Abone Ol EN

2022-85 / Ücret Vergilemesinde Birden Fazla İşveren ve Yılı İçinde İşveren Değişikliği


Yıl içinde iş değiştiren çalışanlar ve birden fazla işverenden ücret alan hizmet erbabı Dikkat! Sizin için iyi yönetilmesi gereken bir süreç ve bir miktar da vergi avantajı var!

 

321 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile ücretlerin vergilenmesinde değişikliğe gidildi; özet olarak birden fazla işverenin tanımı, kamu kurumlarında birden fazla işverenin tespiti, yıl içinde işveren değişikliği yanında, aynı anda birden fazla işveren olması durumu da dikkate alınmış oldu.

 

Ülkemizde ücretlerde genel vergileme stopaj yoluyla yapılmaktadır. Bazı hallerde ise ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmektedir. Tebliğ ile yapılan düzenleme sadece stopaj yapan işverenleri değil, birden fazla işverenden dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olan özellikle üst gelir grubunda yer alan ücretli çalışanları da etkileyen bir konu.

 

Konunun Özü Nedir?

 

Tebliğ daha çok firmaların İK bölümleri ve yılı içinde işveren değiştiren çalışanları ilgilendirmektedir. Yapılan değişiklikle birden fazla işverenden ücret alıp iki ayrı münferit tarife uygulanan kimseler için önemli sonuçlar doğuracak bir uygulama getirilmiş oldu. Özellikle her iki işverenden de net ücret esasına göre gelir elde edenlerin dikkat etmesi gereken bir uygulama.

 

311 nolu Tebliğde çalışanın talebi ve işverenin de seçimlik hak tanınmaksızın uygulama yapması üzerine kurulu sistem aynı ayda iki ayrı işverenden ücret alınması durumunu da kapsamına almıştır. Bu durumda çalışanın talebi ve işverenin de kabulü şartı aranmaktadır. Bir takvim yılı içinde işveren değişikliğinde işverene bu hak seçimlik olarak tanınmış değildir.

 

Tebliğ ile Değişenler

 

Tebliğ ile 311 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 21 inci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

 

Hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilir.”

 

Anılan Tebliğ ile ilgili maddenin (5) numaralı fıkrasının son hali aşağıdaki gibidir.

 

“(5) Yıl içerisinde işveren değiştiren hizmet erbabı, ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahını yeni işverenine bildirmek suretiyle ücretinin gelir vergisi tarifesine göre kümülatif olarak vergilendirilmesini talep edebilir.

Bu durumda yeni işveren kümülatif matrahı dikkate alarak tevkifat yapar. Hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilecektir. Yıl içinde birden fazla işverenden elde ettiği ücret gelirleri kümülatif matrah dikkate alınarak vergilenen hizmet erbabının bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan etme yükümlülüğü bulunması durumunda, yıllık beyannamede bildirilen matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisinden kümülatif matrah dikkate alınmak suretiyle tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir.”

 

Kamuda Çalışanlar İçin Ne Değişti?

 

Tebliğle yapılan ikinci önemli değişiklik ise genel yönetim yerine genel bütçeli idarelerin tek işveren sayılması olmuştur. Buna göre genel bütçe kapsamında bulunan kamu idareleri tek işveren sayılarak bu kurumlardan elde edilen ücret gelirleri kümülatif matrah üzerinden tevkif suretiyle vergilendirilecek ve ayrıca yıllık beyanname verilmesine gerek olmayacaktır. Genel bütçe, Devlet tüzel kişiliğine dahil olan ve 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin bütçesidir. Yapılan değişiklikle tüm kamunun tek işveren sayılması uygulamasından vazgeçilmiş oldu.

Yalnızca kamu çalışanları değil aynı zamanda birden fazla işverenden ücret geliri elde eden özel sektör çalışanlarına da kolaylık sağlanmış olacaktır. Çalışanın talebi ve işverenin kabulü şartıyla hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla özel sektör çalışanlarının ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifat yapılacaktır.

30 Ekim 2022 tarih ve 31998 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Bu konuda 27 Mayıs 2020 Çarşamba günü yayınlanmış olan ve 7194 sayılı Kanunla getirilen değişiklikleri içeren 311 Seri No.lu Tebliğ özetini paylaşmış ve “311 ve 312 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği” webinarımızı düzenlemiştik.

 

Link üzerinden webinar sunumuna ulaşabilirsiniz.

 

Not: 7194 sayılı Kanunla serbest meslek kazançlarında istisna uygulamasına ilişkin düzenlemeler, işverenlerce hizmet erbabına sağlanan ulaşım imkanına ilişkin istisna, amatör spor hakemlerine sağlanan ücretlere ilişkin istisna, binek otomobillerin giderleri ve amortisman tutarlarına getirilen kısıtlamaya ilişkin uygulama, 2020 yılında yürürlüğe giren ücretlerin vergilenmesine ilişkin değişiklikler, yeni gelir vergisi tarifesi, karşı tarafa yükletilen vekalet ücretinin vergilenmesine ilişkin yapılan düzenleme ve sporculara ödenen ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin yapılan açıklamalar 311 nolu Tebliğin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Sevgi & Saygılarımızla,

Taxia | Tax & International Advisory




PDF İndir