2023-101 Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin TCMB Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul
Temelini “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın” 17 ve 17/A maddelerinden yasal dayanağını da TCMB Kanunu’nun 44’ncü maddesinden alan, yurt içi ve yurt dışından kullanılan kredilerle ilgili Merkez Bankasına yapılacak bildirimlere ilişkin yapılan düzenlemeleri daha önce siz değerli okuyucularımız için derlemiştik.
Gelen öneri ve taleplerle kapsam kısmen daraltılmıştı. Yapılan revizyonu linkte yer alan aylık bültenden takip edebilirsiniz.
Bugün yayınlanan Resmi Gazete ile “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin TCMB Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelikte” muhtelif değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden kısaca bahsedecek olursak;
- 2023 yılı Mart ayında başlatılan, 10 milyon Türk lirası ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmalardan alınan Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verilmiştir.
- Raporlama kapsamına girecek firmaların tespitinde öngörülen 15 milyon ABD doları ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü bulunma şartı, toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olma veya geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon Türk lirası ve üzerinde olma şeklinde değiştirilmiştir.
- Elektronik imza ve buna ilişkin işlemler yönetmelikten çıkarılmıştır.
- Sistem kullanıcılarına, kullanıcı tanımlama ve veri girişleriyle ilgili bildirimlerin e-posta aracılığıyla yapılacağı Önceki düzenlemede yer alan kısa mesaj ile doğrulama bildirimleri kaldırılmıştır.
Yapılan değişiklikleri ana Yönetmelikle karşılaştırmalı olarak görebileceğiniz tabloya ulaşmak için tıklayınız.
Diğer yandan yapılan bu düzenlemelerin BDDK’nın 21.10.2022 tarihli 10389 sayılı Kurur Kararı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılara Taxia bültenden ulaşabilirsiniz.
Sevgi & Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
PDF İndir