2023-106 / 48 Numaralı KDV Uygulama Genel Tebliğ Taslağı Yayımlandı!
48 Numaralı Tebliğ ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılması planlanan değişiklikler Gelir İdaresi’nin web sayfasında yayımlanmıştır. Buna göre Tebliğe, “kart, şifre, kod ve benzerlerinin satışında KDV uygulaması” bölümleri eklenmekte, “2.Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetlere İlişkin İstisna” bölümünde değişiklikler yapılmakta ve uluslararası taşımacılık istisnasında aranacak belgeler yeniden düzenlenmektedir.
- Taslak Tebliğ ile “2.1.İstisnanın Kapsamı” bölümü detaylandırılmış 2.1.1.İstisna Kapsamında Yer Alan Alanlar, 2.1.2. İstisna Kapsamında Yer Alan Araçlar, 2.1.3. İstisna Kapsamında Yer Alan Hizmetler olarak 3 yeni bölüm eklenmiştir.
- Güncel durumda uygulamaya “gemilerin güvence içinde yük ve yolcu alıp verebilecekleri veya yatabilecekleri, barınabilecekleri, rıhtım, iskele, şamandıra demir yerleri ve yaklaşma alanları” kapsama dahildi fakat Tebliğ taslağında “iskele, balıkçı barınağı, yanaşma yeri, yat limanı, bağlama yeri, çekek yeri gibi alanlar, bu istisna uygulaması bakımından liman olarak değerlendirilmez” denilerek istisna açısından kapsam dışına alınmıştır.
- İstisna Kapsamında Yer Alan Hizmetler ise detaylandırılmış, “tahmil ve tahliye, pilotaj, römorkaj, palamar, uçak ve gemilerin parkı hizmetleri de dâhil olmak üzere, bu araçlar için seyrüsefere ilişkin verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler ile yükün gemiden karaya, karadan gemiye, gemiden gemiye veya benzeri yüzer vasıtalara aktarılması hizmeti, vinç hizmeti, kilitleme ve bağlama, kilit ve bağ çözme hizmeti, nezaret hizmeti, ambar kapağı açma/kapama hizmeti, gemi işgaliye, gemi fuzuli işgaliye hizmeti, gemi aktarma, gemilerin atıklarının alınması, limana gelen konteynerlerin transit gönderilmesi hizmeti de istisna kapsamındadır” denilerek kapsama girenler detaylandırılmıştır.
- İstisna kapsamında olmayan hizmetler ise “bu araçlarla gelen yolculara verilen yeme, içme, konaklama, emanet, araç kiralama, otopark, gayrimenkul (işyeri) kiralama gibi hizmetler ile konteyner içi bağlama/çözme hizmeti, ardiye, terminal hizmetleri, konteyner dolum/boşaltma, konteyner tam tespit, konteyner muayene/numune alma, konteyner tamir, konteyner temizleme (yıkama kurutma), konteyner nakliye hizmetleri, konteyner tartı hizmeti, konteyner içi aktarma hizmeti, konteynere elektrik verilmesi ve uluslararası gemi ve liman tesisi güvenlik hizmeti (ISPS) istisna kapsamında değildir.” şeklinde tek tek sayılarak sıralanmıştır. Burada, “gibi” veya “vb” gibi bir bağlaç kullanılmamış olması önemlidir.
- Liman ve hava meydanı olarak belirlenen yerlerde faaliyet gösteren mükelleflerin istisna kapsamında işlem yapabilmesi için KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe ile (EK:33) başvurması ve beş yıl süre ile geçerli istisna belgesi verilmesi hususu ilk defa olarak düzenlenmiştir. Böylece, istisnadan süresiz bir yararlanma yerine 5 yılda bir yenileme öngörülmüştür. Benzeri çoğu istisnada “istisna belgesi” kullanılmaktadır. Söz konusu belgenin alınması için 3 aylık bir geçiş süresi verilmesi öngörülmektedir.
- Ayrıca, Tebliğde uluslararası taşımacılık istisnası açısından gerekli olan belgelere açıklık getirilmekte ve uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesi için gerekli olan yetki belgesi yanında “Eki Taşıt Belgesi” de gündeme gelecektir.
Tebliğde yapılan düzenlemeleri karşılaştırmalı olarak ekli tabloda bulabilirsiniz.
Tebliğ Taslağında ele alınan bir diğer önemli konu ise “kart, şifre, kod ve benzerlerinin” satışında KDV uygulamasıdır. Konu ilk olarak 47 seri numaralı KDV Tebliğ Taslağı ile gündeme gelmiş ve daha sonra gündeme alınmak üzere Taslaktan çıkarılmıştı. Detaylara ve öngörülen düzenlemeye KDV blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bu kez, gelen öneri ve görüşlerle şeklinin genişlediği ve daha kapsayıcı olmak üzere konunun ikiye ayrılarak ele alındığı anlaşılmaktadır. Buna göre, söz konusu kart, şifre ve kodlarda KDV uygulaması, karşılığı belirli bir ürün veya hizmet olup olmamasına göre belirlenmiş olacaktır.
- Karşılığı belirli bir ürün veya hizmet olan kart, şifre ve kod satış işlemlerinde durumuna göre;
- Türkiye’deki satıcı tarafından KDV1 ile,
- Türkiye’deki alıcılar tarafından KDV2 ile ve son olarak
- Yurt dışı firma tarafından KDV3 ile beyanı mümkün olabilmektedir.
- Karşılığı belirli bir ürün veya hizmet olmayanlarda ise bir para gibi değerlendirildiği anlaşılmaktadır.
- Bunların satışında belirli bir ürün veya hizmet temin edilmiş olmamakta, bir satın alma gücü el değiştirmektedir. Bu sebeple yurt dışından temini veya ülke içinde satış işlemi KDV’ye tabi olmamaktadır.
- Örnek 1’de satın alınan e-pin kodunun Z mağazası tarafından satışında KDV yoktur.
- Örnek 2’de mağazadan satın alınan 2.000 TL hediye çekinde KDV hesaplanmaz.
- Örnek 3’te oyun oynamak amacıyla Singapur firmasının Türk firmasına satışında ve Türk firmanın da oyun oynayacak Bay A’ya e-pin satışında KDV yoktur.
- Bu alışveriş sonucunda, söz konusu kod ve şifreler kullanılarak bir ürün veya hizmet alınması aşamasında KDV doğacaktır.
- Bu satışlara aracılık eden firmaların elde etmiş oldukları gelirler ise, söz konusu hizmetler Türkiye’de verilen aracılık hizmeti mahiyetinde olduğu için KDV’ye tabi olacaktır.
- Bu konuda temel olarak KDVK md.17/4-g’de yer alan sistematiğin esas alındığı ve bu tür kod veya şifrelerin “para gibi” değerlendirildiği anlaşılmaktadır. Bu anlayışın bu yıl TBMM gündemine gelmesi beklenen “kripto varlıklar” konusu açısından da önemli olacağı düşünülmektedir. Bu anlayışın Tebliğ taslağında belirtilmesi özellikle önemlidir. Tebliğe hâkim olan anlayışa göre, vergiye tabi bir işlem olup olmadığı ve aslında işlem var ve istisna öngörülmüşse seçilecek istisna kodu ve işlemin fatura vb evrakta ve sonuçta KDV beyannamesinde gösterimi açısından özel önem arz etmektedir.
Saygılarımızla,
Taxia
PDF İndir