Abone Ol EN

2022-102 / 2023 Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu!

Asgari ücret belli oldu! Cumhurbaşkanı açıkladı.

Asgari Ücret günlük 333,60 TL oldu. Aylık net 8.506,80 TL.

Detaylara beraber bakalım. Geniş bir ufuk turu yaptıktan sonra bu konuda daha önce kaleme aldığımız okuma listesini yazımızın ilerleyen bölümlerinde paylaşıyor olacağız.

Ücret, dört üretim faktöründen bir tanesi olan emek karşılığı alınan parasal değerdir. Ücret serbest piyasada çoğunlukla arz ve talep koşullarıyla belirlenirken, tarihsel olarak önce kadın ve çocuk çalışanlar ezilmesin diye geçen yüzyılın başında asgari bir ücret tutarı uygulanmaya başlanmıştır.

Ücretli çalışan sayısının toplam nüfusa oranının yüksekliği ve özellikle de toplam ücretli çalışanlar içinde asgari ücretli çalışan sayısının oran olarak yüksekliği ülkemize ait bir vakıadır. Bu vakıanın işletme verimliliği ve çalışan motivasyonu ile şirket ve marka değerlerine etkisine ilişkin bir analiz yapılmalı ve Türkiye asgari ücret – orta gelir tuzağı sarmalından kurtulmalıdır.

2023 asgari ücretin detayları


1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak asgari ücret rakamları belli oldu.



1.01.2023 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Asgari Ücret ve Prime Esas Kazanç Tutar

Asgari Ücretin Net Hesabı ve İşverene Maliyeti

-----------------------------------------------------------------------

Rakamlar net mi? Vergi var mı?

Çok uzun yıllar tartışılan asgari ücretin vergi dışı bırakılması 7349 sayılı Kanun ile başlamış oldu.

TBMM’de jet hızıyla yasalaşan ve Gelir Vergisi kanun değişikliklerini de içeren 7349 sayılı Yasa 25 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
  • Kanun’un yürürlük maddesine göre asgari ücrete sağlanan vergi istisnasıyla ilgili 2’nci maddesi, AGİ dahil yürürlükten kaldırılan düzenlemeleri içeren 3’üncü maddesi ve damga vergisi istisnası sağlayan 4’üncü maddesi 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
  • GVK Md. 23’e eklenen 18 numaralı fıkra ile hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri istisna edilmişti. Ama, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenmektedir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. Yani asgari ücret vergi dışı bırakılmış olmakla birlikte aşan ücretlerde tarife/oran asgari ücret vergiye tabiymiş gibi hesaplanmaktadır.

Bu konuda çıkarılan 319 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde detayların tamamı açıklanmıştır.
  • Asgari ücretli olarak çalışanlarda istisnanın uygulanması,
  • Asgari ücretin üzerinde ücret geliri elde edenlerde istisnanın uygulanması,
  • Kıst zamanlı çalışanlarda istisna uygulanması,
  • Birden fazla işverenden ücret alınması durumunda istisna,
  • Yıllık beyanname verilmesi durumu,
  • Özellikli kanunlara göre uygulama
  • İçeriğin tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

Konu vergiden ve özel olarak ücret vergilemesinden açılınca şu soruları da sormak lazım.
  • Sahi bizde ücretli sayısı neden bu kadar fazla?
  • Ücretliler içinde asgari ücret oranı neden bu kadar yüksek?
  • Asgari ücret yanında azami ücret uygulaması neden yok?
  • Şirketlerin karlılıklarına göre ücretlerin daha esnek belirlendiği mekanizmaları Devlet neden teşvik etmez?

Asgari ücretin tarihçesi, OECD’den haberler

Asgari ücretin tarihçesini, Türkiye’de belirlenme yöntemine ilişkin mevzuatı ve OECD ülkelerinde asgari ücrete ilişkin analizleri daha önce kaleme almıştık.

OECD tarafından üye ülkelerde ücretin vergilenmesi konusunda 20 yıldır karşılaştırmalı istatistikler yayımlamaktadır. Türkiye bu ligde medeni durum, çocuk sayısı gibi kriterleri en az dikkate alan vergileme sistemine sahip iki ülkeden bir tanesidir. Bu konuda yayımladığımız blog yazısını da okuyabilirsiniz.

Birden fazla işveren ve iş değişikliğinin sonuçları nelerdir?

Yıl içinde birden fazla işverenden ücret aldıysanız dikkat! Stopaj dışında ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekebilir. Aynı durum, yıl içinde iş değiştirip bu işlerden belli tutarın üzerinde gelir elde eden kişiler için de geçerli. Detaylar için bu yıl yayımlanan 321 numaralı Tebliğe ve yazımıza bakabilirsiniz.

7420 sayılı Kanun ile gelen 1.000TL ısınma yardımı ve yenilenen yemek istisnası

Bu konu son birkaç ayda meslektaşlar arasında en çok tartışılan konu oldu. Özellikle yemek istisnasının nakit olarak da verilmesine imkân veren düzenleme, sonrasında SGK’nın çıkardığı Genelge ve Maliye’nin taslak haldeki 322 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konu önemli hale geldi.
Bu konuda karar vermeden ve yeni yıla ilişkin maaş politikasını belirlemeden önce mutlaka linkte yer alan yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

-----------------------------------------------------------------------

Son söz olarak; vergi deyip geçmeyelim, vergi bir muhasebe veya özelge konusu olduğu kadar, iktisadi, felsefi, politik ve sert bir konudur.

Vatana millete hayırlı ve uğurlu olsun. Çok çalışalım, çok kazanalım, asgari ücretli çalışan oranını düşürmeye topyekûn gayret edelim. Başta söylediğimizi tekrarlayarak bitirelim;

Ülkemizde asgari ücretin genel ücret haline gelmiş olması, işletme verimliliği ve çalışan motivasyonu ile şirket ve marka değerleri arasında bir analiz yapılmalı ve Türkiye asgari ücret – orta gelir tuzağı sarmalından kurtulmalıdır.

Saygılarımızla,
Tax & International Advisory | Taxia & Taxademy
 
 



PDF İndir