimleri devam ediyor.

 

  • Ruhsat almış meslek mensuplarımızdan; çalışanlar listesine kayıtlı olanlar, meslek mensubu yanında ya da mesleki şirketlerde çalışanlar ile işletmelerde hizmet akdi ile çalışan ve 3568 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde belirtilen işleri yapanlar, meslek ruhsatlarını edindikleri yılı takip eden yılın ilk gününden başlayarak, meslekle ilişiklerinin kesildiği güne kadar sürekli mesleki geliştirme eğitimine tabidir.

 

Zorunlu Araç Sigortası Primleri 2024 için %10 arttırıldı.

 

  • SDDK tarafından yayımlanan genelge ile 2023 yılı aralık ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primler, 2024 yılı ocak ayı için %10 artırılarak uygulanacağı bildirildi.
  • Ayrıca yayımlanan yönetmelik ile Ocak – Mayıs ayıları arasında her ay için %5, Mayıs ayından sonra gelen aylarda ise hasar maliyet endeksine göre artış yapılacağı bildirilmiştir.

 

Kasım ayı bütçe gerçekleşme rakamları açıklanmıştır.

 

  • Kasım ayında bütçe fazla verirken yılın ilk 11 ayında bütçe açığı %10’a yaklaşmıştır.

 

Bütçe Dengesi 2023 Yılı Gerçekleşmesi (Milyon TL)
  Bütçe*

Kasım
(Ay İçi)

Kasım
(Kümülatif)

Bütçe Geliri 4.929.664 746.810 4.660.543
Bütçe Gideri 5.589.085 671.183 5.192.979
Bütçe Dengesi -659.421 75.627 -532.436

 

ÖNEMLİ YARGI KARARLARI

 

Anayasa Mahkemesi KDV Kanunu geçici 41’inci maddedeki istisnayı Anayasaya aykırı bulmamıştır.

 

  • (7257 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile eklenen Geçici Madde; Yürürlük: 02.12.2020)
  • Geçici Madde 41
  • 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamındaki devirler katma değer vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda yapılan işlemler için yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla giderilemeyen vergiler iade edilmez. Hazine ve Maliye Bakanlığı istisna uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

 

Sevgi & Saygılarımızla,

Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy

 

 




PDF İndir