Abone Ol EN

2023-103 / %2 Zorunlu Fon Uygulamasını Yıl Sonuna Kadar Yapmayı Unutmayalım!

2021 Şubat’ta çıkan 7263 sayılı Kanun ile ülkemizdeki Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerini geliştirmek ve desteklemek amacıyla teşvikten faydalananlara yararlanılan vergi indirim veya istisna tutarları üzerinden Ar-Ge fonu oluşturma ve belli yerlere yatırım yapma zorunluluğu getirildi.

Uygulama ve kanun maddesinden daha önce bahsetmiştik. Aşağıdaki linklerden gerçekleştirmiş olduğumuz webinara ve konuyla ilgili ayrıntılara bültenimize ulaşabilirsiniz.
Webinar / Ar-Ge Mevzuatındaki %2'lik Fon Uygulaması  -  %2’lik Zorunlu Fon Uygulaması


2023 Yılı İçin Kısaca Özetlemek İstersek;
  • 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde Ar-Ge Kanunu kapsamında yararlanılan indirim tutarı veya 4691 sayılı Kanun kapsamında yararlanılan istisna tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından bu tutarın %2’si (20 milyon Türk Lirası ile sınırlıdır) pasifte geçici bir hesaba aktarılır. Bu tutarın geçici hesabın oluşturulduğu yılın sonuna kadar girişim sermayesi yatırım fonu, girişim sermayesi yatırım ortakları veya kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.

Uygulanmazsa Cezası Var!
  • Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, bu Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan tutarın yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan Ar-Ge indirimine konu edilemez. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir, gecikme cezası ise öngörülmemiş durumda.

Fona Alınma İşlemi Nasıl Yapılacak?
  • Özetle, yükümlülük 2022 yılında ortaya çıkmıştı ve 2021 yılı beyannamelerini kapsıyordu. Bu kez ise 2023 için yapılacak fona alma işlemi de 2023 yılında verilen 2022 yılı beyannamesinde yer alan tutarlar üzerinden hesaplanarak yapılacak.
  • Fon kaydı ise "549 – Özel Fonlar" hesabına alacak, kar/zarar hesabına borç olarak yapılabilir.
  • Fona aldıktan sonra, bu payların satılması veya sermaye olarak konulan tutarların geri alınması durumunda ne olacağı Kanun’da öngörülmüş değil. İşin mantığı gereği, fona alınan tutarların en azından Kanun’un uygulama süresi olan 2028 yılı sonuna kadar fonda kalması gerektiği söylenebilir. Eşyanın tabiatı bunu gerektiriyor gibi, ama lafız maalesef çok açık yazılmadı.

Kapsam Gittikçe Büyüyor!
  • Yukarıda bahsettiğimiz tutarlar için yeniden değerleme ile artış öngörülmüyor, yani 1 milyon TL limit sabit. Ülkemizde Ar-Ge teşviği alan mükellef sayısı da bir hayli arttı, her geçen yıl kapsama giren mükellef sayısının artacağı açık. SPK’ya tabi girişim sermayesi yatırım fonu sayısının, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya kuluçka merkezlerinde faaliyet gösteren firmalara koyulan sermayenin de buna paralel olarak artış göstermesi de bekleniyor.
  • Ayrıca çok yakından takip ettiğimiz Türkiye geneli Ar-Ge, Tasarım Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) listesine ulaşmak için tıklayınız.
 
Konuyla ilgili detaylar için şirketimiz vergi ve teşvik uzmanlarına ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,



PDF İndir